Wat zijn de beste boeken over architectuur? Wij beoordeelden en verzamelden met onze redactie de beste boeken over binnenlandse en buitenlandse architectuur. Lees verder voor de top 10…

De top 10 met beste boeken over architectuur

Architectuur in het klein, groter of grootst, dat is waar onderstaande lijst met boeken je meer over wil vertellen. Je leest over de nieuwste trends en herbestemmingen voor oude panden, maar ook over de meest spraakmakende architecten en welke invloed hun visie op de bebouwde wereld heeft gehad.

Snel overzicht: Deze boeken over architectuur raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor nostalgieDe magie van het jaren ’30 huis, door Joost Kingma: De populariteit van jaren ’30 woningen is immens, vooral vanwege hun authentieke details en uitstraling. Dit boek van Joost Kingma duikt diep in de charme van deze huizen en waarom ze zo geliefd zijn. We zijn gecharmeerd van zijn diepgaande analyse. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor duurzaam wonenTiny House Living; Minder huis, meer leven, door Monique van Orden: Tiny houses zijn een revolutie in modern wonen, met de nadruk op minimalisme en duurzaamheid. Monique van Orden biedt inzichten uit verschillende tiny house bezitters, en we waarderen haar uitgebreide kijk op de beweging. >> Check laagste prijs
Beste interactieve keuzeThe LEGO Architect, door Tom Alphin: Dit boek biedt een originele kijk op de geschiedenis van architectuur, gepresenteerd door middel van LEGO-modellen. Naast dat het leerzaam is, biedt het ook praktische projecten om zelf te bouwen. We vinden het een vernieuwende manier om over architectuur te leren. >> Check laagste prijs

1. De magie van het jaren ’30 huis, door Joost Kingma

Vraag aan huizenzoekers waar ze naar op zoek zijn en een groot deel van hen zal zeggen: een jaren ’30 woning. Dit type woningen is enorm populair vanwege de vele authentieke details en de uitstraling. Vaak ook zijn het huizen die in mooie wijken liggen en een fatsoenlijke tuin hebben. Er straalt een bepaalde rijkdom uit van dit soort woningen en het jaren ’30 huis staat daarom centraal in dit boek van Joost Kingma.

2. Tiny House Living; Minder huis, meer leven, door Monique van Orden

Tiny houses zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij en ze worden ook steeds populairder. Het hoeft niet direct over goedkoper leven te gaan, maar wel om bewust en met minder te kunnen leven en daar voldoening uit te halen. Monique van Orden heeft als voorzitter van de stichting Tiny House Nederland dit boek samengesteld, waarin diverse tiny house bouwers en bezitters hun verhaal doen. Je leest dus niet alleen over het vervaardigen van deze kleine, vaak mobiele huisjes, maar ook hoe het is om er in eentje te wonen.

3. Lonely Planet Verbazingwekkende architectuur; Ontdek de meest schitterende bouwwerken ter wereld

Of je nu houdt van oude gebouwen of van innovatieve panden, laat het maar aan Lonely Planet over om een mooie verzameling bij elkaar te krijgen. Dit boek neemt je mee naar diverse landen waar elk bouwwerk dat in de spotlight gezet wordt iets unieks heeft. Wellicht levert het je een volgende vakantiebestemming op en ga je (een deel van deze) bouwwerken in het echt bekijken. Ze kunnen ook inspiratie geven voor het ontwerp van je eigen woning. Zelfs een boomhut kan verrijkt worden met ideeën uit het boek Verbazingwekkende architectuur.

4. The LEGO Architect, door Tom Alphin

Dit boek van Tom Alphin neemt je op een originele manier mee door de geschiedenis van de architectuur. Je leert over diverse stromingen aan de hand van panden die met LEGO-stenen gebouwd zijn. Wil je zelf aan de slag? Dan zijn er 12 projecten die in heldere stappen uitgelegd zijn. Je hoeft alleen maar de juiste LEGO-blokken erbij te pakken en de tekeningen te volgen. Architectuur krijgt zo ineens een hele andere dimensie.

5. 1001 Gebouwen die je gezien moet hebben, door Mark Irving

Dit boek telt bijna 1000 bladzijden en dat komt vooral door de prachtige foto’s van architectonische hoogstandjes die met een uitgebreide toelichting weergegeven worden. Mark Irving weet met zijn verzameling gebouwen niet alleen architecten te inspireren, want iedereen kan geboeid raken door deze vernuftige gebouwen. Laat je raken door hun eenvoud of juist door hun veelvuldige, exotische details.

6. Vergeten gebouwen in Utrecht 1850-1940, door Arjan den Boer

Het lukt Arjan de Boer met dit boek om verder te kijken dan de toeristische attracties die van bouwkundige waarde zijn. Hij zoomt namelijk in op oude scholen, fabrieken, huizen, maar bijvoorbeeld ook winkels en kantoorpanden. Je krijgt dertig gebouwen in Utrecht te zien waar je normaal gewoon aan voorbij zou lopen. Nadat je het boek hebt gelezen zul je de stad tijdens een volgend bezoek op een heel andere manier beleven.

7. Zaha Hadid. Complete Works 1979-Today (2020 Edition), door Philip Jodidio

Toen deze vrouwelijke architect begon met ontwerpen werd ze razendsnel bekend, maar dit was niet vanwege de panden die ook werkelijk gebouwd werden. Pas veel later werden haar bijzondere en uitdagende ideeën namelijk werkelijkheid. Eerder dacht men zelfs dat het onmogelijk was om haar designs te realiseren. Nu heeft Zaha Hadid diverse prijzen gewonnen met haar revolutionaire bouwwerken en in dit boek zie je de meest spraakmakenden.

8. Surf Shacks: An Eclectic Compilation of Surfers’ Homes from Coast to Coast and Overseas, door Indoek

Voor een surf shack hoef je niet per definitie aan het strand te wonen, want zelfs appartementen in grote steden voldoen aan de criteria. Welke criteria dit zijn en vooral welke sfeer een surf shack dient uit te stralen, lees je in dit boek van Indoek. Het gaat niet alleen om de mooie foto’s, maar juist ook om de verhalen van de mensen die er wonen.

9. Bauhaus; 1919-1933: Reform and Avant-garde, door Magdalena Droste

De invloed van Bauhaus reikt verder dan alleen de gebouwen die uit deze stroming zijn voort gekomen, want het heeft ook kunst, technologie, textiel, keramiek en nog veel meer beïnvloed. Dit boek gaat daarom in op de veertienjarige periode waarin de Bauhaus school zich ontwikkeld heeft. Laat je inspireren door de idealen van vele bekende ontwerpers, zoals Kandinsky en Van der Rohe.

10. Kerkgebouwen; 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik – van appartement tot zorgcomplex, door Mascha van Damme

Wanneer er geen behoefte meer is aan de functie van een gebouw, breek je het gebouw dan af of kijk je of er een andere bestemming aan gegeven kan worden? Precies dat zie je in het boek Kerkgebouwen, waarin diverse oplossingen getoond worden voor hoe het gebouw van een kerk nog meer ingericht kan worden. Het biedt volop inspiratie voor mensen die niet rigoureus met de sloophamer aan het werk willen en ook gemeenten zien steeds vaker de waarde in van het geven van een nieuwe bestemming aan een oud gebedshuis.