Tweelingen zijn op het eerste oog niet meer dan een simpel biologisch feit: twee individuen leven in dezelfde periode in een baarmoeder en worden (over het algemeen) op dezelfde dag geboren. Maar wat betekent dit nu echt? Zijn deze twee personen ook later nog met elkaar verbonden? Nog altijd heersen er veel mysteries rond het fenomeen tweelingen.

Boeken over tweelingen

De hier onderstaande top 10 kent verschillende categorieën van boeken. Uiteraard staan er titels tussen in de non-fictie sectie, waarin tweelingen en hun curiositeiten (op een vaak grappige manier) van commentaar worden voorzien. Maar meerlingen lenen zich ook zeer goed als thema voor romanschrijvers. Wat opvalt is dat zij daarbij vaak een spannende, thriller-achtige insteek gebruiken. Hoe dan ook mogen we constateren, dat tweelingen (of meerlingen in het algemeen) tot de verbeelding blijven spreken.


Snel overzicht: Deze boeken over tweelingen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste informatieve keuzeJanneke Jonkman – Oh jee het zijn er twee: Een onmisbaar boek voor ouders van tweelingen, maar ook boeiend voor anderen. Janneke Jonkman, zelf een tweelingmoeder, biedt een grappig en verhelderend inzicht in de zwangerschap en de eerste levensjaren van tweelingen, aangevuld met praktische tips en schattige foto’s. Wij vinden dit boek vrolijk, informatief en heel herkenbaar. >> Check laagste prijs
Beste thriller keuzeS.K. Tremayne – De IJstweeling: Een spannend verhaal rond twee identieke meisjes waarvan er één door een ongeval omkomt. Maar welke van de twee? Het mysterie rond de tragische gebeurtenis drijft een moeder tot waanzin. Wij waren aan het randje van onze stoel gekluisterd door de intense spanning en plotwendingen van dit boek. >> Check laagste prijs
Beste emotionele leeservaringSarah Crossan – Eén: Een diepgaand en ontroerend verhaal over een Siamese tweeling, Grace en Tippi, die hun beschermde thuisomgeving verruilen voor de middelbare school. Wat ons vooral raakte, was de unieke schrijfstijl van Crossan, waarbij elk hoofdstuk als een gedicht aanvoelt. Een emotionele rollercoaster die tegelijkertijd zo prachtig geschreven is. >> Check laagste prijs

De Top 10:

Janneke Jonkman – Oh jee het zijn er twee

Dit boek is natuurlijk onmisbaar voor moeders van tweelingen – supermoeders noemt Janneke Jonkman ze – maar is ook voor anderen erg leuk om te lezen. Jonkman weet waar ze het over heeft: zelf had ze immers ook een tweeling. Ze neemt de lezer(es) mee in de zwangerschap én de eerste levensjaren van haar kinderen, vol vrolijke, hilarische en herkenbare verwikkelingen. Verder zijn er een hoop tips en tricks in Oh jee het zijn er twee te vinden, en ook nog een heleboel aandoenlijke foto’s. Leuk, vrolijk en herkenbaar.

Bol.com: Janneke Jonkman – Oh jee het zijn er twee

S.K. Tremayne – De IJstweeling

Journalist Sean Thomas is onder het pseudoniem S.K. Tremayne verantwoordelijk voor dit huiveringwekkende verhaal rond twee identieke meisjes. Eén van hen komt door een ongeluk om het leven, maar wie van de twee was het? En wat is er aan de hand met het meisje dat het ongeluk overleefde? Wie is wie en wat is er precies gebeurd? Moeder Sarah wordt langzaam gek als de waarheid rond die fatale dag langzaam duidelijker wordt. Een zeer succesvol en super spannend boek, in vele talen vertaald. Bovendien zijn de filmrechten van De IJstweeling ook al verkocht.

Bol.com: S.K. Tremayne – De IJstweeling

Nowelle Barnhoorn – De tweelingparadox

Zeer sterke roman van deze Friese schrijfster over een eeneiige tweeling die steeds verder uit elkaar groeit: Mathis wordt een stoere, sterke jongeman en reist de wereld rond, terwijl Thomas aan bed gebonden is en niets anders kan doen dan mijmeren over het hebben van net zo’n avontuurlijk leven. De roman gaat niet alleen over hen persoonlijk, maar ook hun band onderling én die met hun moeder krijgt de aandacht. Een zeer ontroerend boek dat de lezer meermalen bij de keel grijpt, ook door de schitterende stijl van Barnhoorn die vol compassie over haar hoofdpersonen en hun nukken schrijft.

Bol.com: Nowelle Barnhoorn – De tweelingparadox

Stefan Brijs – De engelenmaker

Deze geweldige psychologische roman betekende de doorbraak van Brijs bij het grote publiek. Het boek gaat over Victor Hoppe die als dokter terugkeert in zijn geboortedorp. Met hem zijn er drie jonge kinderen meegekomen, een drieling. Maar wat is er toch met hen aan de hand… en hoe zit dat met de dokter zelf? Een boek dat niet weg te leggen valt, zo spannend en bij tijden afschuwwekkend. De Engelenmaker legt daanaast op geweldige wijze de bekrompenheid van een klein dorp bloot, met alle roddels die daarbij horen.

Bol.com: Stefan Brijs – De engelenmaker

Auke Hulst – En ik herinner me Titus Broederland

Niet alleen de titel van En ik herinner me Titus Broederland is fascinerend: dat is het boek zelf ook. In deze roman wonen de tweelingbroers Broederland in een afgelegen bos, in een mysterieuze wereld die draait om boeken, grondstoffen, een opengebarsten aarde… Hulst neemt de lezer mee in deze waanzinnige apocalyptische wereld, en schreef een boek dat je ademloos van de eerste tot de laatste bladzijde uit zult lezen. Zeer origineel, bevreemdend en tegelijkertijd opvallend actueel.

Bol.com: Auke Hulst – En ik herinner me Titus Broederland

Sarah Crossan – Eén

Ook dit boek van Sarah Crossan is zeer origineel. Het verhaalt over de Siamese tweeling Grace en Tippi, die op een dag hun thuisstudie verruilen voor de middelbare school, wat voor een hoop ongemak zorgt. Het verhaal alleen al is zeer ontroerend, maar de bijzondere schrijfstijl van Crossan voegt daar nog een hoop uniciteit aan toe. De schrijfster gebruikt namelijk een vrije versvorm waardoor elk hoofdstuk als een gedicht leest. Een uniek werk in zijn soort, zonder dat de stijl een goedkoop trucje wordt. Wat overblijft is een emotioneel modern meesterwerk.

Bol.com: Sarah Crossan – Eén

Lotte Jensen en Stine Jensen – Zussenboek

Tijd om een echte tweeling aan het woord te laten. Zowel Lotte als Stine Jensen zijn filosofen van opleiding, en die kennis en ervaring gebruiken ze om te reflecteren op typische zussen-issues als jaloezie en competitiedrang maar zeker ook steun en plezier. Dit zetten ze in een filosofisch perspectief, en vervolgens analyseren ze volgens dit kader andere bekende (tweeling)zussen, bijvoorbeeld uit de sport of literatuur. Een boek dat leest als een trein, en daarbij ook de nodige lessen voor de lezer in petto heeft. Een heel leuk boek, en heus niet alleen voor zussen.

Bol.com: Lotte Jensen en Stine Jensen – Zussenboek

Tessa de Loo – De Tweeling

Deze oorlogsklassieker van eigen bodem handelt over twee zussen die op jonge leeftijd uit elkaar wordt gehaald. Pas veel later komen zij elkaar bij toeval weer tegen, en leren zij over elkaars levens die zo compleet anders zijn verlopen. Een hartverscheurend boek waarin familiebanden maar ook de geschiedenis van Nederland en Duitsland in de oorlogsjaren, en met name ook de Jodenvervolging, een grote rol spelen. Het knappe aan het boek van De Loo is dat zij al deze thema’s moeiteloos met elkaar verbindt, op een zeer menselijke en integere manier. Ook met veel succes verfilmd.

Bol.com: Tessa de Loo – De Tweeling

Emma Rous – De tweeling van Summerbourne

Het debuut van deze jonge schrijfster die snel naam aan het maken is. Deze eersteling laat goed zien waarom. Het boek gaat over een tweeling waarvan de moeder bij hun geboorte stierf. Nu is het vele jaren later, en ook de vader komt om het leven. Bij het opruimen van de spullen in het ouderlijk huis vindt Seraphine Mayes een mysterieuze foto, waar slechts één van de tweeling opstaat… Wat is er die dag precies gebeurd? Een spannend boek vol plotwendingen, met familiegeheimen die te popelen staan om ontdekt te worden…

Bol.com: Emma Rous – De tweeling van Summerbourne

Holly Sedon – Hou je ogen open

Nog een spannende roman, ditmaal over de tweelingzussen Robin en Sarah. Zij hebben elkaar in geen jaren gezien of gesproken, maar komen elkaar nu weer noodgedwongen tegen. Sarah staat namelijk op straat na een ruzie met haar man, en ook Robin heeft zo haar eigen persoonlijke problemen. De twee zussen zullen elkaar tegen wil en dank moeten helpen. Zeer fraaie thriller waarin Sedon de spanning goed weet op te voeren tot aan het slot.

Bol.com: Holly Sedon – Hou je ogen open