Hoe en waar kun je gratis e-books downloaden? In dit artikel vertellen we je precies hoe je dit kunt doen. Lees verder voor alle mogelijkheden voor jouw gratis e-books.

Op deze manieren kun je gratis e-books downloaden

Voor iemand die veel leest, kan een e-reader ideaal zijn. Nooit meer zware boeken meetillen, of last hebben van ezelsoren omdat een boek onderin je tas is beland. Daarnaast zijn e-boeken ook nog eens goedkoper dan fysieke exemplaren, en nemen ze geen onnodige ruimte in je huis in. Geef je er liever helemaal geen geld aan uit? Er bestaan enkele manieren om gratis aan e-books te komen. Natuurlijk bestaan er ook pirate opties die illegaal zijn, waardoor auteur van het boek niets verdient aan jouw gedownloade e-book, maar hieronder lichten we alleen de legale opties voor je uit.

De #1 tip: gratis e-boeken via Storytel

Misschien wel de allerbeste tip is om een gratis periode van 14 dagen te nemen bij Storytel. Je krijgt toegang tot alle e-boeken die ooit gemaakt zijn en uiteraard is er ook de mogelijkheid om je account af te zeggen, waardoor je echt niets hoeft te betalen. Toch kunnen we van harte aanbevelen om na die 14 gratis dagen door te blijven luisteren via een abonnement, want dankzij de gigantische keuze uit e-boeken is het echt een aanrader!

Gratis e-boeken via een gratis proefperiode bij Nextory & Audible

We hebben een bijzondere tip voor je als je volledig gratis gebruik wilt maken van het gigantische aanbod van Nextory en Audible. Je kunt namelijk een speciaal gratis account aanmaken via een speciale pagina. Dit is een flink aantal weken gratis en daarna kun je helemaal vrijblijvend alles weer afzeggen. Sterker nog: je kunt het meteen afzeggen, waardoor je flink wat weken gratis van e-boeken gebruik kunt maken.

Hier kun je een 100% gratis account maken bij Audible en hier kun je een 100% gratis account maken bij Nextory. Wij raden Nextory aan omdat het volledig Nederlands is – met Nederlandstalige boeken. Gewoon even op tijd opzeggen en het is gelukt!

Bevestig met Ideal, wat niks kost, en geniet direct van 40 dagen onbeperkt gratis audioboeken van Nextory. Beëindig binnen 40 dagen, dan betaal je helemaal niks.

Gratis e-books downloaden op Bol.com

Gratis iets aanschaffen bij Bol.com? Dat kan gewoon! Deze bekende webwinkel biedt namelijk verschillende gratis e-books aan, die wel ietwat zijn weggestopt op de site en hierdoor niet zo makkelijk vindbaar zijn. Op Bol.com staan net als op de voorgaande twee sites onbekendere boeken, maar hier zijn ook echte klassiekers te vinden. Wat dacht je van A Tale of Two Cities van Charles Dickens, Titus Andronicus van William Shakespeare of Onder Moeders Vleugels van Louisa May Alcott?

Ook kun je gebruikmaken van de proefperiode van Kobo, waardoor je zelfs alle betaalde e-boeken gratis kunt lezen. Dat kan via de button hieronder.

Gratis e-books downloaden bij een abonnement op de bibliotheek

Heb je een abonnement op de bieb in jouw woonplaats? Dan kun je bij de meeste vestigingen ongelimiteerd e-books lenen, en het aanbod is dan gigantisch. Natuurlijk is dit niet volledig gratis, want je betaalt wel voor je abonnement. Maar het is een mooie manier om extra waarde uit je abonnement te halen.

Gratis e-books downloaden bij ereaders.nl

Hoef je niet per se de allernieuwste en populairste boeken te lezen? Dan is ereaders.nl een goede website voor jou. Op deze website kunnen opkomende of beginnende schrijvers hun boeken plaatsen, die jij vervolgens gratis kunt downloaden. Op de website zijn veel boeken te vinden, in iedere categorie die je maar kunt bedenken. Goed voor uren aan leesplezier!

Gratis e-books downloaden bij Kobo

Kobo is één van de bekendste aanbieders van e-readers, maar het merk biedt soms ook gratis e-books, die heel simpel te downloaden zijn. Net als bij ereaders.nl geldt wel dat de meest populaire en bekende boeken hier niet op staan. De gratis boeken zijn voornamelijk geschreven door beginnende schrijvers die hun boeken nog moeten promoten. Ook vind je op de website van Kobo voornamelijk boeken in het Nederlands geschreven die je gratis kunt downloaden.

Gratis e-books downloaden op de website van een uitgeverij

Om een gratis e-book te kunnen downloaden op de website van een uitgeverij moet je geluk hebben, want uitgeverijen geven niet altijd gratis e-books weg. Maar soms doen ze dit wel, als een speciale actie ter promotie van een nieuw boek of nieuwe schrijver. Goed in de gaten houden dus!

Gratis e-books downloaden in je app store

Of je nou een Apple- of Android-telefoon hebt, ook op je telefoon kun je gratis e-books downloaden. Het enige dat je hoeft te doen is het downloaden van de bookstore, die meestal al standaard op je telefoon zit. Hier vind je veel gratis boeken, die allemaal direct naar je telefoon gedownload kunnen worden.

Gratis aanbod e-boeken op DBNL.nl

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) heeft een website waarop het mogelijk is bepaalde Nederlandse e-boeken gratis te downloaden. Op de website van de DBNL vind je een selectie van oudere en nieuwe Nederlandstalige boeken. De e-boeken op de website zijn van het formaat ePub. Je kunt ze downloaden zonder dat je hoeft te betalen. Aanmelden is zelfs niet nodig. Een enkele klik op de knop ‘downloaden’ doet het trucje voor je.

Gratis e-boeken via Project Gutenberg

Project Gutenberg is een enorm project. Op de website van het project vind je rond de 60 duizend e-boeken, volledig gratis. De website biedt de boeken in twee formaten aan: ePub en Kindle. Je kunt ervoor kiezen een bestand met afbeeldingen te downloaden. Zonder is ook mogelijk. Registreren hoeft niet, net als bij de DBNL kun je gewoon op het download linkje klikken.

Johannes Gutenberg was de naam van de uitvinder van de Europese boekdrukkunst. Tijdens zijn leven (1400-1468) publiceerde hij de Gutenberg Bijbel, de eerste gedrukte versie van de bijbel. Project Gutenberg is naar hem vernoemd. Net als de drukker wil het project boeken voor zoveel mogelijk mensen in Europa beschikbaar zijn. Bezoek de site van het project in Nederland, want de Nederlandse versie is in het buitenland niet te bereiken in verband met copyright.

Gratis e-boeken scoren bij Manybooks.net

Manybooks is een andere website voor gratis e-boeken. Hier kom je alle boeken tegen die ook op de website van Project Gutenberg te vinden zijn, plus een selectie boeken van auteurs die hun boeken zonder uitgever beschikbaar stellen op de markt. Dit zijn veelal boeken van nog onbekende schrijvers. De meeste gratis e-boeken bij Manybooks zijn in het Engels.

Overig aanbod gratis e-boeken

Er zijn heel veel plekken waar je gratis e-boeken aan kunt schaffen. De meeste hiervan zijn hierboven besproken. Andere sites voor het gratis downloaden van je e-boeken zijn eReaders.nl en GratisEpub.nl. Ook kun je voor een gratis proefperiode gaan bij Bookbeat of Storytel. Welke website het best bij jou past, is afhankelijk van jouw