Het schrijven en lezen van lesbische literatuur en lectuur was lange tijd een taboe, maar dat is tegenwoordig wel doorbroken. Zeker in onze Westerse samenleving is ruimte gekomen voor een ieder om volgens de eigen (seksuele) voorkeuren te leven. Je mag immers je eigen liefde nastreven, hoe moeilijk dat proces soms ook verloopt.

Boeken over of voor lesbies

De meest schitterende romans over lesbies volgen elkaar de laatste tijd op, waarin het thema dan weer eens op de voorgrond, dan weer sluimerend op de achtergrond speelt. De hier onderstaande top 10 kent zowel boeken van Nederlandse bodem als internationale klassiekers op dit gebied.

Snel overzicht: Deze lesbische boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste autobiografische elementenCarry Slee – De toegift: Een meeslepend verhaal waarin een jonge vrouw zichzelf ontdekt in haar schrijverschap. Terwijl haar verleden met twee geliefden weer naar boven komt, dompelt Slee ons onder in een mysterieus verhaal vol autobiografische elementen. Deze leeservaring vonden wij uniek en krachtig. >> Check laagste prijs
Meest herkenbare worstelingSuzanne Gerding – Onderhuids: Dit boek gaat diep in op de interne strijd van psychologe Floor, die wordt geconfronteerd met onderhuidse verlangens. We waarderen hoe Gerding de moeilijke keuzes en het emotionele conflict van haar personage heeft verbeeld. Wanneer verstand en gevoel botsen, stelt het de lezer de vraag: wie ben ik echt en wat wil ik echt? >> Check laagste prijs
Beste voor jonge lezersCaja Cazemier – Verliefd zijn is een ramp!: Specifiek gericht op jonge lezers, behandelt dit boek de innerlijke strijd van Myra, die ontdekt dat ze misschien wel op meisjes valt. Door het krachtige contrast tussen Myra en Jessica laat Cazemier de uitdagingen en schoonheid van het accepteren van jezelf zien. We geloven dat dit boek een geweldige gids kan zijn voor jonge mensen die hun weg in de liefde zoeken. >> Check laagste prijs

De top 10:

Carry Slee – De toegift

De zeer actieve Carry Slee (inmiddels al de schrijfster van 85 boeken) schuwt lastige thema’s, overigens ook voor haar jeugdige lezers, niet. De toegift, dat meer gericht is op volwassenen, is daar ook weer een goed voorbeeld van. Het soms mysterieuze verhaal gaat over een jonge vrouw en haar twee geliefden, en de geschiedenis die zij samen hebben… Dit verleden komt weer bij de hoofdpersoon naar boven, juist wanneer zij zichzelf ontdekt in haar schrijverschap. In de haar zo bekende heldere taal neemt Slee ons mee in dit verhaal vol autobiografische elementen.

Suzanne Gerding – Onderhuids

Dit debuut van Suzanne Gerding gaat over psychologe Floor, die een gelukkig gezinsleven heeft. Daarnaast gaat het haar ook professioneel gezien voor de wind gaat. Maar dan begint de twijfel bij Floor op te borrelen, nadat ze achter een onderhuids verlangen komt… Een zeer vlot geschreven boek vol sensualiteit, waarin de keuzes die Floor moet maken uiterst secuur en herkenbaar worden beschreven. Wat namelijk te doen als verstand en gevoel uit elkaar beginnen te lopen? Dit boek gaat over keuzes maken en uiteindelijk de kracht vinden om achter de waarheid te komen: wat wil ik nu echt, wat voel ik nu echt, wie ben ik eigenlijk? Dit proces laat ook de lezer niet onberoerd.

Caja Cazemier – Verliefd zijn is een ramp!

Dit boek is meer voor de jonge lezeressen geschreven. Het gaat over Myra, die op jongens valt… of toch niet? Ineens is daar namelijk de stoere en lieve Jessica, die altijd al ronduit heeft toegegeven op meisjes te vallen. Jessica probeert Myra duidelijk te maken dat het ook helemaal niet gek is om op je eigen geslacht te vallen, maar dit is voor Myra met haar achtergrond moeilijk te accepteren. Dit boek van Cazemier zal zeer herkenbaar zijn voor meisjes (en jongens) die worstelen met hun gevoelens en voorkeuren. Erg fraai en geloofwaardig laat ze beide tegenpolen Myra en Jessica (een twijfelaar en iemand die zeker is) met elkaar sparren over liefde en je eigen weg vinden.

Joanne Horniman – Flynn

Een fantastische, eigentijdse roman die gaat over de meisjes Anna en Flynn. Anna is aan het begin van het boek een onzekere jonge vrouw van 19 jaar, wiens leven behoorlijk op de kop komt te staan als ze de mysterieuze Flynn ontmoet. Maar wat is dat toch met Flynn en haar abnormale acties? Hoe goed kent ze haar nieuwe vriendin eigenlijk? Horniman heeft deze relatie tot in perfectie beschreven, en de roman gaat over die ene, eerste liefde van je leven die je nooit meer zult vergeten. Een absolute aanrader waarin de romantiek soms welig tiert.

Scarlet Hemkes en Joyce Everink – Ik vrouw van jou

Scarlet en Joyce zijn sinds 2007 een stel en hebben al vele jaren een eigen YouTube kanaal voor Nederlandse lesbies. Ook onderhouden ze het wetenswaardige blog Ik vrouw van jou, wat de basis is voor dit boek. Het stel is stoer maar durft zich ook kwetsbaar op te stellen, en dat vind je ook terug in dit werk. Alle relevante thema’s rond homoseksualiteit worden op eerlijke manier behandeld en menig taboe wordt in het voorbijgaan doorbroken. Het gaat over liefde, leven en overleven, waarbij hoogte- en dieptepunten elkaar in rap tempo opvolgen. Het idee voor het boek begon overigens met een ludieke oproep tot zaaddonoren, wat tot hilarische verwikkelingen leidde.

Minke Douwesz – Strikt

Strikt gaat over de 34-jarige psychiater Idske, die samenwoont met haar poezen in een mooi huis. Zo op het oog heeft ze de zaken goed voor elkaar. Maar er moet toch meer zijn in het leven… Als Idske de celliste Judith ontmoet, weet ze pas echt wat ze al die jaren gemist heeft. En is echter één, vrij cruciaal probleem: Judith valt niet op vrouwen. Op indringende wijze geeft Douwesz het leven van deze beide compleet verschillende vrouwen weer. Het is een boek over het echte leven, vol hoop en teleurstellingen en vallen en opstaan. Douwesz vergeet gelukkig ook niet de nodige humor een belangrijke rol te laten spelen.

Jessica Maes en Suzanne Slotboom – Mannenpakken / Vrouwenhakken

We maken kennis met de 25-jarige single Milou, die ineens wel erg geïnteresseerd raakt in een stel vrouwenbenen… en dat tijdens een date met een man! Ze besluit de handschoen op te pakken en duikt in de vrouwenliefde, waarbij ze ook steeds meer over haarzelf leert ontdekken. Maar al snel ontdekt Milou dat het niet zo makkelijk is om van mannen op vrouwen over te gaan… De allereerste Nederlandstalige lesbische chiklit is hip, hot en happening. Je pakt het boek op en voordat je het weet leg je het pas een paar uur later, compleet uitgelezen, weer aan de kant.

Sarah Waters – Vingervlug

De schrijfster Sarah Waters heeft al vaker geschreven over een lesbische relatie in het Victoriaanse tijdperk, en Vingervlug is ook weer een moderne klassieker op dit gebied. Waters heeft namelijk opnieuw een fascinerend boek vol verraad en liefde afgeleverd. Hoofdpersoon is Sue, die ingehuurd wordt door een oplichter om vriendinnen te worden met de rijke Maud, om deze financieel een poot uit te draaien. Probleem is echter dat Sue wel erg geïnteresseerd raakt in de mooie Maud. De combinatie van een lesbische relatie en het preutse Victoriaanse tijdperk is zeer goed gevonden, en met name de plotwendingen en grote verrassingen maken dit boek een aanrader.

Jocelyn Vreugdenhil – Middagzwemmers

Vreugdenhil is zelf lesbisch en haar debuut Middagzwemmers is dan ook gebaseerd op haar eigen leven. Het gaat over een lesbisch stel dat graag kinderen wil en op zoek is naar een zaaddonor. Hoe vind je echter de juiste man hiervoor? Een bij vlagen hilarische zoektocht volgt, maar er is ook aandacht voor serieuze issues: hoe ga je om met twijfel op dit gebied, en wat als beide partners verschillend over het ouderschap denken? Een boek over liefde in al haar facetten, vol humor beschreven en zeker voor lesbische stellen zeer herkenbaar.

Jeanette Winterson – Sinaasappels zijn niet de enige vruchten

Dit laatste boek uit de top 10 is ook (semi)autobiografisch. Winterson werd op jonge leeftijd geadopteerd en van jongs af aan klaargestoomd voor een toekomst als christelijke zendeling. Haar adoptieouders, en vooral haar moeder, zijn namelijk erg conservatief. Op 16-jarige leeftijd besluit Winterson echter een geheel andere kant op te gaan, en geeft ze zich over aan (vrouwen)liefde en literatuur. Een prachtig verhaal over je eigen weg zien te vinden in deze wereld, vol tegen de stroom in.