De eerste vormen van fotografie zijn al bijna 200 jaar oud, maar met name in de 20e eeuw nam deze communicatievorm een grote vlucht. Fotograaf zijn werd een serieus en belangwekkend beroep. Waar eerst nog het vastleggen zelf het belangrijkste van een goede foto was, werd later ook compositie steeds belangrijker. De ontwikkeling van handige, kleine digitale camera’s in de 21e eeuw maakte vervolgens van iedereen een fotograaf.

Fotografie tijdschriften

Zowel voor de amateur als de professional komen nog altijd de nodige tijdschriften uit. Ook in het huidige digitale tijdperk is er aldus keuze te over. Wij hebben hieronder de 10 beste magazines voor je opgesomd, waarbij we de Nederlandse markt als basis hebben genomen maar soms ook een stapje naar het buitenland maken.

Snel overzicht: Deze fotografie tijdschriften raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor professionalsP/f Professionele Fotografie: Dit magazine heeft zich al meer dan 25 jaar gevestigd als een toonaangevend tijdschrift voor de professionele fotograaf. Naast hoogwaardige artikelen wordt het ook geprezen vanwege de kwaliteit van het speciale papier, waardoor foto’s schitterend worden weergegeven. We waarderen het vakmanschap en de consistentie waarmee P/f de fotocommunity heeft gediend. >> Check laagste prijs
Populairst in NederlandZoom: Als het populairste fotografietijdschrift in Nederland, biedt Zoom een schat aan informatie voor zowel beginners als gevorderden. Van producttests tot technische feedback en tips – we zijn van mening dat dit tijdschrift een essentiële bron is voor iedereen die zijn digitale fotografievaardigheden wil verbeteren. Daarnaast waardeerden we de interactieve kant, waar lezers hun foto’s kunnen insturen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor natuurfotografieNatuurfotografie Magazine: Dit tijdschrift biedt een prachtig platform voor iedereen die geïnteresseerd is in het vastleggen van de schoonheid van de natuur. Met een benadering die zowel toegankelijk als informatief is, stimuleert het de lezers om hun beste shots in te sturen en biedt het praktische tips voor het maken van verbluffende natuurfoto’s. Wat ons opviel, is de minimale hoeveelheid advertenties, wat het lezen erg aangenaam maakt. >> Check laagste prijs

De Top 10:

P/f Professionele Fotografie

Dit blad bestaat al ruim 25 jaar en richt zich, gezien de titel, vooral op de professionele fotograaf. Het manifesteert zich dan ook als vakblad voor de branche. Toch kan iedereen die bijzondere interesse in deze mediavorm heeft bij P/f terecht, ook de leken onder ons. De bladen komen 10x per jaar uit in combinatie met het magazine DigiTales, dat zich specifiek richt op digitale fotografie. P/f onderscheidt zich verder door haar hoge kwaliteit op een speciaal soort papier, waardoor de foto’s nog beter tot hun recht komen. Elke professionele fotograaf, maar feitelijk iedereen die bovengemiddeld interesse heeft in fotografie, moet eigenlijk een abonnement op P/f Professionele Fotografie nemen. Ook los te koop in de betere kiosk.

Website: www.pf.nl

Zoom

Zoom richt zich met name op digitale fotografie en video. Prominent aanwezig in het blad zijn de tests van diverse fotografieproducten en het geven van technische feedback over bijvoorbeeld software. Deze informatieve functie is dan ook erg belangrijk voor het magazine, dat vol staat met tips, cursussen en workshops. Zoom is mede daardoor het populairste fotografietijdschrift van Nederland. Maar vergeet ook de nieuwssectie en de belangwekkende achtergrondartikelen niet. Lezers worden tevens uitgenodigd hun foto’s aan het blad te sturen, waardoor je de kans hebt dat jouw creatie in de schappen komt te liggen. Het blad komt 8x per jaar uit, met daarbij zowel in de winter als in de zomer een extra dik dubbelnummer.

Website: www.zoom.nl

Natuurfotografie Magazine

Voor de uitgevers van het Natuurfotografie Magazine is het belangrijk dat zij een laagdrempelig blad op de markt brengen. Iedereen kan immers, met de juiste tips en technieken, een mooie natuurfoto maken. Vandaar ook dat het blad de lezers oproept om in de zogenoemde ‘photo challenge’ zélf hun mooiste foto’s op te sturen, met de kans dat deze in het blad belanden. Het tijdschrift richt zich zowel op Nederland als Vlaanderen, en heeft in de kolommen vooral veel praktische tips voorhanden. Wat tenslotte opvalt zijn de relatief weinige advertenties in dit mooie blad. Een aanrader die 6x per jaar uitkomt.

Website: www.natuurfotografie.nl

Amateur Photographer

Ook Amateur Photographer richt zich op de amateur, het zit tenslotte al in de titel opgesloten. Dit Britse weekblad wordt ook in Nederland rondgebracht, je kunt dus gewoon lid worden. Werkelijk alle mogelijke onderwerpen op het gebied van fotografie komen in Amateur Photographer aan bod, en ondanks dat het een weekblad is, is de kwaliteit van de artikelen immer hoog. Verwacht verder niet hoogstaande kunstwerkjes, maar wél mooie foto’s, heel veel tests en aanverwante nuttige en praktische zaken voor de amateurfotograaf.

Website: www.amateurphotographer.co.uk

Digifoto Pro

Dit blad komt 6 keer per jaar uit en staat vol met nieuws en reviews van alles wat maar met camera’s en digitale accessoires te maken heeft. Ook vind je in het blad interessante en verrassende interviews van en met fotografen. De reportages lopen uiteen van een special over Hollywoodfilms tot de magie van avond- en nachtfotografie, en alles daartussenin. Een mooi vormgegeven blad met bovendien goede tests van allerhande apparatuur.

Website: www.digifotopro.nl/magazine

Aperture

Sinds 1952 komt vier maal per jaar Aperture uit, een Engelstalig fotoblad dat de fotogemeenschap met elkaar probeert te verbinden, zowel digitaal als in real life. Het hoofdkantoor van de non-profit-organisatie achter het blad, met dezelfde naam, zit in New York. Hier vandaan start het continu nieuwe en zeer diverse fotoprojecten. Aperture heeft aandacht voor trends en technieken vanuit de hele wereld, wat het tot een zeer interessant en vaak ook vernieuwend blad maakt. Ook is het magazine een belangrijke partner in tentoonstellingen over de hele wereld, en komt er regelmatig een fotoboek van de organisatie van de rol. Verder vind je in het tijdschrift en op de website aandacht voor conferenties en workshops. Met andere woorden: veel waar voor je geld met Aperture.

Website: www.aperture.org

Focus

Dit is de titel van het oudste en in veel opzichten meest gerenommeerde fototijdschrift van Nederland. Focus is al meer dan een eeuw oud, en nog altijd relevant. Het maandblad volgt alle nieuwe ontwikkelingen en trends, en eert talent van eigen bodem. Focus biedt in haar blad niet alleen schitterende foto’s en interessante rapportages, maar ook workshops. De lezer kan deze gebruiken om zelf ook een betere fotograaf te worden. Een inspirerend, mooi vormgegeven blad dat zeker niet mag missen in je collectie.

Website: www.focusmagazine.nl

Shoot

Shoot is een Belgisch magazine dat 8x per jaar uitkomt. Het manifesteert zich als een enthousiast blad, voor en door fotografen. Niet alleen vind je de mooiste foto’s in Shoot, maar ook reportages, tips and tricks, workshops en cursussen. Omdat het een Belgisch blad is zie je bovendien nog eens iets van een ander land, terwijl je toch lekker makkelijk de artikelen in je eigen taal kunt lezen. De foto’s van de mooiste (verborgen) plekjes van België zijn een echte aanrader. Shoot is een geweldige aanvulling op het assortiment, zeker als je de Nederlandse bladen nu wel een keer kent.

Website: www.shoot.be

Chip Foto Magazine

Een tijdschrift vol nieuwtjes en tests, zowel bedoeld voor ervaren professionals als enthousiaste amateurs. Bovendien besteedt Chip Foto opvallend veel aandacht aan filmtechnieken. Het blad komt 8x per jaar uit, en biedt inspirerende foto’s, cameratests en tips en tricks om je apparaat ten volste te benutten. Chip Foto is er trots op onafhankelijk te opereren, de testresultaten zullen dus niet van buiten beïnvloed worden. Ook staan in het blad regelmatig workshops om een nog betere fotograaf te worden. Dat gevoegd bij een grote aandacht voor techniek maakt van Chip een belangrijk blad om goed door te spitten. Je zult er alleen maar een betere fotograaf van worden.

Website: www.chipfotomagazine.nl

Foam

We sluiten af met dit Engelstalige blad dat al jaren een erg goede reputatie heeft. Het komt drie keer per jaar uit en waar het in kwantiteit niet uitblinkt, doet het dat in kwaliteit juist wel. Elke editie fan Foam is gericht op één specifiek onderwerp, waardoor je bij het lezen op dat specifieke onderdeel van fotografie een expert wordt. Het is niet nodig om te zeggen dat het blad er werkelijk fabelachtig mooi uitziet. Een plaatje om in de boekenkast te zetten. Website: www.foam.org/magazine