Wat zijn de allerbeste kookboeken voor mannen? Wij besloten dit genre eens goed te beoordelen en de beste titels voor je te selecteren. Wat vond onze redactie de beste kookboeken voor mannen? Lees verder voor de top 10…

De top 10 met de beste kookboeken voor mannen

Niet alle mannen hebben een hekel aan koken. Sommigen halen er zelfs heel veel voldoening uit en hebben er ontzettend veel plezier in. Met een goed kookboek kun je de man wel stimuleren om nieuwe gerechten te leren maken of hun techniek – zoals met barbecueën – (verder) te perfectioneren. Welk kookboek voor mannen uit onderstaande top 10 lijkt jou wat?

Snel overzicht: Deze kookboeken voor mannen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor eenvoudJob en Perry: In dit kookboek staat eenvoud centraal, ideaal voor wie geen zin heeft om de hele dag in de keuken te staan. Zonder complexe recepten, maar met een focus op simpele maaltijden vol smaak, vinden we dit een topper voor de alledaagse man. >> Check laagste prijs
Meest veelzijdige aanbodHet enige echte mannen kookboek: Van klassieke recepten tot nieuwe culinaire ontdekkingen, dit boek biedt voor ieder wat wils. We zijn gecharmeerd van de brede variatie aan gerechten die zowel de beginner als de ervaren kok zullen aanspreken. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor culinaire inspiratieHet GQ Mannenkookboek: Als je op zoek bent naar recepten van gerenommeerde chef-koks en graag nieuwe culinaire technieken wilt leren, dan is dit het kookboek voor jou. We zijn onder de indruk van de verzameling recepten van bekende chefs en de uitdagende gerechten die daarmee gepaard gaan. >> Check laagste prijs

1. Job en Perry; een klootzak-proof kookboek, door Perry de Man en Job Pattinasarany

In dit kookboek staat eenvoud centraal. Je vindt er dus geen complexe gerechten in met allerlei exotische ingrediënten waarvoor je naar tig verschillende winkels moet. De toko is wel een plek waar je geregeld zult komen, maar dat heb je graag over voor een simpele maaltijd vol smaak. De recepten zijn volgens de auteurs klootzak-proof en daarom ga je de 50 gerechten van Job en Perry dan ook graag proberen.

2. Het enige echte mannen kookboek, door Thomas Krause

Wanneer je de omslag van dit boek onder ogen krijgt, denk je waarschijnlijk niet meteen “wow”. Je ziet namelijk een paar hoofdingrediënten en een keukenmes en daar blijft het bij. Ga je een stap verder en sla je het boek open, dan ontdek je pas wat dit kookboek voor mannen kan betekenen. Er staan namelijk klassieke recepten in, maar ook nieuwe gerechten. Bij alles wat geschreven is, staat de man die met liefde en detail wil (leren) koken centraal.

3. Het GQ Mannenkookboek; recepten van topkoks voor mannen met een goede smaak, door diverse auteurs

Mannen die zich willen onderscheiden van anderen en dit willen doen door hun kookkunsten te laten zien, hebben aan dit boek precies de goede uitdaging. In het kookboek voor mannen van GQ staan recepten van vele chef-koks die in Britse restaurants werken en je vindt dan ook bijzondere tips en technieken die je kunnen helpen bij de uitvoering. Ben jij een fan van bijvoorbeeld Hestor Blumenthal of Gordon Ramsey? Dan vind je in dit boek een unieke verzameling recepten van hen en nog veel meer bekende koks.

4. Het onmisbare kookboek voor mannen; 101 lekkere recepten waarmee elke man een keukenheld wordt!, door Valerie Dousset

Een kookboek met humor? Ja, dat bestaat. In ‘Het onmisbare kookboek voor mannen’ vind je namelijk niet alleen gerechten, maar ook grappige illustraties en vermakelijke grappen. Dit is dan ook niet alleen kookboek voor tijdens het koken, maar ook voor bij de maaltijd zelf. Het vormt de basis voor vele humoristische gesprekken tijdens het nuttigen van de zojuist bereide voor-, hoofd- en nagerechten.

5. Lekker makkelijk; het kookboek voor mannen, door Annemieke de Kroon en Alice van Nieuwenhuizen

Dat goed eten voor mannen niet moeilijk hoeft te zijn, bewijzen Annemieke de Kroon en Alice van Nieuwenhuizen in ‘Lekker makkelijk’. Zij weten als dat mannen niet alleen met sapjes de dag door kunnen komen, maar dat ze juist voedingsstoffen nodig hebben die het mannenlichaam ondersteunen. Het kookboek heeft traditionele recepten, maar je kunt ook de nieuwe gerechten uitproberen. Er is volop variatie en je kunt de recepten zelfs voor momenten gebruiken dat je gasten over de vloer krijgt en dan bedoelen we niet alleen gasten van het mannelijk geslacht.

6. Men’s Health – keukenhandboek voor de man; man en menu management voor gezond en lekker eten, door Jan Peter Jansen

Dit is niet alleen maar een kookboek voor mannen, want het gaat ook in op de technieken en materialen die je in de keuken gebruikt. De recepten zijn lekker rechttoe rechtaan, zonder al te veel opsmuk, want daar houden mannen niet (of in ieder geval minder) van. Goede voeding helpt je bij het onderhoud van je mannenlichaam en met de gerechten van Men’s Health werk je bewust aan jouw gezondheid.

7. Barbecue & Bier; 70 heerlijke BBQ-recepten + bieradvies, door Guido Schmelich

Met dit boek hoef je niet drie dagen van te voren al te beginnen met je boodschappen en marinades. De auteur houdt namelijk van een spontane en relaxte barbecue en dat blijkt dan ook uit de recepten. Bier speelt ook een hoofdrol in dit kookboek en het lukt Guido Schmelich dan ook om bij elk gerecht een passend bier te adviseren. Bier is echter geen verplicht onderdeel van een geweldige barbecue, net zo min als vlees dat is. Daarom zijn er ook gerechten met vis, mogelijkheden voor vegetariërs en nagerechten voor op de BBQ.

8. Mannen kunnen koken!; basiskookboek met 231 recepten, door Nico den Hollander

Dit kookboek helpt de man van A tot Z – van uitleg over bereidingstechnieken tot goede ingrediënten selecteren – bij de ontwikkeling van zijn kookkwaliteiten. Begin bij de basis en weet welke producten in het seizoen zijn en dus het beste smaken. Laat daarnaast zoveel mogelijk de tubes, zakjes en potjes met in de fabriek geproduceerde ingrediënten achterwege en leer lekker koken voor jezelf of voor anderen.

9. Het ultieme mannenkookboek, door diverse auteurs

Dit boek is voor de man die het nog ontbreekt aan vertrouwen in de keuken. Waarom? De recepten mislukken nooit en de gerechten zijn altijd smaakvol. Krijg je bezoek dat geen vlees eet? Dit boek heeft de oplossing. Zoek je nog een bijzonder gerecht voor een avondje met een date? Ook daar vind je in ‘Het ultieme mannenkookboek’ genoeg ideeën voor.

10. Man in de keuken, door Bill Granger

Wie Bill Granger al wel eens op de televisie heeft zien koken, weet dat het er ontspannen aan toe gaat. Geen keukenblad dat vol staat met tientallen ingrediënten, geen ingewikkelde technieken die je maar niet onder de knie krijgt en geen bergen aan keukenmateriaal (lees: afwas) die je eerst bij de kookwinkel moet gaan aanschaffen. Eenvoud en smaak staan juist centraal. Alle maaltijden op een dag komen aan de orde en je vindt er ook inspiratie voor speciale momenten waarop je net iets anders op tafel wilt zetten.