Wat zijn de beste boeken over etiquette? Wij geven je hier onze absolute aanraders over dit onderwerp. Lees verder voor de top 10…
De top 10 met de beste boeken over etiquette
Etiquette is een set regels of omgangsvormen waar we ons met zijn allen aan houden om vanuit een bepaalde beleefdheid te handelen. Etiquette in het ene land kan echter iets heel anders betekenen dan in een ander land. Kijk maar eens naar slurpen: in Japan is het een teken dat het je goed gesmaakt heeft, terwijl we het in Nederland nogal onbeschoft vinden als je openlijk slurpt. Etiquette is er voor verschillende zaken en in deze top 10 lees je er meer over.
Snel overzicht: Deze boeken over etiquette raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste keuze voor alledaagse etiquette | De Dikke Ditz; Hoe hoort het eigenlijk? door Amy Groskamp-Ten Have en Reinildis van Ditzhuyzen: Dit boek is niet alleen bedoeld voor formele gelegenheden of een bepaalde klasse. Integendeel, het behandelt etiquette voor dagelijkse situaties, waardoor het voor iedereen toegankelijk is. De auteurs hebben de gedragsregels helder en begrijpelijk uitgelegd. Dankzij meerdere revisies is deze gids actueel en blijft het bij de tijd. >> Check laagste prijs |
Beste gids voor diverse situaties | Het Blauwe Boekje; Stijlgids voor manieren, eten, drinken en kleding door Stefan de Vries en Roel Wolbrink: Dit boek, vaak aangehaald als dé referentie voor goede manieren, behandelt meer dan 300 situaties waarin etiquette een rol speelt. Het helpt je in diverse situaties, van kleding en eten tot sociale media en relaties, om je op je gemak te voelen en blunders te voorkomen. >> Check laagste prijs |
Beste voor casual gesprekken | Smalltalk Survival; Praktische gids voor de gesprekken tussendoor door Liz Luyben en Iris Posthouwer: Veel mensen vinden het moeilijk om zomaar een praatje aan te knopen. Dit boek biedt praktische tips en technieken om je smalltalk vaardigheden te verbeteren, zowel voor formele als informele situaties. Het behandelt ook hoe je op een elegante manier een gesprek kunt beëindigen wanneer dat nodig is. >> Check laagste prijs |
1. De Dikke Ditz; Hoe hoort het eigenlijk?, door Amy Groskamp-Ten Have en Reinildis van Ditzhuyzen
Etiquette klinkt heel deftig, maar het is niet alleen voor rijke mensen of voor bij officiële gebeurtenissen. Juist niet. De auteurs hebben de gedragsregels waar je je aan kunt houden dan ook prima uitgelegd in dit boek. De gids is meerdere malen herschreven en met deze laatste versie ben je weer helemaal bij de tijd.
2. Het Blauwe Boekje; Stijlgids voor manieren, eten, drinken en kleding, door Stefan de Vries en Roel Wolbrink
Naar het Blauwe Boekje wordt vaak verwezen als het gaat om het hebben van manieren. Er worden meer dan 300 situaties beschreven waarbij de etiquette toegelicht wordt. Het kan je op allerlei momenten helpen om je gemakkelijker te gedragen en slaat dan geen flater. Een aantal onderwerpen die aangestipt worden, zijn kleding, eten en drinken, sociale media en seks.
3. Smalltalk Survival; Praktische gids voor de gesprekken tussendoor, door Liz Luyben en Iris Posthouwer
Smalltalk (of gewoon een praatje maken) wordt op veel plekken gewaardeerd en toch heeft niet iedereen deze vaardigheid onder de knie. Kun je het leren? Jazeker. Liz Luyben en Iris Posthouwer hebben er hun boek ‘Smalltalk Survival’ over geschreven. Hierin vind je vele tips die je meteen kunt uitproberen en het maakt hierbij niet uit of het om formele of informele bijeenkomsten gaat. En niet te vergeten: ook het einde van smalltalk krijgt voldoende aandacht. Zo weet je ook op een elegante manier te ontsnappen uit een gesprek als dat nodig is.
4. Moderne etiquette; Antwoord op (bijna) alle vragen over het hoort of juist niet, door Beatrijs Ritsema
Omgangsvormen gaan met hun tijd mee en daarom heeft deze auteur oude informatie onder de loep genomen en vertaald naar dit moment. Het boek schetst situaties waarom je gigantisch kunt lachen en tegelijkertijd komen ze je ook enorm bekend voor. ‘Moderne etiquette’ is niet aan een bepaalde leeftijd gebonden, want eigenlijk kan iedereen zijn voordeel doen met de inhoud van dit boek.
5. Culinaire Etiquette; Omgangsvormen aan tafel, door H. Hanisch
Binnen elke samenleving spelen cultuur en tradities een rol, ook wanneer het de maaltijd betreft. In ‘Culinaire etiquette’ neemt H. Hanisch je mee in de wereld van gastvrijheid. Hoe verwelkom je je gasten, hoe gedraag je je aan de eettafel en hoe los je een penibele situatie op zonder iemand voor het hoofd te stoten? Wanneer je blanco bent als het om etiquette gaat, kan dit boek je helpen om de gedragsregels die als basis gelden toe te passen.
6. How to Set a Table; Inspiration, Ideas, and Etiquette for Hosting Friends and Family, door Potter Gift
Dit Engelstalige boek gaat ook om een culinaire omgeving, maar dan bij jou thuis. Hoe dek je de tafel als het gaat om bezoek als familie of vrienden? Je leert elk detail van het tafeldekken, van het bij elkaar zoeken van het tafellaken en de servetten, tot het decoreren en kiezen van diverse glazen voor bij de maaltijd. De leukste tips vind je over waar je aan unieke exemplaren voor je lunch of diner komt. Hiermee geef je een bijzondere, eigen draai aan je eettafel en voorkom je dat onder elk object op tafel het bekende Zweedse merk te zien valt.
7. Business Etiquette; de gids voor zakelijk succes, door Roel Wolbrink
De eerste indruk is moeilijk ongedaan te maken en vaak krijg je hiervoor niet eens de kans. In de zakelijke wereld krijg je immers vaak geen twee moment om jezelf of je product te presenteren. ‘Business Etiquette’ geeft je daarom adviezen over hoe met zakelijke contacten om te gaan, zodat je die tweede kans in ieder geval niet nodig hebt om een betere indruk achter te laten. Denk aan onderwerpen als verschillen in gedrag tussen landen, je lichaamstaal en hoe je je tijdens een business lunch opstelt.
8. The Perfect Gentleman’s Pocket Guide; Modern Secrets to Etiquette, Style, and Charming Charisma, door Michael G. Ferrera
Wederom een Engelstalig boek in de top 10 en ditmaal ‘The Perfect Gentleman’s Pocket Guide’. Haal tips uit dit boek over manieren, stijl en vaardigheden die passen bij het gedrag van een heer. Veel zaken wist je misschien al wel, maar een opfrisbeurt kan zeker geen kwaad. Je moet het natuurlijk niet overdrijven, maar a real gentleman weet zelfs hoe hij fouten maakt, deze toegeeft en ze herstelt.
9. Zakelijke etiquette; De sleutel tot professioneel succes, door Magda Berman
Er komt een hele groep met mensen aan die voor het eerst aan een baan begonnen zijn, maar nog nooit in het echt samengewerkt hebben met collega’s of een zakenrelatie in de levende lijve hebben hoeven ontvangen. Covid-19 heeft namelijk letterlijk voor een zekere afstand gezorgd, waardoor je dit boek misschien wel kunt waarderen. Het vertelt je met vele duidelijke voorbeelden wat wenselijk gedrag op de werkvloer is.
10. De Kinder Ditz; Kinderen weten hoe het hoort, door Reinildis van Ditzhuyzen
Reinildis van Ditzhuyzen (van de eerste titel op deze lijst) heeft ook een versie over etiquette voor kinderen geschreven. In het boek worden praktische situaties besproken, zoals hoe je je als kind aan tafel, in de bus naar school of in de klas gedraagt. De doelgroep waarvoor dit boek geschreven is, bestaat uit de hogere groepen op de basisschool. Het leukste aan de Kinder Ditz zijn vooral de illustraties die boekdelen spreken.