Mensen zijn van nature nieuwsgierig en willen graag weten hoe de wereld in elkaar steekt. Maar wetenschap is vaak lastig te begrijpen. Wie heeft de tijd om jarenlang op een onderwerp te studeren? Voor een geïnteresseerd lekenpubliek zijn daarom populair-wetenschappelijke tijdschriften bedacht. Deze weten de wetenschappelijke informatie voor een breed publiek interessant, toegankelijk en inzichtelijk te maken.
Nederlandse wetenschappelijke tijdschriften
In deze top 10 hebben we voornamelijk gekeken naar Nederlandse bladen op dit gebied, met één uitstapje naar het buitenland. We hebben daarbij zowel oog voor bladen op het gebied van wetenschap, natuur en techniek, alsook psychologie, wiskunde en zelfs sociaal-ruimtelijke vraagstukken. Voor ieder wat wils dus in onderstaande lijst.
Snel overzicht: Deze wetenschappelijke tijdschriften raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste algemeen wetenschappelijk | KIJK: Dit Nederlandse tijdschrift is al meer dan een halve eeuw een icoon in de wereld van wetenschap, natuur en techniek. De KIJK duikt diep in onderwerpen als Science, Tech, Space en Mens en brengt altijd verfrissende inzichten. Wij vinden dit tijdschrift een must-have voor elke wetenschapsliefhebber. >> Check laagste prijs |
Beste voor sociaal-ruimtelijke vraagstukken | AGORA: Uitgegeven in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, is AGORA het tijdschrift voor diegenen geïnteresseerd in ruimtelijke ordening, sociale geografie en planologie. Wij waarderen de academische diepgang van het blad en vinden het een waardevolle bron voor studenten, professionals en beleidsmakers in het veld. >> Check laagste prijs |
Beste populair-wetenschappelijk blad | Quest: De Quest, actief sinds 2004, is een bron van ‘Braintainment’, of entertainment voor het brein. Wij houden van de boeiende weetjes en diepgaande analyses die het blad biedt, allemaal met solide wetenschappelijke onderbouwing. Het blad is een traktatie voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld om ons heen. >> Check laagste prijs |
De top 10:
Kijk
De KIJK is de absolute Nederlandse klassieker op populair-wetenschappelijk gebied. Het blad bestaat al meer dan een halve eeuw en neemt elke vier weken de lezer weer mee in de wereld van wetenschap, natuur en techniek. De hoofdonderwerpen van de KIJK zijn ook tegenwoordig nog Science, Tech, Space en Mens. Op elk van deze gebieden biedt het blad interessante achtergrondverhalen vol interessante feiten en weetjes. Het blad is zeer goed leesbaar, fraai opgemaakt en door haar laagdrempeligheid geschikt voor jong en oud.
Website: www.kijkmagazine.nl
AGORA
Dit magazine richt zich op sociaal-ruimtelijke vraagstukken, en wordt uitgegeven in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Het blad komt 5x per jaar uit, en is door deze achtergrond behoorlijk academisch gericht. Veel aandacht wordt er van oudsher bijvoorbeeld besteed aan scripties en promotie-onderzoek op het gebied van ruimtelijke ordening, sociale geografie en planologie. Dit onderzoek werd van oudsher in AGORA uitgelegd voor een breder publiek, al is de huidige opzet meer thematisch gericht. De redactie bestaat nog altijd uit studenten, promovendi en jonge professionals, en richt zich op diezelfde doelgroep. Maar ook docenten, beleidsmakers en andere geïnteresseerden op het gebied van ruimtelijk onderzoek en beleid kunnen hun hart ophalen bij AGORA.
Website: www.agora-magazine.nl
Quest
De Quest komt elke vier weken uit en is sinds 2004 een populair-wetenschappelijk blad dat zich richt op beantwoording van (wetenschappelijk) vragen die we onszelf allemaal wel eens stellen. Naast de originele Quest komen daarnaast inmiddels ook Quest Historie, Quest Psychologie en Quest Junior uit. Als ondertitel voert het blad ‘Braintainment’: entertainment voor het brein. Het blad staat dan ook boordevol leuke weetjes en feitjes die de lezer intrigeren. De redactie zorgt er daarbij wel voor dat de stukken goed wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het blad levert zo precies datgene wat je wilt lezen in een populair-wetenschappelijk blad. Om de dialoog met de lezer nog verder te vergroten is er tenslotte ook een uitgebreid Vraag en Antwoord-gedeelte in de Quest opgenomen.
Website: www.quest.nl
New Scientist
De titel New Scientist mag dan relatief nieuw zijn (vanaf 2013), het blad bestaat al sinds 1932, oorspronkelijk onder de naam Natuur & Techniek. Het blad is gelieerd aan het Engelstalige blad met dezelfde titel, en kent dan ook diverse vertaalde artikelen. Toch zijn er ook originele Nederlandse verhalen en artikelen in te vinden, met name over onderzoek dat hier in Nederland wordt gedaan. Het blad is behoorlijk wetenschappelijk van inhoud, zonder dat de inhoud de gemiddelde lezer boven het hoofd groeit. Ook heeft het blad een uitgebreide kinderrubriek, ‘Young Scientist’, dat zich met name richt op kinderen van 8 tot 12 jaar.
Website: www.newscientist.nl
Discover
Het enige Engelstalige blad in deze top 10 is Discover, wat van oorsprong een spin-off is van het legendarische blad Time Magazine. Het blad bestaat sinds 1980 en probeert serieus wetenschappelijk onderzoek op een aantrekkelijke manier aan de lezers te bieden, zonder diezelfde lezer als een kind te behandelen. Ook in de 21e eeuw heeft het blad deze ideale mix nog te pakken, en de artikelen staan boordevol (nieuwe) informatie, waarbij de meest recente wetenschappelijk ontwikkelingen ontdekkingen op een fijne manier voor het voetlicht komen.
Website: www.discovermagazine.com
Pythagoras
Dit Nederlandse wiskundetijdschrift is vernoemd naar waarschijnlijk de meest bekende wiskundige aller tijden. Het blis is een initiatief van het Koninklijk Wiskundig Genootschap, en richt zich met name op jongeren die een voorliefde voor wiskunde hebben. De meeste onderwerpen zijn behoorlijk laagdrempelig zodat ze voor leerlingen van middelbare scholen goed te begrijpen zijn. Door het veelvuldige gebruik van puzzels en overige interessante problemen om op zelf actief te lossen, wordt de jonge lezer aan het werk gezet. Een fijn tijdschrift dat informeert én amuseert.
Website: www.pyth.eu
Psychologie Magazine
Het Psychologie Magazine is een laagdrempelig maar tegelijk zeer leerzaam blad over allerhande hedendaagse psychologische issues, boordevol tips en adviezen op het gebied van liefde, opvoeding, persoonlijke ontwikkeling en psyche en gezondheid. Het lezen van het Psychologie Magazine levert steeds weer herkenbare inzichten op: allemaal zitten immers we met zaken over onze psyche en samenleving die we graag beter willen begrijpen. Dit tijdschrift weet precies die vragen te beantwoorden die we stiekem allemaal hebben. Altijd interessant en bovendien vlot geschreven.
Website: www.psychologiemagazine.nl
National Geographic
National Geographic kennen we van het TV-kanaal, maar het merk geeft ook meerdere schitterende bladen uit. Het motto van het blad is daarbij: ‘Inspiring people to care about the planet.’ Met deze missie voor ogen laat National Geographic alle schitterende zaken van onze wereld, maar ook de kwetsbaarheid daarvan, zien. De Nederlandse versie kijkt daarbij zowel naar het eigen land als (ver) over de grens. Daarnaast heeft National Geographic met Traveler, Historia en Junior drie extra bladen in de markt gezet, zodat je je nooit meer hoeft te vervelen. Vaak fraai geïllustreerd biedt de National Geographic de beste verhalen in een zeer leesbare vorm.
Website: www.nationalgeographic.nl
Zo zit dat
Dit tijdschrift richt zich met name op de jeugd tussen 8 en 13 jaar. Boven deze leeftijd stappen de lezers van Zo zit dat vaak over naar KIJK, dat een beetje dezelfde toon heeft. Zo Zit Dat richt zich wat de term ‘populair-wetenschappelijk’ betreft meer op de populaire kant dan de wetenschappelijke. Het blad wil dan ook vooral begrijpelijk en laagdrempelig zijn, om zo langzaam maar zeker de liefde voor techniek en wetenschap bij de lezers aan te wakkeren. Vaak slaagt het daar met haar interessante artikelen uitstekend in. Leuk en leerzaam is ook de uitgebreide vraag- en antwoord rubriek ‘Joost mag het weten’, waar je al je vragen kwijt kunt.
Website: www.zozitdat.nl
Weet
Dat wetenschap en religie elkaar niet per se hoeven te bijten, probeert het tijdschrift Weet te bewijzen. Het blad schrijft namelijk over natuur en wetenschap vanuit een christelijk perspectief. Dat wil zeggen dat ze de wetenschappelijke feiten wel benoemen, maar bij de uitleg en verklaringen daarvan een christelijke basis gebruiken. Met name daar waar wetenschap nog niet alle vragen kan beantwoorden, vindt de redactie van Weet het belangrijk dat zij open blijft staan voor verschillende interpretaties. Weet wil op deze wijze meer aandacht zien te krijgen voor een mogelijke christelijke zienswijze op de wereld van natuur en wetenschap.
Website: www.weet-magazine.nl