Kunst omvat een breed scala van activiteiten. Denk maar eens aan dans en beeldhouwkunst. Wat hebben zij met elkaar gemeen? De kunstenaars binnen beide vormen willen iets laten zien, een emotie overbrengen. Schoonheid? Een opvatting over kunst is vaak gebonden aan tijd of locatie. Maar ook aan de consument. Wat voor de een kunst is, is voor de ander kitsch. Of rommel. Wie bepaalt waar de grenzen van de kunst liggen? Wat is kunst eigenlijk?

Kunsttijdschriften

Om alle ideeën en alle kunstvormen aan het woord te laten, hebben we voor deze top 10 gekozen voor een grote diversiteit. Van film tot literatuur en van theater tot meer algemene kunsttijdschriften: in deze lijst vind je voor ieder wat wils. Ook dans en klassieke muziek worden hierbij overigens niet vergeten. De bladen zijn (op één na) allen Nederlandstalig.

Snel overzicht: Deze kunsttijdschriften raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemeen cultureel tijdschriftBoekman: Dit tijdschrift duikt diep in trends en ontwikkelingen binnen de kunst- en cultuursector. Door middel van interviews, analyses en recensies krijgen lezers een holistisch beeld van de huidige culturele stand van zaken. We waarderen vooral de uitgebreide themadossiers die het online platform van het blad biedt. Hiermee wordt het tijdschrift onmisbaar voor professionals in de kunst- en cultuursector. >> Check laagste prijs
Beste academische kunsttijdschriftArticle: Als wetenschappelijk tijdschrift met een brede kijk op kunst – van beeldende kunst tot architectuur – valt Article op. Uitgegeven door studenten en alumni van de Universiteit Utrecht, heeft het blad iets unieks. We zijn vooral onder de indruk van de aandacht die wordt besteed aan jonge kunstenaars en de diversiteit aan kunstvormen die het blad presenteert.
Beste muziekgerichte tijdschriftLuister: Dit is het enige Nederlandse tijdschrift exclusief voor klassieke muziek. Wat we vooral waarderen zijn de grondige recensies, diepgaande interviews met artiesten en dirigenten, en overzichtelijke besprekingen van concerten en festivals. Luister is essentieel voor elke liefhebber van klassieke muziek, waarbij zowel gevestigde als opkomende talenten worden belicht.

De top 10:

Boekman

Het tijdschrift Boekman richt zich voornamelijk op trends en ontwikkelingen in kunst en cultuur. Op thematische wijze wordt de gehele culturele sector belicht, met ook veel aandacht voor cultuurpolitiek. Het blad gebruikt daartoe interviews, analyses en recensies. Ook zijn in het magazine diverse columns te vinden van kunstenaars maar ook beleidsmakers. Van elk besproken thema wordt bovendien tevens een (online) dossier aangemaakt, waar bij interesse relevante literatuur op dat gebied nageplozen kan worden. Voor een ieder die beroepsmatig bij kunst en cultuur betrokken is, al dan niet in een overheidsfunctie, is het blad feitelijke onmisbaar.

Website: www.boekman.nl

Article

Dit wetenschappelijke tijdschrift komt twee maal per jaar uit en is breed van opzet. Het heeft aandacht voor zowel de beeldende kunst alsook architectuur en vormgeving. Het wordt uitgegeven door studenten en alumni van de Universiteit Utrecht, afdeling Kunstgeschiedenis. Het blad is echter voor een bredere doelgroep dan slechts studenten bedoeld: alles wat zich kunstminnend noemt, is bij Article aan het goede adres. Wat verder bijzonder is, is dat het tijdschrift met name aan jonge kunstenaars (studenten of net afgestudeerden) veel aandacht besteedt. Maar ook het werk van hun erkende vakgenoten vindt je in Article terug.

Website: www.stichting-art.nl/art/article

Luister

Dit blad is het enige Nederlandse blad dat zich uitsluitend richt op klassieke muziek. Het komt 8x per jaar uit en is voor een groot gedeelte gevuld met recensies: maar liefst 70 stuks per keer. Daarnaast vind je in Luister ook interviews met artiesten en dirigenten, besprekingen van concerten en festivals, columns, reisreportages, en nog veel, veel meer. Het blad is toegankelijk en geschikt voor een breed publiek, zonder overigens haar kritische en onafhankelijke toon te verliezen. Elke liefhebber van klassieke muziek kan feitelijk niet zonder dit blad, dat zowel erkende musici als aanstormend en nog onbekend talent belicht.

Website: www.luister.nl

Dans Magazine

Het Dans Magazine richt zich op alle dansen: van hiphop tot modern en van streetdance tot ballet. Het blad laat in elke editie zowel dansers, docenten als choreografen aan het woord. De passie voor dans komt in al deze verhalen duidelijk tot uiting, en uiteraard wordt ook het laatste dansnieuws daarbij niet vergeten. Bijzonder is ook dat het blad elk jaar met een special over dansopleidingen op de proppen komt. Hierin vind je een overzicht van alle opleidingen op dansgebied plus een uitgebreide analyse van wat er nodig is om op de diverse opleidingen aangenomen te worden. Met recht een allround blad voor de dansliefhebber en -professional. Ook voor prachtige fotoreportages ben je hier trouwens aan het goede adres.

Website: www.dansmagazine.nl

Frame

Het Engelstalige blad Frame heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam, maar is internationaal georiënteerd. De specialisatie van dit magazine ligt in de interieurdesign. Frame is hip en toekomstgericht en heeft derhalve veel oog voor innovatie en creativiteit. Graag besteedt het blad aandacht aan spannende nieuwkomers en frisse nieuwe ideeën, ook op zakelijk vlak. Frame brengt niet alleen een tijdschrift uit maar ook, met enige regelmaat, de meest fraaie boeken. Ook zijn er de zogenoemde ‘Frame awards’ die nieuwe innovaties op het gebied van interieurdesign in het zonnetje zetten. Bij dit alles hoort uiteraard ook het houden van conferenties en virtuele evenementen. Kortom: een oersterk Hollands merk met internationale allure.

Website: www.frameweb.com

Kunstlicht

Drie maal per jaar komt het academische blad Kunstlicht uit, dat zich richt op kunst in de meest algemene zin, inclusief architectuur. Zoals Article aan de Universiteit van Utrecht is verbonden, geldt dit voor Kunstlicht met de Vrije Universiteit Amsterdam. Het blad bestaat sinds 1980 en wordt volledig gerund door vrijwilligers vanuit de faculteit Kunst en Cultuur. Het blad is met interessante artikelen niet alleen voor studenten en alumni interessant, maar ook voor de wat breder geïnteresseerde lezer. Zorg er voor dat je eens een exemplaar in handen krijgt, en je zult positief verrast worden.

Website: www.tijdschriftkunstlicht.nl

Museumtijdschrift

Het Museumtijdschrift richt zich op het aanbod van Nederlandse musea de komende tijd, en zit in die zin boordevol tips voor interessante bezoeken over het ganse land. Door de brede opzet besteedt het blad aandacht aan zowel kunst van vroeger als van nu, en het Museumtijdschrift vergeet daarbij ook bijvoorbeeld kunstvormen als fotografie en design niet. Met de meegeleverde agenda kun je meteen plannen maken waar je de komende tijd weer eens naar toe wilt. Verder zijn er een aantal spraakmakende columns in het blad te vinden. Het tijdschrift komt 8x per jaar uit en is ook een leuk cadeau-idee voor een museumliefhebber.

Website: www.museumtijdschrift.nl

De Gids

Het oudste literaire tijdschrift van Nederland, De Gids, bestaat al bijna 200 jaar. Naast literatuur was er in de kolommen van oudsher ook aandacht voor bijvoorbeeld wetenschap, filosofie, politiek en filosofie, maar sinds een paar jaar heeft het blad zich weer puur op de literatuur gericht. De Gids komt 6x per jaar uit en heeft per nummer vaak een specifiek thema, waarvoor samenwerking met andere instellingen of bladen wordt gezocht. Ook na bijna twee eeuwen is dit blad nog steeds relevant voor elke literatuurliefhebber.

Website: www.de-gids.nl

Scènes

Voor theatermakers én -liefhebbers is er het blad Scènes, met aandacht voor de nieuwste voorstellingen door het hele land. Het blad komt 5x per jaar uit en biedt onder andere interessante portretten van kunstenaars. Een veel voorkomende vorm hierbij is het zogenoemde dubbelgesprek, waarbij de lezer aan de hand van een dialoog twee theatermakers beter leert kennen. Het blad nodigt na het lezen van de interessante stukken en recensies uit om meteen een kaartje te kopen voor de voorstelling waar je net over hebt gelezen.

Website: www.scenes.nu

Kunstschrift

Het blad Kunstschrift komt 6x per jaar uit en richt zich op kunst en kunstgeschiedenis, op een diepgaande maar toch toegankelijke manier. Het blad bestaat al sinds 1977 en komt sinds 2003 uit als zelfstandige uitgave van Kunst en Schrijven BV. Met name de vormgeving van Kunstschrift is schitterend, en niet voor niets wordt het wel het ‘mooiste’ tijdschrift van het land genoemd.

Website: www.kunstschrift.nl