Iedereen heeft een lievelingskleur. Of een kleur waar je maar niet aan kunt wennen. De favoriete kleur van je kleding, of je haar. Voetbalteams verdedigen hun clubkleuren, en wij associëren ons als Nederlanders met de kleur oranje. Maar wat is de wereld achter kleuren? Wat zijn kleuren nu eigenlijk echt? Die vraag valt nog niet zo makkelijk te beantwoorden.

Boeken over kleuren

In de onderstaande top 10 blijkt wel hoeveel kanten kleuren eigenlijk hebben. Je kunt er bijvoorbeeld diep over filosoferen, zoals grote namen als Aristoteles en Wittgenstein hebben gedaan. Je kunt er ook praktisch over nadenken. Welke kleur past in mijn interieur? Of bij mijn huidskleur? Ook voor kunstenaars en kunstliefhebbers is kleur een dagelijkse praktijk: hoe kom ik tot het juiste mengsels, en wat zeggen deze diverse kleuren mij?

Snel overzicht: Deze boeken over kleuren raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor kunstliefhebbersKassia St Clair – Het geheime leven van kleuren: De schrijfster deelt verhalen over 75 verschillende kleuren, gedrenkt in kunst en cultuurgeschiedenis. We zijn bijzonder onder de indruk van hoe levendig en gepassioneerd ze schrijft over kleuren in de context van de Renaissance en bekende schilders zoals Van Gogh en Picasso. >> Check laagste prijs
Beste psychologisch inzichtKaren Haller – Het kleine boek over kleur: Dit boek is niet zomaar een kleurengids, maar een diepgaande kijk op de psychologische invloed van kleuren op ons leven, onze relaties en zelfvertrouwen. We waarderen hoe Haller benadrukt dat kleuren individueel geïnterpreteerd kunnen worden en ons aanspoort om de kleuren te vinden die bij ons passen. >> Check laagste prijs
Beste wetenschappelijke benaderingJean-Gabriel Causse – De verbazingwekkende invloed van kleuren: Causse duikt in de wetenschap achter kleuren en hun invloed op ons dagelijks leven, van ons interieur tot onze kledingkeuze. We vinden het fascinerend hoe hij benadrukt dat kleuren ons geluksgevoel daadwerkelijk kunnen beïnvloeden en tegelijkertijd het onderwerp licht en luchtig weet te houden. >> Check laagste prijs

De Top 10:

Kassia St Clair – Het geheime leven van kleuren

Een fantastische reeks verhalen over 75 kleuren, waarin de schrijfster er verschillende bij de hand neemt om er de meest fantastische verhalen over te vertellen. Heel levendig weet zij haar passie en zelfs obsessie voor kleur over te brengen op de lezer, waarbij vooral kunst en cultuurgeschiedenis haar interesse heeft. De verhalen die St Clair opdist, bijvoorbeeld over de kunst uit de Renaissance of grote schilders als Van Gogh en Picasso, zijn allen even interessant, en vaak ook ontroerend of fascinerend. De schrijfster levert een brok aan informatie, bovendien op uiterst kleurrijke wijze verteld. Elke kunstliefhebber zou dit boek eigenlijk in de kast moeten hebben staan.

Kassia St Clair – Het geheime leven van kleuren

Karen Haller – Het kleine boek over kleur

Haller heeft niet zozeer een theoretisch boek over kleur willen schrijven, maar een praktisch: hoe kunnen we kleuren om ons heen gebruiken om ons leven te verbeteren? Zij heeft het dan niet alleen over uiterlijk vertoon in bijvoorbeeld onze kleding, maar ook hoe kleuren van invloed zijn op onze relaties of ons zelfvertrouwen. Dan komt er psychologie om de hoek kijken, en dat is waar Haller zich in dit fascinerende boek voornamelijk op richt. Zij wil dat we allemaal kleurrijker gaan leven, waarin we allen afzonderlijk die kleuren vinden waar wij ons prettig bij voelen. Dat hoeven overigens zeker niet allemaal felle zomerkleuren te zijn. Iedereen is namelijk weer anders. Wat is jouw kleur?

Bol.com: Karen Haller – Het kleine boek over kleur

Jean-Gabriel Causse – De verbazingwekkende invloed van kleuren

De opvallend groene en blauwe voorkant van dit boek van Causse straalt je al van verre tegemoet. Hier moet wel over nagedacht zijn, want Causse denkt veel na over kleuren. Heel veel. Hoe passen we ze toe in het dagelijks leven? Bijvoorbeeld in ons interieur, en natuurlijk in onze kleding. De schrijver weet heel mooi duidelijk te maken dat deze keuzes ertoe doen. Kleuren hebben invloed, zelfs op ons geluk. Causse weet dit wetenschappelijk te onderbouwen maar vergeet niet dat we met een vrolijk onderwerp te maken hebben. Dat maakt dat dit boek toch licht en luchtig blijft.

Bol.com: Jean-Gabriel Causse – De verbazingwekkende invloed van kleuren

Gemma Guasch en Josep Asunción – Kleur in de schilderkunst

Een leerzaam boek dat de lezer actief meeneemt hoe kleuren te gebruiken bij het schilderen. De schrijvers doen dit met vijftien bekende kunstwerken als voorbeeld. De ontwikkeling van deze werken wordt uitgebreid beschreven, en vergeleken met andere schilderijen van dezelfde kunstenaar. Hoe heeft het kleurgebruik het werk beïnvloed? Het boek heeft een interessante premisse die het belang van kleur voor onze kunstperceptie nog maar eens onderstreept. Een must voor elke kunstliefhebber en -maker.

Bol.com: Gemma Guasch en Josep Asunción – Kleur in de schilderkunst

Rein Ferwerda en Peter Struycken – ‘Aristoteles’ Over kleuren

Al duizenden jaren wordt er nagedacht over kleuren. Wat zijn zij nu eigenlijk? Ook de beroemde Griekse filosoof Aristoteles had hier zo zijn gedachten over, en dan hebben we het over bijna 2500 jaar geleden. Of dit werk echt van zijn hand is, of van één van zijn leerlingen, is voer voor historici, maar de inhoud blijft hetzelfde. Ferwerda en Struycken pakken in dit boekje daarnaast uit met enkele andere vertalingen van oude Grieken, die allen gefascineerd waren door kleurmengsels en aanverwante natuurverschijnselen.

Bol.com: Rein Ferwerda en Peter Struycken – ‘Aristoteles’ Over kleuren

Johannes Itten – Kleurenleer

De beroemde Zwitserse kunstschilder Johannes Itten heeft het hele theoretische kader waarop hij zijn kunstwerken baseerde overgedaan aan nieuwe generaties kunstenaars. Zijn kleurenleer heeft dan ook een enorme faam onder kunstliefhebbers, docenten en studenten van over de hele wereld. Bij Itten komen theorie en praktijk samen, en door het lezen van Kleurenleer zul je niet alleen meer te weten komen over kleuren, maar óók hoe je deze nu het best in je kunstwerken kunt verwerken. Voor studenten een must, maar ook voor de passieve kunstliefhebber is Kleurenleer een meer dan interessant werk. Je zult nooit meer op dezelfde manier een museum instappen.

Bol.com: Johannes Itten – Kleurenleer

Ian Sidaway – Kleurenmengtechnieken

Dit ontzettend nuttige boekje van Ian Sidaway levert precies wat de titel belooft. Als kunstenaar is het belangrijk de juiste mengsels te maken, en in dit boek vind je er maar liefst 10.000. Sidaway levert praktische adviezen, of het nu om olieverf, potloden of inkt gaat. Het boek levert uitstekende informatie over warmte, intensiteit, dichtheid en tint van alle kleuren die je je maar voor kunt stellen. Als je Kleurenmengtechnieken als naslagwerk bij de hand hebt, hoef je nooit meer te twijfelen over het juiste mengsel.

Bol.com: Ian Sidaway – Kleurenmengtechnieken

Moira Clinch – Aquarel kleuren mengen

Dit boek richt zich ook op het mengen van kleuren, maar dan specifiek voor de aquarellist. Op basis van 34 hoofdkleuren kunnen zo 800 kleurmengingen ontstaan. Clinch heeft handige kleurkaarten toegevoegd om een en ander voor de kunstenaar inzichtelijk te maken. Door het gebruik van water kunnen de verhoudingen weer wijzigen, wat de aquarellist veel mogelijkheden geeft om nog genuanceerder zijn of haar kunstwerk te maken. Het boek is handig voor zowel beginners als gevorderden in het aquarellen. De belofte in de ondertitel, ‘een praktische gids voor het mengen en combineren van iedere gewenste kleur’, wordt door Clinch meer dan waargemaakt.

Bol.com: Moira Clinch – Aquarel kleuren mengen

Ludwig Wittgenstein – Over kleur

Het meeste werk van de wereldbefaamde en geniale filosoof Wittgenstein, docent aan Cambridge, is pas na zijn dood uitgebracht. Daarbij ook dit curieuze boek over kleur, waarin Wittgenstein het begrip uitgebreid analyseert, en probeert te verhelderen waarom wij toch bepaalde ideeën over kleur hebben. De korte hoofdstukjes zijn interessant om te lezen, en gelukkig niet zo ingewikkeld als menig ander werk van deze filosoof. Verwacht geen filosofische tractaties, maar een interessante kijk op kleur, en hoe daarover na te denken en over te spreken.

Bol.com: Ludwig Wittgenstein – Over kleur

Ted van Lieshout – Kleuren. Een tentoonstelling over kleur en kunst

Dit boekje van ontwerper, schrijver en tekenaar Ted van Lieshout is fijne instapper in de wondere wereld van kleur in de kunst, bedoeld voor jong en oud. Leuk is vooral dat Van Lieshout bij het schrijven voor een verhalende vorm heeft gekozen, waarin hij diverse kunstgeschiedenissen bespreekt, van grottekeningen tot hedendaagse kunst. Daarbij heeft hij speciale aandacht voor de kleuren: wat zien we nu eigenlijk? Wat ervaren we als we een bepaalde kleur zien? En waarom? Een heel leuk boekje voor elke (beginnende) kunstliefhebber. Ook als cadeau zeer geschikt. Bol.com: Ted van Lieshout – Kleuren. Een tentoonstelling over kleur en kunst