We vinden edelstenen meestal in sieraden en sierobjecten, maar ze zijn ook los te verkrijgen. Edelstenen worden beoordeeld op zaken als schoonheid (kleur, glans etc.), duurzaamheid (hardheid) en zeldzaamheid. Hoe mooier, duurzamer en zeldzamer de steen, hoe meer hij waard is. Daarnaast worden aan edelstenen nogal eens (bovennatuurlijke) krachten toegekend.

Boeken over edelstenen

Boeken over edelstenen vallen dan ook uiteen in twee categorieën. Er zijn ten eerste de wetenschappelijke werken die zich richten op de eigenschappen en geschiedenis van diverse edelstenen, kristallen en mineralen. Daarnaast zijn er vele boeken die aan de stenen zekere krachten toekennen. In onderstaande top 10 vind je van beide categorieën een aantal voorbeelden.

Snel overzicht: Deze boeken over edelstenen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste wetenschappelijke gidsJohn Farndon – Gesteenten en mineralen: Dit boek is een prachtig geïllustreerde fotogids waarin Farndon op een populair-wetenschappelijke wijze een breed scala aan gesteenten en mineralen belicht. Door de gedetailleerde foto’s en de uitgebreide beschrijvingen is dit boek volgens ons niet alleen een waardevolle aanwinst voor geïnteresseerden, maar ook aantrekkelijk voor kinderen. >> Check laagste prijs
Beste voor kinderenUlla Rosenberger – Edelstenen voor kinderen: Rosenberger presenteert in eenvoudige bewoordingen boeiende inzichten over edelstenen. Wij vinden dat ze in dit boek op een speelse en informatieve manier de magie en wetenschap van edelstenen aan kinderen overbrengt, waardoor het een ideaal geschenk is voor nieuwsgierige jonge geesten. >> Check laagste prijs
Beste spirituele gidsEmma Lucy Knowles – De kracht van kristallen: Dit boek biedt niet alleen een visuele traktatie met zijn prachtige foto’s, maar ook een diepgaande verkenning van de heilzame eigenschappen van kristallen. Wij waarderen de manier waarop Knowles de wereld van kristallen benadert, waardoor het een uitstekende introductie biedt voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de spirituele kant van edelstenen. >> Check laagste prijs

De Top 10:

John Farndon – Gesteenten en mineralen

Dit is een werkelijk prachtig vormgegeven fotogids waarin de populair-wetenschappelijke schrijver John Farndon op schitterende wijze vele gesteenten en mineralen belicht. Niet minder dan 800 foto’s vullen het boek, waarbij Farndon de gesteenten beoordeelt op zaken als kleur, hardheid en transparantie. Ook zijn er in het werk tekeningen te vinden, uitgebreide overzichten en wetenschappelijke feiten. Door de prettige schrijfstijl en het vele gebruik van illustraties is het boek ook voor kinderen onder ons een echte aanrader.

Bol.com: John Farndon – Gesteenten en mineralen

Ulla Rosenberger – Edelstenen voor kinderen

Rosenberger heeft een leuk en begrijpelijk boekje geschreven, waarin zij in een taal die kinderen aanspreekt, haar ideeën over edelstenen uit de doeken doet. In dit werkje vind je antwoord op allerhande vragen, bijvoorbeeld hoe een edelsteen te herkennen en vooral wat je er allemaal mee kunt doen. Welke eigenschappen en (geheime) krachten hebben de diverse edelstenen eigenlijk? Rosenberger heeft er een praktisch en informatief geheel van gemaakt, een fijn naslagwerk over alle bekende edelstenen en waar ze allemaal wel niet goed voor kunnen zijn.

Bol.com: Ulla Rosenberger – Edelstenen voor kinderen

Emma Lucy Knowles – De kracht van kristallen

Reset je energie en verbeter je flow. Dat is het doel van Emma Lucy Knowles in haar boek De kracht van kristallen, dat beschrijvingen en foto’s bevat van ruim 70 soorten stenen en kristallen. Heel handig is het register waarin je kunt zoeken op de heilzame eigenschappen van de diverse stenen. Sowieso ziet het boekje er door die prachtige foto’s werkelijk schitterend uit, en het is dan ook een mooi geschenk om te geven aan iemand die wel wat energie en flow kan gebruiken. Als jij dat zelf bent, kun je het natuurlijk ook jezelf cadeau doen. Een toegankelijk boek dat uitstekend kan dienen als instap in de wondere wereld van kristallen.

Bol.com: Emma Lucy Knowles – De kracht van kristallen

Orpha Cochie – Het edelstenen handboek

Uitgebreid handboek over de eigenschappen en krachten van diverse edelstenen. Cochie beschrijft deze uitmuntend en uitgebreid, waarvoor zij het boek in tweeën heeft opgedeeld. Eerst gaat zij de diverse edelstenen langs; hun benaming, kenmerken, geschiedenis, enzovoorts. Ook is in dit deel aandacht voor praktische tips en toepassingen van de edelstenen. Het tweede deel van het boek is meer gericht op edelsteen-kleur therapie en het opleggen van stenen. Deze revolutionaire techniek kan helpen met het voorkomen of oplossen van allerlei fysiek en mentaal leed. Inclusief foto’s is dit boek onmisbaar voor de geïnteresseerde lezer.

Bol.com: Orpha Cochie – Het edelstenen handboek

Walter Schumann – Deltas gids voor mineralen en edelstenen

Een zeer fraai vormgegeven boek met vele foto’s van allerlei soorten edelstenen en mineralen. Schumann behandelt deze op wetenschappelijke wijze, waarbij hij nauwkeurig alle eigenschappen als hardheid en glans langs gaat. Mineralogen, voor zover zij dit boek nog niet in de kast hebben staan, kunnen dit boekje blind aanschaffen, of zij nu beginner zijn of al meer gevorderd. De schitterende foto’s alleen al maken dit boek tot een must-have.

Bol.com: Walter Schumann – Deltas gids voor mineralen en edelstenen

Rupert Hochleitner – Praktische gids voor mineralen

Dit boekje van Rupert Hochleitner is misschien wat dun, maar zal bij de (soms jonge) doelgroep toch in de smaak vallen. Voor elk persoon dat interesse toont in edelstenen en mineralen is deze handzame gids namelijk onmisbaar. Door middel van een simpel determinatiesysteem kunnen de diverse mineralen snel worden geïdentificeerd, waardoor de gids ook nog eens erg praktisch in gebruik is. De mooie en duidelijke foto’s van alle mineralen zorgen ervoor dat het ook met de verzorging van het werk wel snor zit. Een mooie instapper voor de liefhebbers.

Bol.com: Rupert Hochleitner – Praktische gids voor mineralen

Anneke Huyser – Edelstenen- en mineralen boekje

Ook dit boekje van Anneke Huyser is niet het dikste, maar er staan dan ook geen foto’s in. Puur tekstueel weet Huyser echter een zeventigtal edelstenen en mineralen zo te beschrijven, dat je ze zo voor je ziet. De schrijfster heeft aandacht voor hun kleur, samenstelling en naam, en ook hoe de stenen doorwerken op onze gezondheid. Naast veel informatie geeft Huyser daarnaast steun en advies voor het kiezen van de juiste steen voor jou, waardoor je kunt werken aan je algemene welzijn en (spirituele) ontwikkeling.

Bol.com: Anneke Huyser – Edelstenen- en mineralen boekje

Tineke de Caluwé – Edelstenen en mineralen. Dragers van helende energie

Edelsteentherapeute Tineke de Caluwé heeft haar kennis verzameld in dit boek, dat uitermate geschikt is voor iedereen die geïnteresseerd is in de helende werking van edelstenen en mineralen. Het is een handzaam boek, waarbij door het gebruik van foto’s de diverse stenen makkelijk zijn op te zoeken. Ook heeft De Caluwé oog voor minder bekende edelstenen, wat haar werk tot een goede aanvulling maakt op de boeken die al over dit onderwerp zijn verschenen. Duidelijk, makkelijk leesbaar, boordevol informatie en bovendien aangevuld met fraaie foto’s.

Bol.com: Tineke de Caluwé – Edelstenen en mineralen. Dragers van helende energie

Michael Gienger – Geneeskrachtige stenen

In dit dunne en handzame boekje heeft Michael Gienger liefst 430 edelstenen alfabetisch gecategoriseerd. Van elke steen worden door de auteur alle relevante kenmerken én de verkrijgbaarheid vermeld, wat Geneeskrachtige stenen ook nog eens extra praktisch maakt. Daarnaast is van elke steen een kleurenfoto opgenomen, zodat dit encyclopedische werk onmisbaar is in de kast van elke serieuze liefhebber van (geneeskrachtige) stenen. Daarnaast is het boekje door zijn formaat en uitgebreidheid ook een leuk cadeau.

Bol.com: Michael Gienger – Geneeskrachtige stenen

Mieke Roovers – De magie van edelstenen

Een persoonlijk relaas van Mieke Roovers, die met haar merk Maria Magdalena edelstenen verwerkt in cosmetica. In dit boek probeert ze aan de hand van voorbeelden uit te leggen hoe de tegenwoordige mens teveel met de ratio naar de wereld om ons heen kijkt, en daarbij het gevoel vergeet. Dit gevoel kun je echter terugvinden met behulp van bijvoorbeeld edelstenen en meditatie. Niet verwonderlijk dat Roovers regelmatig in haar adviezen bij Oosterse en mystieke wijsheden terecht komt, met name ook bij de Chinese geneeskunde. Een fascinerend boek, persoonlijk maar toch ook behulpzaam voor een breed lezerspubliek.

Bol.com: Mieke Roovers – De magie van edelstenen