De Italiaanse keuken is beroemd over de hele wereld. Wie eet er nu niet eens pasta of pizza? De gerechten zijn vaak eeuwenoud en van generatie op generatie overgegeven. Meer nog dan andere keukens staat de Italiaanse bovendien bol van traditie, al is variatie en improvisatie op zijn tijd heus wel toegestaan.

Italiaanse kookboeken

Vrijwel elke serieuze kok heeft zich wel eens op de Italiaanse keuken gericht. De mooie, klassieke en smakelijke gerechten ademen familiariteit en geborgenheid uit. De keuze is dan ook immens. In deze top 10 hebben we regelmatig gekozen voor een Italiaanse schrijver, maar ook buitenlanders zijn steeds vaker in staat de juiste Italiaanse kooktraditie eer aan te doen

Snel overzicht: Deze Italiaanse kookboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste uitgebreide keuzeDe Zilveren Lepel: Dit is hét standaardwerk op het gebied van de Italiaanse keuken. Met 1500 pagina’s en meer dan 2000 gerechten biedt het een diepgaand inzicht in traditionele Italiaanse recepten. We waarderen vooral de uitgebreidheid en het handige register waarmee je op ingrediënten kunt zoeken. Hierdoor kun je gemakkelijk een Italiaans gerecht op tafel toveren met de ingrediënten die je al in huis hebt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor authenticiteitCarla Bardi – Echt Italiaans: Chef-kok Carla Bardi presenteert in dit boek 150 authentieke Italiaanse recepten. We zijn onder de indruk van haar toewijding aan authenticiteit, waardoor het boek zich vooral richt op klassieke Italiaanse gerechten. Hoewel sommige recepten wat meer tijd in de keuken vereisen, vinden we dat het eindresultaat de moeite meer dan waard is. >> Check laagste prijs
Beste hedendaagse interpretatieRoberta Pagnier en Giovanni Caminita – Heerlijk Italiaans: Roberta, een Nederlandse met Italiaanse roots, en Giovanni delen hun gezamenlijke ervaring uit het Italiaanse restaurantwezen en televisieprogramma’s. We waarderen dit boek omdat het een moderne draai geeft aan traditionele Italiaanse gerechten. Het is een handzaam boek dat je helpt om hedendaags Italiaans te koken. >> Check laagste prijs

De Top 10:

De Zilveren Lepel

Elke top 10 over de Italiaanse keuken dient te beginnen met De Zilveren Lepel, hét standaardwerk op dit gebied. Deze Italiaanse kookbijbel wordt regelmatig aangevuld en aangepast door de allerbeste Italiaanse chefs. Je kunt in de 1500 pagina’s niet minder dan 2000 gerechten vinden, vaak eenvoudig thuis te maken waardoor je eindeloos kunt genieten van die heerlijke, typisch Italiaanse gerechten. Het handige register staat je bovendien toe te zoeken op ingrediënten, waardoor ook jij met de in huis aanwezige producten je eigen Italiaanse gerecht in no-time op tafel kan toveren.

Bol.com: De Zilveren Lepel

Carla Bardi – Echt Italiaans

Chef-kok Carla Bardi heeft in Echt Italiaans 150 recepten verzameld, allen authentiek Italiaans. Als je deze recepten nauwkeurig volgt, tover jij je keuken al snel om tot een Mediterraanse trattoria. Bardi heeft vooral oog voor authenticiteit, waardoor dit boek zich met name richt op klassieke Italiaanse gerechten. Klassiek, maar niet altijd simpel: soms moet er een stevige tijd in de keuken worden doorgebracht om zo’n echte Italiaanse classic te maken. Wie dat er voor over heeft, zal niet teleurgesteld raken om het resultaat.

Carla Bardi – Echt Italiaans

Roberta Pagnier en Giovanni Caminita – Heerlijk Italiaans

Roberta Pagnier is een Nederlandse met Italiaanse roots en heeft veel ervaring in het Italiaanse restaurantwezen. Haar kennis van de Italiaanse keuken laat zij regelmatig zien in het tv-programma Cucina Moderna op 24Kitchen. Met Giovanni Caminita samen heeft zij daarnaast de programma’s Grenzeloos Koken en De Makkelijke Maaltijd gemaakt. Al deze kennis hebben de twee nu gebundeld in dit handzame boek, waarin ze jou helpen om ook zo heerlijk Italiaans te koken. Met dit boek bij de hand gaat dat helemaal goed komen.

Roberta Pagnier en Giovanni Caminita – Heerlijk Italiaans

Erik Spaans en Jolande Burg – Vegetarisch Italiaans

Niet in elke pasta moet gehakt en niet op elke pizza salami. Spaans en Burg grijpen de Italiaanse keuken namelijk aan om heerlijke vegetarische gerechten op tafel te zetten. Het stel woont en werkt in (Zuid-)Italië. Vanuit hun eigen Villa Rossa, met eigen olijfgaard, koken zij hun heerlijke gerechten. Steeds meer mensen kiezen voor duurzaam en vegetarisch, en om daar een steentje toe bij te dragen heeft Burg nu 80 van haar favoriete vegetarische Italiaanse recepten gebundeld, met hooguit ruimte voor wat vis en schelpdieren. Een fraai boek met heus niet al te moeilijk te maken gerechten, inclusief (Italiaans) wijnadvies. Een stukje Italië voor in je eigen vegetarische keuken.

Bol.com: Erik Spaans en Jolande Burg – Vegetarisch Italiaans

Maxine Clark – Masterclass Italiaans koken

Dit is een bijzonder boek dat er door de schitterende foto’s van de fotograaf Gus Filgate extra smakelijk uitziet. In deze masterclass heeft Maxine Clark niet minder dan 21 beroemde koks gevraagd naar hun favoriete Italiaanse gerechten. Dit heeft 60 verrukkelijke recepten opgeleverd, waarmee jij nu thuis aan de slag kunt. Met ander woorden: alle kennis op het gebied van Italiaans koken word je hier door de chef-koks op een presenteerblaadje gegeven. Wacht dus niet langer met zelf te kokkerellen, want dankzij dit boek wordt het je makkelijker dan ooit gemaakt. Leer van de experts en neem hun tips ter harte.

Bol.com: Maxine Clark – Masterclass Italiaans koken

Buddy Valastro – Italiaans koken met de Cake Boss

De ‘Cake Boss’ Buddy Valastro ken je misschien wel van TLC. In dit boek heeft hij al zijn (familie)geheimen op het gebied van Italiaans koken gebundeld. Nu dus eens geen cake op het menu, maar typisch Italiaanse gerechten. Wat leuk is aan dit boek, is dat Valastro zijn persoonlijke leven erin heeft verwerkt. De gerechten zijn dan ook typische familiegerechten, met een paar geheimen en interessante twists. Bovendien zijn zij nog altijd zeer actueel: bij de Valastro’s thuis wordt nog altijd elke dag lekker en uitgebreid gekookt. Amerikaanse bluf gecombineerd met Italiaans vakmanschap. Een echte aanrader.

Bol.com: Buddy Valastro – Italiaans koken met de Cake Boss

Giorgio Locatelli – Made at home

Chef-kok Giorgio Locatelli is een grote naam op het gebied van Italiaans koken. Zijn restaurant Locanda Locatelli in London heeft bijvoorbeeld een Michelinster. Zijn boeken zijn al niet minder geprezen, en wie Made at home in huis haalt, weet waarom. Het interessante aan dit boek is dat Locatelli voor deze gerechten de basis zoekt bij zijn eigen leven. De gerechten die hem, of zijn geliefden, het meeste zeggen, zijn hierin gebundeld. Of het nu gaat om herinneringen aan zijn eigen jeugd of de favoriete gerechten van zijn vrouw en kinderen, aan elk recept is een persoonlijk verhaal verbonden. Zeer boeiend om te lezen.

Bol.com: Giorgio Locatelli – Made at home

Katie Parla – Grandi Gusti

Niet minder dan 85 originele recepten heeft culinair journalist Katie Parla verzameld in Grandi Gusti, waarin met name de Zuid-Italiaanse keuken centraal staat. Juist in deze regio is eten een way of life, en dat weet Parla in haar boek goed en overtuigend aan te tonen. Grandi Gusti is dan ook veel meer dan ‘alleen maar’ een kookboek: de hele Zuid-Italiaanse cultuur komt naar voren in de schitterende verhalen van Parla, die hiervoor speciaal naar deze regio is gereisd om de couleur locale goed op schrift te krijgen. Daar is ze wonderwel in geslaagd. Een uniek kookboek.

Bol.com: Katie Parla – Grandi Gusti

Marcella Hazan – De klassieke Italiaanse keuken

In een tijd van fusion en moderniteit in het koken, is het goed dat er nog mensen zijn als Marcella Hazan die begrijpen dat koken en eten vaak ook om eenvoud vragen. Dit kookboek van deze culinaire grootheid, die de échte Italiaanse keuken in het buitenland heeft geïntroduceerd, straalt dan ook authenticiteit uit. Goede, solide en gezonde ingrediënten, een duidelijk prepareerproces en vervolgens smullen maar: dat kan met de liefst 500 gerechten van De klassieke Italiaanse keuken.

Marcella Hazan – De klassieke Italiaanse keuken

Jamie Oliver – Jamie kookt Italië

Ook de bekendste kok ter wereld mag natuurlijk niet in deze top 10 ontbreken. Als veel andere chef-koks heeft ook Oliver een voorliefde voor de Italiaanse keuken, en zulks blijkt ook wel uit dit boek. Met meer dan 140 klassiekers van Italiaanse bodem geeft Jamie kookt Italië je meer dan genoeg handvatten om zelf ook eens zo’n typisch Italiaans gerecht op tafel te toveren. Zowel erkende klassiekers als een paar verrassingen staan in dit werk, waardoor er genoeg te ontdekken valt.

Bol.com: Jamie Oliver – Jamie kookt Italië