De oude orde van de Illuminati (‘de verlichten’) heeft in onze moderne cultuuruitingen een heuse comeback gemaakt. De orde werd opgericht in 1776 en had met name in Duitsland een aantal zeer bekende leden als Goethe en Herder. De groepering wilde de jeugd opvoeden tot verlichte mensen om zo het oude regime te vervangen en een vrije, moderne samenleving te creëren.

Boeken over Illuminati

De Illuminati waren vanaf het begin omstreden, en het lijkt erop dat de orde uiteindelijk geen lang leven was beschoren. Toch spreekt zij nog altijd tot de verbeelding, omdat de mythe rondwaart dat de orde helemaal niet is opgeheven, maar nog altijd bezig is de wereld in een bepaalde richting te duwen. Dit omstreden idee wordt in de boeken hieronder gretig uitgewerkt. Hierbij hebben we in de top 10 zowel aandacht voor fictie als non-fictie werken.

Snel overzicht: Deze Illuminati boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste historische benaderingJaap Rameijer – Van Anunnaki tot Illuminati: Rameijer biedt in dit boek een alternatieve blik op de geschiedenis, stellend dat onze wereld compleet anders in elkaar zit dan vaak gedacht. Het boek is rijk aan opmerkelijke verhalen en adviezen over het kosmische experiment dat het leven op aarde zou zijn. Een fascinerende blik op de rol van de Illuminati in onze geschiedenis. >> Check laagste prijs
Beste fictieve vertellingUmberto Eco – De slinger van Foucault: Deze roman vertelt het verhaal van drie redacteuren die onverwacht verbanden ontdekken tussen verschillende gebeurtenissen op aarde. Het boek weeft meeslepend diverse complottheorieën in een boeiend verhaal. De vakkundige manier waarop Eco deze theorieën samenvoegt, maakt het een onmisbaar werk voor liefhebbers van het genre. >> Check laagste prijs
Beste overzicht van theorieënJim Marrs – The Illuminati: Dit Engelstalige werk van Marrs duikt diep in de verschillende complottheorieën rondom de Illuminati, met specifieke aandacht voor hun invloed in Amerika. Het boek is grondig onderzocht en biedt zowel historische feiten als hedendaagse theorieën. Het resultaat is een goed gestructureerd en boeiend overzicht van de geheimzinnige groepering. >> Check laagste prijs

De top 10:

Jaap Rameijer – Van Anunnaki tot Illuminati. Van slaaf tot slaaf

Rameijer presenteert in dit boek een alternatieve geschiedenis van de wereld, die nogal verschilt van die uit onze geschiedenisboekjes. Hij haalt uit vele voorbeelden inspiratie om uit te leggen dat onze wereld compleet anders in elkaar steekt dan wij denken, dat buitenaardse wezens ons goed in de gaten houden en ook de Illuminati nog altijd hun geheimzinnige rol spelen. Het boek is zeer speculatief, maar Rameijer onderkent dit zelf ook. Zijn boek staat vol opmerkelijke verhalen en goede adviezen, over het leven op aarde dat volgens de schrijver niet meer is dan een groot Kosmisch experiment, onder supervisie van de Galactische Raad.

Bol.com: Jaap Rameijer – Van Anunnaki tot Illuminati. Van slaaf tot slaaf

Umberto Eco – De slinger van Foucault

Een klassieker van jewelste, deze roman van Umberto Eco. Het verhaalt over drie redacteuren in Milaan die ervan overtuigd raken dat er iets ongelooflijks gaande is in de wereld. Ineens zien zij namelijk verbanden tussen verschillende verhalen en ontwikkelingen op deze aardbol. Het lijkt haast wel een spel, tot er doden vallen en blijkt dat er een duivels Plan in werking is getreden dat de hele wereld beheerst. De geschiedenis blijkt uiteindelijk niet meer dan een groot complot te zijn, en de redacteuren worden hierin steeds verder meegetrokken… Een prachtig boek dat meeslepend de meest bijzondere complottheorieën mengt en er een prachtig verhaal van heeft gemaakt.

Jim Marrs – The Illuminati

Dit Engelstalige standaardwerk van Marrs behandelt allerlei soorten complottheorieën aangaande de Illuminati. Hij heeft daarbij met name veel aandacht voor de Illuminati in Amerika, bijvoorbeeld hoe bekende families Rockefeller en Bush banden hebben met deze groepering. Marrs onderzoekt de zaken grondig en laat bijvoorbeeld ook mensen aan het woord die menen dat de Illuminati slechts een geest uit lang vervlogen tijden zijn. Door deze brede opzet leest dit boek als een trein, en de vragen die Marrs stelt over het geheime genootschap zijn nog altijd pregnant en relevant.

Marc Poolman – Ben je helemaal besodemieterd? Deel 2: Illuminati orde

Poolman heeft het monsterwerk aangevat om in vijf boeken de complete geschiedenis neer te pennen, maar dan niet de geschiedenis zoals ons altijd verteld wordt. Na de aanslagen op 9/11 raakte Poolman, een pseudoniem, er namelijk van overtuigd dat de media ons niet de echte achtergronden over deze aanslag vertelden. Hierna ging Marc zelf op onderzoek uit, wat bij de schrijver tot schokkende inzichten leidde. In dit tweede boek van de reeks gaat de schrijver op zoek naar de geschiedenis van de Illuminati, en hoe deze orde nog altijd een grote rol speelt in het leven hier op aarde. Een interessante geschiedenis vanuit een andere kant bekeken.

Dan Brown – Het Bernini Mysterie

Opnieuw een geweldig en spannend verhaal van Dan Brown, de schrijver van de Da Vinci Code. Ook in Het Bernini Mysterie draait het verhaal om Robert Langdon. Dit keer wordt deze speurder in Zwitserland ontboden, waar een wetenschapper is vermoord en gebrandmerkt met een mysterieus symbool. Dit symbool blijkt afkomstig te zijn van de allang verloren gewaande orde van de Illuminati. Op hetzelfde moment sterft in Rome de Paus, wat tot nieuwe verkiezingen leidt. In dit spannende avontuur, vol verrassende feiten over kunst, wetenschap en religie, moet Langdon nu zien te voorkomen dat dit feit wordt aangegrepen om een grote aanslag op de kerk te plegen…

Mark Dice – Illuminati in the Music Industry

In dit Engelstalige boek richt Mark Dice zijn pijlen op de Illuminati in de muziekindustrie. Hij heeft goed geluisterd naar de teksten van diverse artiesten en hun kleding zorgvuldig bestudeerd, en daarin vele hints gevonden die wijzen op een verband met dit verborgen genootschap. Het doel van Dice is om de gewone burger te waarschuwen: deze popsterren komen immers al onze huiskamers binnen en kunnen zo onze kinderen beïnvloeden met hun satanistische symboliek. Met behulp van foto’s probeert Dice zijn punt verder uit te lichten. Van Bono tot Rihanna en van MC Hammer tot Madonna: allen hebben zij volgens hem een link met de Illuminati.

Patrick Bernau – Het Illuminati complot

Wat gebeurde er in 1934 precies bij het fatele ongeluk met koning Albert? Dat is het uitgangspunt van deze thriller van Patrick Bernau, die zoals in meerdere van zijn romans feit en fictie in elkaar laat overvloeien. In dit boek heeft hij speciale aandacht voor de Rex-beweging, die dan weer in verband wordt gebracht met de Illuminati. Welke rol hebben zij precies gespeeld in deze geschiedenis? Bernau laat de lezer met de verbazingwekkende feiten meedenken en komt andermaal met een sterke thriller op de proppen.

Robert Anton Wilson – Masks of the Illuminati (a novel)

Deze Engelstalige roman van Robert Anton Wilson is geliefd om zijn waanzinnige setup. In dit kosmische mysterie komen bijvoorbeeld (een geromantiseerde) Albert Einstein en James Joyce aan het woord. Ook kan de schrijver in dit werk al zijn ideeën over de Illuminati, waar Wilson zeer veel over heeft gepubliceerd, kwijt. Een zeer interessant werk dat geldt als een goede intrede in het werk van Robert Anton Wilson, een futurist en mysticus die ook vandaag de dag nog altijd veel fans en volgers heeft. Maar: gelukkig valt er ook genoeg te lachen in Masks of the Illuminati.

Marcel Messing – Worden wij wakker?

Net als Jaap Rameijer probeert Marcel Messing de mensen wakker te schudden en te vertellen dat onze wereld compleet anders in elkaar steekt dan wij altijd dachten. Deze antropoloog en filosoof waarschuwt daarbij dat ons bewustzijn steeds meer van bovenaf wordt gemanipuleerd, zeker na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. De leugen regeert, zo stelt Messing, en wij worden als makke schapen een bepaalde kant opgeduwd. Onze privacy en vrijheid worden door de elite bewust en fundamenteel bedreigd. Messing komt met choquerende meningen maar stelt ook dat het nog niet te laat is om de zaken om te draaien.

Robert Howells – The Illuminati

We sluiten deze top 10 af met dit Engelstalige boek van Howells, dat een mooi overzicht geeft van de geschiedenis van de Illuminati in de wereld. Zijn zij slechts een schim uit het verleden, of nog altijd actief in de huidige samenleving? Howells probeert te beschrijven hoezeer het gedachtengoed van de orde nog doorleeft in onze huidige tijd, bijvoorbeeld hij ‘hacktivists’ en bewegingen als Anonymous en Wikileaks. Hij doet dit vanuit een activistische achtergrond: hij stelt namelijk dat we onze vrijheid en privacy terug moeten vorderen van de in zijn ogen corrupte overheden.