Mountainbikes zijn fietsen die gebruikt worden om op ruw terrein, bijvoorbeeld in de modder, in de bergen of anderszins in de natuur, toch je kilometers te kunnen maken. Kortom: op die plekken waar een race- of stadsfiets niet voldoet. Mountainbikes kenmerken zich door hun brede banden met diepe profielen voor optimale grip. Ook hebben zij veel versnellingen om eventueel steile hellingen over te kunnen komen. Dit type fiets is vooral populair sinds de jaren ’80.

Tijdschriften over mountainbiken

Het mountainbike wereldje is relatief klein, maar toch zijn er nog genoeg magazines te vinden die zich juist hierop richten. Om tot een goede top 10 te komen, zullen we alleen wel gedeeltelijk naar het buitenland moeten kijken. Hierdoor is deze toplijst opgedeeld in voor de helft Nederlandstalige, en voor de helft Engelstalige bladen.

De top 10:

Fiets

Het maandblad fiets bestaat reeds 35 jaar en richt zich naast de wegfiets ook (maar dus niet exclusief) op de mountainbike. Elk nummer staat boordevol informatie over zaken als materiaal, training en voeding, maar ook worden achtergronden bij alle aspecten van het sportieve fietsen belicht. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook de professionele wielersport niet vergeten. Opgepast: het mountainbiken is dus slechts een onderdeel van Fiets, en niet in elke editie zal er veel over deze tak van sport instaan. Lees dus van tevoren even goed de inhoudsopgave door.

Zo ziet Fiets Tijdschrift eruit >>

Bikefreak Magazine

Het Bikefreak Magazine kwam tot 2018 in papieren vorm uit, maar is sindsdien online verder gegaan. Wat niet is veranderd, is dat het blad nog steeds compleet gratis is. Een mooi excuus dus om je centen dan maar uit te geven aan een nieuwe gadget voor je mountainbike. Dit maandblad richt zich op vier pijlers: test, techniek, sport en avontuur. Gezien de overvolle inhoud van liefst 250 pagina’s per keer levert dit genoeg leeswerk op om een behoorlijk aantal uurtjes mee zoet te zijn. Een fijn blad boordevol informatie.

Website: www.bikefreak-magazine.eu

Up/Down

Het nu al legendarische blad Up/Down komt 5x per jaar uit en weet precies wat de liefhebbers van mountainbikes willen lezen. Werkelijk elk aspect van deze tak van sport komt langs, van crosscountry tot all terrain en van strandracen tot downhill. Het blad staat boordevol technische informatie met aandacht voor gadgets, de mooiste fietsroutes en veel, veel meer. Het is met name de passie die van het blad, én de website, afdruipt die Up/Down voor echte mountainbike-liefhebbers zo onweerstaanbaar maakt. Een must voor iedereen die het liefst op 2 brede wielen door het ganse land crosst, en daarbij niet bang is om vies te worden.

Website: www.updown.soulonline.nl

IMB

Het internationale online magazine IMB is net als Bikefreak Magazine alleen online te lezen, en tevens gratis. Het komt elke 2 maanden uit en heeft lezers in niet minder dan 150 landen. Het is dan ook het enige blad dat zich op het gebied van mountainbiking oprecht mondiaal kan noemen. Het online tijdschrift staat vol met interessante artikelen over werkelijk elk aspect van deze sport. Ook besteedt het blad op het internet veel aandacht aan haar zogenoemde ‘video-techniek sectie’, waar zowel beginners als gevorderden het nodige van zullen opsteken. Gevoegd bij interessante reisverhalen en interviews is dit blad een genot om te lezen.

Website: www.imbikemag.com

Mountainbike Plus

Het blad Mountainbike Plus richt zich voornamelijk op lezers uit Nederland en Vlaanderen. In zes edities per jaar heeft zij veel aandacht voor het avontuurlijke aspect van het mountainbiken. De fraaie reisverhalen zijn hier een mooi voorbeeld van. Maar ook de technische kant van het mountainbiken wordt door de redactie van het blad niet vergeten. Ook producttesten en nieuwspagina’s zijn volop aanwezig. Zelf claimt de redactie dat mountainbikers na het lezen van hun blad met meer plezier op hun fiets stappen, en dat kunnen we wel met haar eens zijn.

Website: www.mountainbikeplus.com

Mountainbiking Magazine UK

MBUK zoals het blad kort gezegd wordt genoemd, is sinds haar oprichting in 1988 een must voor hen die aan de Nederlandstalige bladen over mountainbiken niet genoeg heeft. Dit maandblad heeft alles wat je hartje begeert: van uitgebreide tests tot de beste routes. Wees je er alleen wel bewust van dat deze zich voornamelijk in de UK bevinden. Nuttiger zijn dan allicht de technische gedeelten en de achtergrondverhalen in het blad. De passie voor de sport spat er daarbij af, en die is tot ver over de Britse landsgrenzen te voelen. De resultaten van het uitgebreide testteam van MBUK zijn waarschijnlijk de beste en meest gedetailleerde op dit gebied ter wereld.

Website: www.mbuk.com

Mountain Bike Rider Magazine

Voor wie aan MBUK niet genoeg heeft, kan ook nog het MBR Magazine aanschaffen. Dit blad komt elke 4 weken uit en biedt al het laatste nieuws op mountainbike gebied. Levering aan Nederland is uiteraard gewoon mogelijk. Een fijn blad om te lezen, en onderscheidend is daarbij met name de specifieke vrouwensectie die in andere bladen nog wel eens wordt genegeerd. Maar ook de tests, reviews en achtergrondverhalen zijn bij MBR Magazine goed verzorgd. Misschien iets minder bekend als MBUK, maar daarom niet minder goed.

Website: www.mbr.co.uk

Singletrack Magazine

Dit Engelstalige blad komt 6x per jaar uit, en kan worden verscheept naar Nederland. Het blad is opgericht in 2001 en richt zich op een iets volwassener publiek dan het wat jongere MBUK. De verhalen zijn meer doorwrocht en hebben wat meer diepgang, wat het blad bijzonder aardig maakt om te lezen. Hoewel het een Brits blad is, is de focus ook op het buitenland gericht, en feitelijk geschikt voor elke mountainbiker waar ook ter wereld. Omdat het een iets andere toon heeft dan de meeste andere, over het algemeen hippe en vlotte mountainbike bladen, is Singletrack een belevenis en een klein feestje om in je handen te hebben. Probeer het magazine ook eens uit; je zult niet teleurgesteld raken.

Website: www.singletrackworld.com

Mountain Bike Action

Dit Amerikaanse blad zit vol passie voor het mountainbiken. En door het handige zakformaat kun je zelfs een exemplaar meenemen als je zelf een rondje gaat crossen! Tijdens een welverdiende pauze kun je je dan vermaken met uitstekende reviews van divers materiaal, maar ook met de reisverhalen en diverse routes om zelf ook eens te rijden. Maar pas op: dit blad is in eerste instantie gericht op de Amerikaanse lezer, dus niet alles zal even nuttig en relevant voor je zijn. Desondanks een fijn blad om erbij te nemen als de Nederlandse bladen niet genoeg voor je zijn.

Website: www.mbaction.com

Enduro Mountain Bike Magazine

Enduro is een tijdschrift zoals er maar weinig zijn: zij komt namelijk in de vorm van een app. Deze is compleet gratis, inclusief alle artikelen die er op verschijnen. En dat zijn er nogal wat. Je hoeft je nooit meer te vervelen, daarvoor staat er alleen al teveel in het, eveneens gratis te bekijken, archief. Vijf keer per jaar komt er een nieuw issue uit, boordevol nieuwe verhalen en achtergronden, met interviews en tests. Daarnaast kun je ook nog eens kiezen of je de artikelen in het Engels of in het Duits wil lezen. Een uniek aanbod derhalve, zeer aan te raden, en voor de prijs van exact 0 euro hoef je het ook al niet te laten.

Website: www.enduro-mtb.com