Wat zijn de allerbeste bakboeken? Hier vind je de best beoordeelde bakboeken van onze redactie, zodat jij al direct aan de slag kunt met bakken. Lees verder voor de top 10…

De top 10 met beste bakboeken

In elk seizoen is het lekker om iets zelf te bakken en het maakt dan niet uit of je alleen voor jezelf bakt, of voor een hele groep vrienden of familie de keuken in duikt. Van brood en zoete lekkernijen tot hartige bakgerechten, met onderstaande bakboeken tover je ze met gemak op tafel. Wedden dat je volgende boodschappenlijstje er anders uit ziet dan normaal?

Snel overzicht: Deze bakboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor kinderenLaura’s Bakery Kinderbakboek 1: Dit boek is specifiek ontworpen voor kinderen die de kunst van het bakken willen leren. Het bevat stapsgewijze recepten die zowel samen met ouders als zelfstandig door oudere kinderen gevolgd kunnen worden. Door de duidelijke uitleg en illustraties kan je kind zelf aan de slag en verrast worden door zijn of haar bakkunsten. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor borrelhapjesHet Borrelhapjes Bakboek: Dit boek is perfect voor die gezellige vrijdagavondborrels of als je een feestje organiseert. De meer dan 150 heerlijke hapjesrecepten, waarvoor niet altijd een oven nodig is, zijn niet complex, waardoor echt iedereen er iets lekkers uit kan bereiden. >> Check laagste prijs
Meest veelzijdige keuzeKleine taartjes: Met slechts één basisrecept biedt dit boek maar liefst 60 variaties. Niet alleen bodem en vulling komen aan bod, maar ook hoe je je taartjes kunt afwerken met leuke details. Het is zowel geschikt voor beginnende bakkers als fervente bakliefhebbers die eens wat anders uit de oven willen toveren. >> Check laagste prijs

1. Het Laura’s Bakery Kinderbakboek; 30 stap voor stap recepten voor kinderen, door Laura Kieft

Deze auteur heeft ook andere bakboeken geschreven, maar deze versie is speciaal voor kinderen die willen leren bakken. Het boek neemt je kind in een goed uitgelegd proces mee in het plezier dat bakken brengt. Is je kind nog jong? Dan pak je het kinderbakboek er samen bij en maak je er een leuke activiteit op woensdagmiddag of in het weekend van. Oudere kinderen kunnen met de illustraties en uitleg alleen in de keuken aan de slag. Laat je verrassen door hun creatieve bakkunsten.

2. Rutger bakt de 100 allerbeste recepten; de meest gebakken taarten, koekjes, cakes, gebakjes, broodjes en desserts van Rutger van den Broek

De winnaar van ‘Heel Holland Bakt’ heeft al meerdere bakboeken geschreven, maar in deze versie vind je de 100 toppers. In het boek zijn niet alleen favorieten van de auteur zelf opgenomen, maar ook recepten die via de sociale media of op de eigen website van Rutger goed scoren, hebben een plekje gekregen in dit 288 pagina’s tellend boek. Je krijgt geen genoeg van Rutger en zijn recepten. Maak het aanrecht maar vrij voor het volgende bakavontuur.

3. Het Borrelhapjes Bakboek; 150+ heerlijke hapjes met en zonder oven, door Laura Kieft

De titel zegt alles en het kernwoord is dan ook borrelhapjes. Gebruik dit bakboek voor de vrijdagavondborrel of maak meerdere recepten om heerlijke hapjes voor een feestje op tafel te toveren. Je hebt overigens niet voor alle gerechtjes een oven nodig en de recepten zijn ook niet complex. Dat betekent dat echt iedereen met dit boek uit de voeten kan.

4. Kleine taartjes; 1 basisrecept – 60 variaties, door Meike Schaling

Hoe je met een enkel basisrecept (bijna) eindeloos kunt variëren, laat ‘Kleine taartjes’ je zien. Het gaat niet alleen om de bodem en de vulling, want er wordt ook aandacht besteed aan hoe je je taartjes vervolgens kunt versieren met allerlei leuke details. Het bakboek kan door beginnende bakkers, maar ook door fervente bakliefhebbers gebruikt worden om weer eens wat anders uit de oven te halen. Kleine taartjes doen het altijd goed.

5. Sweet, door Yotam Ottolenghi

Ottolenghi staat inmiddels bekend om de kruiden die hij veelal in gerechten gebruikt, maar met ‘Sweet’ gaat hij terug naar zijn oorsprong als chef-kok: de zoete keuken van de pastry chef. Laat je bij het doorlezen van de receptuur niet afschrikken door de exotische ingrediënten, want die zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar. De prachtige foto’s van de eindresultaten stimuleren je om een hele middag in het weekend de keuken in te duiken. Samen met Yotam maak je een succes van je bakkunsten.

6. Meesterlijk brood; leer bakken vanaf de basis, door Robert van Beckhoven

Tijdens de lockdown door Covid-19 zijn velen met een broodbakmachine in de weer gegaan, maar bij zelf echt brood bakken komt toch iets meer kijken. Met het bakboek over brood van Robert van Beckhoven leer je begrijpen wat er allemaal voor nodig is om lekker brood te maken. Hij neemt je helemaal mee terug naar de basis van het broodbakken en je merkt al snel dat er veel meer mogelijk is met brood dan je voor mogelijk had gehouden.

7. Gezond bakken; slimme zoete en hartige bakrecepten – heerlijk voor het hele gezin, door Amber Albarda

Een bakboek van een voedingscoach? Dat maakt je nieuwsgierig. Amber Albarda laat je zien hoe je lekkere zoete en hartige gerechten uit de oven haalt die ook voor mensen met allerlei intoleranties gegeten kunnen worden. Wil je minder suiker in je lichaam of kun je niet zo goed tegen koemelk of tarwe? Dan laat deze auteur je zien hoe je met vervangende ingrediënten heerlijke lekkernijen kunt bereiden.

8. Modern Baking; taarten, koekjes en alles daartussenin, door Donna Hay

Wat Donna Hay uniek maakt – en wat je ook in haar video’s ziet – is haar simpele manier van werken, terwijl ze er de meest mooie gerechten mee creëert. Haar creativiteit werkt aanstekelijk en de recepten in dit bakboek doen hetzelfde. Je krijgt gewoon zin om elk recept te gaan maken. Je vindt in ‘Modern Baking’ klassieke bakrecepten, maar ook gezondere varianten. 

9. Bakken zonder tarwe; Glutenvrij – Oh my Pie: op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten, door Marike Bol

Dit bakboek is ideaal voor wie een gluten- of lactose-intolerantie heeft, maar ook wanneer je hier geen last van hebt, kan ‘Bakken zonder tarwe’ je je lichaam anders laten ervaren. Hoe lekker we normaal brood ook vinden, soms is het voor je buik minder prettig. Door andere meelsoorten een kans te geven, ontdek je wat deze bijzondere ingrediënten voor je kunnen betekenen. En het mooie is dat je helemaal geen smaak of knapperig korstje hoeft te missen, want ook daarvoor zorgt Marike Bol in haar recepten.

10. Belgisch bakboek; onze lekkerste streekspecialiteiten, door Stefan Elias

Stefan Elias heeft een speurtocht naar de beste en meest originele Belgische bakrecepten achter de rug. Het resultaat vind je in dit bakboek, waarmee je ontdekt dat je in elke hoek van België wel zijn eigen bakspecialiteiten vindt. Dit vermakelijke bakboek heeft echter niet alleen overheerlijke recepten, want je lees ook over hoe bijvoorbeeld de Luikse wafel ontstaan is. Daarnaast krijg je bijzondere tips en leuke anekdotes voorgeschoteld.

Op jouw succes!