Wat is er heerlijker dan met je eigen kat op de bank te ploffen, en te lezen over wat je kleine vriend nu eigenlijk bezielt? Wel, je kunt je hart ophalen met onderstaande top 10 van kattenboeken. In deze boeken proberen de auteurs vaak in het brein van de kat te kruipen. Hoe kunnen ze toch zo lang slapen, waarom gaan ze achter hun eigen staart aan, waar denken ze aan als ze uren uit het raam staren? En wat kunnen wij mensen daar van leren?

Niet slechts voor kattenliefhebbers

Uiteraard zijn boeken over katten het meest geliefd onder hen die zo’n beestje in huis hebben rondlopen. Grappige verhalen over poezen zijn voor hen amusant en vaak ook herkenbaar. Maar een goed geschreven kattenboek is voor iedereen relevant, zelfs voor de grootste hondenfanaat. En let op: er staat zelfs een roman in deze top 10, beschreven vanuit een stel kattenogen.

De top 10:

Liesbeth Puts – Als de kat het voor het zeggen had

Kattengedragskundige Liesbeth Puts heeft het Nederlandse standaardwerk geschreven op het gebied van kattengedrag: Als de kat het voor het zeggen had. Dit naslagwerk is voor elke kattenliefhebber én dierenarts feitelijk onmisbaar: het levert vele tips en tricks om jouw pluizige diertje beter te leren begrijpen. De verhalen en weetjes van Puts worden bovendien begeleid door handige en mooie foto’s. Met de tips uit dit leerzame boek maak je jouw huisdier een gelukkige kat, waarmee jij ook weer een gelukkig baasje wordt. Gevuld met feiten én aandoenlijke portretten van ons favoriete huisdier.

Bol.com: Liesbeth Puts – Als de kat het voor het zeggen had

Kimberley Hamilton – Rebelse katten

De schrijfster Kimberley Hamilton publiceert het liefst over geschiedenis, cultuur, reizen en… katten. Dit boek van haar is uniek in zijn soort: in dertig verhalen schrijft Hamilton over echt bestaande katten die op wat voor manier dan ook een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis hebben gespeeld (heus waar). Verbazingwekkende weetjes en fascinerende verhalen te over dus in dit boek, dat bovendien vol staat met mythen over katten. Een kattenboek als geen ander, bovendien aangevuld met zeventien schitterende illustraties. Een absolute aanrader.

Bol.com: Kimberley Hamilton – Rebelse katten

Elke van Huffel – Crazy Cat Lady-boek

In dit leerzame, vrolijke en bij vlagen zelfs hilarische boek geeft Van Huffel uitgebreide gedrags- en gezondheidstips voor jouw pluizige viervoeter. Deze mysterieuze beesten verdienen volgens Van Huffel wel wat meer menselijk inzicht, en de schrijfster geeft deze op heerlijke wijze aan haar lezers mee. De illustraties van Laura Janssens maken de boel helemaal af. Een aanrader als cadeau (al dan niet voor jezelf). Elke kattenliefhebber zal in dit feestelijke boek wel iets in kunnen vinden wat hij of zij nog niet wist.

Bol.com: Elke van Huffel – Crazy Cat Lady-boek

Anneleen Bru – I Love Happy Cats

Dit boek staat boordevol tips om de relatie met je kat te verbeteren. Anneleen Bru is dan ook een erkend kattengedragstherapeut met meer dan 10 jaar ervaring. Maak je kat gelukkig, dan word je zelf ook gelukkig, is haar filosofie. Bru zorgt ervoor dat ze ondanks haar expertise niet met al te veel moeilijke termen gooit, waardoor het boek voor iedereen zeer toegankelijk is. Inmiddels heeft de schrijfster meerdere boeken in de I Love Happy Cats-serie geschreven, maar dit eerste blijft toch echt de beste.

Bol.com: Anneleen Bru – I Love Happy Cats

Paolo Valentino – Catfulness

Nee, geen mindfulness, maar catfulness predikt Paolo Valentino in dit vrolijke boek over poezen. Of eigenlijk ook wel weer mindfulness, maar dan geïnspireerd door je poes. Want wat kunnen katten ons allemaal wel niet leren op het gebied van zen en meditatie? Wie kijkt er nu niet vol jaloezie naar een rustig slapende kat, of met verbijstering naar het geduld dat een kat op kan brengen? De beesten stralen een en al zen uit… Valentino vat deze rustgevende kracht van een kat bij de hoorns en vertaalt ze in tips waar we in de mensenwereld ook daadwerkelijk iets aan hebben. Dit uiteraard met een gezonde portie vrolijkheid die bij het onderwerp past.

Bol.com: Paolo Valentino – Catfulness  

Jennifer Pulling – Katten

Dit is een bijzonder werk over katten. Het is namelijk een zogenoemd press-out book, waarmee het geheel boek en kunstwerk tegelijk is. Jennifer Pulling beschrijft in Katten maar liefst 50 kattensoorten, zoals hun oorsprong, (uiterlijke) kenmerken en karakter. De werkelijk schitterend vormgegeven illustraties kunnen na of tijdens het lezen worden uitgedrukt, waardoor er (staande) een heus kunstwerk ontstaat. Net even een ander boek over katten, en een must-have voor elke poezenliefhebber. Ook leuk om cadeau te geven.

Bol.com: Jennifer Pulling – Katten

Stephane Garnier – Doe en denk als een kat

Dit amusante boek van Stephane Garnier probeert ons iets te leren over katten… en mensen. De auteur pakt zijn korte verhalen daarbij steeds iets anders aan: soms vanuit een anekdote, soms ook vanuit wetenschappelijk onderzoek. Wat de basis ook is, hij leert je meer te denken als een kat. Het boek staat verder vol met leuke en rake quotes. Luchtig, toegankelijk en vlot geschreven staat dit vrolijke boek vol met zeer herkenbare situaties voor elke kattenliefhebber. Aanvullend kun je ook ‘101 levenslessen’ van dezelfde auteur aanschaffen.

Bol.com: Stephane Garnier – Doe en denk als een kat

Hiro Arikawa – Reisverslag van een kat

Deze unieke roman van Hiro Arikawa zal elke kattenliefhebber willen verslinden. Het boek gaat over de voormalige zwerfkat Nana die samen met zijn baasje Satoru door heel Japan reist. Bijzonder is dat de roman voor het grootste gedeelte geschreven is vanuit het oogpunt van de kat. De innige band tussen baasje en huisdier wordt schitterend en herkenbaar beschreven, en de hartverscheurende verwikkelingen raken de lezer in het hart. Een boek vol emotie dat de kern raakt tussen de band van baasje en kat en daarnaast ook nog inzicht biedt in de Japanse cultuur.

Bol.com: Hiro Arikawa – Reisverslag van een kat

Annemarieke Piers – Poezen. Handleiding voor bazen

Die ondoorgrondelijke poezen… wie begrijpt ze echt? Met deze handleiding van Annemarieke Piers kun je in ieder geval een begin maken. Het boek staat boordevol met interessante weetjes, fraaie illustraties en bovendien een aantal interviews met bekende kattenliefhebbers als Sylvia Witteman en Jet Boeke, de illustrator van Dikkie Dik. Dit dunne boekje is in elk geval een aanrader voor jong en oud die nu wel eens wil weten wat er precies in het mysterieuze beestje omgaat.

Bol.com: Annemarieke Piers – Poezen. Handleiding voor bazen

Sylvia Witteman – Mijn achterlijke kat Lola

Mijn achterlijke kat Lola is een hilarische reeks verhalen van de erkende kattenliefhebster en columniste Sylvia Witteman, over alle onhebbelijkheden van de kat. Met veel liefde en humor geschreven en gelardeerd met een hoop foto’s, is dit een boekje wat je er graag op een donkere dag weer eens bij pakt om lekker door te neuzen. En ook als je niet direct een kattenliefhebber bent, zal Witteman je toch doen schateren met verrukkelijke anekdotes.

Bol.com: Sylvia Witteman – Mijn achterlijke kat Lola