De 10 meest goedkope en gebruiksvriendelijke e-readers: welke zijn aan te bevelen?

In onderstaande lijst met e-readers is vooral gekeken naar een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Als je niet het nieuwste en duurste model e-reader wilt of kunt kopen, weet je dat je waarschijnlijk moet inleveren op de opslagcapaciteit, batterijduur of schermresolutie. Om je een voorbeeld te geven: een van de duurste e-readers van nu kost rond de 900 euro. Wil je dat er niet voor betalen? Dan bekijk de e-readers hieronder maar eens. Van de duurste ligt de prijs net onder de 200 euro.

Een van de goedkoopste op dit moment is de Denver EBO-625 e-reader

Daarnaast hebben we de Denver e-reader. Het beeldscherm van deze e-reader is (diagonaal gemeten) 6 inch groot en dat komt neer op iets meer dan 15 centimeter. De lithiumbatterij van 1500 mAh houdt het maximaal 20 uur vol en er wordt standaard een opslagcapaciteit van 4 GB geleverd bij deze e-reader. Goed nieuws is wel dat je tot 32 GB kunt uitbreiden. De Denver EBO-625 e-reader heeft een resolutie van 1024×758 pixels. Het opladen van de e-reader kan met een micro USB en het laden van e-books verloopt via de SD-kaart, maar je kunt ze ook overzetten via je eigen PC.

Een bekender en goed scorend merk – Nia e-reader van Kobo

Kobo heeft e-readers in het goedkope en duurdere segment, het is daarom goed om je eisen voor een e-reader op een rijtje te hebben. Zo kun je bepalen of je liever nu een iets goedkopere aanschaft, of dat je nog even doorspaart voor die e-reader die echt aan je verwachtingen zal voldoen. Het scherm spiegelt niet, waardoor je ook in je tuin met goed weer kunt blijven lezen op je e-reader. Je kunt met Kobo Nia digitale boeken overzetten, maar je hebt via Wifi ook toegang tot de e-bookshop. Dit betekent dat je rechtstreeks nieuwe boeken kunt kopen en toevoegen aan je e-reader. Lekker makkelijk.

Pocketbook Touch Lux 5 –net boven de 100 euro en met goede reviews

Dit is misschien wel een van de minst zware e-readers die er zijn. De Pocketbook Touch Lux 5 weegt namelijk maar 155 gram. Je steekt deze e-reader handig in je tas, want hij neemt niet veel plek in. Ook het vasthouden van de e-reader is prettig. Daarnaast valt op dat het scherm heel veel lijkt op de kleur en intensiteit van een normale bladzijde in een boek. Ook bij deze e-reader kun je de helderheid en kleurtemperatuur zelf instellen. Dit betekent dat je in elke omstandigheid (wolken, zon, nacht) een geschikte instelling kunt vinden om te blijven lezen.

ETEBAR– nog een betaalbare e-reader

De volgende e-reader op deze top 10 lijst is van ETEBAR. De e-reader heeft twee maal zoveel opslagcapaciteit als de Denver EBO-625 en kan ook tot 32 GB uitgebreid worden, maar het aantal pixels is helaas wel minder, namelijk 800×600. Het formaat is gelijk aan de vorige e-reader en ook 6 inch. Door de laadkabel, screenprotector, headphones en travelbag die meegeleverd wordt, ben je in een keer klaar.

E-reader met achtergrondverlichting – Autovision AV64L

Hoeveel e-books wil je op je e-reader kwijt kunnen? Dat is een belangrijke vraag en het antwoord is voor iedereen anders. Op de Autovision AV64L kun je ongeveer 5000 e-books opslaan en de boeken kunnen in PDF of EPUB zijn. Het fijne van deze e-reader is dat het scherm zowel binnen als buiten goed leesbaar is. Daarnaast is de achtergrondverlichting handmatig in te stellen, waardoor je ’s avonds het scherm wat minder fel kunt maken. Hierdoor is je boek nog steeds goed leesbaar en het is vooral prettiger voor de ogen.

Tolino Shine 3 – met iets meer pixels

Wie familie in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland heeft of er zelf regelmatig verblijft, kan de e-reader van Tolino als aankoop overwegen. Het heeft meer schermresolutie dan de vorige modellen op deze top 10 lijst (1072×1448 pixels) en wordt geleverd met 8GB aan opslaggeheugen. De Tolino Shine 3 kan wel van extra geheugen voorzien worden, maar gaat niet zover als de 32 GB bij de hierboven vermelde e-readers. Dit exemplaar kan tot maximaal 25 GB gaan. Behalve de locatie waar de e-reader geregistreerd moet worden, is de opslagcapaciteit een punt van aandacht.

Nog een topscorer – Pocketbook Touch HD 3

Dit is de tweede Pocketbook in deze lijst, maar nu betreft het het model Touch HD 3. Je krijgt deze e-reader in de kleuren zwart of koper. De Pocketbook Touch HD 3 heeft maximaal 16 GB geheugen en dit wordt ook standaard meegeleverd. Ook deze e-reader heeft een hogere resolutie, namelijk 1072×1488 pixels. Om de juiste keuze te kunnen maken voor wat betreft het aantal pixels, zou je altijd verschillende modellen moeten kunnen vergelijken als ze aan staan en een e-book weergeven. Voor magazines met veel plaatjes prefereer je wellicht een hogere resolutie ten opzichte van het leesboek met alleen tekst.

Een waterdichte e-reader –  Kobo Libra H2O

De tweede Kobo e-reader is deze keer een waterdichte variant. Het beeldscherm is iets groter dan alle andere modellen in deze lijst, namelijk 7 inch (bijna 18 centimeter). Deze e-reader is er in het zwart en wit en wat opvalt is dat de knoppen niet onder aan de e-reader (nog onder het beeldscherm) geïnstalleerd zijn, maar naast het scherm. De aan- en uitknop bevindt zich zelfs op de achterzijde. De Kobo Libra H2O heeft weer iets meer pixels dan alle vorige e-readers in deze top 10, namelijk 1680×1264.

Onyx Boox Poke 3 – met warm en koud licht

De laatste betaalbare e-reader in dit artikel blinkt vooral uit door het gebruiksgemak. Het laden van boeken gaat snel, er is voldoende opslagcapaciteit en wie van luisterboeken houdt, kan via Bluetooth verbinding maken met de luidspreker of de earphones indoen. Onyx Boox Poke 3 maakt gebruik van Android, waardoor je diverse soorten lees-apps kunt installeren. Je bent dus niet gebonden aan een specifieke e-book app, maar kunt je eigen keuze maken. Deze e-reader heeft ook enkele tabletfuncties die je misschien de moeite waard vindt.