Haken is terug van weggeweest en zijn weer hip als ooit. Wij geven je hier de beste boeken over haken. Lees verder voor onze aanraders…

Hoe hebben we onze top 10 geselecteerd? De criteria waaraan deze haak-boeken moesten voldoen

Bij het samenstellen, selecteren en bekronen van onze top 10 boeken over haken, hebben we goed gelet op de volgende criteria:

  • De kwaliteit van de instructies: is de uitleg over haken goed geschreven?
  • De hoeveelheid goede voorbeelden in het boek.
  • De hoeveelheid goede en praktische adviezen over haken.
  • Het aantal jaren ervaring dat de schrijver heeft met haken.
  • De actualiteit van het boek: zijn de tips en informatieve stukjes in dit boek gedateerd of nog steeds relevant voor de hedendaagse brei-liefhebbers?
  • Verkoopcijfers & de populariteit van het boek.
  • Onze persoonlijke smaak: we hebben het boek grondig laten lezen door onze redacteuren en hen gevraagd: spreekt het je aan?
  • Krantenrecensies: is het goed ontvangen?
  • Lezersrecensies: wat vonden brei-fanaten van dit boek? 

Snel overzicht: Deze boeken over haken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor modetrendsHappy Handmade Fashion – Lisanne Multem en Bastiana Maaskant – Looije: Dit boek onderscheidt zich door de prachtige combinatie van de levenslange handwerkervaring van oma en de moderne modevisie van Lisanne. Het resultaat? Stijlvolle jurken, zachte truien, stoere vesten en nog veel meer. Met de duidelijke beschrijvingen in dit boek kun je je eigen garderobe volledig vullen. Van jassen tot tassen, alles vinden we tot in detail beschreven. >> Check laagste prijs
Beste voor specifieke patronenGestreepte dekens haken – Haafner Linssen: Dit boek nodigt je uit om de wonderlijke wereld van gehaakte strepen te verkennen. Haafner Linssen biedt zowel beginners als ervaren hakers een scala aan projecten, van eenvoudige ontwerpen met basissteken tot complexere patronen. De gedetailleerde instructies, begeleid door schematische tekeningen en kleurenschema’s, maken dit boek tot een essentieel hulpmiddel voor de enthousiaste haker. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor beginnersIedereen kan haken – Bobbi Eden: Bobbi Eden, ooit bekend om een heel ander beroep, toont met passie haar liefde voor haken in dit inspirerende boek. Bobbi is ervan overtuigd dat iedereen kan haken, en het moet vooral leuk zijn om het te leren. Met een vleugje humor leert ze je de fijne kneepjes van het vak. Dit boek is perfect voor degenen die op zoek zijn naar een lichte en vermakelijke introductie tot de wereld van haken. >> Check laagste prijs

De top 10 boeken over haken

Handwerken zonder grenzen – diverse auteurs

We beginnen met een tijdschrift, want iedereen die van haken en breien houdt, zou dit blad tweemaandelijks op de mat moeten hebben. Het is het grootste handwerktijdschrift van Nederland.

Alle bekende handwerktechnieken, waarbij textiel het uitgangspunt vormt, passeren in dit tijdschrift de revue. Het gaat hierbij om breien, haken, quilten, vilten, borduren en meer. Ook heeft het blad een leuke rubriek, genaamd ‘gaan zien, gaan doen’ waarin je alles over tentoonstellingen, workshops en cursussen leest.

Happy handmade fashion – Lisanne Multem en Bastiana Maaskant – Looije

Samen met haar oma heft Lisanne Multem van Happy Handmade Living de haak- en breinaalden weer opgepakt. Ze heeft een prachtige collectie gehaakt en gebreid. De levenslange handwerkervaring van oma wordt zo gecombineerd met de moderne visie van Lisanne op het gebied van mode.

Dit heeft geleid tot heerlijk zachte truien, stijlvolle jurken en stoere vesten. Met dit boek kun je en complete garderobe vullen. Ook jassen, mutsen, sjaals en tassen worden er in beschreven. Je leest in duidelijke beschrijvingen hoe je deze mooie kledingstukken kunt maken.

Tunisch haken – Kristel Salgarollo

In dit boek staan meer dan 25 verschillende steken en toepassingen op het gebied van Tunisch haken. Tunisch haken is een techniek die lijkt op breien en haken. Je werkt met meerdere steken op één naald. Dit is de lange Tunische haaknaald. Aan het einde van een toer hou je dan maar één steek over. Een bijzondere vorm van haken.

Kristel Salgarollo heeft zich deze techniek eigen gemaakt. Dat deed ze aan de hand van dit boek. Voordat ze dit boek schreef, kon ze alleen de basissteek. Wanneer je dit boek leest, maak je dus samen met haar de ontwikkeling door van beginnend naar pro ‘Tunisch haker’.

Slagarollo heeft mooie toepassingen bedacht, zoals pannenlappen om mee te oefenen. Maar je kan ook prachtige plaids, kussens of meer haken. Alles staat uitgebreid in dit mooie boek beschreven.

Gestreepte dekens haken – Haafner Linssen

Samen met Haafner Linssen verken je de wereld van de gehaakte strepen. Het haken van strepen is meer dan je denkt. Het werkt therapeutisch op je geest. Dit omdat ze ontspannend zijn om te haken en omdat ze meteen een prachtig resultaat geven.

In dit boek vind je patronen voor 20 verschillend gestreepte dekens. Zowel voor beginnende hakers als voor de experts is dit een boek bij uitstek. Er worden namelijk eenvoudige ontwerpen met alleen de basissteken behandeld, maar ook complexere projecten komen aan bod, met minder bekende steekpatronen.

Het boek bevat uitgebreide instructies voor elk steekproject. Deze worden ondersteund door schematische tekeningen, kleurenschema’s en tips voor het aanpassen van de maat.

Iedereen kan haken – Bobbi Eden

In haar vorige carrière had zij een leven dat vooral onder de mannen grote bekendheid genoot. Wat dit precies was, daar laten wij ons verder niet over uit. Na haar ‘pensioen’ sloeg Bobbi Eden een nieuwe weg in.

Haken was altijd al haar passie, en ook hier bleek zij talent voor te hebben. Haken wordt steeds populairder. Om het haken nog beter aan de man te brengen, schreef zij dit boek. Iedereen kan haken, vindt zij. Alleen het moet leuk zijn om het te leren.

Bobbi leert je de fijne kneepjes van het haak vak in haar leuke boek. Laat je verrassen door haar humor en laat je verbazen in hoe snel jij het haken onder de knie krijgt.

Meer sjaals haken à la Sascha – Sascha Blase – van Wagtendonk

Dit is letterlijk en figuurlijk een boek om warm van te worden. Het staat vol met unieke patronen en sjaals. De auteur, Sascha Blase – van Wagtendonk staat bekend als een absolute expert op het gebied van gehaakte sjaals.

Het is heerlijk om een sjaal te haken, maar ook om te dragen of om cadeau te doen. Je kunt er niet genoeg van hebben.

In haar boek geeft ze duidelijke beschrijvingen. De patroontekeningen zijn heel mooi weergegeven. Hiermee is dit boek voor beginnende haaksters een echte aanrader. Ook de gevorderde haakster kan haar lol op met dit boek.

Het Hollands haakboek – Christel Krukkert

Dit boek heeft een oranje tintje. Of het nu gaat om Koning Willem Alexander of over de tulpen uit Amsterdam. Delfts Blauw of de Oranje Leeuw. Van Rembrandt tot de (vegetarische) rookworst.

Met dit leuke boek kun je het allemaal haken. Laat jezelf daarom verrassen. Dit is een uniek boek en leuk voor mensen die op zoek zijn naar een echt Hollands haakproject. Leuk om te maken en leuk om te geven, aan bijvoorbeeld een familielid in binnen- of buitenland.

Vroem! Alle voertuigen plat gehaakt – Christel Krukkert

Kleine kinderen worden blij van haakwerk. En ze zijn gek op voertuigen. Hoe leuk is het dan om haakwerk en voertuigen te verenigen in jouw creatie. Met dit boek kan het.

In het boek staat praktisch uitgelegd hoe je allerhande voertuigen kunt haken. Van politieauto’s tot ambulances, brandweerwagens, vrachtauto’s ,graafmachines, shovels tot trekkers. Zelfs ijscowagens kun je haken!

Maar wat dacht je ook van een trein, raket, vliegtuig of zeilboot. Ze staan allemaal beschreven in dit leuke boek. Alles wordt plat gehaakt, dus in heen en weer toeren. Wie maak jij hier blij mee?

De nieuwe haakbijbel – Een onmisbare gids met maar liefst 200 nieuwe steken

Of je nu net begint met haken of al meer projecten hebt gemaakt dan je kunt tellen, deze stap-voor-stapgids met 200 nieuwe haaksteken biedt inspiratie voor iedereen, ongeacht je ervaring.

Haak je restjes op – Vrolijk haken – 18 verrassende projecten

In ‘Haak je restjes op’ leert Annemarie Huijser van Studio Hip en Stip je prachtige creaties te maken met haakrestjes. Onmisbare inspiratie voor wie nooit iets weggooit!