Welke boeken zijn nou echt aangeraden voor aanstaande vaders? Meestal zijn het de moeders die zich inlezen over het ouderschap, maar tegenwoordig zijn er steeds meer goede boeken voor aanstaande vaders. Lees verder voor de top 10…

Help! Ik ben vader… De top 10 boeken om je optimaal voor te bereiden

Word je binnenkort vader? Of ben je om een andere reden op zoek naar een boek over het vaderschap? Ken je iemand die binnenkort vader wordt? Lees verder voor de top 10 boeken over het (aanstaande) vaderschap.

Snel overzicht: Deze boeken voor aanstaande vaders raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste leidraad voor vaderschapLionel Pailles – Voor het eerst papa: In dit boek krijgt de aanstaande vader een uitgebreid overzicht van alles wat hij moet weten over de zwangerschap van zijn vrouw. Door de combinatie van technische termen en humoristische voorbeelden levert Pailles een boek dat zowel informatief als vermakelijk is. We vinden dit boek ideaal voor de aanstaande vader die op zoek is naar een allesomvattende gids. >> Check laagste prijs
Beste wetenschappelijke benaderingGerard Janssen – Vaders eerste jaar: Dit boek biedt een wetenschappelijke kijk op vaderschap, met inzichten over het brein van een baby. Janssen geeft de lezer inzicht in wat er in de baby omgaat en helpt ook de relatie met de partner na de zwangerschap beter te begrijpen. We waarderen vooral de gedetailleerde informatie en de praktische adviezen die in het boek worden gegeven. >> Check laagste prijs
Meest praktische voor zwangerschapsperiodeGerard Janssen – Zwangerschapsboek voor mannen: Hier wordt specifiek ingegaan op de zwangerschapsperiode van de vrouw. Het boek is niet alleen informatief, maar ook vlot geschreven met tal van concrete voorbeelden. Voor aanstaande vaders die specifiek meer willen weten over de zwangerschapsperiode en hoe ermee om te gaan, vinden wij dit boek de perfecte keuze. >> Check laagste prijs

10. David Borman – Aanpakken voor aanstaande vaders

David Borman is een ware expert als het gaat over bevallingen. Hij werkt als verloskundige. Hij vertelt vaders de do’s en dont’s voor, tijdens en na de bevalling. Daarmee behoort Aanpakken voor aanstaande vaders tot de verplichte literatuur voor aanstaande vaders. Zorg ervoor dat je jouw vrouw goed kan begeleiden tijdens de bevalling en dat ze er niet alleen voor staat. Dit is namelijk erg eenzaam.

9. Henk Hanssen – Babymanagement voor mannen

Henk Hanssen heeft een echt mannenboek geschreven. In de taal van het bedrijfsleven legt Hanssen je uit hoe je van jouw gezin een succesvolle onderneming kunt maken. Dit doet Hanssen met klare taal en duidelijke uitleg. Zo nodig is de uitleg voorzien van een afbeelding. Voor de echte mannen onder ons is Babymanagement voor mannen een waardevolle toevoeging aan de collectie literatuur over het vaderschap.

8. Neil Sinclair – Commando papa

Neil Sinclair spreekt, net als Henk Hanssen, ook de taal van echte mannen. Dit keer in de taal van soldaten op een slagveld. Commando papa is dan ook een toepasselijke titel voor dit werk. Ruim een bom op met Neil Sinclair, of richt een basiskamp in met Neil Sinclair. Voor de mannen die affiniteit hebben met het leger is Commando papa hét handboek voor het vaderschap. Met klare taal weet Sinclair zijn punten duidelijk te maken en het vaderschap op te leuken. Hij snapt als geen ander dat het leven zonder humor om het op te leuken weinig waard is.

7. Beau van Erven Dorens – Handboek voor vaders

Beau van Erven Dorens schrijft over het (aanstaande) vaderschap op een lichtelijk puberale, maar humoristische manier die vele (jonge) mannen zal aanspreken. Hij beantwoordt vele hippe vragen over het vaderschap en neemt geen blad voor de mond waar het seksuele onderwerpen en grappen betreft. Een luchtig boek over het vaderschap.

6. Kluun – Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!

Kluun? Is dat niet die schrijver van al die bestsellers? Kluun toont zijn veelzijdigheid in Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! Kluun weet ook het nodige over het vaderschap te melden. Het is verrassend hoe veel informatie er in het boek te vinden is, want de toon is uiterst luchtig en humoristisch. Zo weet Kluun de lezer uitgebreid te informeren over het vaderschap, terwijl hij nooit de humor uit het oog verliest die ook bij het vaderschap hoort. Je ziet in het boek terug dat Kluun ook actief is als schrijver, want het boek zit stilistisch goed in elkaar. Voor de fijnproever.

5. Jasper Rombout – Tuurlijk schatje

Jasper Rombout heeft een ietwat andere benadering van het vaderschap dan de andere auteurs in dit lijstje. Door zijn persoonlijke ervaringen met de lezer te delen hoopt hij je wegwijs te maken in het vaderschap. Hij stelt zich kwetsbaar op en hier kunnen andere vaders een hoop van leren. Bijzonder hoe Rombout dit voor elkaar weet te boksen. Hij weet hier onder meer mee weg te komen door veelvuldig gebruik te maken van (zeer mannelijke) humor. Zo stelt hij als oplossing voor al jouw problemen niets minder dan het drinken van bier.

4. Matthew Miller – Vader worden voor dummies

Voor een meer zakelijke benadering van het vaderschap is Matthew Miller jouw man. Hij benadert het vaderschap op een wetenschappelijke manier in Vader worden voor dummies. Hij somt toepasselijke feiten op en geeft uitgebreide lessen biologie. Voor de feitelijk georiënteerde vader het perfecte handboek.

3. Gerard Janssen – Vaders eerste jaar

Gerard Jansen heeft net als Matthew Miller een wetenschappelijke benadering van het vaderschap. Hoe werkt het brein van een baby? Janssen geeft je het gereedschap om je goed te kunnen verplaatsen in jouw baby. Maar ook geeft hij je de tools om je vrouw beter te begrijpen na de zwangerschap, want bevallen is niet niks. Een uitgebreid handboek met nuttige informatie.

2. Gerard Janssen – Zwangerschapsboek voor mannen

Ook op nummer twee staat Gerard Janssen, die als een ware autoriteit kan gelden in het landschap van boeken over het aankomende vaderschap. Anders dan in Vaders eerste jaar, gaat hij in Zwangerschapsboek voor mannen in op de periode dat de vrouw zanger is van de baby. Hoe ga je hier goed mee om? In het genre is het boek van Janssen onovertroffen, wat niet ten minste het gevolg is van zijn vlotte pen en vele concrete voorbeelden.

1. Lionel Pailles – Voor het eerst papa

In Voor het eerst papa wordt de aanstaande vader alles verteld dat hij moet weten over de zwangerschap van zijn vrouw. Technische termen worden niet geschuwd, maar vlotte en humoristische voorbeelden evenmin. Zo weet Pailles het beste van twee werelden te combineren in een boek dat zijn gelijke niet kent in zijn compleetheid. Als er één boek als leidraad mag gelden in het vaderschap, is het Voor het eerst papa van Lionel Pailles. Onovertroffen is de gelaagdheid van het werk en het scherpe oog voor detail.

Bonustip: Briljante online cursus voor aanstaande vaders

Tot slot raden we dit super simpele en complete online programma aan waarin alles aan bod komt over de bevalling en vaderschap. Hoe ben je de ideale partner tijdens dit proces? Je ontdekt het in dit programma. Aanrader!