Wat eten we als Nederlanders als we het echt niet meer weten? Een broodje kaas natuurlijk. Simpel, lekker, vullend. Maar je kunt zoveel meer met kaas. Hoeveel kazen zijn er eigenlijk wel niet? En hoe worden deze gemaakt? Welke kaas past bij welk gerecht? Vragen die niet alleen bij de leek opkomen, maar ook menig (chef)koks bezig houden. Want kaas is verrassend veelzijdig.

Boeken over kaas

Die veelzijdigheid blijkt ook wel uit onderstaande top 10. Verschillende werken hierin zijn encyclopedisch van aard: zij onderzoeken simpelweg welke kazen er allemaal wel niet zijn op deze wereld. Maar vaak gaan de boeken verder: welke wijn past het best bij welke kaas, en welke gerechten zijn allemaal mogelijk met juist die specifieke kaassoort?

Snel overzicht: Deze boeken over kaas raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste encyclopedie over kaasChristian Callec – Geïllustreerde Kaas Encyclopedie: Een indrukwekkende encyclopedie boordevol informatie en fascinerende weetjes over kaas. We waarderen vooral hoe Callec, een ware liefhebber, niet alleen droge feiten presenteert, maar ook de lezer inzicht geeft in kaasbereiding, structuur, bewaartips en zelfs wijncombinaties. Dit is een essentieel boek voor iedereen die echt alles over kaas wil weten. >> Check laagste prijs
Beste doe-het-zelf kaasboekNils Koster – Kaas uit eigen keuken: Voor wie ooit zelf kaas heeft willen maken, is dit boek een goudmijn. Koster gidst je door het productieproces, wijst op valkuilen en exploreert mogelijkheden. We zijn onder de indruk van Koster’s deskundigheid en passie, wat duidelijk wordt in zijn benaderbare schrijfstijl en praktische adviezen. >> Check laagste prijs
Beste kookboek met kaas als hoofdingrediëntChester Hastings – Culinair Koken met kaas: Kaas en koken komen perfect samen in dit boek. Als kaasboer én chef-kok heeft Hastings een unieke kijk op het gebruik van kaas in de keuken. We houden van de diversiteit van de 90 recepten in dit boek, variërend van innovatieve gerechten tot geliefde klassiekers. Een must-have voor elke kaas- en kookliefhebber. >> Check laagste prijs

De Top 10:

Christian Callec – Geïllustreerde Kaas Encyclopedie

Een fijne, goed leesbare kaas encyclopedie zoals er maar weinigen op de markt zijn, boordevol informatie en interessante weetjes. Het aantal kazen op de hele wereld is zo enorm, dat een overzichtswerk als dit meer dan welkom is. Callec is duidelijk een liefhebber, want het blijft niet bij droge feiten alleen: van kaasbereiding, kaasstructuur, bewaartips, geschiedenis tot zelfs bijpassende wijntips: Callec is van alle markten thuis, zolang het blokje kaas er maar onderdeel van is. Inclusief heerlijke recepten. Met kaas natuurlijk.

Bol.com: Christian Callec – Geïllustreerde Kaas Encyclopedie

Nils Koster – Kaas uit eigen keuken

Wat is er leuker dan zelf je eigen kaas te maken, met die ingrediënten en smaak die jij lekker vindt? Nils Koster laat in dit leuke boek zijn dat dit echt niet zo ingewikkeld is als veel mensen denken. Met een paar pakken melk kom je tenslotte al een heel eind. Koster weet je helemaal mee te nemen in het productieproces, waarbij hij de valkuilen aanwijst en de mogelijkheden exploreert. Koster is daarbij ervaringsdeskundige: zelf heeft hij als relatieve leek zijn eerste kaas gemaakt in 2013 en inmiddels heeft hij deze zo geperfectioneerd dat hij op Vlieland proeverijen en workshops geeft. Een echte kaasliefhebber dus, en dat valt in dit boek te merken.

Bol.com: Nils Koster – Kaas uit eigen keuken

Chester Hastings – Culinair Koken met kaas

De auteur van dit boek weet waarover hij spreekt: Chester Hastings is niet alleen kaasboer maar ook chef-kok. Al een kwart eeuw is hij bezig zijn favoriete ingrediënt in de meest heerlijke gerechten te plaatsen. Maar kaas is een delicaat ingrediënt: het is dus maar beter dat jij als amateur-kok wat hulp krijgt deze toe te voegen in je gerechten thuis. Liefst 90 diverse recepten vind je in dit boek: van vernieuwende gerechten tot regelrechte klassiekers. Hastings houdt van kaas en van koken. Herken je jezelf daarin, dan is dit boek voor jou onmisbaar.

Bol.com: Chester Hastings – Culinair Koken met kaas

Betty Koster – Hollandse Kaas

Natuurlijk is er heerlijke kaas te vinden over de hele wereld, maar stiekem vinden we onze ‘eigen’ kaasjes nog altijd het lekkerst. Dat hoef je Betty Koster niet te vertellen: zij geldt als autoriteit in kazen in het algemeen, en de Nederlandse in het bijzonder. Samen met haar man bestiert zij fromagerie L’amuse in IJmuiden en Amsterdam. In dit boek kan zij haar passie volop uitoefenen, en heeft ze ruim 40 kazen uitgekozen die zij het meest bijzonder vindt. De fraaie en sfeervolle foto’s in het boek zijn gemaakt door Desiré van den Berg. Als je nog geen kaasliefhebber was, dan zul je dat na het lezen van dit boek zeker zijn.

Bol.com: Betty Koster – Hollandse Kaas

Maarten Koek en Etienne Verhoeff – De kaasplank

Een lekker kaasplankje, daar houden we allemaal wel van. Maar kun je daar een boek over schrijven? Maar wel degelijk! Maarten Koek is dan ook fromager van beroep, en sommelier bovendien. Voor de ideale kaasplank, met de juiste wijn, ben je bij hem dus aan het juiste adres. Dit boek staat vol met praktische tips zodat ook jij je eerste stappen op dit gebied kunt gaan zetten. Waar op het plankje ligt welke kaas? En waarom? Wat zijn de beste combinaties, en welke kazen moet je altijd ver bij elkaar vandaan houden? Het boek is ook nog eens aangevuld met een tocht langs Nederlandse boerderijen en kaasproeverijen.

Bol.com: Maarten Koek en Etienne Verhoeff – De kaasplank

Juliet Harbutt – Alles over kaas & kaasgerechten

Weinig mensen op de wereld kunnen meer over kaas vertellen dan Juliet Harbutt, de oprichtster van de Jeroboams wijn- en kaaswinkel. Haar expertise is zelfs zo groot, dat deze Britse tot de Franse internationale gilde van Fromagers werd toegelaten. Niet zo verwonderlijk dus dat dit boek onmisbaar is voor iedereen die meer wil leren over kaas. Niet alleen worden zeer veel kazen op heldere wijze uitgelicht, het boek zit ook vol met gerechten én advies voor de juiste wijnkeuze bij de juiste kaas.

Bol.com: Juliet Harbutt – Alles over kaas & kaasgerechten

Roberta Muir – 500 kazen

Een klein, handzaam kaasgidsje waar toch alle informatie in staat die je graag wilt hebben over kaas. Boordevol handige tips over bijvoorbeeld conservatie en het serveren van diverse kazen, en onder de 500 behandelde soorten zul je vast jouw favoriet ook vinden. Ook legt Muir uit hoe je je eigen kaas kunt maken. Door formaat en overzichtelijkheid is dit een erg leuk boekje om aan een kaasliefhebber te geven, maar misschien houd je het liever zelf als je het eenmaal in handen hebt…

Bol.com: Roberta Muir – 500 kazen

Anne Iburg – Dumonts Kleine Kaas Lexicon

Dit boek over kaas heeft haar plek in de top 10 met name te danken aan haar overzichtelijkheid. Op punctuele wijze worden door Iburg kazen uit diverse landen beoordeeld op smaak. Bovendien geeft de schrijfster daarbij interessante achtergrondinformatie over bijvoorbeeld oorsprong, bereiding en voedingsstoffen van de diverse soorten. Uiteraard ontbreken de gerechten niet, en heeft Iburg ook nog uitstekende tips in petto voor welke kaas te combineren met welke wijn. Een uitstekend en detaillistisch boek dat zelfs aandacht heeft voor het op de juiste manier van snijden van kaas.

Bol.com: Anne Iburg – Dumonts Kleine Kaas Lexicon

Tristan Sicard – Kaaskenner word je zo

Dit is een uiterst leerzaam boek. Sicard legt uit hoe 420 verschillende soorten kaas wordt gemaakt, en vervolgens hoe je al die verschillende kazen uit elkaar kunt houden. Hij combineert deze informatie bovendien met handige tips over het combineren met de juiste wijn. Het boek staat boordevol informatie en inspiratie, maar wil toch ook praktisch zijn. Het werk is er immers op gericht om ons normale mensen ook kaaskenner te laten worden, en dat zonder jarenlange opleiding. De duidelijke productinformatie en fraaie foto’s helpen je daarbij.

Bol.com: Tristan Sicard – Kaaskenner word je zo

Fiona Beckett – Alles over kaas

De auteur van dit boek, Fiona Becket, is een echte smulpaap. En wat is er lekkerder dan een goed glas wijn met een lekker kaasje? Maar hoe kies je nu de juiste kaas? Op laagdrempelige manier legt Beckett het je uit, waarbij ze dus ook het bijbehorende glaasje wijn niet vergeet. Ook zit dit boek boordevol handige en interessante informatie over kaasproductie, types kaas én een aantal verrukkelijke gerechten, waarin kaas op soms zeer verrassende wijze wordt verwerkt. Zowel hoofd- als bijgerechten, maar ook brood, nagerechten en cakes komen aan bod. Tenslotte geeft Beckett heerlijke tips voor een salade voor elk seizoen. Een dun boekje maar bomvol informatie.

Bol.com: Fiona Beckett – Alles over kaas