In deze boekenlijst bespreken we de meest inspirerende boeken over mensen die al eens grote successen hebben bereikt. Lees verder voor de top 10 beste boeken over succesvolle ondernemers.

Snel overzicht: Deze boeken over succesvolle ondernemers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Diepgaande InterviewsKijken in de ziel. Topondernemers – Coen Verbraak: Journalist Coen Verbraak duikt diep in de wereld van Nederlandse top ondernemers en stelt prangende vragen die inzicht bieden in de psyche van deze bedrijfsleiders. Van bonusculturen tot de financiële crisis, Verbraak behandelt de meest actuele en relevante thema’s in de ondernemerswereld. Deze inkijk vinden we fascinerend en onthullend. >> Check laagste prijs
Inspirerende OndernemersreisSamenspel: het afscheid van Marius Touwen – Ariëlla Kornmehl: Het verhaal van een tekenleraar die op zijn veertigste een radicale carrièreswitch maakt en uiteindelijk een zeer succesvol zorgnetwerk opzet. We zijn geïnspireerd door de onwaarschijnlijke reis van Marius Touwen, zijn vastberadenheid, visie en leiderschap. >> Check laagste prijs
Ondernemersfamilie LegacyGroot – Arthur Dontje: Een persoonlijk en diepgaand relaas van Arthur Dontje die het familiebedrijf, begonnen in de jaren vijftig, omtoverde tot een chocoladefabriek van wereldformaat. We waarderen de passie, lessen en doorzettingsvermogen die Dontje deelt in zijn reis van het opbouwen, leiden en uiteindelijk verkopen van zijn bedrijf. Dit verhaal laat zien hoe groots denken tot groots succes kan leiden. >> Check laagste prijs

Kijken in de ziel. Topondernemers – Coen Verbraak

Voor zijn serie Kijken in de ziel sprak journalist en programmamaker Coen Verbraak met de sleutelfiguren in de Nederlandse ondernemerswereld. Hart voor de zaak en het hebben van een grote verantwoordelijkheid zijn de eigenschappen die deze ondernemers delen.

Voor dit boek sprak Coen Verbreaak met Jeroen van der Veer, Ben Mandemakers, Harold Goddijn, Thecla Bodewes, Marlies van Wijhe, Ronald van Zetten, Sylvia Tóth, Rijkman Groenink, Hans Wijers, Duncan Stutterheim en Atilay Uslu.

De ondernemers wordt onder meer de vraag gesteld welke vaardigheden hen als ondernemer aan de top hebben gebracht, hoe je ondernemer wordt en welke belangen doorslaggevend zijn voor het nemen van beslissingen. Ook gaat Verbraak in op de bonuscultuur in relatie tot de arbeidsmoraal en bevraagt hij de ondernemers over de gevolgen van de financiële crisis.

Samenspel: het afscheid van Marius Touwen – Ariëlla Kornmehl

Nadat hij tot zijn veertigste levensjaar altijd voor de klas had gestaan als tekenleraar, leek hij het tijd voor verandering. Bij toeval werd hij ondernemer en samen met een compagnon startte hij een bedrijf, waarmee hij vanaf 2005 alleen verder ging.

Het zorgnetwerk ‘Zorg van de Zaak’ was een verlieslatende arbodienst maar Touwen liet er zijn eigengereide visie op los. Dit resulteerde in een omzet die meer dan vertienvoudigde in vergelijking met de oorspronkelijke omzet.

Met veel passie, inzet en kunde gaf Marius Touwen leiding aan dit netwerk van bedrijven op het gebied van leefstijl, bedrijfszorg, psyche en medische zorg. Met ruim 5000 medewerkers in dienst, besloot Touwen op zijn hoogtepunt te stoppen. Ter ere van zijn vertrek is dit boek verschenen.

Groot – Arthur Dontje

Wie is er niet opgegroeid met het verfilmde sprookje ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ van Roald Dahl. Het hebben van een chocoladefabriek spreekt daarom waarschijnlijk tot ieders verbeelding. Arthur Dontje overkwam het.

In 2018 verkocht hij zijn chocoladefabriek aan een Italiaans concern. Een fabriek die zijn ouders in de jaren vijftig waren begonnen. Dobla heette het: een groothandel in bakkerijgrondstoffen voor kleine Noord-Hollandse bakkers. Onder leiding van Dontje groeide dit bedrijf door naar een fabriek die gespecialiseerd werd in decoraties van chocola.

Door schade en schande werd Dontje wijs. Op zijn weg heeft hij veel tegenwind ervaren. Maar ook veel goede dingen. Door groot te denken, door iedere dag scherp in de wind te zeilen en door Zijn leven en levenslessen heeft hij laten samenbrengen in een boek.

Flippo en het spel om de knikkers – Leendert Jan van Doorn

Menig millennial heeft er mee gespeeld. Terwijl het stukje plastic nog rook naar de geur van bolognaise chips, glee het over de tegels van het schoolplein. De flippo. Jeugdsentiment voor velen.

Achter het geniale idee van de flippo gaat een Nederlander schuil. Het bizarre verhaal van Hans Zandvliet leest u in dit boek. Tientallen miljoen vergaarde hij met zijn flippo. Berooid bleef hij achter.  In dit boek met nieuwe onthullingen lees je hoe onder meer onbetrouwbare zaken partners en een natuurramp ervoor zorgden dat een succesvolle multimiljonair in de bijstand terecht kwam. 

De Mol: De machtigste mediafamilie van Nederland – Mark Koster

Aan de hand van vier generaties uit de familie De Mol schetst auteur Mark Koster hoe deze familie al tientallen jaren de dienst uitmaakt binnen de nieuws-, muziek- en vermaakindustrie. Hiermee creëerde hij een prachtige biografie waarbij hij veel prijsgeeft over de familie die als notoir gesloten te boek staat.

In zijn boek geeft Koster antwoord op de vraag waar dit enorme succes vandaan komt. En waarom juist John de Mol de grote man werd. Wat drijft de familie de Mol en hoe werden zij opgevoed? Koster is in de familiegeschiedenis gedoken en geeft antwoord op deze vragen en meer.

Topondernemers. Denken als Marcel Boekhoorn – Jan Bletz

Hij behoort tot de ondernemendste investeerders van Nederland. Rijk geworden door de verkoop van Telfort voor een half miljard aan KPN, sloot hij hierop de meest lucratieve deals aaneen. Zo verkocht hij Bakker Bart met grote winst en dook hij als redder van Hema in een nieuw avontuur.

Jan Bletz is journalist en voor dit boek dook hij in het leven en werk van Marcel Boekhoorn. Een man die de schijnwerpers niet schuwt en bekends staat als groot levensgenieter, schijnbaar zorgeloos en met een mooie vrouw aan zijn zijde. En de man die bekend staat als groot ondernemer. Wat kunnen we van Boekhoorn leren? Je leest het in dit intrigerende boek.

Paarlberg. De dramatische val van een flamboyante zakenman – Harry Lensink

Hij leek alles te hebben wat een gevierd zakenman zich wensen kan. Hij bezat een grote collectie kunst, stond bekend als geliefd weldoener. Hij had bekende vrienden in ‘high places’.

In 2004 veranderde alles voor Paarlberg toen hij in het vizier van justitie kwam. Die betichtte hem ervan handlanger te zin van Willem Holleeder. Van een ondernemer met veel aanzien veranderde hij in een paria. Hij zou de van Willem Endstra afgeperste miljoenen hebben witgewassen.

Paarlberg maakte een diepe val. Banken draaiden de geldkraan dicht, zakenpartners vluchtten weg. Alhoewel hij door het hoogste gerecht is veroordeeld, beweert Paarlberg zelf onschuldig te zijn.

Voor dit boek dook onderzoeksjournalist Harry Lensink in de geschiedenis van Paarlberg. Hij zoekt antwoorden op vragen als: Wat is er met de gewraakte miljoenen gebeurd? Hoe ontstond de breuk tussen Endstra en Paarlberg. Wat betekende de relatie tussen Paarlberg en Holleeder? En is zijn veroordeling wel zo solide? Tien jaar onderzoek van Lensink resulteerde in dit meeslepende boek.

Joop van den Ende. De biografie – Henk van Gelder

Voor de eerste keer vertelt Joop van den Ende zijn levensverhaal. Over hoe hij opgroeide in Amsterdam-Oost. Hoe hij met zijn poppenkast op straat kindervoorstellingen maakte en hoe hij hierin de rol van Batman speelde. Hoe hij mislukte als cabaretier.

Hij vertelt hoe hij successen behaalde met André van Duin, de Soundmixshow, Wedden Dat en andere tv-successen. Hoe hij uitgroeide tot de grootste Europese magnaat op het gebied van musicals. Henk van Gelder zetten zijn verhaal op papier. Een boek over een fascinerende en tot de verbeelding sprekende ondernemer.

Mijn naam is Karel van Eerd en ik bewijs dat het wél kan – Rupert Parker Brady en Maarten Beernink

Hij wordt erkend als een van de meest succesvolle ondernemers van ons land. In honderdzestig pagina’s lees je over zijn zeven gouden regels. En hoe deze regels de topmanager al meer dan 50 jaar aan de top houden.

Aan de hand van veel praktijkvoorbeelden en anekdotes lees je over hoe van Eerd met Jumbo Supermarkten de afgelopen 15 jaar een enorm snelle groei doormaakte. Hoe dit het snelst groeiende supermarktconcern van Europa werd.

Philips. Familie van ondernemers – Jan Paulussen

Tot de grootste ondernemers van Nederland in de twintigste eeuw behoorden zij. De broers Gerard en Anton Philips groeiden op in een familie van ondernemers uit Zaltbommel. De familie had veel ervaring met internationale handel.

In de negentiende eeuw al had de familie Philips een scherp oog voor zakelijke kansen en nieuwe ontwikkelingen werden snel gevolgd. Expertise en netwerken werden van generatie op generatie overgegeven en kwamen van pas bij het opzetten van nieuwe ondernemingen.

Tegen deze achtergrond werd in 1891 in Eindhoven de gloeilampenfabriek opgericht. Bedrijfshistoricus Jan Paulussen schetst in dit boek het ondernemerschap van de familie Philips.