De top 10 met de beste gebedenboeken

Voor de een is bidden dagelijkse kost en een houvast in tijden van turbulentie. Bidden zorgt voor interne rust en regelmaat. Anderen keren zich tot het gebed om speciale redenen. Ze bidden alleen bij bepaalde vieringen of juist vooral bij momenten van enorme stress. Bidden hoeft echter niet altijd zo vorm te krijgen als de kerk het voorschrijft. In onderstaande lijst met titels vind je dan ook diverse manieren van bidden. Elke schrijver heeft zijn of haar eigen draai gegeven aan het gebedenboek.

Snel overzicht: Deze gebedenboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste spirituele inzichtenNieuw gebedenboek; zijn mooiste spirituele teksten, Toon Hermans: Toon Hermans biedt met dit boek unieke spirituele inzichten, die zelfs buiten religieuze kaders aanspreken. Het helpt je om het innerlijke licht te vinden, zelfs in donkere tijden. Wij waarderen de verfrissende kijk en inspirerende woorden van deze bijzondere man. >> Check laagste prijs
Beste voor echtparenGebedenboek voor echtparen, door Stormie Omartian: Als je een sterke religieuze band met je partner hebt, dan is dit boek ideaal. Het biedt gebeden die speciaal zijn geschreven voor echtparen, waarmee je de relatie en elkaar kunt zegenen. Wij vinden dit een geweldige manier om het huwelijk te versterken en de aanwezigheid van God in het dagelijks leven te voelen. >> Check laagste prijs
Beste combinatie met dagboekGod geeft gebedenboekje, door T.H. Mulder: Dit gebedenboek komt met een bijpassend Bijbels dagboek. Specifiek geschreven voor vrouwen, vinden we dit een moderne en vernieuwende aanpak. De combinatie van lezen en het opschrijven van persoonlijke gebeden maakt het een unieke set. We zien het als een uitstekende manier om gebeden persoonlijker en betekenisvoller te maken. >> Check laagste prijs

Nieuw gebedenboek; zijn mooiste spirituele teksten, Toon Hermans

Toon Hermans was ervan overtuigd dat je zelfs in de donkerste tijden van het leven het licht in jezelf moet zien te vinden. Alleen op deze manier kun je jezelf staande houden en niet zwichten onder het gewicht van alle ellende in de wereld. In ‘Nieuw gebedenboek’ vind je andere teksten dan je wellicht vanuit je geloof gewend bent. Desalniettemin zijn het de spirituele woorden van Toon die een stukje verlichting bieden en zelfs als je niet gelovig bent, kunnen de teksten je aanspreken en je hart weer blij maken. Het zijn bijzondere teksten van een al net zo bijzondere man.

Gebedenboek voor echtparen, door Stormie Omartian

Als God een grote rol speelt in jouw relatie, kan ‘Gebedenboek voor echtparen’ een bijzondere bron zijn waaruit je voor elkaar kunt bidden. Bidden voor je wederhelft betekent dat God niet alleen de ander, maar ook de relatie als geheel op een positieve manier kan beïnvloeden. Je band wordt sterker en je huwelijk kan meer hebben dan ooit tevoren. Door te bidden uit dit boek worden jullie beiden door God gezegend in het leven dat jullie samen leiden.

God geeft gebedenboekje, door T.H. Mulder

Bij dit gebedenboek hoort een Bijbels dagboek dat je een jaar lang kunt gebruiken wanneer je je reis naar God wilt vastleggen. Het is speciaal geschreven voor vrouwen en het is helemaal bij de tijd en niet ouderwets. Wat deze twee boeken uniek maakt, is dat je in het ene leest en in het andere je persoonlijke gebeden of gedachten op papier kwijt kunt. Deze combinatie is uniek en kan je gebeden sterker en krachtiger maken.

Gebeden voor elke dag, door diverse auteurs

Soms heb je even geen woorden voor wat er om je heen allemaal gebeurt. Je zoekt naar inspiratie om je gevoelens en gedachten in zinnen uit te drukken en tot God te bidden. Op deze momenten kan ‘Gebeden voor elke dag’ uitkomst bieden. Het bevat teksten van over de hele wereld en de gebedsteksten brengen je dichter bij God. Zoals de titel al aangeeft, tref je in dit boek voor elke dag een nieuw gebed aan. Daarnaast zijn er ook gebeden voor de speciale momenten des levens.

Ik, Maria van Gelre; de hertogin en haar uitzonderlijk gebedenboek, door Johan Oosterman

Dit is een bijzonder boek. Aan de ene kant vertelt het over het leven van Maria van Gulik en Gelre. Ze is in Frankrijk geboren en groeit op in een wereld die geheel in het teken staat van schoonheid, geleerdheid en zelfverzekerdheid. Het boek biedt een kijkje in de wereld van toen, maar laat je ook het gebedenboek dat Maria gebruikte zien. Maria leefde van 1380 tot 1429 en ze heeft door haar intelligentie en levenswijze veel indruk op anderen gemaakt.

Het Taizé liederen- en gebedenboek, auteur onbekend

In deze bundel vind je 125 gebeden uit Taizé die in de vorm van liederen ten gehore gebracht werden. Een groot aantal van de liederen is in het Nederlands vertaald en dat is nog niet eerder gebeurd en daarmee een unieke toevoeging aan deze publicatie. Aan het begin van het boek krijg je tips over hoe je een gebedsviering laat plaatsvinden en er is zelfs een apart deel gereserveerd voor vieringen die in een bepaald jaargetijde of bij een karakteristiek moment in het jaar horen.

Een brug van fluweel; gebeden en meditatieve teksten, door Margreet Klokke

De titel van dit gebedenboek is ontleend aan een gedicht over bidden van Czeslaw Milosz (een Poolse schrijver). Zodra je het boek open doet, tref je tien aparte thema’s aan, zoals bijvoorbeeld ‘verstilling’, ‘kwetsbaarheid’ en ‘de seizoenen’. Ieder thema bevat bijzondere illustraties en zelfs hier kun je – naast uit de meditatieve teksten zelf – inspiratie voor jezelf halen. Wie niet meer weet hoe te bidden of graag een leidraad wenst, kan met dit boek van Margreet Klokke goed uit de voeten.

Kan ik je even spreken? Bijbels gebedenboek voor vrienden van Jezus, door Erwin Roosen

Dit gebedenboek is speciaal geschreven voor jonge lezers. De taal is aangepast en de illustraties sluiten ook beter bij de doelgroep aan. Kinderen, maar ook jongeren kunnen troost en steun vinden in dit gebedenboek. Het helpt bij het scheppen van een vriendschap tussen ieder individu en Jezus. Tevens wordt er van dit boekje handig  gebruik gemaakt tijdens de zondagsevangelies.

Mijn eigen gebedenboekjes, door Felicity Henderson

Het is maar een klein boekje en de teksten zijn zeker niet zo uitvoerig als in de andere boeken op deze top 10 lijst. Felicity Henderson heeft zich tot de jonge kinderen gericht en heeft de tekeningen in het boek ook hierop aangepast. De gebeden passen bij het niveau van het jonge kind en de combinatie van gebed met illustratie maken er een bijzonder gebedsmoment van. Lees het samen en schep hiermee niet alleen een band met God, maar werk vanzelfsprekend ook aan een goede relatie met je eigen kind.

Mijn mooie gebedenboekje; met gebeden om te lezen, hardop te zeggen of samen te bidden, geschreven door diverse auteurs

Ook dit boekje is voor kleine kinderen geschreven. Kinderen die willen oefenen met lezen kunnen er zelfstandig mee aan de slag, maar ze kunnen de gebedsteksten ook hardop voorlezen voor hun broertje, zusje of ouders. Het rijmen van de zinnen maakt het hardop lezen zelfs leuk. Wat kinderen waarschijnlijk echter het meeste zal aanspreken zijn de illustraties. Ze zijn niet alleen prachtig getekend en gekleurd, maar ook nog voorzien van glitters. ‘Mijn mooi gebedenboekje’ zal nog lang op het nachtkastje van je kind liggen.