De top tien met de beste boeken over dieren

Het leven is fijner met een dier als gezelschap en van dieren kun je ook iets leren. Je kunt er plezier in hebben als je ze wilt vangen (vis) en daar een broodnodig rustmoment uithalen, maar ook het observeren van dieren (wild en tam) kan een lach of frons op je gezicht brengen. Lees in deze lijst met tien boeken over zeer verschillende dieren.

Snel overzicht: Deze boeken over dieren raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest inspirerende avontuurOver leven in het wild door Martine van Zijll Langhout: Martine deelt haar boeiende ervaringen als Nederlandse wildlife arts in Afrika. We duiken diep in de wildernis met haar en leren over de unieke wereld van wilde dieren en de passie voor een beroep dat je hart volgt. >> Check laagste prijs
Beste gids voor vissersDenken als een vis door Juul Steyn: Voor de visliefhebbers is dit boek een schat aan informatie. Steyn onthult niet alleen biologische kennis, maar deelt ook de nieuwste vistechnieken. We vinden dit boek een uitstekende gids, zowel voor beginners als voor ervaren sportvissers. >> Check laagste prijs
Uitgebreidste vogelgids voor EuropaANWB Vogelgids van Europa door Lars Svensson: Met bijna 800 vogels beschreven, is dit een must-have voor elke vogelliefhebber. We zijn onder de indruk van de gedetailleerde illustraties en de uitgebreide informatie over elk vogelsoort. Perfect voor elke reis binnen Europa. >> Check laagste prijs

Over leven in het wild; wat de wilde dieren mij leerden, door Martine van Zijll Langhout

Martine van Zijll Langhout is dierenarts, maar niet zomaar een dierenarts. Zij is wildlife dierenarts en dat betekent dat zij met wilde dieren te maken heeft. Het verhaal begint met een stukje geschiedenis over het leven van de schrijfster. Daarna neemt ze je mee in alle avonturen die ze in de wildernis heeft meegemaakt als Nederlandse wildlife arts in Afrika. Je krijgt een kijkje in een unieke wereld en dit boek kan ook voor inspiratie zorgen om je hart te volgen als het gaat om je beroep.

Denken als een vis, door Juul Steyn

De echte visser staat niet aan de waterkant om zijn of haar lijn elke keer leeg binnen te halen. Natuurlijk kom je helemaal tot rust, maar het competitieve element zorgt ervoor dat je iets wilt vangen en het liefst ook iets flinks. Juul Steyn leert je met ‘Denken als een vis’ iets over biologie (basiskennis) en welke materialen en technieken je kunt gebruiken om vissen te vangen. Zelfs de ervaren sportvisser kan nog iets van de allernieuwste vistechnieken in dit boek leren.

ANWB Vogelgids van Europa, door Lars Svensson

Europa kent ontelbaar veel soorten vogels en Lars Svensson heeft in de ANWB Vogelgids bijna 800 vogels toegelicht. Over elke vogel lees je wat zijn natuurlijke omgeving is, binnen welke streken hij zich beweegt en welk geluid hij maakt. Doordat elke vogel een volledige bladzijde krijgt, heb je alle informatie overzichtelijk bij elkaar staan. De zeer gedetailleerde illustraties maken het herkennen van vogels eenvoudig. Neem de gids mee tijdens elke reis binnen Europa.

Een verhaal met een angel, door Dave Goulson

Hommels zijn meestal groter dan bijen en wespen en toch hebben ze een liever imago dan hun andere gevleugelde collega’s. Wanneer je een hommel op een bloem in je tuin ziet zitten, kun je hem gerust een tijdje observeren. Dave Goulson vertelt je echter nog veel meer interessante weetjes over het bestaan van de hommel. Misschien ga je na het lezen van ‘Een verhaal met een angel’ anders naar de hommel kijken en een handje helpen om uitsterven te voorkomen.

De wijsheid van wolven; hoe ze denken, leidinggeven en voor elkaar zorgen: wat de wolf on kan leren over mens zijn, door Elli Radinger

Wolven lijken beter in staat te zijn om voor hun roedel te zorgen dan de meeste mensen hun eigen familie behandelen. Wolven kunnen onderscheid maken tussen spel en jacht, zorgen goed voor de ouderen of zieken in de roedel en zijn er altijd om hun wolvenpups met liefde op te voeden. Hoe wolven met elkaar leven en communiceren lees je in ‘De wijsheid van wolven’. Dit boek is geschreven door een wolvenonderzoeker en dat blijkt uit alle details en inzichten die met je gedeeld worden.

Uilen van Europa, door Mebs en Scherzinger

Het derde boek in deze lijst gaat over alle vogels in Europa, maar dit boek zoomt heel specifiek in op uilen. Er zijn dertien verschillende soorten die regelmatig voorkomen binnen Europa en de schrijver geeft je onder andere informatie over hun natuurlijke omgeving, hoeveel er nog zijn, wat voor gedrag ze vertonen en geluid ze maken en welk voedsel ze eten. De kleurenfoto’s en gedetailleerde illustraties maken het mogelijk om uilen goed te herkennen.

De grote junior dierenencyclopedie, door Hans Peter Thiel

In dit boek leest de jeugd alles over dieren. Jongens en meisjes zullen niet snel uitgelezen zijn met dit boek, want er worden maar liefst 700 dieren behandeld. Het gaat van objectieve feiten tot leuke of grappige weetjes en de foto’s zullen voor kinderen zeer leerzaam zijn. Lees over de vreemde gewoonten van bepaalde diersoorten en ontdek – van het allergrootste exemplaar tot het meest pietluttige diertje – welke er allemaal op aarde zijn.

Als de kat het voor het zeggen had; handleiding voor een gelukkige kat, door Liesbeth Puts

Als kattenliefhebber mag je dit boek niet missen. Heb je je altijd al afgevraagd waarom je kat bepaald gedrag vertoonde? Dan kan deze handleiding je vraag beantwoorden. Van adviezen voor de leefomgeving van de kat, tot welke basisbehoeften een poes heeft. Een kat die gelukkig is, zorgt niet voor overlast en dat is wat je natuurlijk voor jezelf en je huisdier wilt.

Cesar’s Way; The Natural Everyday Guide to Understanding & Correcting Common Dog Problems, door Cesar Millan en Melisse Jo Peltier

Dit Engelstalige boek is geschreven door Cesar Millan, die je wellicht al wel kent van zijn serie op National Geographic. In deze serie schiet hij baasjes te hulp bij het africhten van hun hond. Eigenlijk – als je goed opgelet hebt – traint hij de hond en voedt hij het baasje op. Deze hondenexpert heeft alle soorten probleemhonden al wel meegemaakt in zijn carrière, maar met ‘Cesar’s Way’ leer je dat aandacht voor beweging, discipline en gedrag alles is wat je nodig hebt om een heel leven lang plezier samen met je hond te hebben.

Dan neem je toch gewoon een nieuwe; over mensen en dieren, leven en dood, door Antoinnette Scheulderman

In dit laatste boek op deze top tien lijst staan we even stil bij het meest vervelende moment dat je met je huisdier meemaakt: de fase van afscheid als je dier uit zichzelf sterft of je naar de dierenarts gaat om het in te laten slapen. Sommige mensen zijn helemaal niet verdrietig, omdat ze het dier een goed leven hebben gegeven. Voor anderen was het dier lid van het gezin en een echt maatje en is de pijn en het gemis bijna niet ondraaglijk. Dit boek vertelt niet alleen over de ervaringen van baasjes met hun dier, maar geeft ook tips over hoe je het beste afscheid kunt nemen.