Beste kleurpotloden – voor de kunstenaar in spé

Hoe zit het jouw selectie kleurpotloden in huis? De meeste kinderen spelen vroeg of laat met kleurpotloden. Dat doen ze op school, maar ook thuis. Kleuren is hartstikke leuk – of het nu gaat om het invullen van een kleurplaat (binnen of buiten de lijntjes), of juist zelf iets moois maken. Met een goede kleurpotloden set kunnen kinderen eindeloos variëren. Ze kunnen al hun fantasie ermee kwijt. Ook volwassenen vinden het nog weleens leuk met potloden te tekenen.

Onze zoektocht naar de beste kleurpotloden: alle kleuren van de regenboog

Er zijn héél veel kleurpotloden op de markt. Kleurpotloden worden op zo’n beetje elke school gebruikt. Kleurpotloden slijten, breken of raken zoek. Met andere woorden: er zal altijd veel vraag naar zijn. Gelukkig hebben wij onderzoek gedaan naar de allerbeste kleurpotloden, zodat je de goede potlood sets van de mindere kunt scheiden. In dit blog kom je alleen kleurpotloden sets tegen die van heel hoge kwaliteit zijn: echte aanraders voor jong en oud.

Onze nummer één keuze kleurpotloden set: kleuren wordt hiermee een koud kunstje

Wat ons betreft is het 70 delende tellende kleurblik van Bruynzeel de beste potloden set die je online tegen zult komen. Deze set zit vol kleurpotloden, aquarelpotloden en potloden met een metallic kleuraccent. Ook tref je er verschillende accessoires in aan. Of te wel: alles wat je nodig hebt vind je in één en dezelfde set. De potloodkleuren zijn van hoge kwaliteit en kunnen onderling met elkaar gemengd worden. Ook kom je onder meer vier grafietpotloden tegen.

Snel overzicht: Deze kleurpotlodensets raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeBruynzeel Kleurblik 70-delig: Dit kleurblik biedt maar liefst 70 onderdelen, waaronder 32 kleurpotloden, 18 aquarelpotloden, en 12 metallic potloden. Handig opgeborgen in het extra grote kleurblik en volledig glutenvrij. Bovendien zijn deze potloden gemaakt van verantwoord hout. De dubbele lijmwerking zorgt ervoor dat elk potlood extra stevig is. Bruynzeel staat bekend om zijn ruim 70 jaar ervaring in het vak. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieFaber-Castell ‘Castle’ 60 stuks: Deze set komt in een klassieke zeshoekige vorm en heeft stiften met sterke pigmentatie. De potloden zijn extra stevig dankzij de speciale, breukvaste lijmbinding. Ook is het hout afkomstig uit FSC beheerde bossen. Wat we ook waarderen is dat de kleuren prachtig in elkaar overlopen. >> Check laagste prijs
Beste trendy designFaber-Castell Black Edition 36 stuks: Deze set onderscheidt zich door het trendy ontwerp. Met 36 verschillende potloden in een ergonomische driehoekige vorm. Het hout is eveneens FSC-gecertificeerd en de speciale hulslijm zorgt voor breukbestendigheid. Een opmerkelijk voordeel is dat deze potloden niet alleen op wit papier werken, maar ook op zwart en craft papier. Het enige nadeel dat we opmerkten is het ontbreken van kleurnummers. >> Check laagste prijs

De beste budgetoptie kleurpotloden

Mocht je iets minder budget tot je beschikking hebben en toch een fraai kleurpotloden set willen aanschaffen? Dan raden we de “Castle” FC-111260 set aan van Faber-Castell. Deze set bestaat uit tal van eco-potloden met een zeshoekige vorm. De kleuren zijn uitstekend. Voor het hout in het potlood is een speciale lijmbinding gemaakt die de potloden extra bestand maakt tegen breuken. Ook mooi meegenomen: de houten houder is van duurzame bosbouw afkomstig.

Kleurpotloden reviewers: dit maakt ons geschikt

Kinderen hebben op school allemaal weleens met kleurpotloden gespeeld. Daarnaast hebben de meeste kinderen ook thuis wel een setje kleurpotloden liggen. Vroeger al kleurden en tekenden wij volop met kleurpotloden, maar ook vandaag de dag wagen wij ons nog weleens aan een schets. Eigenlijk zijn we door de jaren heen altijd blijven tekenen. Zo hebben we tal van kleurpotlodensets gezien en ook mogen vergelijken: we weten wat we doen!

Kleurpotloden sets en een vereiste kritische houding

Er zijn heel wat verschillende kleurpotlodensets op de markt. Kleurpotloden kom je dan ook in verrassend veel vormen tegen. De stevigheid van het hout kan sterk, maar ook de kracht van de kleur en natuurlijk de zachtheid van het potlood zelf. Kortom: hoe fijn is het potlood echt?

Grote of kleine sets

Kleurpotloden worden eigenlijk altijd in sets verkocht. Soms zitten er 10 of 12 potloden in één set, maar je hebt ook kleurpotlodensets waarin er maar liefst vele tientallen zitten. Kleine kinderen hebben nog geen behoefte aan een set met enorm veel keuze – hoe ouder ze worden, hoe meer variatie er in hun potloodtekeningen zal zitten. Van een grote set verwacht je natuurlijk wel dat deze lekker lang meegaat en dat je hier alles mee kunt doen.

Soorten kleurpotloden

Kleurpotloden kunnen onderling sterk van elkaar verschillen. Kies je voor “traditionele” kleurpotloden, dan heb je potloden te pakken met levendige kleuren en prima dekking. Dit soort kleurpotloden zijn ideaal voor schoolkinderen. Er zijn ook aquarelpotloden te vinden. dit zijn potloden die met toevoeging van een beetje water voor mooie kleureffecten zorgen.

Voordelen van kleurpotloden

Kleurpotloden helpen bij creatieve uiting, niet alleen bij schoolkinderen, maar natuurlijk ook bij volwassenen. Je kunt met kleurpotloden heel veel kanten op. Als je ze op verantwoorde wijze gebruikt, hebben ze ook nog eens een lang leven. Kinderen, maar ook volwassenen, blijven met stevig papier en een goede potloden set makkelijk meerdere uurtjes zoet.

Hoe zit het met de kosten?

De kosten voor kleurpotlodensets kunnen flink uiteenlopen. Kies je voor een professionele set, dan ben je daar meestal best veel geld aan kwijt. De goedkope setjes hebben als groot nadeel dat ze gemakkelijk kapotgaan en dat je er niet dezelfde fraaie kleureffecten mee kunt bereiken.

Aanvankelijke scepsis en ons kleurpotloden onderzoek

Kleurpotloden zijn soms letterlijk dertien potloden in een dozijn. Niet alle kleurpotloden zijn van hoge kwaliteit. Er zijn nog altijd veel merken die kleurpotloden op de markt brengen die niet bedoeld zijn voor “kunstzinnig” gebruik. De beste potlodensets komen van merken die weten wat ze doen en kleurpotloden maken waarmee je zelf heuse kunstwerken kunt maken.

Wat beloven kleurpotlood producenten doorgaans? Is dit een (gekleurde) streep door de rekening?

Kleurpotloodmakers zullen je graag beloven dat hun kleurpotloden van hoge kwaliteit zijn. Bij kleurpotloden zit die kwaliteit hem vooral in de stevigheid van het model en de kwaliteit van het kleurpigment. Het laatste dat je wilt is dat kleurpotloden niet goed dekken of veel te gemakkelijk afbreken. Dan kun je die belofte van “urenlang speelplezier” wel vaarwel zeggen.

Aanschaf kleurpotloden: hier moet je op letten

Er zijn verschillende dingen om op te letten als je kleurpotlodensets gaat aanschaffen. Je moet er allereerst goed op letten dat het model kleurpotloden goed aansluit bij wat je met de kleurpotloden van plan bent. Wil je vooral grafisch aan de slag? Of is het bedoeld voor kunst?

De hardheid van het potlood

Aan de onderzijde van een potlood staat altijd de hardheid vermeld. De hardheid wordt uitgedrukt in de letters “H”, “B” en eventueel een cijfer. Onthoud dat potloden met de letter “B” het zachtste zijn. “H” potloden zijn het hardst. “HB” potloden zijn dan weer gemiddeld hard. Je gebruikt B-potloden vooral voor kunstzinnige toepassingen en H-potloden voor technisch tekenen. Het hardste potlood is 9H, daar staat tegenover dat het zachtste potlood 9B is.

Welke potloden zijn geschikt voor beginners?

Begin je met creatief tekenen, dan heb je het meeste aan het HB-potlood, maar ook aan 1 of 2H en 1 of 2B. Met een 4B of 4H moet je ook prima uit de voeten kunnen. Let bij potloden met kleurpigment dus niet alleen op het pigment zelf, maar ook op de hardheid van het potlood.

Kijk ook naar extra’s

De meeste kleurpotlodensets komen met allerlei extra’s, zoals een combinatie van potloden met kleurpigment en zonder, speciale aquarelpotloden. Misschien kom je zelfs een liniaal of penseel tegen. Altijd handig is natuurlijk de gum. De meeste gummen zijn alleen geschikt om kleurloze potloodstrepen mee uit te gummen, maar er zijn ook modellen waarmee je kleur kunt wissen.

Onze onderzoeksdata: kleurpotloden als volgt onderzocht

Als het op kleurpotloden sets aankomt, kijken wij altijd naar de volgende eigenschappen:

 • We geven de voorkeur aan kleurpotlodensets die lekker uitgebreid zijn
 • We willen kleurpotloden met verschillende diktes en pigmentsoorten
 • We zoeken kleurpotloden die een stevig houten “lijfje” hebben
 • We zoeken kleurpotloden met hoge dekkingsgraad pigment
 • We zoeken betaalbare kleurpotlodensets
 • Natuurlijk moeten kleurpotlodensets ook positieve productreviews krijgen.

Kleurpotloden set 1: de Bruynzeel Kleurblik 70-delig – kleur/metallic/aquarel potloden en accessoires is de beste algemene keuze kleurpotloden set

Wat heeft het Bruynzeel 70-delige kleurblik met metallic en aquarelpotloden jou te bieden?

 • Handig opbergen van de verschillende potloden in het extra grote kleurblik
 • Stevige dikke kern van 2,9 millimeter
 • Maar liefst 32 kleurpotloden, 18 aquarelpotloden, 12 metallic potloden, 4 groot potloden
 • Als extra’s ook een waterverfpenseel, een gum en twee soorten puntenslijpers
 • Deze potloden zijn geheel glutenvrij en gemaakt van verantwoord hout
 • Dankzij de dubbele lijmwerking is de ‘huls’ van elk potlood extra sterk
 • Bruynzeel heeft al ruim 70 jaar ervaring in het (kleur)potloden vak.

Kleurpotloden set 2: Faber-Castell Kleurpotloden set ‘Castle’ in kartonnen etui à 60 stuks. FC-111260 is de beste budgetoptie

En wat heeft de Kleurpotloden set Faber-Castell ‘Castle’ je te bieden?

 • Kleurpotloden met klassieke zeshoekige vorm
 • Stiften met sterke pigmentatie
 • Extra stevige ‘lijfjes’ dankzij de speciale, breukvaste lijmbinding
 • Het hout is gecertificeerd duurzaam hout (FSC beheerde bossen)
 • De kleuren gaan mooi in elkaar over.

Kleurpotloden set 3: de Faber-Castell Kleurpotloden Black Edition. In kartonnen etui a 36 stuks. FC-116436 zijn prachtig in het zwart

Ook de derde kleurpotloden set in deze lijst is van Faber-Castell. Dit is wat de Black-Edition je te bieden heeft:

 • Het hout is weer uit FSC beheerde bossen afkomstig
 • 36 verschillende potloden met een trendy ontwerp
 • Potloden met ergonomische driehoekige vorm
 • De speciale hulslijm zorgt voor een breukbestendig resultaat
 • Werken behalve op wit papier ook op zwart en craft papier
 • Prima prijs
 • Nadeel: de kleurnummers ontbreken.

Kleurpotloden set 4: BIC Kids Ecolution Evolution Kleurpotloden 36 stuks is een uitstekend setje voor kinderen

Speciaal potloodsetje voor kinderen? Je vindt hem in de BIC Kids Ecolution Evolution set.

 • 36 potloden met vrolijke kleuren
 • Milieuvriendelijk gemaakt (50% gerecyclede materialen, met “NF Environment” keurmerk)
 • Duurzaam pigment dat goed dekt
 • Makkelijk te slijpen potloden
 • Gemaakt van kunsthars in plaats van hout – mochten ze vallen, dan zullen ze niet versplinteren
 • Handige zeshoekige greep
 • Nadeel: voor jonge kinderen kunnen de kleurpotloden noch wat te fijn zijn.

Kleurpotloden set 5: voor fans van Aquarel is er de BIC Kids Aquacouleur kleurpotloden met aquarelkleureffect 24-delige set

Een andere fraaie kleurpotloden set van BIV is de BIC Kids Aquacouleur set.

 • De dekking van de aquarelpotloden is optimaal
 • Als je de kleurpotloden in water doopt krijgen je tekeningen en fraai aquareleffect
 • Eenvoudig te slijpen kleurpotloden
 • Comfortabele zeshoekige greep
 • Ideaal te combineren met aquarelkwast.

Kleurpotloden set 6: de 60-delige Bruynzeel Kleurblik – Super Sixties Kever komt in een leuk blik met traditionele Kever

Nogmaals een set van Bruynzeel: ditmaal een 60-delen tellend kleurblik met een Super Sixties Kever.

 • Hoogwaardige pigmenten in de potloden
 • Dikke kern van liefst 2,9 millimeter
 • Het bewaarblik heeft een fraaie Kever-auto opdruk
 • De set telt liefst 44 kleurpotloden, nog eens 12 metallic kleurpotloden (herkenbaar aan het zwarte hout), een gum, een speciale puntenslijper en twee grafietpotloden.
 • De kleurpotloden zijn geheel glutenvrij
 • Bruynzeel bestaat alweer sinds 1948 en heeft vele, vele jaren in het potloodvak
 • Veel potloden van hoge kwaliteit voor relatief weinig geld

Kleurpotloden set 7: de 97-delige set van S.old Kleurpotloden en potloden kent de meeste variatie

Waar je ook zeker blij van wordt, is de super uitgebreide kleurpotloden set van S.old.

 • Deze set bestaat uit maar liefst 97 delen en komt onder meer inclusief etui, gum en puntenslijper
 • In de set vind je onder meer kleurpotloden, houtskoolpotloden, schetspotloden en een marker
 • Ideaal voor kleuren, schetsen, tekenen, maar ook voor schrijven
 • Naast 72 kleurpotloden ook nog eens 12 ‘gewone’ potloden
 • De materialen zijn geheel milieuvriendelijk en veilig
 • Let op: geschikt voor kinderen van minstens 4 jaar oud.

Kleurpotloden set 8: de STABILO Trio Thick heeft 24 dikke, driekantige kleurpotloden

Denk je aan Stabilo, dan denk je in eerste instantie misschien aan pennen, maar het merk heeft ook verschillende potloden van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld met de Stabilo Trio Thick set.

 • De kern van deze potloden zijn met hun 4,2 mm extra dik
 • De dikke en ergonomische driehoekvorm is ideaal voor kinderen
 • Goede kleurafgifte
 • Je kunt de Stabilo kleurpotlodensets ook in 12, 18 of 24 kleurtjes aanschaffen
 • De kleuren zijn ook los verkrijgbaar.

Kleurpotloden set 9: de STABILO GREENcolors is een set van 24 FSC Gecertificeerd Kleurpotloden in een kleurrijk etui

Nog meer Stabilo tekenmagie vind je in de Stabilo Greencolors set.

 • Deze set is in zijn geheel van FSC gecertificeerd hout gemaakt
 • De potloden hebben het traditionele zeskantige vormmodel
 • Ook de matte coating is milieuvriendelijk
 • Uitstekende kleurafgifte
 • Inclusief kartonnen etui.

Kleurpotloden set 10: de Nassau Fine Art Schets- en Tekenset is maar liefst 96-delig

De laatste kleurpotloden set in deze lijst, de Nassau Fine Art Schets- en Tekenset, bevat maar liefst 96 delen.

 • Meest compleet van alle sets in deze lijst
 • Kom een breed aanbod schetspotloden, houtkoolpotloden en kleurpotloden tegen
 • Inclusief puntenslijper, marker en tal van andere tekenbenodigdheden
 • Net fraaie zwarte etui
 • Ook met een grafietpotlood en drie houtskoolpotloden
 • Potloodverlenger nodig? Ook die kom je tegen
 • Ideale set voor zowel de beginner, de hobbyist, de student en de professionele kunstenaar.

De Faber-Castell Polychromos sets: beste kleurpotloden uit de test volgens Potlodenkopen.nl

Faber-Castell is een naam die in onze top 10 een aantal keer voorbij is gekomen. Komt het op kleurpotloden aan, dan is dit merk ontzettend geschikt, dat vindt ook Potloodkopen.nl. De kleurpotlodensets van Faber-Castell vallen bij heel wat kunstenaars in de smaak. Dat heeft onder meer te maken met de goede grip, de helderheid en reflectie van de kleuren en natuurlijk de prima kleurafgifte. Van Faber-Castell zijn verschillende sets te verkrijgen.

Jouw kleurpotloden vervolgstap

In dit artikel hebben we de beste kleurpotlodensets met je gedeeld. We staan vierkant achter elke set die we in onze top 10 hebben opgenomen en hopen dat er iets geschikt voor jou tussen zit. Toch liever zelf een set uitzoeken? Neem dan onze kleurpotloodadviezen in acht.