Wat zijn de beste non-fictieboeken? Wij geven je in dit boekenoverzicht onze beste aanraders. Lees verder voor de top 10 non-fictie…

Beste non-fictieboeken per genre

Via onderstaande categorieën kun je honderden genres en onderwerpen vinden waar uitstekende non-fictieboeken over geschreven zijn:

Snel overzicht: Deze non-fictieboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor muziekliefhebbersPhilip Norman – Biografie John Lennon: Dit boek duikt diep in het leven van de legendarische muzikant John Lennon. Hierin komt hij naar voren in vele verschillende rollen: van huisman en topmuzikant tot grapjas en nog veel meer. Wat was het verhaal achter nummers als Lucy In The Sky With Diamonds? We zijn gecharmeerd van de uitgebreide bespreking van zijn muzikale genie. >> Check laagste prijs
Meest inzichtelijke voor persoonlijke groeiSophie Zeestraten – Moederziel: Dit is een diepgaand boek over de blijvende impact van onze jeugd. Zeestraten stelt vragen die velen van ons zichzelf afvragen: Waarom ben ik wie ik ben? Hoe vergeef je je ouders voor fouten die ze hebben gemaakt? We vinden het een prachtige reis naar zelfreflectie en begrip. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor filosofische conversatiesElke Wiss – Socrates op sneakers: Wil je je gespreksvaardigheden verbeteren en leren vragen stellen zoals grote filosofen dat zouden hebben gedaan? Dit boek biedt niet alleen de methoden van Socrates, maar ook inzichten van andere filosofen. We waarderen hoe dit boek ons gereedschappen geeft voor diepere en betekenisvollere gesprekken. Na dit boek zal geen enkel gesprek meer hetzelfde zijn. >> Check laagste prijs

Top 10 non-fictieboeken volgens onze redactie

Er gaat niets boven jezelf verliezen in een historisch onderwerp. Of iemands levensverhaal te lezen. Non-fictie put direct inspiratie uit de werkelijkheid en doet je jouw werkelijkheid even vergeten. Lees verder voor de top 10 non-fictieboeken.

10. Anna van der Breggen – ANNA: Mijn leven achter het erepodium

In haar biografie neemt Anna van der Breggen, topwielrenster, de lezer mee in de wereld van de topsport. Ze geeft de lezer vele levenslessen mee. Bijvoorbeeld dat je nooit moet opgeven. Maar ook vertelt ze in geur en kleur hoe zij met tegenslagen is omgegaan. De biografie is openhartig en met een warm hart voor de wielersport geschreven. Daarmee is het boek elke wielrenliefhebber aan te raden.

9. Simon Sebag Montefiore – Young Stalin

In Young Stalin gaat Simon Sebag Montefiore op zoek naar wat Stalin heeft gemaakt tot wat hij was geworden: de personificatie van het kwaad. Stalin is de geschiedenis gegaan als een van de meest bloeddorstige en gevreesde politici van de wereld. Montefiore maakt het onmogelijke mogelijk in zijn boek. Hij gaat namelijk op zoek naar de persoon achter Stalin. Wie was hij? Een verbazingwekkende prestatie.

8. Philip Norman – Biografie John Lennon

Deze biografie van John Lennon – de muzikant die geen introductie behoeft – wordt gezien als de beste biografie van de bekende zanger. John Lennon komt tot leven in al zijn tegenstrijdige facetten. Hij komt naar voren als een huisman, topmuzikant, zanger, schrijver, grapjas en nog veel meer. Het wonder van zijn muziek wordt uitgebreid besproken. Wat is het verhaal achter wereldberoemde nummers als Lucy In The Sky With Diamonds? Dit en meer in de biografie.

7. Jacqui Malone – Steppin’ on the Blues: The Visible Rhythms of African American Dance

Het is onmogelijk om de Amerikaanse popmuziek los te zien van de onmiskenbaar grote invloed die de Afrikaanse muziekcultuur erop heeft gehad. Zowel The Beatles als The Rolling Stones hebben de invloed ruiterlijk toegegeven. Bluesmuziek is niet los te zien van de zwarte mensen die op deze manier begonnen te zingen. Jacqui Malone duikt diep in de geschiedenis van de blues. Voor elke muziekliefhebber verplichte kost.

6. Petra de Koning – Mark Rutte

Hoe is Mark Rutte geworden tot wie hij is? Petra de Koning ontleedt de persoonlijkheid van Mark Rutte aan de hand van zijn persoonlijke leven. Ze gaat uitgebreid in op gebeurtenissen die hem getekend hebben als persoon. Misschien wordt zelfs zijn mysterieuze liefdesleven wel besproken in Mark Rutte. Petra de Koning schrijft emphatisch, meeslepend en soms humoristisch over de bevlogen leider Rutte.

5. Pieter Omtzigt – Een nieuw sociaal contract

Pieter Omtzigt was de laatste tijd veel in het nieuws. Het onderwerp van de dag was macht en tegenmacht. Hoe gaat Nederland om met tegenmacht? Hoe gaat Mark Rutte – leider en visionair – om met de tegenmacht in de Tweede Kamer? Omtzigt laat zijn licht schijnen op dit vraagstuk. Bovendien legt hij uit waarom er volgens hem in Nederland veel te weinig tegenmacht is. Een fantastisch boek dat de lezer nieuwe politieke inzichten geeft.

4. Sophie Zeestraten – Moederziel

Sophie Zeestraten heeft het in Moederziel over de impact die de jeugd heeft op een mensenleven. De impact kan zowel positief als negatief zijn. Een waarlijk prachtig boek dat je meeneemt op reis naar je jeugd en oude vragen doet herleven. Waarom ben ik wie ik ben? Hoe vergeef je je ouders voor grove fouten die ze hebben begaan?

3. Michel van Egmond – Derksen: het spraakmakende leven van Johan Derksen

Michel van Egmond ontleedt het leven van Derksen in Derksen: het spraakmakende leven van Johan Derksen. Johan Derksen is een man van vele gezichten: charismatische televisiepersoonlijkheid, een voetbalanalyst, ex-voetballer en nog veel meer. Van Egmond gaat diep in op het leven van Derksen op een manier die Derksen goed zou moeten bevallen. Met humor, relativeringsvermogen maar ook de nodige emotionele momenten. 

2. Roxane van Iperen – De genocidefax

Dit spraakmakende kleine boekje van Roxane van Iperen gaat over Dallaire, een commandant van de Verenigde Naties. Ze gaat diep in op de misstanden in Rwanda en schuwt daarbij niet de pijnlijke geschiedenis en de rol die het Westen daarin heeft gespeeld. Een confronterend boek dat de lezer aan het denken zet. Is Rwanda echt het Zwitserland van Afrika of is dit een simplificatie van de werkelijkheid?

1. Elke Wiss – Socrates op sneakers

In Socrates op sneakers behandelt Elke Wiss de kunst van de conversatie. Hoe voer je gesprekken met diepgang? Socrates is mede zo beroemd omdat hij de juiste vragen aan zijn gesprekspartner wist te formuleren. Elke Wiss leert je niet alleen vragen stellen zoals Socrates dat gedaan zou hebben, maar ook zoals andere filosofen dat gedaan zouden hebben. Daarmee weet ze een zeer compleet boek af te leveren. Na dit boek is geen conversatie meer hetzelfde.