De Vikingen, of ook wel Noormannen, zijn met mysterie omgeven. Dit komt mede omdat zij in de zogenoemde Middeleeuwen op hun hoogtepunt waren, zeg maar tussen de jaren 700 en 1100. Laat dat nu net de tijd zijn dat onze historische kennis nogal eens te wensen overlaat, niet alleen in de academische wereld maar zeker ook bij het grote publiek. Wie waren deze Vikingen nu, wat bewoog hen? En wat lieten zij achter?

Boeken over Vikingen

De Noormannen leveren hoe dan ook genoeg stof op voor leuke boeken. Dit zijn aan de ene kant historische non-fictie boeken, maar ook romanschrijvers vinden vaak genoeg hun inspiratie bij deze stoere volkeren die ooit de woeste zeeën onveilig maakten. In deze top 10 vind je zowel boeken die je als instapper kunt gebruiken om meer kennis te vergaren over deze volkeren, maar ook meer specialistische boeken van gerenommeerde historici.

Snel overzicht: Deze boeken over Vikingen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor diepgang en researchLuit van der Tuuk – Vikingen. Noormannen in de Lage Landen: Als conservator van Museum Dorestad toont Van der Tuuk zijn expertise met dit boek over de Vikingen in Nederland en België. Het staat vol met afbeeldingen en kaarten, waardoor de periode van de Vikingen op een inzichtelijke manier wordt gepresenteerd. Wij beschouwen dit als een essentieel boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de Vikingen. >> Check laagste prijs
Beste introductie voor beginnersPhilip Parker – De Vikingen. 50 dingen die je moet weten: Voor wie nieuw is in de wereld van de Vikingen is dit boek van Parker een ideale start. Met infographics, foto’s en kaarten introduceert hij de lezer op een laagdrempelige manier aan de Vikingen. Wij waarderen hoe hij zowel de oorlogsaspecten als de culturele kant van de Vikingen belicht. >> Check laagste prijs
Beste fictie gebaseerd op historische feitenPaul Christiaan Smis – Harald: Dit boek combineert historische feiten met de creatieve invulling van Smis. Harald, koning van Noorwegen, probeerde in 1066 Engeland binnen te vallen, wat de afsluiting van het Vikingtijdperk betekende. We vinden het knap hoe Smis feit en fictie vermengt en daarmee een boeiende novelle presenteert. >> Check laagste prijs

De Top 10:

Luit van der Tuuk – Vikingen. Noormannen in de Lage Landen

Dit standaardwerk over de periode dat Vikingen ook actief waren in Nederland (en België) is werkelijk onmisbaar voor geïnteresseerden in de Noormannen. Uiterst goed gedocumenteerd en met de nodige afbeeldingen en kaarten laat Van der Tuuk weer eens zien dé expert op dit gebied te zijn. Als conservator van Museum Dorestad weet de schrijver dan ook duidelijk waar hij het over heeft, en zijn prijswinnende boeken over deze periode zijn allen van zeer hoog niveau. Zijn Vikingen is daarop geen uitzondering, integendeel.

Bol.com: Luit van der Tuuk – Vikingen. Noormannen in de Lage Landen

Neil Price – De Vikingen. Een nieuwe geschiedenis

Na het lezen van Van der Tuuk kan de geïnteresseerde meteen met dit werk van Neil Price aanvangen om alle mogelijke hiaten nog op te vullen. Price combineert in De Vikingen zijn grote kennis en eruditie met zijn bekende aangename schrijfstijl. De auteur maakt snel komaf met eventuele vooroordelen die de nietsvermoedende lezer nog zou kunnen hebben bij het begrip ‘Viking’: Price schept er namelijk genoegen in mythes op dit gebied door te prikken, terwijl hij op fraaie wijze de echte cultuur en geschiedenis van de Noormannen uit de doeken doet.

Bol.com: Neil Price – De Vikingen. Een nieuwe geschiedenis

Philip Parker – De Vikingen. 50 dingen die je moet weten

Parker pakt de zaken wat laagdrempeliger aan in dit deel van de populaire reeks ’50 dingen die je moet weten’. Hierin legt hij met behulp van diverse infographics, foto’s en kaarten uit wie de Vikingen waren, waar zij vandaan kwamen en welke rol zij hebben gespeeld in de (Europese) geschiedenis. Als instapper zeer geschikt, zoals eigenlijk alle boeken van deze serie. Het is goed om te zien dat Parker niet alleen maar oog heeft voor de oorlogvoerende, wrede Vikingen, maar ook aandacht besteedt aan de kunst en cultuur die de Vikingen hebben achtergelaten. Helaas wordt dit aspect namelijk nog wel eens vergeten als het over de Noormannen gaat.

Bol.com: Philip Parker – De Vikingen. 50 dingen die je moet weten

Paul Christiaan Smis – Harald

Deze korte roman van Smis is gebaseerd op historische feiten. De titelfiguur Harald was de koning van Noorwegen, die in 1066 probeerde Engeland binnen te vallen. Zoals bekend, slaagde hij daarin niet, wat in feite het einde van het tijdperk van de Vikingen betekende. Het verhaal van dit boek is voor de rest aangevuld met de fantasie van Smis, die door zijn grote historische kennis op adequate wijze feit en fictie in elkaar laat lopen. Dit onderwerp is bij deze auteur duidelijk in goede handen, wat een zeer sterke novelle heeft opgeleverd.

Bol.com: Paul Christiaan Smis – Harald

Tom Shippey – Lachend naar Walhalla. De heroïsche dood en de Vikingen

Op innemende wijze verhaalt hoogleraar Shippey over de Vikingen, en dan met name hun houding ten opzichte van de dood. Waren de Noormannen nu bloeddorstige plunderaars of vreedzame handelaren? Shippey heeft uitgebreid onderzoek gedaan, zowel in de literatuur die voorhanden is, als wat de archeologie ons vertelt over deze fascinerende mensen die 1000 jaar geleden de schrik van Europa waren. Wie een levendig boek vol waardevolle kennis op dit gebied zoekt, is met Lachend naar Walhalla aan het juiste adres.

Bol.com: Tom Shippey – Lachend naar Walhalla. De heroïsche dood en de Vikingen

Bjørn Andreas Bull-Hansen – De Viking

Deze roman van de Noor Bull-Hansen is één van de beste literaire werken over Vikingen ooit. Het verhaal gaat over de jonge Torstein wiens vader wordt vermoord. Zelf moet hij als slaaf verder door het leven, maar hij ontsnapt en zint vanaf dat moment op wraak… Een pittig en bij tijden donker boek over opgroeien tegen de achtergrond van het Europa rond het jaar 1000. Daarnaast heeft de schrijver duidelijk veel onderzoek verricht naar deze wereld, waardoor De Viking ook nog eens zeer leerzaam is. Niet te missen voor de echte Vikingliefhebbers.

Bol.com: Bjørn Andreas Bull-Hansen – De Viking

John Haywood. Noormannen. De Vikingsaga 793-1241

Universitair docent Haywood weet waar hij het over heeft in het schitterende Noormannen. Op erudiete wijze brengt hij de lezer de wereld en het wereldbeeld van de Vikingen bij. Hij heeft bijvoorbeeld aandacht voor hun godenwereld, maar behandelt ook zaken als kunst, cultuur en taal. Ondersteund door grondig en minutieus onderzoek weet Haywood een lacune in onze kennis over deze vaak wat onderbelichte periode in de wereldgeschiedenis te vullen met goed geschreven verhalen en feiten. Een zeer informatief werk.

Bol.com: John Haywood. Noormannen. De Vikingsaga 793-1241

Nancy Marie Brown –  Schildmaagd

De Amerikaanse historica Nancy Marie Brown vond het de hoogste tijd een andere kant van de Vikingtijd te laten zien, namelijk de vrouwelijke kant. Er waren namelijk ook wel degelijk vrouwelijke krijgers bij de Noormannen actief. De auteur is dit boek begonnen te schrijven nadat uit DNA-onderzoek bleek dat ook vrouwen aan het front meevochten. Brown pakt dit gegeven en probeert ons een beeld van deze zogenaamde Schildmaagden te geven. Ze vergeet ondertussen gelukkig ook niet een meeslepend boek te schrijven.

Bol.com: Nancy Marie Brown –  Schildmaagd

Valerie Hansen – Het jaar 1000. De ontdekking van de wereld

Hansen pakt hier de mythe aan dat globalisering begon in het jaar 1492, toen Columbus zijn ontdekking van de nieuwe wereld deed. De Vikingen waren immers al veel eerder die kant afgereisd, namelijk zo rond het jaar 1000. Maar ook heeft de schrijfster oog voor (ontdekkings)reizen van de Chinezen, de Islamieten en de Maya’s. Ons Eurocentrische idee van de wereldgeschiedenis wordt zo behoorlijk genuanceerd. Hansen weet deze nieuwe inzichten goed duidelijk te maken voor een breed publiek, waarbij ze haar blik vooral op het Oosten heeft gericht.

Bol.com: Valerie Hansen – Het jaar 1000. De ontdekking van de wereld

Johan Nowé – De Vikingen achterna

Emeritus hoogleraar Johan Nowé doceerde Duitse letterkunde aan de universiteit van Leuven. Recentelijk heeft hij zich in zijn onderzoek gericht op de runenstenen van Scandinavië. Hierdoor is zijn blik ook op de Vikingen komen te liggen. Wie waren dit eigenlijk, wat weten wij van hun? En wat kunnen de runen ons heden ten dage vertellen over hun dagelijkse leven? Bij gebrek aan veel geschreven bronnen van de Vikingen zelf zijn deze tekens van groot belang om het mysterie rond deze volkeren een beetje te ontsluieren.

Bol.com: Johan Nowé – De Vikingen achterna