Wat zijn de beste boeken over inclusie en diversiteit? Wij geven je hier de beste boeken over dit onderwerp, waarin zowel de pluspunten als de minpunten belicht worden. We blijven ook bij dit onderwerp kritisch: onder het mom van progressie, inclusie, diversiteit, vrede, eenheid en regenboogvlaggen worden namelijk helaas ook veel perverse dingen aangemoedigd en verheerlijkt, zoals vreemdgaan, grenzeloosheid en ordinaire omgangsvormen. Laten we kijken naar de beste boek-aanraders over dit onderwerp.
De top 10 met meest interessante boeken over diversiteit en inclusie
Diversiteit en inclusie is een veel gehoorde term in organisaties. Men wil dat er een goed mix bestaat in het personeelsbestand en dat de waarden en normen van die organisatie een uitstraling van iedereen is. De begrippen gaan natuurlijk veel verder dan dat, want de hele maatschappij zou een weerspiegeling van alles en iedereen moeten zijn. Hoe je dit binnen jouw tak van sport kunt bereiken lees je in de onderstaande titels op deze lijst.
Snel overzicht: Deze boeken over diversiteit en inclusie raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Meest omvattende benadering | Werken aan een inclusieve samenleving door Anouk K. Bolsenbroek en Douwe J. Van Houten: Dit boek biedt een breed perspectief op inclusie en benadrukt het belang van een samenleving waarin iedereen kan deelnemen, ongeacht leeftijd, cultuur, beperking of gender. Door middel van praktijkvoorbeelden wordt er inzicht gegeven in hoe een ideale inclusieve samenleving eruit zou kunnen zien. We waarderen de veelzijdige benadering die dit boek biedt en vinden het een essentiële leesstof voor iedereen die zich betrokken voelt bij dit onderwerp. >> Check laagste prijs |
Beste focus op zorg en welzijn | Sociale verbinding in de wijk door Annica Brummel: Dit boek focust op sociale inclusie op wijkniveau, vooral gericht op mensen met een beperking. Het onderzoekt hoe inclusie in de wijk functioneert en welke rol daar is voor mensen met een lichte verstandelijke beperking of psychische aandoening. We vinden dit boek verhelderend, met name door de diepgaande inzichten en onderzoeksresultaten die het biedt. >> Check laagste prijs |
Beste inzicht in sport en jeugd | Buurtsport belicht door Hebe Schaillée: Dit boek belicht het belang van buurtsport voor sociale inclusie van jongeren in minder gunstige maatschappelijke situaties. Na 4 jaar onderzoek wordt er een duidelijk beeld geschetst van de uitdagingen en kansen die buurtsport biedt voor deze doelgroep. We waarderen de focus op de jeugd en de uitgebreide onderzoeksresultaten die in dit boek worden gepresenteerd. >> Check laagste prijs |
Werken aan een inclusieve samenleving; goede praktijken, door Anouk K. Bolsenbroek en Douwe J. Van Houten
Het eerste boek in deze top tien trekt het begrip inclusief zo breed als mogelijk. Het betreft de samenleving en geen afzonderlijke delen daarvan. De kern van het verhaal is dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en dat ook iedereen deel moet kunnen nemen aan diezelfde maatschappij. Niemand zou buitengesloten mogen worden op basis van leeftijd, zijn of haar cultuur, beperking of gender. Door praktijkvoorbeelden te laten zien, krijg je een beeld van hoe de ideale, inclusieve samenleving eruit zou kunnen zien.
Dit tweede boek op deze lijst gaat ook om sociale inclusie, maar dan vooral gericht op mensen met een beperking. Zorg en welzijn wordt steeds meer op wijkniveau geregeld en dit boek beantwoordt daarom aan een legitieme vraag hoe inclusief in een wijk werkt en hoe daar een rol weggelegd is voor mensen met een lichte verstandelijke beperking of psychische aandoening. De tekst is gebaseerd op een onderzoek dat plaats heeft gevonden in drie verschillende wijken in dezelfde stad.
Van zorg en welzijn in het algemeen stappen we nu over naar sport en jeugd in het bijzonder. Dit boek is het resultaat van 4 jaar onderzoek, waarbij gekeken is naar buurtsport en hoe dit voor sociale inclusie van jongeren kan zorgen die zich in een minder gunstige maatschappelijke situatie bevinden. Het blijkt namelijk dat de kernpunten waar het bij inclusie met deze specifieke doelgroep in het achterhoofd om gaat – gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en sociale samenhang – niet altijd even makkelijk in de praktijk toe te passen zijn.
Hoe kun je kwetsbare burgers op de juiste manier ondersteuning bieden bij het vinden en houden van werk? Voor arbeidsloopbaanbegeleiders is hier geen standaard antwoord op mogelijk, want de puzzel blijkt vaak zeer complex te zijn. Maatwerk is daarom nodig en in een veranderende arbeidsmarkt is de kwetsbare burger vaak het snelst vergeten. ‘Ongebaande paden’ laat professionals leren van het praktijkgericht onderzoek dat Paul van der Aa heeft uitgevoerd.
Inclusief; werken aan zorg en welzijn voor iedereen, door Nanne Vosters
Ken je het televisieprogramma ‘Restaurant Misverstand’ nog? Hierin kregen mensen met een beperking (Alzheimer) de kans om in een restaurant te werken. Je zag als kijker wat er van de deelnemers zelf, maar ook van de begeleiding en restaurantbezoekers gevraagd werd om dit restaurant te kunnen laten draaien. Het programma van Johnny de Mol scoorde goed, maar hoe kunnen mensen met een (functie)beperking ook buiten dit voorbeeld hun deelnemen aan de samenleving? Lees wat je als professional kunt doen.
Diversiteit in de samenleving; concepten, voorbeelden uit de praktijk en methoden voor de diversiteitsbewuste professional, door Lucho Rubio Reparaz, Siela Ardjosemito-Jethoe en Kathinka Rijk
Hoe divers kan een maatschappij zijn? Er zijn diverse mogelijkheden in gender of etnische afkomst, je hebt religieuze en culturele verschillen, maar ook in sociaal opzicht is veel variatie mogelijk. In dit boek richten de auteurs zich speciaal tot de mensen die in het sociale domein gaan werken en met al deze verschillen te maken kunnen gaan krijgen. Ontdek welke methoden en theorieën er zijn om onder andere diversiteitsbewust te communiceren met je doelgroep.
Dit boek bestaat uit drie delen: Denken, Doen en Dagblog van een reiziger. Elk deel is een leerroute die de sociale professional helpt bij het scheppen van inzicht. Het gaat dan niet alleen om inzicht in de doelgroep waarmee deze professionals gaan werken, maar ook inzicht in zichzelf. Er zijn individuele opdrachten en groepstaken en allen dragen ze bij om diversiteit in onderwijs, welzijn of gezondheidszorg te stimuleren. ‘Retourtje inzicht’ is een onmisbare titel voor de sociale werker die zich wil ontwikkelen.
Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat, door Reni Eddo-Lodge
Reni Eddo-Lodge gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: “Waar komen racistische vooroordelen vandaan en wat betekent het eigenlijk om in de huidige maatschappij niet wit te zijn?”. De aanleiding hiervoor was haar kwaadheid over racisme dat in de samenleving in Groot-Brittannië plaatsvond. Dat racisme meer is dan alleen agressie, weet deze auteur duidelijk uit te leggen met voorbeelden die ze in de praktijk veelvuldig is tegengekomen.
Hallo witte mensen, door Anousha Nzume
Als blanke Nederlander kan het lastig zijn om te snappen wat niet-blanken meemaken gedurende hun leven in een vooral door blanke mensen ingerichte maatschappij. Dit boek wil graag helpen om je te laten inzien hoe racisme eruit kan zien en wat je ertegen kunt doen. Het zal in ieder geval de dialoog mogelijk maken, terwijl je die eerder misschien uit de weg ging.
De verblinde samenleving; hebben we echt een catastrofe nodig om vooruitgang te boeken? Door Marc Buelens
De laatste titel op deze lijst gaat niet in detail in op inclusie of diversiteit, terwijl het tussen de regels door zeer zeker ter sprake komt. De samenleving is namelijk veel meer dan de afzonderlijke delen. De auteur weet de gevoelige snaar te raken als hij zegt dat we maar in kringetjes blijven ronddraaien, in plaats van spijkers met koppen te slaan. Of het nu gaat om klimaat, cultuur of gezondheid, we blijven liever hameren op politiek, economie en wetenschap. En dat is nu precies waar we de plank misslaan.