Veel mensen houden van het lezen over geschiedenis. Of het nu gaat over de eigen stads- of familiegeschiedenis, de vaderlandse historie, of de wereldgeschiedenis. Verhalen over verre landen en vreemde culturen of juist ons eigen erfgoed: uiteindelijk willen we allemaal de wereld om ons heen, en onszelf, beter leren begrijpen.

Tijdschriften over geschiedenis zijn ook actueel

De geschiedenis herhaalt zich continu. Veel van de kwesties waarmee we nu worstelen vinden bovendien hun oorsprong in het verleden. Magazines over geschiedenis blijven dan ook altijd actueel en voor een breed publiek interessant en relevant. Onderstaande (Nederlandse) tijdschriften in onze top 10 geven je een kijk in de geschiedenis, en daarmee tegelijk in het heden, en de toekomst.

Snel overzicht: Deze geschiedenistijdschriften raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeHistorisch Nieuwsblad: Dit tijdschrift heeft een diepe duik in alle tijdperken van de geschiedenis, van de oudheid tot de twintigste eeuw. Het brede scala aan onderwerpen en evenementen, zoals het Geschiedenis Festival, maken dit een uitstekende keuze voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis. Wij waarderen vooral de diversiteit van de inhoud en de gedachte dat kennis van het verleden ons helpt het heden te begrijpen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor luchtige aanpakQuest Historie: Dit tijdschrift combineert op unieke wijze actuele gebeurtenissen met historische context. Wij zijn dol op de humor en de speelse testjes die door het hele blad te vinden zijn. Hoewel het tijdschrift een luchtige toon heeft, behandelt het toch serieuze historische onderwerpen, wat het zowel informatief als vermakelijk maakt. >> Check laagste prijs
Beste persoonlijke touchMaarten!: Afkomstig van de bekende historicus Maarten van Rossem, biedt dit tijdschrift een persoonlijke en relativerende blik op de geschiedenis. We waarderen de unieke invalshoek en perspectief dat Maarten! biedt, wat het onderscheidt van andere geschiedenistijdschriften. De zes edities per jaar zijn een traktatie voor elke geschiedenisliefhebber. >> Check laagste prijs

De top 10:

Historisch Nieuwsblad

Het Historisch Nieuwsblad is al 30 jaar een belangrijk geschiedenistijdschrift in Nederland. Immer genuanceerd probeert zij in haar artikelen de onderste steen boven te halen. Het maandblad richt zich daarbij niet op één specifieke periode. Van de oudheid tot de twintigste eeuw; er komen altijd weer boeiende verhalen aan de oppervlakte. Het Historisch Nieuwsblad onderschrijft de gedachte dat als we het verleden beter leren kennen, dat ook tegelijkertijd geldt voor het heden. Het blad is bedoeld voor een breed publiek en biedt naast een magazine ook activiteiten en evenementen aan. Een mooi voorbeeld hiervan is het jaarlijkse Geschiedenis Festival, maar ook kun je denken aan lezersreizen en het bekende project ‘Maand van de Geschiedenis’.

Website: www.historischnieuwsblad.nl

Quest Historie

Sinds de introductie van Quest Magazine is het blad in Nederland zeer populair, en voor de spinoff Quest Historie geldt precies hetzelfde. Dit blad pakt het leren over geschiedenis op een interessante manier aan: het beschouwt actuele gebeurtenissen en kijkt vervolgens naar het verleden om op zoek te gaan naar antwoorden over de herkomst hiervan. Het tijdschrift heeft daarbij een luchtige toon, met een regelmatig gebruik van humor. Dit komt ook naar voren in de kleine testjes die je doorheen het blad kunst vinden. Quest Historie heeft een scherp oog voor curiosa, maar uiteraard ontbreken ook de serieuze verhalen over uiteenlopende onderwerpen niet.

Website: www.shop.quest.nl/questhistorie

Maarten!

Maarten van Rossem, wie kent hem niet? De nuchtere historicus en Amerikadeskundige is een graag geziene gast op radio en tv. Zijn relativerende analyses halen de angel uit menige discussie, en doen andere weer hoog oplaaien. Sinds 2008 kan Van Rossem zijn eigen mening bovendien kwijt in zijn eigen glossy, die voort is gekomen uit het Historisch Nieuwsblad. In eerste instantie was de uitgave van Maarten! slechts bedoeld als eenmalige stunt, maar het blad was zo’n succes dat het in 2009 terugkwam, en sindsdien nooit meer weg is geweest. Tegenwoordig komen er 6 edities per jaar uit.

Website: www.maartenonline.nl

National Geographic Historia

Net als Quest heeft ook het merk National Geographic een eigen historisch blad. Dit informatieve en diepgaande magazine besteedt aandacht aan belangrijke gebeurtenissen en personen uit ons verleden, beschreven door hoogstaande auteurs en bovendien gelardeerd met schitterend beeldmateriaal. Elk nummer is chronologisch ingedeeld en telt artikelen over verschillende tijdsperiodes, vanaf de eerste beschavingen tot aan de twintigste eeuw. Het sterke merk National Geographic heeft met haar Historia stiekem de beste troef in handen.

Website: www.natgeoshop.nl/historia

Geschiedenis Magazine

Dit fraai vormgegeven tijdschrift komt 8x per jaar uit. Elke editie staat boordevol informatie over episodes uit het verleden, met vaak ook oog voor de consequenties hiervan in het heden. De lezer wordt zo als het ware aan de hand meegenomen de geschiedenis in, waar volop verhalen liggen te wachten om verteld te worden en geheimen en mysteries om ontrafeld te worden. Het Geschiedenis Magazine heeft alle soorten verhalen voor je in petto: van grote reportages over de bekendste mensen in de geschiedenis tot kleine feiten in de categorie ‘curiosa’.

Website: www.geschiedenismagazine.nl

Archeologie Magazine

De archeologie komt er wat bekaaid vanaf in het Nederlandse (historische) tijdschriftenland. Gelukkig is er wel het Archeologie Magazine, dat zich uitsluitend op deze tak van geschiedschrijving richt. Hierbij heeft zij niet alleen oog voor archeologische vondsten in Nederland, maar zeker ook in de rest van de wereld. Het blad richt zich op een breed publiek en levert dan ook goed te begrijpen stukken op dit bijzondere gebied. Op deze manier kan de niet gespecialiseerde lezer toch kennis vergaren in een vakgebied dat zo vaak slechts door professionele archeologen kan worden begrepen.

Website: www.archeologieonline.nl

Historia

Het tijdschrift Historia is afkomstig van de makers van Wetenschap in Beeld. Het blad heeft met name oog voor belangrijke breukpunten in de geschiedenis, van mijlpalen tot ontdekkingsreizen. Zodra onze wereld een verandering doormaakt, is Historia geïnteresseerd en de lezer met haar. De geschiedenis komt in Historia echt tot leven, met fraaie illustraties om de verhalen nog eens extra helder bij de lezer te krijgen. Deze popularisatie gaat echter niet ten koste van de kwaliteit, want ook die is in dit tijdschrift bepaald goed te noemen.

Website: www.historianet.nl

G-Geschiedenis

Acht keer per jaar kun je G-Geschiedenis in de kiosk krijgen, een magazine vol spannende en vermakelijke verhalen uit het verleden, vanaf het stenen tijdperk tot de 20e eeuw. Het blad is levendig en de verhalen goed te begrijpen, ook voor een leek. De fraaie vormgeving maakt dat je het blad makkelijk oppakt. De inhoud zorgt ervoor dat je het niet zo makkelijk meer weglegt. G-Geschiedenis opent horizonnen en is erg breed opgezet: voor elk wat wils derhalve in dit fijne en laagdrempelige magazine.

Website: www.g-geschiedenis.eu

Ons Amsterdam

We eindigen deze top 10 met twee bladen over en voor specifieke steden, en de eerste gaat over onze hoofdstad. Slechts weinig steden spreken zo tot de verbeelding als Amsterdam, en het is dan ook niet gek dat Ons Amsterdam al sinds 1949, en inmiddels 10 x per jaar, de verhalen uit haar rijke geschiedenis op diept. Denk bijvoorbeeld aan het Joodse verleden van de stad, de typische Amsterdamse wijk De Jordaan, Amsterdam als gidsstad, de architectuur, de Olympische Spelen van 1928 en ga zo maar door. Ons Amsterdam is echter niet alleen voor Amsterdammers leuk en boeiend: de verhalen in het blad zijn aanstekelijk enthousiast opgeschrevn.

Website: www.onsamsterdam.nl

Groniek

Dan gaan we tenslotte door naar het hoge noorden, waar het Historisch Tijdschrift Groniek vier maal per jaar verschijnt. De redactie bestaat uit docenten Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Het blad geniet inmiddels door haar hoge kwaliteit landelijke bekendheid. Dat bekende historici als Frank Ankersmit aan het blad hebben bijgedragen, draagt bij aan haar reputatie. Dit blad is dan ook niet zomaar een faculteitsblad, maar een breed gelezen magazine. Zij heeft daarbij oog voor het hedendaagse debat en gaat op zoek naar historische relevantie. Groniek probeert diepgang te combineren met leesbaarheid, en slaagt daar wonderwel in. Ook is er in het magazine aandacht voor recensies van historische literatuur. Tenslotte organiseert de organisatie achter het blad, Groniek, ook congressen en lezingen.

Website: www.groniek.nl