Review: Welke e-reader past bij mij? Welke e-reader kan ik het beste kopen?
We waren een van de eersten met een e-reader in huis. Na de documentaire over minimalistisch leven gezien te hebben, vonden we het tijd om de rust in ons interieur terug te laten keren. We gingen grondig door al onze spullen heen. De kleding- en schoenenkast, de keukenkastjes en ook de boekenkast kwamen aan de beurt. De mooiste boeken of exemplaren die emotionele waarde hadden, hebben we bewaard. Alle rommelige magazines en boeken die we niet wilden houden, hebben we naar de tweedehands winkel gebracht.
Aangezien lezen bij ons in huis voor nogal wat ontspanning zorgt, was de e-reader dan ook snel geïntroduceerd. Heerlijk, al die mogelijkheden op een apparaat. Na een paar jaar merkten we wel dat de kwaliteit beter kon, maar ja, we hadden dan ook een van de eerste exemplaren gekocht. Inmiddels is er zoveel meer keuze en is de techniek ook weer doorontwikkeld. Daarom gingen we op zoek naar een nieuwe e-reader.
Wil jij ook overstappen naar digitaal lezen of is jouw huidige e-reader aan vervangen toe? We nemen je mee in de mogelijkheden en helpen je bij je keuze.
Snel overzicht: Deze e-readers raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste allround keuze | Kobo Clara 2E: Deze e-reader biedt een hoge resolutie display die ideaal is voor leesliefhebbers. Dankzij de heldere en scherpe tekstweergave kun je urenlang comfortabel lezen. Wat ons vooral aantrekt, is de prijs-kwaliteitverhouding van dit model. We vinden het een topkeuze voor zowel beginnende als ervaren e-readers. >> Check laagste prijs |
Beste keuze voor budget | Kobo Nia: Voor degenen die een kwaliteits e-reader willen zonder te veel uit te geven, is de Kobo Nia een uitstekende optie. Het 6-inch display en de 8GB opslagruimte zorgen ervoor dat je talloze boeken kunt opslaan en lezen. We waarderen hoe toegankelijk en gebruiksvriendelijk dit model is, zeker gezien de prijs. >> Check laagste prijs |
Meest innovatieve keuze | EBook PocketBook Touch HD3 Black: Deze e-reader is niet alleen stijlvol met zijn zwarte/grijze ontwerp, maar heeft ook een 6″ display dat levendige en heldere tekst levert. Wat ons opvalt, is de HD-resolutie die voor een geweldige leeservaring zorgt. Daarnaast biedt het innovatieve functies die je leeservaring naar een hoger niveau tillen. >> Check laagste prijs |
Overstappen naar een nieuwe e-reader
Als eerste moeten we zeggen dat we over het merk Kindle niet ontevreden zijn, maar met de komst van nieuwe e-readers zijn we toch opnieuw naar de verkrijgbare merken gaan kijken. We ontdekten dat Kobo en Pocketbook – naast de Kindle van Amazon die nog steeds bestaat – ook degelijke e-readers produceerden.
Dus waar begin je als er veel meer keuze is dan toen je de eerste keer een e-reader kocht? We hadden een lijstje gemaakt bij de e-reader die we al hadden en opgeschreven wat we waardeerden (dus wat we graag hetzelfde wilden) en wat beter kon. Zo hadden we een overzicht van wat we minimaal van de nieuwe e-reader verwachtten. We hadden ook al besloten dat als er een bepaalde kwaliteit flink bovenuit sprong, dat we dan ons budget iets konden oprekken. We wilden echter geen 900 euro voor een enkele e-reader uitgeven.
Met deze voorbereiding zijn we naar de bekende elektronicazaken gegaan, want een e-reader koop je niet zonder hem eerst in je hand gehad te hebben en aangezet te hebben. Hiermee test je namelijk het beeldscherm en of je ogen er prettig op kunnen lezen.
Waarom deze review?
Het is altijd goed om eens verder te kijken dan je eigen neus lang is. Niet omdat wij nou beweren dat we de wijsheid in pacht hebben, maar omdat het altijd prettig kan zijn om eens te lezen hoe een ander bepaalde keuzen maakt. Wij waren zo blij met onze eerste e-reader en hebben daar zoveel van genoten in het weekend, tijdens vakanties, maar ook gewoon op doordeweekse dagen, dat we bij de aanschaf van een nieuwe e-reader onze manier van kiezen met je wilden delen.
Waarom niet automatisch voor de aanbieding gaan, maar kritisch blijven?
De maker van een product is misschien ooit begonnen om in een behoefte te voorzien of omdat hij het leuk vond om iets te ontwikkelen, maar op een bepaald moment is de focus toch uitgegaan naar massaproductie en winst maken. Dat betekent dat elke producent op een gegeven moment zoekt naar een manier om zoveel mogelijk e-reader modellen te verkopen. Ze hebben dan de keuze om hun assortiment in segmenten op te delen, zodat elke doelgroep zich een e-reader kan veroorloven.
Dat is precies het punt waar het mis kan gaan. Er zijn zoveel merken en binnen elk merk vaak nog een x aantal typen, dat je goed moet uitpluizen welke e-reader voor jou het meest geschikt is. De goedkoopste van een B- of C-merk hoeft niet slecht te zijn en kan het jaren goed doen, maar vaak heeft de prijs wel een directe relatie met de kwaliteit. Alleen jij kunt bepalen welk bedrag je wilt uitgeven aan een e-reader en welk niveau van kwaliteit je accepteert.
Onze ervaringen met e-readers testen – eerst nog sceptisch
We stonden voor een hele rij met e-readers, zetten ze aan en probeerden ze uit. Wat waren nou de opvallende verschillen met onze huidige (oude) e-reader? Welke nieuwe functies zitten erop? Wat is er in de bediening van het apparaat veranderd? Nou, sinds halverwege 2000 is er best wat vooruitgang geboekt met e-readers, dat kunnen we wel stellen.
De opvallendste elementen waren:
- minder of geen losse buttons onder het beeldscherm (die kunnen sneller stuk gaan)
- de lichtintensiteit van het beeldscherm is handmatig in te stellen
- de lichtkleur (ook wel kleurtemperatuur genoemd) is vaak aan te passen (bij daglicht of in het donker op je e-reader lezen wordt zo een prettigere ervaring voor je ogen)
- de opslagcapaciteit was sterk verbeterd
- de snelheid van het laden van boeken was zeer sterk toegenomen (dat begon bij onze oude e-reader wel op te vallen en we hebben dan ook flink ons geduld kunnen oefenen)
- de batterij houdt het tegenwoordig veel langer vol
- de plekken waar je e-books kunt kopen zijn uitgebreid
Wat beloven de diverse merken e-readers?
Heel eerlijk? Wij vonden het best een lastige keuze met al die innovatie toevoegingen en verbeteringen ten opzichte van onze oude e-reader. We hebben niet onder een steen geleefd, maar we waren eigenlijk zo tevreden met onze huidige e-reader, dat we de ontwikkelingen niet zijn blijven volgen. Toch is er een hoop leuks en handigs te krijgen, maar voor alles betaal je natuurlijk een bepaalde prijs. Ontwikkeling kost tijd en geld en dat wil de producent wel een keer terugzien.
De meeste e-readers van tegenwoordig hebben een waterdichte behuizing, waardoor de e-reader niet meteen defect is wanneer je er per ongeluk een glas drinken overheen gooit of je e-reader in bad valt. Ook heb je veel meer keuze wanneer het gaat om de grootte van het beeldscherm. Voor kleinere handen is de 6 inch veel prettiger in het gebruik, maar er zijn bijvoorbeeld ook e-readers van 11 inch.
Bijna allemaal hebben ze Wifi, waardoor het kopen en downloaden van boeken een fluitje van een cent is. Het geheugen is veel hoger dan bij onze oude e-reader. Daarnaast kun je nu extra geheugen kopen en dus veel meer boeken en magazines op je e-reader zetten. De batterijduur was voor ons echter de doorslaggevende factor, want daar liet onze oude e-reader ons steeds vaker in de steek. Je krijgt nu e-readers die het soms meer dan 500 uur doen. Dat is bijzonder, want dat zou betekenen dat je de hele vakantie niet zou hoeven opladen.
Dit zijn de e-readers die je het beste kunt kopen
Onze eerste keuze: de Kobo-modellen
Een goede tweede keuze: Pocketbook
De criteria waar we de e-readers op beoordelen
Na ons lijstje met eisen en wensen bij de oude e-reader te hebben vergeleken met wat er nu op de markt te krijgen is, kwamen we tot de volgende criteria:
- batterijduur
- beeldscherm (schermresolutie, kleur en intensiteit)
- opslagcapaciteit
- prijs
Onze eerste ervaringen met nieuwe e-readers
Na onze test in de elektronicawinkel viel meteen op hoeveel meer en beter de e-readers van tegenwoordig kunnen. Vooral het zelf kunnen spelen met de instellingen van het beeldscherm heeft voor ons meer effect gehad dan we van te voren hadden verwacht. We merken nu dat we bij het lezen in het donker vaak stopten, omdat we op een gegeven moment hoofdpijntjes of vermoeide ogen kregen. We hebben het eerder niet in verband gebracht met de e-reader, omdat we ook gewoon drukke mensen zijn. Een boek lezen werkt dan ontspannend, maar we hadden er niet bij stil gestaan dat het ook spanning op de ogen kon geven met te weinig licht. (Bij een echt boek doe je immers een lamp aan.)
De hoeveelheid boeken die je kon verzamelen, de manier van e-books aankopen en gemak waarmee dat gaat, de luxere uitvoeringen en meerdere kleuren waarin ze te krijgen zijn; het viel ons allemaal positief op. Een keuze maken was nog steeds lastig. We twijfelden tussen een nieuwere Kindle en de prachtige e-readers van Kobo en Pocketbook, aangezien deze merken ook goed bekend staan.
Waarom toch een e-reader en geen extra tablet?
Dit is het punt waar we langer over hebben nagedacht dan we van te voren hadden verwacht en we zijn tot de volgende conclusie gekomen:
Een e-reader gebruik je vooral om te lezen. Hoewel je op een tablet ook digitale leesboeken kunt opslaan, is de verleiding bij een tablet toch groter om er andere dingen mee te gaan doen. Voordat je het weet zit je uren op Pinterest te scrollen, ben je alleen maar filmpjes op YouTube aan het kijken, of zit je je werkmail te beantwoorden. Die verleiding wilden we bewust uit de weg gaan en dat was voor ons de voornaamste reden om weer een e-reader is geen veelzijdige tablet aan te schaffen. Onze e-reader is er puur voor de ontspanning en voor de verrijking van ons brein.
Samengevat: veel verschillende e-readers, hoe een voor jezelf kiezen?
Wanneer je budget bepaalt welke e-reader je kunt kopen, weeg je af wat er binnen die prijsklasse het beste scoort en welke het beste voldoet aan jouw rijtje met minimale eisen.
Heb je een onbeperkt budget ter beschikking voor een nieuwe e-reader? Dan zouden wij adviseren je gebruikspatroon eerst te bekijken. Als je een gezin hebt en de kinderen nog jong zijn (of je zelf soms een kluns bent), is een waterbestendige behuizing misschien veel relevanter dan de batterijduur.
Ook opslagcapaciteit is interessant, want je kunt heel veel geheugen hebben, maar hoeveel boeken wil je blijvend op kunnen slaan? Of hoeveel leesvoer wil je op een vakantie tot je beschikking hebben? Het zijn allemaal zaken waarbij je niet automatisch voor het maximale hoeft te gaan. Doe vooral wat bij jou past en stem daar je keuze voor een e-reader op af.