Barbecueën of ‘BBQ-en’ is een kunst op zich. Door de relaxte sfeer, veelal in de buitenlucht onder het genot van wat biertjes en goed gezelschap, is het een zeer sociale manier om te koken. Meestal is vlees het hoofdbestanddeel, maar tegenwoordig kan tijdens de BBQ volop worden gecombineerd en gevarieerd, waardoor zelfs vegetarisch barbecueën een mogelijkheid is geworden.

De beste boeken over de barbecue-kunst

Je zou misschien denken dat een barbeque nogal rechttoe rechtaan is. Je gooit vlees op de gril, zoekt er een lekker sausje bij en dat is het dan wel. Heb je daar dan een kookboek voor nodig? Ja, wel degelijk! Het barbecueën is namelijk een compleet eigen tak van sport geworden, en de boeken over dit onderwerp volgen elkaar in rap tempo op. Hieronder een top 10 om orde aan te brengen, zodat jij precies weet wat je nodig hebt voor een succesvolle BBQ.

Snel overzicht: Deze barbecue boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste alomvattende gidsJulius Jaspers – Het complete BBQ boek: Dit boek is een uitgebreide handleiding voor elke barbecue-liefhebber. Julius Jaspers, een erkende autoriteit op het gebied van barbecuen in Nederland, biedt in dit boek alles wat je nodig hebt voor een succesvolle barbecue, inclusief de perfecte gerechten, marinades, sauzen en groenten. We vinden het een essentiële gids voor zowel beginners als ervaren grillmeesters. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor mannenThomas Krause – Het ultieme barbecueboek voor echte mannen: Dit boek richt zich specifiek op de mannelijke grillmeesters, waarbij het kraakhelder maakt dat barbecuen veel meer is dan alleen vlees omdraaien. Het boek staat vol met waardevolle informatie, van de juiste marinades tot de perfecte bijgerechten. We waarderen de duidelijke en handzame opzet, waardoor het zowel voor mannen als stiekem meelezende vrouwen een aanrader is. >> Check laagste prijs
Beste voor experimentele BBQ receptenRoel Westra – BBQ Magic: Afkomstig van de populaire YouTube-kanaalhouder ‘Pitmaster X’, biedt dit boek een verzameling van Westra’s 100 beste gerechten. Naast de bekende barbecueklassiekers bevat het ook enkele verrassende experimentele recepten. We vinden het een uitstekende keuze voor diegenen die hun barbecuevaardigheden willen verbreden en op zoek zijn naar nieuwe inspiratie. >> Check laagste prijs

De Top 10:

Julius Jaspers – Het complete BBQ boek

Kok en kookboekenschrijver Julius Jaspers is één van de grootste autoriteiten in Nederland op het gebied van de barbecue. Hij heeft er meerdere boeken over geschreven, en om deze top 10 af te trappen hebben we gekozen voor Het complete BBQ boek. In dit introductieboek gaat Jaspers in op alles wat een succesvolle barbecue nodig heeft: de juiste gerechten dus maar ook de best bijbehorende marinades, sauzen en groenten. Een onmisbare start voor elke zichzelf respecterende BBQ-kok.

Bol.com: Julius Jaspers – Het complete BBQ boek

Thomas Krause – Het ultieme barbecueboek voor echte mannen

Krause kent zijn pappenheimers: het zijn vooral mannen die het leuk vinden achter de grill te staan kokkerellen. Dat dit echter niet alleen maar bestaat uit zo en dan wat vlees omdraaien, wil hij in dit boek laten zien. De informatie vliegt de lezer om de oren: over de juiste marinades en bijgerechten bijvoorbeeld. Maar natuurlijk staat er ook gewoon in hoe je nu het beste je favoriete vlees klaar kunt maken. Na het lezen van dit boek kun je je als man (en vrouwen mogen stiekem ook meelezen) een echte barbecue-kenner noemen. Het boek is duidelijk en handzaam, een echte aanrader.

Bol.com: Thomas Krause – Het ultieme barbecueboek voor echte mannen

Roel Westra – BBQ Magic

Westra heeft al jarenlang een zeer populair YouTube kanaal, waar hij als ‘Pitmaster X’ de vleesjes laat sudderen. Nu heeft hij zijn beste 100 gerechten overgebracht op schrift, zodat jij met dit boek in de hand ook aan de slag kunt in eigen tuin. Westra houdt daarbij wel van een beetje experimenteren, dus verwacht naast klassiekers op BBQ gebied ook een paar fijne verrassingen. Een leuk boek voor de vaste volgers van ‘Pitmaster X’, of juist een fijne introductie in de wereld van deze enthousiaste barbecue-liefhebber van eigen bodem. Dit debuut smaakt hoe dan ook naar meer.

Bol.com: Roel Westra – BBQ Magic

Steven Raichlen – BBQ Sauzen, rubs en marinades

Dit boek van Raichlen is een wat a-typisch barbecueboek. Niet het vlees, maar de smaakboosters staan hierin namelijk centraal. Dit is ook wel eens nodig ook, want juist deze maken of breken een goed barbecuegerecht, en ze worden nog wel eens onterecht genegeerd. Hoe werkt marineren precies, welke technieken kun je het best gebruiken, en hoe lang moet je marineren? Wat serveer je eigenlijk het best bij gegrild voedsel, en hoe gaat dat in andere landen en culturen? Een interessante twist op een barbecue-boek, met bovendien maar liefst ruim 200 recepten. Wie het barbecueën serieus aanpakt, kan niet zonder dit standaardwerk over bijbehorende sauzen, rubs en marinades.

Bol.com: Steven Raichlen – BBQ Sauzen, rubs en marinades

Jeroen Hazeboek en Leonard Elenbaas – Hete kolen compleet

Dit smakelijke boek richt zich op grillen in de kamado en is mede geschreven door barbecuekok Jeroen Hazebroek. Met Leonard Elenbaas heeft hij een uiterst interessant boek geschreven over deze steeds populairder wordende vorm van koken in de typisch Japanse kleioven. Praktische zaken (hoe steek ik mijn kamano aan, en hoe regel ik de temperatuur?) worden afgewisseld met de meest heerlijke recepten die je in de buitenlucht kunt bereiden. Daarvoor hebben de schrijvers liefst 16 verschillende bereidingstechnieken voor je op een rijtje gezet, met in totaal meer dan 100 gerechten.

Bol.com: Jeroen Hazeboek en Leonard Elenbaas – Hete kolen compleet

Jord Althuizen – Smokey Goodness

Jord Althuizen is wereldkampioen BBQ en wil zijn kennis graag overbrengen naar Nederland. Met Smokey Goodness doet hij dat op schitterende wijze, en dit boek was dan ook niet voor niets winnaar van het Kookboek van het Jaar in 2016. Althuizen neemt de Amerikaanse BBQ als basis voor zijn gerechten en brengt deze over naar de Lage Landen. Daarbij geeft hij handige tips over het juiste vuur en de heerlijkste recepten. Jord houdt van de rook, van het vuur, van de barbecue, en jij zult na het lezen van deze bestseller dat ook doen. Onmisbaar voor elke BBQ-liefhebber.

Bol.com: Jord Althuizen – Smokey Goodness

Jeroen Wesselink – We can BBQ too

Jij wilt als lezer van deze top 10 beter leren barbecueën? Wel, veel (bekende) Nederlanders gingen je voor. Jeroen Wesselink heeft er 54 verzameld en allen vertellen in dit leuke werk over hun favoriete gerechten. Dat maakt We can BBQ too tot een zeer afwisselend en leuk boek, bovendien gelardeerd met een hoop mooie foto’s. Qua design is dit boek een echte topper, en het nodigt je uit om zelf ook die kolen weer eens van stal te halen. Geschreven met veel panache, een echte aanrader.

Bol.com: Jeroen Wesselink – We can BBQ too

Rukmini Iyer – De groene barbecue

De barbecue staat vaak (ook wel wat onterecht) synoniem aan lompe hompen vlees, maar Iyer laat zien dat juist het grillen van groente een kunst op zich is. Zij heeft hiervoor liefst 75 heerlijke en originele gerechten verzameld, opgedeeld in een vegetarische en een veganistische afdeling. Originaliteit en afwisseling is bij Iyer, een zeer populaire food stylist, van het grootste belang. Laat het vlees eens links liggen en kies voor een gezonde vegetarische, groene hap. Je zult er geen spijt van krijgen.

Bol.com: Rukmini Iyer – De groene barbecue

Ralph de Kok – Een wereldreis rond de BBQ

In dit leerzame boek heeft De Kok, nomen est omen, liefst 100 gerechten voor de barbecue verzameld van over de hele wereld. Deze afwisseling is bijzonder fijn: niet alleen verandert de locatie van waaruit De Kok opereert regelmatig, maar ook de smaak en de insteek van een gerecht. De recepten zijn dus erg gevarieerd en er zitten ook genoeg vegetarische opties tussen. Ook heeft De Kok er goed aan gedaan om zowel bekende, makkelijk te bereiden gerechten in het boek op te nemen, als het wat ingewikkelder BBQ-werk voor de echte fijnproever.

Bol.com: Ralph de Kok – Een wereldreis rond de BBQ

Pieter Kok – Buiten eten

Dit verrukkelijke debuut van Pieter Kok gaat iets verder dan barbecues alleen. Zolang er maar buiten wordt gegeten, dan heeft de schrijver er een goede tip bij. Denk bijvoorbeeld aan een picknick op het strand of een eenpansgerecht vanuit de tent. De mooi verzorgde fotografie laat zien dat Kok dit boek serieus heeft aangepakt, en dat valt ook aan de recepten te merken. Geweldige gerechten die slechts vragen om een beetje lekker weer. Als het eenmaal zover is, kun je met Buiten eten een heel eind op weg. En oh ja: zeker ook de barbecuegerechten zijn de moeite waard.

Bol.com: Pieter Kok – Buiten eten