De 10 meest goedkope en gebruiksvriendelijke e-readers: welke zijn aan te bevelen?

In onderstaande lijst met e-readers is vooral gekeken naar een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Als je niet het nieuwste en duurste model e-reader wilt of kunt kopen, weet je dat je waarschijnlijk moet inleveren op de opslagcapaciteit, batterijduur of schermresolutie. Om je een voorbeeld te geven: een van de duurste e-readers van nu kost rond de 900 euro. Wil je dat er niet voor betalen? Dan bekijk de e-readers hieronder maar eens. Van de duurste ligt de prijs net onder de 200 euro.

Snel overzicht: Deze goedkope e-readers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor merkbekendheidKobo Nia: Een bekend merk in de wereld van e-readers. Met een display van 6 inch en 8GB opslagcapaciteit is het een solide keuze voor zowel beginnende als ervaren lezers. De Kobo Nia heeft het voordeel dat het scherm niet spiegelt, waardoor ook buiten lezen met goed weer geen probleem is. En de directe toegang tot de e-bookshop via WiFi maakt het eenvoudig om meteen nieuwe boeken aan te schaffen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor lichtgewicht en comfortPocketBook Touch Lux 5: Een opvallend lichtgewicht model, met slechts 155 gram, wat het gemakkelijk maakt om mee te nemen en comfortabel om vast te houden. Het scherm geeft de uitstraling van een normale boekpagina, wat bijdraagt aan de leeservaring. Daarnaast biedt de Pocketbook Touch Lux 5 de mogelijkheid om de helderheid en kleurtemperatuur aan te passen, ideaal voor elke leesomgeving. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor hoge resolutiePocketbook Touch HD 3: Met een indrukwekkende resolutie van 1072×1488 pixels is de Pocketbook Touch HD 3 ideaal voor degenen die waarde hechten aan heldere en scherpe tekst, en vooral geschikt voor magazines met veel plaatjes. Bovendien is de opslagcapaciteit van 16 GB genoeg voor een uitgebreide collectie boeken en tijdschriften. Het is beschikbaar in zowel zwart als koper, waardoor het zowel functioneel als stijlvol is. >> Check laagste prijs

Een van de goedkoopste op dit moment is de Denver EBO-625 e-reader

Daarnaast hebben we de Denver e-reader. Het beeldscherm van deze e-reader is (diagonaal gemeten) 6 inch groot en dat komt neer op iets meer dan 15 centimeter. De lithiumbatterij van 1500 mAh houdt het maximaal 20 uur vol en er wordt standaard een opslagcapaciteit van 4 GB geleverd bij deze e-reader. Goed nieuws is wel dat je tot 32 GB kunt uitbreiden. De Denver EBO-625 e-reader heeft een resolutie van 1024×758 pixels. Het opladen van de e-reader kan met een micro USB en het laden van e-books verloopt via de SD-kaart, maar je kunt ze ook overzetten via je eigen PC.

Een bekender en goed scorend merk – Nia e-reader van Kobo

Kobo heeft e-readers in het goedkope en duurdere segment, het is daarom goed om je eisen voor een e-reader op een rijtje te hebben. Zo kun je bepalen of je liever nu een iets goedkopere aanschaft, of dat je nog even doorspaart voor die e-reader die echt aan je verwachtingen zal voldoen. Het scherm spiegelt niet, waardoor je ook in je tuin met goed weer kunt blijven lezen op je e-reader. Je kunt met Kobo Nia digitale boeken overzetten, maar je hebt via Wifi ook toegang tot de e-bookshop. Dit betekent dat je rechtstreeks nieuwe boeken kunt kopen en toevoegen aan je e-reader. Lekker makkelijk.

Pocketbook Touch Lux 5 –net boven de 100 euro en met goede reviews

Dit is misschien wel een van de minst zware e-readers die er zijn. De Pocketbook Touch Lux 5 weegt namelijk maar 155 gram. Je steekt deze e-reader handig in je tas, want hij neemt niet veel plek in. Ook het vasthouden van de e-reader is prettig. Daarnaast valt op dat het scherm heel veel lijkt op de kleur en intensiteit van een normale bladzijde in een boek. Ook bij deze e-reader kun je de helderheid en kleurtemperatuur zelf instellen. Dit betekent dat je in elke omstandigheid (wolken, zon, nacht) een geschikte instelling kunt vinden om te blijven lezen.

ETEBAR– nog een betaalbare e-reader

De volgende e-reader op deze top 10 lijst is van ETEBAR. De e-reader heeft twee maal zoveel opslagcapaciteit als de Denver EBO-625 en kan ook tot 32 GB uitgebreid worden, maar het aantal pixels is helaas wel minder, namelijk 800×600. Het formaat is gelijk aan de vorige e-reader en ook 6 inch. Door de laadkabel, screenprotector, headphones en travelbag die meegeleverd wordt, ben je in een keer klaar.

E-reader met achtergrondverlichting – Autovision AV64L

Hoeveel e-books wil je op je e-reader kwijt kunnen? Dat is een belangrijke vraag en het antwoord is voor iedereen anders. Op de Autovision AV64L kun je ongeveer 5000 e-books opslaan en de boeken kunnen in PDF of EPUB zijn. Het fijne van deze e-reader is dat het scherm zowel binnen als buiten goed leesbaar is. Daarnaast is de achtergrondverlichting handmatig in te stellen, waardoor je ’s avonds het scherm wat minder fel kunt maken. Hierdoor is je boek nog steeds goed leesbaar en het is vooral prettiger voor de ogen.

Tolino Shine 3 – met iets meer pixels

Wie familie in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland heeft of er zelf regelmatig verblijft, kan de e-reader van Tolino als aankoop overwegen. Het heeft meer schermresolutie dan de vorige modellen op deze top 10 lijst (1072×1448 pixels) en wordt geleverd met 8GB aan opslaggeheugen. De Tolino Shine 3 kan wel van extra geheugen voorzien worden, maar gaat niet zover als de 32 GB bij de hierboven vermelde e-readers. Dit exemplaar kan tot maximaal 25 GB gaan. Behalve de locatie waar de e-reader geregistreerd moet worden, is de opslagcapaciteit een punt van aandacht.

Nog een topscorer – Pocketbook Touch HD 3

Dit is de tweede Pocketbook in deze lijst, maar nu betreft het het model Touch HD 3. Je krijgt deze e-reader in de kleuren zwart of koper. De Pocketbook Touch HD 3 heeft maximaal 16 GB geheugen en dit wordt ook standaard meegeleverd. Ook deze e-reader heeft een hogere resolutie, namelijk 1072×1488 pixels. Om de juiste keuze te kunnen maken voor wat betreft het aantal pixels, zou je altijd verschillende modellen moeten kunnen vergelijken als ze aan staan en een e-book weergeven. Voor magazines met veel plaatjes prefereer je wellicht een hogere resolutie ten opzichte van het leesboek met alleen tekst.

Een waterdichte e-reader –  Kobo Libra H2O

De tweede Kobo e-reader is deze keer een waterdichte variant. Het beeldscherm is iets groter dan alle andere modellen in deze lijst, namelijk 7 inch (bijna 18 centimeter). Deze e-reader is er in het zwart en wit en wat opvalt is dat de knoppen niet onder aan de e-reader (nog onder het beeldscherm) geïnstalleerd zijn, maar naast het scherm. De aan- en uitknop bevindt zich zelfs op de achterzijde. De Kobo Libra H2O heeft weer iets meer pixels dan alle vorige e-readers in deze top 10, namelijk 1680×1264.

Onyx Boox Poke 3 – met warm en koud licht

De laatste betaalbare e-reader in dit artikel blinkt vooral uit door het gebruiksgemak. Het laden van boeken gaat snel, er is voldoende opslagcapaciteit en wie van luisterboeken houdt, kan via Bluetooth verbinding maken met de luidspreker of de earphones indoen. Onyx Boox Poke 3 maakt gebruik van Android, waardoor je diverse soorten lees-apps kunt installeren. Je bent dus niet gebonden aan een specifieke e-book app, maar kunt je eigen keuze maken. Deze e-reader heeft ook enkele tabletfuncties die je misschien de moeite waard vindt.

E-reader aanbiedingen: alle mogelijkheden en opties

Bij aanbiedingen van e-readers zou je altijd eerst moeten kijken naar je lijstje met eisen en wensen zonder de prijzen of aanbiedingen al te hebben gezien. Pas dan weet je wat je e-reader minimaal moet hebben/kunnen om jouw e-books goed (en lang) te kunnen lezen. Bij het vergelijken van e-readers is het sowieso handig om ze al eens in je hand gehad te hebben en te weten hoe het scherm in combinatie met jouw ogen werkt.

Beeldschermtechnologie is nog steeds in ontwikkeling en dit kan betekenen dat bij een nieuw model, het oudere voor een gunstigere prijs verkocht wordt. Is de nieuwe technologie volgens jou de hogere prijs waard? Of ben jij hartstikke blij met het vorige model in de uitverkoop? Laat je niet leiden door de prijs, maar ontdek voor welke kwaliteit je minimaal wilt gaan.

De drie winkels met de beste aanbiedingen voor e-readers

In onze beleving zijn er maar drie winkels waar je hoeft te kijken voor goede aanbiedingen op het gebied van e-readers:

  • Mediamarkt
  • Coolblue
  • Bol.com

De aanbiedingen van die laatste winkel – Bol.com – hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Favoriete aanbiedingen: e-readers van het merk Kobo en Pocketbook

Ga je kijken naar prijs en kwaliteit en laat je hierin de reviews van andere gebruikers meetellen? Dan zijn de e-readers van het merk Kobo en Pocketbook favoriet. De goedkoopste Kobo wordt al voor rond de 100 euro verkocht, maar er zijn ook modellen van dit merk voor 200 euro en meer verkrijgbaar. De duurste e-reader van Kobo kost je momenteel 400 euro.

Het merk Pocketbook start iets hoger met de basisprijs. De goedkoopste ligt net onder de 150 euro. Ook Pocketbook heeft verschillende e-readers in het assortiment en de prijzen gaan door tot bijna 450 euro. De grootste verschillen tussen al deze modellen van Kobo en Pocketbook zijn: de grootte van het beeldscherm, de hoogte van de resolutie, de opslagcapaciteit en of ze waterdicht zijn of niet.

Opties en accessoires – Touchscreen of niet?

Er zijn e-readers die alleen nog met touchscreen functionaliteit werken, maar er bestaan ook modellen die enkel van bedieningsknoppen zijn voorzien of die een combinatie van beide gebruikswijze aanbieden. Wat altijd belangrijk is bij je keuze, is het zelf aan kunnen passen van de lichtsterkte van het beeldscherm. Zodra je op andere plekken en tijden gaat lezen, merk je al snel dat het feller of juist minder fel instellen van het scherm veel minder spanning voor je ogen oplevert.

Opties en accessoires – Screenprotector voor alle veiligheid

De een zweert erbij, de ander moet er niks van hebben. Ben jij iemand die op elk apparaat (telefoon, tablet) een screen protector aanbrengt en heb je daar goede ervaringen mee? Dan kan dit voor je e-reader ook fijn werken. Je hebt op deze manier een extra laagje bescherming tegen krassen en ook wanneer je je e-reader per ongeluk laat vallen, is de kans op schade een stuk minder dan als je geen screen protector hebt.

Opties en accessoires – Extra leeslampje

Hoewel bij de meeste e-readers de beeldschermverlichting aangepast kan worden, zijn er mensen die het toch prettiger vinden om een apart leeslampje bij de e-reader te hebben. Je hebt dan de keuze uit een los leeslampje (bijvoorbeeld eentje die je aan je bedhoofd kunt bevestigen) of een leeslampje dat aan je e-reader vastgemaakt wordt. Een voorbeeld hiervan is het LED leeslampje voor de Pocketbook Touch HD 2 van Goodline.

Opties en accessoires – Hoes / houder voor e-reader

Naast een screen protector kan ook een hoes de e-reader extra bescherming bieden. Let bij de aanschaf van een losse hoes of houder erop dat deze geschikt is voor jouw e-reader. Bij kleine vormverschillen of maatafwijkingen (of waar knoppen op de e-reader zitten) kan de hoes net niet passen. Sommige hoezen kun je daarnaast omvouwen en als leesstandaard gebruiken. Dat kan extra prettig zijn, omdat je dan je e-reader niet vast hoeft te blijven houden.

Opties en accessoires – Powerbank – nooit met een lege batterij geconfronteerd worden

Niet alle e-readers hebben een even goede batterij. Als het je al een aantal keren gebeurd is dat je e-reader minder in een spannend hoofdstuk uit zichzelf uitschakelt, wil je graag een powerbank bij je hebben om op zijn minst het hoofdstuk uit te kunnen lezen. De Powerbank Quick Charge 3.0 laadt niet alleen je e-reader, maar ook je telefoon op wanneer je niet bij een stopcontact in de buurt bent of je laadkabel vergeten bent. Het heeft 5 verschillende poorten en heeft 3000 mAh ter beschikking.

Opties en accessoires – USB adapter met 4 poorten

Ben je op je werk of op school en wil je meer opladen dan alleen je e-reader, maar je hebt maar een enkel stopcontact tot je beschikking? Dan is de USB adapter van bijvoorbeeld een merk als Hesker de oplossing voor je probleem. Je hebt 4 poorten, waarvan er eentje zelfs een quick charge functie heeft. Met alle devices die je tegenwoordig bij je hebt, is het goed om te weten dat je én je e-reader én je telefoon én je headset én je smartwatch tegelijkertijd kunt opladen.

Opties en accessoires – Autolader met USB

Voor onderweg – maar dan met de auto of camper – is de autolader weer hartstikke handige en praktisch in het gebruik. Die van Wegman heeft twee USB poorten en die kunnen tot vier keer sneller laden door de fast charge functie (tot 45W) die ingebouwd is. Wat deze autolader uniek maakt, is de stevige behuizing die is gemaakt van zink legering. Aan de bovenzijde (het deel dat uit je sigarettenaansteker blijft steken) zit een halve ring, waardoor de autolader weer zonder moeite te verwijderen is.

Waar je bij andere autoladers misschien niet zo een twee drie op let, maar wat de Wegman 45W autolader wel heeft, is extra beveiliging. De zes beveiligingssystemen waar het hier om gaat, zijn: stroombeveiliging, beveiliging tegen oververhitting (handig wanneer je naar een warm land op vakantie gaat met je e-reader en andere apparaten die je onderweg wilt opladen), beveiliging tegen overspanning, beveiliging tegen kortsluiting, een oplaadbeveiliging en een beveiliging die vlamvertragend werkt. Je hoopt natuurlijk dat de extra beveiliging nooit echt nodig zal zijn, maar aangezien je voor flink wat geld hebt geïnvesteerd in je e-reader en andere digitale media, is een kwalitatief betere autolader geen slecht idee en misschien wel een vereiste als je zuinig op je spullen wilt zijn.