Zoek je een leuk doeboek om creatief bezig te zijn? Wij hebben de beste aanraders in dit proactieve boekengenre voor je beoordeeld. Lees verder voor onze top 10…

De top 10 met beste creatieve doeboeken voor het stimuleren van jouw creativiteit

De ene keer heb je een weekend of vakantie de tijd om iets leuks voor jezelf te doen, de andere keer wil je gedurende een drukke dag even wat afleiding en niet met je hoofd, maar met je handen bezig zijn. De doeboeken die hieronder staan geven je voldoende inspiratie om weer energie op te doen en je eigen creativiteit nieuw leven in te blazen. Doeboeken leveren daarom niet alleen iets op tijdens dat je met het boek bezig bent, maar ook daarbuiten werpen ze hun vruchten af.

Snel overzicht: Deze creatieve doeboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste voor persoonlijke groeiIk = Inspiratie door Marit van Dijk-Boelhouwer: Dit doeboek staat vol verrassende verhalen, oefeningen en opdrachten die je anders naar je leven laten kijken. Of je nu dit boek voor jezelf gebruikt, inzet in je coachpraktijk of cadeau geeft aan iemand die het zwaar heeft; het boek inspireert. We vinden dit boek bijzonder omdat het niet alleen een bron van inspiratie is, maar ook omdat het je stimuleert om actie te ondernemen en dingen vanuit een ander perspectief te zien. >> Check laagste prijs
Beste voor mindfulness en ontspanningBotanische tuin kleurboek door diverse auteurs: De tuin staat centraal in dit kleurboek. Door je te focussen op de planten, dieren, bloemen en de kleuren die je ze geeft, biedt het boek een bron van rust en kalmte. We waarderen dat kleurboeken nu ook voor volwassenen worden erkend als een manier om te ontspannen, en dit doeboek helpt je daar zeker bij. >> Check laagste prijs
Beste voor unieke creativiteitStippen op stenen door Maria Mercedes Trujillo Arango: Dit boek nodigt je uit om stenen te verzamelen en te transformeren in kunstwerken met behulp van stippen en mandala’s. We zijn onder de indruk van de 44 creatieve ideeën in dit boek, en het feit dat het niet alleen focust op het creatieve aspect, maar ook nuttige informatie biedt over het materiaal en gereedschap. Het is verrassend hoe ontspannend en bevredigend het kan zijn om met stenen en stippen te werken. >> Check laagste prijs

1. Ik = Inspiratie; een doeboek vol verrassende verhalen, oefeningen en opdrachten, door Marit van Dijk-Boelhouwer

Een gedicht kan je raken, een oefening kan je confronteren met jezelf en eigenlijk zal alles in dit doeboek zo zijn effect op je hebben. Gebruik het boekje voor jezelf, als coach in je praktijk of om iemand die het momenteel zwaar heeft een hart onder de riem te steken. Je gaat anders naar je leven kijken en voelt weer inspiratie om zaken aan te pakken.

2. Creatief doeboek; originele ideeën en opdrachten om je creativiteit te stimuleren en een andere kant van jezelf te (her)ontdekken, door Allison Arden

Wanneer je een groot deel van de opdrachten in het doeboek leest, denk je misschien dat het boek niet voor volwassenen bedoeld is, maar dat is het juist wel. Dit boek probeert namelijk een brug te slaan tussen activiteiten die we als kind leuk vonden om te doen en de tijd die daarna volgde waarin we ons als volwassenen moesten gaan gedragen. We gaan hierdoor steeds minder doen wat we leuk vinden, terwijl het leuk en leerzaam is om te ervaren wat je voelt als je de opdrachten nu nogmaals (en misschien wel veel bewuster) uitvoert.

3. Creativitijd met de Bijbel; Biblejournaling (uit de serie Puur! Inspiratie Doeboeken), door Linette Trapman

Dit doeboek staat geheel in het teken van biblejournaling en staat vol van de voorbeelden en oefeningen. Het vertelt je met de bijbel als uitgangspunt en voor alle opdrachten welke materialen je nodig hebt, wat het gebruik van bepaalde kleuren betekent en hoe je bepaalde onderdelen van je journal aanpakt en visueel verfraait. Verder is er nog een reeks met overtrekvoorbeelden en krijg je tips over waar je workshops biblejournaling kunt volgen of bij welke webwinkels je je inkopen voor je nieuwe creatieve hobby kunt doen.

4. Botanische tuin kleurboek, met een bijdrage van diverse auteurs

De tuin vormt de basis van dit kleurboek en door je te focussen of alle planten, dieren en bloemen en de kleuren die je ze gaat geven, ontstaat er rust en kalmte in het hoofd. Je denkt even aan helemaal niks, behalve aan wat je voor je op papier ziet gebeuren. Kleurboeken zijn al lang niet meer alleen voor kinderen en daarom gaat het er nu alleen nog om of je jezelf deze kans wilt geven om dit doeboek je de ontspanning te laten geven die je zo hard nodig hebt.

5. Stippen op stenen; beschilder stenen met mandala’s en motieven uit de natuur, door Maria Mercedes Trujillo Arango

Dit is geen traditioneel doeboek gevuld met opdrachten die je in het boek kunt invullen, maar een doeboek dat je stimuleert om stenen te gaan verzamelen tijdens je wandelingen of tripjes om er vervolgens de mooiste creaties mee te maken. De schrijfster laat je 44 ideeën zien hoe je je speciaal door jou geselecteerde stenen kunt versieren met stippen. Er is niet alleen aandacht voor het creatieve aspect, maar ook voor het materiaal en gereedschap. Zeker weten dat je van te voren nooit had gedacht dat je zo relaxt kon worden van stenen en stipjes tekenen.

6. Brushpen love; het ultieme brushpenboek – tekenen met je brushpen in 4 simpele stappen, door Carla Kamphuis

Carla Kamphuis laat je in vier duidelijk stappen zien hoe je het tekenen met de brushpen onder de knie krijgt. Het kan dan om tekeningen of patronen gaan, maar ook om het creëren van bepaalde handschriften. Het handschrift kun je weer gebruiken voor koppen boven teksten of op reclameborden. (Denk bijvoorbeeld aan de sierlijke letters met botanische details waarmee je klanten een bloemen- of plantenwinkel binnen kunt lokken.)

7. Draw Every Day, Draw Every Way; Sketch, Paint And Doodle Through One Creative Year, door Jennifer Orkin Lewis

Dit dagboek is een soort gids die je stimuleert om elke dag even tijd voor jezelf te nemen en gewoon even rustig te gaan zitten om te tekenen. Elke maand heeft een thema en dit kan voor jou precies de goede inspiratie zijn om je kriebels op papier te zetten. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende schrijfmaterialen en dat levert leuke effecten op.

8. In Holland staat een huis; huisportretjes tekenen, door Carla Kamphuis

Dit tweede boek van Carla Kamphuis staat in het teken van portretten van huizen schetsen. Probeer een huis zo op papier te krijgen, dat het perfect het karakter weergeeft. Er wordt gewerkt met drie verschillende tekenmaterialen en het kan je de leukste creaties opleveren. Bijkomend voordeel is dat je – wanneer je de smaak echt te pakken hebt – op pad gaat om nieuwe tekeningen te maken. Het kan dan ook de ideale aanleiding zijn voor vele leuke tripjes in binnen- of buitenland.

9. Paint by Sticker – Masterpieces, door Workman

In dit echte doeboek kun je 12 meesterwerken nabootsen door stickers te plakken. ‘Paint by Numbers’ ken je nog wel van vroeger, dit is de moderne variant daarop. Elk kunstwerk komt tot leven met de volgende sticker die je weer op de bladzijde plakt. De activiteit zelf is ontspannend en het eindresultaat mag er ook wezen.

10. Zen; 45 kaarten om in te kleuren en te versturen, door Karakter Uitgevers B.V.

In dit doeboek ontdek je een set met kaarten die nog ingekleurd moeten worden. De kaarten zijn voorzien van tekeningen en teksten die inspiratie vormen voor de ontvanger. De kaarten zijn namelijk makkelijk uit te scheuren en daarna hoef je er alleen nog maar een postzegel op te doen en naar de brievenbus te lopen.