Oké, je denkt erover om een e-reader te kopen, maar wat is nou een goede e-reader? Of beter gezegd: wat is echt de beste? Hier vergelijken we de beste e-readers, waarbij we ook rekening hebben gehouden met het oordeel van Radar, Tweakers en de Consumentenbond. Wordt het de Kobo of toch een andere? Lees verder…

Vind hier de beste e-readers van het moment

E-readers zijn in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en het kan dan ook lastig zijn om een keuze te maken. Wij willen je hierbij helpen door een overzicht te maken van de beste e-readers die je op dit moment kunt kopen.

Onze zoektocht naar de beste e-readers

Op zoek naar een goede e-reader? Je kunt e-readers heel gemakkelijk gebruiken. Zeker als je een echte boekenwurm bent en maandelijks of zelfs wekelijks meerdere boeken verslindt, heb je met een e-reader heel veel voordeel. Op de redactie zijn we allemaal graag met taal bezig en veelal ook gek op lezen. Een enkeling zweert nog steeds bij papieren boeken, maar sommigen van ons hebben ook een e-reader in huis. Allemaal zien we de voordelen in van digitaal.

Waarom wij e-readers vergelijken

Toen het gesprek tijdens de lunch een keer op e-readers viel, bleek dat elk van de trotse bezitters van een e-reader een ander had. Allemaal waren ze te spreken over hun apparaat, maar toch konden ze ook allemaal één mankement aanwijzen. Onze vergelijkingshonger was meteen geprikkeld. Reden te meer de kwestie tot op de bodem uit te zoeken. Wat is nu écht de allerbeste e-reader? En is er een e-reader te vinden die we aan elke boekenliefhebber aanraden?

Uitslagen van testen van onze redactie, Radar, consumentenbond en nu.nl

Verschillende journalisten hebben tests gedaan met e-readers, waaronder Radar, Consumentenbond en Nu.nl. Hier kwam Kobo steeds als beste naar voren. Ook wij hebben de verschillende e-readermerken aangeschaft en getest. Hieronder vind je ons oordeel.

De #1 aanrader: Kobo Clara HD 2E

Het eerste model dat we hier bespreken is de Kobo Clara HD E-reader. Dit is een compacte en lichte e-reader van het met Kobo en is inmiddels enorm populair. Met name de handige zoekfunctie en de schermverlichting maken dit een fijne keuze. Daarom mag dit product ook zeker niet ontbreken op de lijst van beste e-readers.

De beste waterdichte variant: Kobo Libra

Ben jij van plan jouw e-reader op vakantie of in het bad te gebruiken? Dan is de Kobo Libra E-reader perfect voor jou. Het product lijkt in veel opzichten op de Clara HD, met als grote verschil dat dit model waterdicht is. Je moet hem natuurlijk niet gedurende langere tijd willen onderdompelen, maar spatwater is geen enkel probleem. Ideaal, toch?

Ook goed uit de test gekomen

Onderstaande modellen waren ook uitstekend beoordeeld:

Autovision AV64 Lumiread

Dit mooie model van Autovision is uitgerust met een 6 inch e-ink Pearl HD-scherm en achtergrondverlichting die je zelf in of uit kunt schakelen. Er is in het geheugen genoeg ruimte voor maar liefst 5000 e-books en je kunt dit nog eens verder uitbreiden met een micro SD-kaart. Je zult dus nooit zonder een boek komen te zitten.

Pocketbook Touch Lux 4

De Pocketbook Touch Lux 4 kan vrijwel alle documentformaten ondersteunen en heeft daarnaast een interne opslagcapaciteit van 8 GB. Deze ruimte is uit te breiden met een externe geheugenkaart van maximaal 32 GB. Er valt over dit ontwerp dus weinig te klagen.

Denver EBO-620 Ebook reader

Deze luxe e-reader heft een batterijvermogen van maar liefst 1500mAh. Dit betekent dat je de reader zo’n 7,5 uur non-stop kunt gebruiken. In de standby-modus redt de batterij het zelfs tot wel 160 uur. Bovendien is het apparaat binnen slechts 3,5 uur weer volledig opgeladen. Dat maakt dit het ideale product om mee te nemen op vakantie of een lange autorit.

Onyx Book Nova 2

Deze e-reader is wat groter dan gemiddeld. Het beeldscherm is namelijk maar liefst 7,8 inch en is uitgerust met de hoogste resolutie. Bovendien profiteer je van een uitstekende batterijduur, die na het inschakelen van wifi met nog eens 60% zal worden verlengd.

Een kritische blik op het e-reader aanbod

Het begon met een paar modellen, maar inmiddels is het aanbod e-readers al erg groot. Dat betekent dat het steeds moeilijker wordt om het beste model aan te wijzen. Ook wordt het moeilijker om alle veranderingen op de markt in de gaten te houden. Voor alle producten geldt dat er verschil is in kwaliteit en prijs. Ook hebben sommige e-readers extra functies die goedkopere modellen niet hebben. Zo blijkt dat niet elke e-reader voor iedereen gepast is.

E-readers en enige scepsis

Maar hoe fijn is het nu echt om vanaf een beeldschermpje te lezen? Er zijn lezers die absoluut niets van een e-reader moeten hebben en zweren bij een boek van papier. Alles is anders aan een papieren boek: het leest anders, het voelt anders, het ruikt zelfs anders. Hoe je leest, draagt voor sommigen ook bij aan de leeservaring. Dat is een kwestie van smaak. Soms zijn e-readers bovendien traag, zijn de letters te klein, of kun je niet lekker bladeren.

Beloften van e-reader producenten en aanbieders

De producenten van e-readers zullen uiteraard beloven dat lezen stukken makkelijk wordt met een e-reader. Eén ding is zeker: op een e-reader kun je heel veel boeken kwijt, maar de leeservaring zal natuurlijk nooit helemaal hetzelfde zijn. Andere beloften die je veel voorbij hoort komen, is dat het model het fraaiste is, het meest gestroomlijnd, het meest volledige, het meest moderne en het goedkoopste. Geloof niets blind, maar lees eerst onze review.

Beoordeel een goede e-reader op het volgende

Een goede kwaliteit e-reader moet wat ons betreft aan het volgende voldoen:

  • De prijs voor het apparaat moet goed zijn

  • De e-reader moet prettig zijn in gebruik (makkelijk boeken opstarten en bladeren en dergelijke)

  • Ook moet de e-reader een groot geheugen hebben

  • Verder moet je de e-reader met (bijna) elke streamingsdienst kunnen gebruiken

  • De e-reader moet een goede accu hebben

  • De schermkwaliteit moet goed zijn

  • Het apparaat moet bestand zijn tegen deukjes en krasjes

  • Bij voorbaat zit er ook garantie op de e-reader.

Onze e-reader onderzoeksdata

Hoe dit e-reader review tot stand is gekomen? Door de e-readers uitgebreid in de praktijk te testen. De e-readers die in dit artikel besproken worden, zijn door minstens één van onze redactieleden in de praktijk uitgetest. Er zijn verschillende boeken op gelezen. Zo hebben de tests enkele weken in beslag genomen. Er is ook getest op alle bovenstaande criteria.

Second opinion: de beste e-reader volgens Nu.nl

Nu.nl heeft onderzoek gedaan naar wat de beste e-reader is en er een handvol vergeleken. We bespreken hier een aantal:

  • De Pocketbook Touch Lux 5 krijgt een gemiddelde beoordeling van 7.8 uit 10. Het scherm is 6 inch groot, en hij heeft verlichting. Deze Pocketbook is op de markt sinds 2022. De opslagruimte van net onder de 6.5 GB is prima en de prijs is ook erg scherp. Het apparaat is lekker licht en dun. Plus de rubberen behuizing is prima bestand tegen schokken.
  • Ook de Tolino Vision 5 krijgt een gemiddelde beoordeling van 7.8. Deze e-reader is 7 inch groot, heeft een aanraakscherm en verlichting. Je kunt hem al sinds 2019 komen, maar nog steeds verslaat hij veel nieuwere modellen die op de markt verschijnen. Met meer dan 5.5 GB opslagruimte en wifi-verbinding doet hij zijn werk prima. Ook de Tolino Vision 5 heeft een model dat erg prettig en stevig in de hand ligt.

https://www.nu.nl/tech/6170965/getest-dit-is-de-beste-e-reader.html

Jouw e-reader vervolgstap

Een e-reader kopen? Fantastisch plan. E-readers hebben de toekomst. Het papieren boek zal altijd blijven bestaan, maar verliest langzaam en zeker terrein. Dat is onvermijdelijk. Met één e-reader kun je tal van boeken lezen en gemakkelijk opslaan. In dit artikel hebben we verteld wat de allerbeste e-readers zijn, waar je deze kunt vinden en waar je precies op let bij je aankoop.

>> Bekijk hier de beste e-reader uit de test: Kobo Clara