Beste boeken over seksuele voorlichting voor kinderen: seksualiteit educatieboeken

Bij verschillende leeftijden horen andere boeken wanneer je het over een onderwerp als seks hebt. Aangezien je beter niet kunt afwachten tot je kind op televisie iets ziet op een moment dat het net niet uitkomt om erover te praten, of van iemand anders iets hoort aan wie je dit onderwerp niet toevertrouwt, kun je er maar beter op tijd bijzijn en je kind zelf informeren over seksualiteit. In de onderstaande top tien lijst zijn de boeken van jong naar ouder beschreven.

Snel overzicht: Deze boeken over seksuele voorlichting en educatie voor kinderen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor zelfbewustzijn en weerbaarheidKriebels in je buik – Ja & nee gevoelens: Dit boek is gericht op de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van je kind. Het leert hen dat ze altijd baas zijn over hun eigen lichaam en helpt hen hun eigen grenzen te herkennen. We vinden dit boek waardevol omdat het al vanaf jonge leeftijd ingaat op deze belangrijke thema’s. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor spontane vragenAllereerste infoboek seksuele voorlichting: We kennen allemaal de onverwachte, soms ongemakkelijke vragen van kinderen. Dit boek biedt heldere antwoorden op die prangende vragen van vier- tot zesjarigen. Door de duidelijke teksten en tekeningen is het een ideaal boek om als ouder bij de hand te hebben. >> Check laagste prijs
Beste interactieve optieMaar HOE dan?!: Dit boek is niet alleen informatief, maar ook interactief. Vanaf vijf jaar kunnen kinderen hiermee aan de slag. We waarderen de combinatie van feiten, doordenkers en interactieve tips. Bovendien is het gebruik van humor in dit boek een groot pluspunt, wat het lezen aangenamer maakt. >> Check laagste prijs

Kriebels in je buik. Kinderen en seksualiteit – Ja & Nee gevoelens, door Pauline Oud

Je denkt misschien dat een kind van 3 jaar (of ietsje ouder) nog niet voorgelicht hoeft te worden over seks, maar toch doet dit boekje juist dat. Eigenlijk begint het een stapje terug, bij de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van je kind. ‘Kriebels in je buik’ kan op verschillende manieren en het fijne gevoel kan ook veranderen wanneer je kind ouder wordt. Wat wel/niet mag of waar je ja/nee tegen wil zeggen, komt uitgebreid aan bod. Het begint bij de wetenschap dat je altijd zelf baas over je eigen lichaam bent.

Seksuele voorlichting; allereerste infoboek, door Isabelle Fougere

Vier- tot zesjarigen kunnen vaak op de meest onverwachte momenten met een vraag komen die – wanneer je deze niet op je klompen aan voelde komen – het schaamrood op je kaken kan toveren. In een drukke rij bij de kassa van de supermarkt bij jou in het dorp is niet het meest fijne moment om antwoord te geven op de vraag: “Mama/papa, waar komen baby’s vandaan?” De teksten en tekeningen in dit boek helpen bij het verschaffen van helderheid.

Maar HOE dan?! Samen lezen over lichaam, liefde en baby’s maken, door Philippine van der Goes en Karin Middelburg

‘Maar HOE dan?!’ is prima te gebruiken vanaf een leeftijd van 5 jaar. Wanneer je kind van de ‘waarom’-fase in de ‘hoe’-fase terecht is gekomen en seksualiteit het onderwerp van discussie wordt, kan dit boek uitkomst bieden. Nieuwsgierigheid mag beloond worden en moet zeker niet ontmoedigd worden. Er zitten feiten, doordenkers, maar ook interactieve tips in en natuurlijk mag een beetje humor niet ontbreken.

Het kleine piemelboek, door Dan Höjer en Gunilla Kvarnström

Zodra een kind ziet dat er lichamelijke verschillen te ontdekken zijn bij broertje/zusje, gaat de vraag geheid komen: “Mama/papa, wat is dat?” Misschien is men in eerste instantie nog tevreden met alleen de benoeming van het lichaamsdeel, maar er komt een moment dat de nieuwsgierigheid verder gaat. ‘Het kleine piemelboek’ vertelt van alles over de piemel. Historie, formaten, het nut van de piemel tijdens seks en de anatomie komen allemaal uitgebreid aan bod.

Het vrolijke vagina-boekje, door Dan Höjer en Gunilla Kvarnström

Als tegenhanger voor ‘Het kleine piemelboek’ voor het mannelijk geslachtsorgaan is er ‘Het vrolijke vagina-boekje’ van dezelfde auteurs. Het vertelt beide partijen over de vagina en wel op zo’n manier dat er voldoende informatie verschaft wordt die bij de leeftijd past. Het gaat onder andere in op allerlei weetjes, maar legt ook uit wat menstruatie is, welke rol de vagina bij seks speelt en hoe kinderen geboren worden. Ook in dit boek hebben de auteurs voor humor gezorgd.

Wonderlijk en waardevol; Alles wat je wilt weten over jongens en meiden, over verliefdheid, knuffelen, seksualiteit en nog veel meer, door Elly van der Gouwe-Dingemanse

Dit boek is geschikt voor zowel jongens als meisjes rond de 7 jaar. Het laat kinderen nadenken over hun eigen lichaam en de gevoelens die ze hebben. Wanneer je het boek samen met je kind doorleest, ontstaat er gelijk een gesprek over een onderwerp dat niet iedereen even makkelijk zal vinden om aan te kaarten. Toch hoort voorbereiding op seks (en al het positieve en negatieve wat daarbij kan komen kijken) ook bij de opvoeding van een kind. Dit hulpmiddel is daarbij extra handig.

Ben jij ook op mij? Een boek over seks, voor kinderen, door Sanderijn van der Doef en Marian Latour

(Voor lezers vanaf 8 jaar) Sanderijn van der Doef is psychologe en seksuologe en dat blijkt wel uit de inhoud van dit boek voor kinderen. Ze weet als geen ander dat informatie alleen niet aankomt en combineert het daarom met een flinke portie humor. ‘Ben jij ook op mij?’ behandelt verliefdheid, zoenen, seks en de rol van het lichaam bij elk van deze verschijnselen of activiteiten. Dit boek is duidelijk geen sprookje over de Prins op het Witte Paard, maar legt bijvoorbeeld ook helder uit wat het verschil is tussen verliefdheid en het echte houden van.

Seksuele voorlichting in vraag en antwoord; 10 tot 12 jaar, door Jacqueline Kahn-Nathan en Jean Cohen

Naast informatie die in de boeken hiervoor ook ter sprake is gekomen (verliefdheid, zoenen, het lichaam), gaat dit boek ook in op relaties, voortplanting en de geboorte. Aan het begin van de puberteit kunnen tieners veel vragen hebben en het mooie is dat ‘Seksuele voorlichting in vraag en antwoord’ hier perfect op ingaat. De illustraties laten – wanneer dit mogelijk is – zien wat er in woorden uitgelegd staat. Ouders kunnen het boek als aanleiding gebruiken voor een gesprek met hun puber.

Seks; Hoe voelt dat? Alles over verliefdheid en seks, door Kolet Janssen

Dit boek biedt seksuele voorlichting vanaf 10 jaar en als tieners antwoorden zoeken op vragen die ze niet zomaar aan iedereen durven stellen, is ‘Seks; Hoe voelt dat?’ een uitstekende manier om informatie over te dragen. Het behandelt bijvoorbeeld de verschillen tussen jongens en meisjes en gaat verder in op puberteit en seksuele voortplanting. Dit boek is niet alleen informatief, maar ook heel grappig en gevoelig.

Dokter Corrie geeft antwoord; over puberteit, seks, seksualiteit en relaties, door Niki Padidar

Dokter Corrie slaat als voorlichter aan bij veel leerlingen op de basisschool. Ze bespreekt seksualiteit op een andere manier dan veel andere boeken en daardoor blijft het onderwerp ook hangen. De illustraties maken het daarnaast ook gewoon een leuk boek om in te zien. Onderwerpen die onder andere toegelicht worden, zijn: zoenen, seks (en de verschillende fasen), hormonen, puberteit en liefdesverdriet.