Top 10 Johan Cruijff boeken

Johan Cruijff heeft zich middels zijn activiteiten in de voetbalwereld onsterfelijk weten te maken. Hoewel de voetballegende in 2016 is overleden, valt zijn aanwezigheid niet te ontkennen. Overal ter wereld kennen mensen zijn naam en wordt hij geroemd. De invloed die hij heeft gehad op het voetbal is vandaag de dag nog altijd te zien, zowel financieel als speltechnisch.

Met zoveel roem kan het niet anders dan dat er boeken over je verschijnen. Hieronder hebben wij een top 10 Johan Cruijff boeken voor je samengesteld.

Johan Cruijff: mijn verhaal – Johan Cruijff; Matty Verkamman

We starten deze lijst met, wat ons betreft, de onbetwiste nummer één. ‘Johan Cruijff: mijn verhaal’ is dé autobiografie over Johan Cruijff. Het boek leest weg als zinvolle en meeslepende dialoog – iets wat Johan Cruijff niet vreemd is.

Johan Cruijff is een absolute voetballegende, zoveel moge duidelijk zijn. Sommigen vinden Cruijff zelfs de beste speler (en coach) aller tijden. Iedereen heeft zijn eigen mening over Johan Cruijff, een samenkomst van feit en fictie.

In ‘mijn verhaal’ brengt Cruijff zijn eigen verhaal onder woorden. Hij biedt jou de kans om te ontdekken wie de échte Johan Cruijff is, zonder filter en mediacircus.

Johan Cruijff: de biografie – Auke Kok

Het levensverhaal van Johan Cruijff is minstens zo interessant als zijn filosofie. Van eigenzinnig schoffie tot wereldster in de schijnwerpers. Het leven van Johan Cruijff naast het voetbalveld is minstens net zo interessant gebleken als zijn sportieve prestaties.

‘Johan Cruijff: de biografie’ geeft prachtig weer wat zich in het leven van Johan Cruijff afspeelde. Welke keuzes heeft hij gemaakt? Wat heeft hem gemaakt tot wie hij was?

Auke Kok heeft tal van unieke documenten, interviews en keiharde feiten geraadpleegd. Om de biografie zo compleet mogelijk te maken sprak hij ook met Cruijffs oude klasgenoten, vrienden, familie en contacten van binnen de voetbal- en zakenwereld.

Johan Cruijff in Barcelona – Edwin Winkels

Johan Cruijff kende enkele van zijn grootste successen in Barcelona – als speler en coach. Zijn activiteiten bij de Spaanse grootmacht staan inmiddels vereeuwigd in de vorm van een standbeeld en stadion.

Journalist Edwin Winkels maakte het allemaal van dichtbij mee. Hij emigreerde naar Barcelona in hetzelfde jaar dat Johan Cruijff coach werd van FC Barcelona. De twee spraken elkaar regelmatig op conferenties, bij interviews, maar ook als vrienden.

In ‘Johan Cruijff in Barcelona’ kijkt Edwin terug op bijna 30 jaar met Johan Cruijff in Barcelona. Het boek bevat een persoonlijke en betrokken blik op hoogte- en dieptepunten. Kritiek, bewondering, anekdotes en Johan Cruijff – een must have op de boekenplank.

Johan Cruijff: de legende – Matty Verkamman

Bij het samenstellen van dit boek is Matty Verkamman met diverse sportauteurs om tafel gegaan. Samen met onder andere Johan Derksen neemt Matty je mee in het bewogen leven van ‘Cruijffie’.

Het boek bevat uniek beeldmateriaal van Johan Cruijffs leven. Dit boek neemt je niet alleen mee in de hoogte- en dieptepunten van zijn carrière, maar geeft ook een beeld van voetbalwereld destijds. Resulterend in een gedenkwaardig overzicht, hoort ‘Johan Cruijff: de legende’ thuis bij iedere Cruijff-fan. 

In de geest van Cruijff en Keizer – Jaap Visser; Matty Verkamman

‘In de geest van Cruijff en Keizer’ is een boek waarin dromen verborgen liggen. We zitten in de 21e eeuw: een Nederlandse club in de finale van een Europees clubtoernooi leek niet langer realistisch. Toch slaagde een gouden generatie erin om 21 jaar na de laatste finale om Europese roem te spelen. 

In het boek blikken Jaap Visser en Matty Verkamman terug op de Europese finales die Ajax heeft gespeeld. Dienend als ode aan Johan Cruijff en Piet Keizer, is het boek een visueel prachtige samenkomst van heden en verleden.

Je moet schieten, anders kun je niet scoren – Henk Davidse

‘Je moet schieten, anders kun je niet scoren’, aldus Johan Cruijff. Naast zijn sportieve prestaties en veelzijdige leven, staat Cruijff bekend om zijn gevleugelde uitspraken. Ook na zijn overlijden worden zijn uitspraken nog met grote regelmaat geciteerd.

In dit boek heeft Henk Davidse de mooiste uitspraken van Johan Cruijff gebundeld. Het geeft een humoristische, simplistische en logische kijk op het leven. Je vindt uitspraken als: ‘als het niet goed gaat, dan gaat het niet goed’ en talloze andere citaten van Nederlands grootste voetbalicoon.

Mijn voetbal: handboek voor winnaars – Johan Cruijff; Jaap de Groot

Naast het spelen van mooi en aanvallend voetbal is spelplezier de bron van succes. De visie van Johan Cruijff kan worden bestempeld als revolutionair. Er wordt nog dagelijks gerefereerd naar zijn visie op binnen en buiten de voetbalwereld.

In ‘Mijn voetbal: handboek voor winnaars’ weerlegt pionier Johan Cruijff zijn 14 basisprincipes. Dat doet hij op zo’n manier dat het voor iedere lezer te begrijpen is.

De coup van Cruijff – Menno de Galan

In ‘De coup van Cruijff’ beschrijft Menno de Galan hoe Cruijff in de 21e eeuw terugkeerde bij Ajax en orde op zaken stelde. In 2010 bracht Johan Cruijff in een column openlijk kritiek op de directe van Ajax. Nog geen halfjaar later keerde Cruijff terug om het één en ander te veranderen binnen het bstuur.

Menno de Galan vertelt het volledige verhaal. Hij beschrijft van hoe Johan Cruijff zijn clubliefde in ’88 verliet en een paar jaar voor zijn uiteindelijke overlijden de bezem door het bestuur haalde. Waar wij dachten dat hij in Barcelona al een verlosser was, bleek hetzelfde in Amsterdam.

Het laatste seizoen – Arthur van den Boogaard

Waar de hele loopbaan van Johan Cruijff noemenswaardig is, richt dit boek zich met name op de winter van zijn carrière. In 1984 nam Cruijff afscheid van het leven als voetballer, weliswaar in het shirt van Feyenoord.

Afscheid nemen in dienst van de rivaal van jouw jeugdliefde, het zegt iets over de relatie met Ajax. Arthur van den Boogaard beschrijft hoe het laatste jaar van Cruijffs spelerscarrière is verlopen. Een inspirerende blik op de persoonlijkheid van een groots voetballer – inclusief twijfels, keuzes en de media. Ervaar het laatste seizoen van een voetballegende als nooit tevoren.

Toeval is logisch – Willem Baartse

‘Toeval is logisch’ richt zich niet zo zeer op het voetbal. Willem Baartse neemt je mee in de persoonlijke wereld van Johan Cruijff. Er worden facetten besproken als zijn mindset, passie voor autorijden, rookgedrag en zijn visie op Nederland.

Willem Baartse is al sinds jonge leeftijd idolaat van Johan Cruijff. Hij volgde hem decennialang en bundelt zijn leven buiten het voetbal in het veelzeggende ‘Toeval is logisch’.