Welke boeken over duurzaamheid moet je echt lezen? Onze redactie beoordeelde de beste boeken over dit onderwerp en geeft je hier de beste aanraders. Lees verder voor de top 10…

Snel overzicht: Deze boeken over duurzaamheid raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste introductie tot duurzaamheidDit gebeurt er als je duurzaam gaat leven door Marije van der Made: Dit boek breekt met veel misvattingen over een bewuste levensstijl. Marije van der Made deelt met humor en een realistische blik al haar kennis over duurzaamheid. We vinden het een geweldige start voor iedereen die nog weinig weet over het begrip duurzaamheid. >> Check laagste prijs
Beste gids voor groen tuinierenDuurzaam handboek voor de luie tuinier door Loethe Olthuis: Voor ons is dit boek een eye-opener over het belang van vergroening in onze directe omgeving. Loethe Olthuis toont aan dat een duurzame en onderhoudsvriendelijke tuin niet veel van je tijd vergt, maar zowel het klimaat als jijzelf plukt er wel de vruchten van. >> Check laagste prijs
Meest inspirerende actie voor veranderingPlastic Soup Surfer door Merijn Tinga: We zijn echt geïnspireerd door het verhaal van Merijn Tinga. Zijn avonturen op een SUP board gemaakt van plastic zwerfafval laten zien hoe één persoon daadwerkelijk verandering teweeg kan brengen. Dit boek laat zien dat het vechten tegen bestaande systemen tot verbluffende resultaten kan leiden. >> Check laagste prijs

De top 10 met beste boeken over duurzaamheid

We kunnen bijna niet meer heen om het begrip duurzaamheid, maar wat betekent duurzaamheid eigenlijk voor de normale mens en het leven zoals we dat tot nu toe geleefd hebben? En hoe kan het op verschillende aspecten van je dagelijkse gang van zaken van invloed zijn? Onderstaande lijst met titels gaan op een groot aantal onderwerpen in, zoals duurzaam leven, duurzaam reizen en je duurzaam kleden. Ontdek hoe jij duurzamer te werk kunt gaan.

1. Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven; het handboek dat alle misvattingen over een bewuste lifestyle van tafel veegt, door Marije van der Made

In dit boek deelt Marije van der Made al haar kennis over en ervaringen met duurzaamheid met je. Er zijn namelijk ook nogal wat fabeltjes die de wereld uitgeholpen moeten worden. Kun je ook een beetje duurzaam zijn, of heeft dat dan weer geen effect? Met humor en een realistische kijk op zaken leer je over wat duurzaamheid echt is en vooral waar het niet om gaat. Als je nog weinig weet over het begrip, is ‘Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven’ een goede start.

2. Duurzaam handboek voor de luie tuinier; in 10 stappen meer natuur in je tuin of op je balkon, door Loethe Olthuis

Dat duurzaamheid geen ver van je bed show is, bewijst Loethe Olthuis die in dit boek pleit voor het creëren van je eigen groene omgeving. Kijk naar de televisie en zie programma’s als ‘de Rijdende Rechter’ of ‘Bouw je droomhuis’ en je ziet dat bijna overal een onderhoudsvrije tuin is aangelegd. Dit type tuin helpt niet als het gaat om het tegengaan van het uitdrogen van de aarde en het in leven houden van vele insecten. En dus gaan we massaal onze tuin (of balkon) weer vergroenen. ‘Duurzaam handboek voor de luie tuinier’ laat je zien dat je echt niet veel meer tijd aan een mooie en duurzame tuin kwijt hoeft te zijn. Het klimaat en jijzelf plukken er echter wel de vruchten van.

3. Plastic Soup Surfer; hoe één persoon verschil kan maken, door Merijn Tinga

Merijn Tinga surft en peddelt er wat op los op zijn van plastic zwerfafval gemaakte SUP board. Dit doet hij allemaal om alle partijen in de hele keten – van de kleine gebruiker tot de beleidsmakers – er van te overtuigen dat alle wateren op de wereld daadwerkelijk een plastic soep aan het worden zijn. Dat de actie van één persoon werkt, blijkt maar weer uit het feit dat er binnenkort statiegeld op kleine plastic flessen komt. Het boek vertelt het complete verhaal, van het vechten tegen de heersende systemen tot de hoogtepunten van de reis op zijn SUP board.

4. Tiny Houses: Living – minder huis, meer leven, door Monique van Orden

Duurzamer wonen kan door kleiner en efficiënter te gaan leven. Tiny houses dragen bij aan de trend van duurzaam wonen en Monique van Orden heeft in dit boek de verhalen verzameld van enerzijds de mensen die tiny houses bouwen en anderzijds de mensen die er in eentje wonen. Wat veel mensen niet weten is dat kleiner gaan wonen in een tiny house vaak als gevolg heeft dat je op de meest natuurlijke plekken terecht komt. Met de inspiratie die je in ‘Tiny Houses: Living’ opdoet, wordt er wellicht wel een vlammetje aangewakkerd.

5. De capsulegarderobe; geluk in je kast: zo krijg je een opgeruimde kledingkast en leer je perfect mixen en matchen, door Leoni Huisman

Dit boek kan vanuit minimalistisch of duurzaam oogpunt iets voor jou zijn. De twee principes gaan vaak hand in hand en bij kleding uit zich dit bijvoorbeeld in een capsulegarderobe. Wat dit is? Je gaat vanuit de kledingstijl die bij jou past kijken naar wat je de afgelopen jaren aan kleding, schoenen en accessoires verzameld hebt. Daarna ga je een schifting maken en het eindresultaat is een gevarieerde maar beperkte selectie van kleding per seizoen, waarmee je kunt variëren en waarbij je niet urenlang voor je kast hoeft te gaan staan twijfelen wat je vandaag weer eens zult aandoen.

6. De groene mama; handboek voor groen ouderschap, door Kari van der Heide

Nee, we hebben het hier niet over de moeder van de Hulk, maar over hoe je zelf een duurzaam leven kunt leiden en dit door kunt voeren in je rol als ouder. Kinderen leren namelijk het meest tijdens de opvoeding van hun ouders en – zoals het spreekwoord zegt – goed voorbeeld doet volgen. Dus wil jij het beste voor je kinderen en ze iets meegeven waar ze de rest van hun leven wat aan hebben? Dan is dit praktische boek perfect voor de ouder die en groen en trendy wil zijn.

7. Duurzaam reizen; 15 inspirerende bestemmingen in Europa, door Zoë van Liere

Met prijsvechters die voor een eurocent in het laagseizoen naar Europese steden vliegen, stimuleer je niemand om duurzaam te gaan reizen. Het boek van Zoë van Liere doet dat wel. Zij laat je inzien welke mogelijkheden er wel zijn om bewuster en minder milieubelastend op vakantie te gaan. Het gaat dan echt niet alleen maar om het vervoermiddel waarmee je op reis gaat, maar bijvoorbeeld ook over de wetenschappelijke informatie over wat elke manier van reizen met het milieu doet.

8. De Bosatlas van de duurzaamheid, door Henk Leenaers

De traditionele Bosatlas ken je al, maar dit is de versie waarin het effect van ons als mens op onze aarde in kaart is gebracht. Denk niet alleen aan het watertekort of de verandering van het klimaat, maar ook aan bepaalde dieren die uitsterven of grondstoffen die bijna niet meer te vinden zijn. Leer verder wat je zelf kunt doen om jouw ecologische footprint te verkleinen.

9. Leven zonder afval; een handleiding voor een minimalistische lifestyle, door Emily-Jane Townley

Wat je zelf kunt doen – en dan specifiek met betrekking tot het afval dat je produceert – wordt door Emily-Jane Townley prima uitgelegd in ‘Leven zonder afval’. Het lijkt misschien een brug te ver voor je, maar met het stappenplan dat de auteur schetst, kan elk vlak van je leven aangepakt worden. Iets voor het milieu doen is nog nooit zo makkelijk geweest en alle beetjes helpen dan ook om duurzamer met onze kostbare wereld om te gaan.

10. Verlangen naar minder; een reis naar een bewust en duurzaam leven, door Jelle Derckx

Spullen kosten geld, ze moeten verzorgd en onderhouden worden en vragen daarmee een bepaalde tijd in je leven. Minder spullen verzamelen levert dan ook op alle vlakken iets positiefs op. Je hebt namelijk helemaal niet zoveel nodig als je denkt. Koop je minder? Dan houd je geld en tijd over en dat kun je weer besteden aan jezelf, want wat je niet uitgeeft, daar hoef je ook niet zo hard voor te werken. Het schept ineens ruimte voor zaken van meer betekenis en dat is exact waar Jelle Derckx met zijn persoonlijke ervaringen op doelt.