Loslaten en accepteren is iets wat we allemaal wel wat meer zouden willen doen. Hoe vaak voelen we ons niet te zeer verbonden met het verleden, met zaken die buiten onze schuld om zijn gebeurd? Waarom zijn we daar toch zo mee bezig, en vooral: hoe kunnen we die cirkel weer doorbreken?

Hoe kunnen we loslaten?

Problemen negeren of wegstoppen helpt niet: je moet juist aandacht geven aan je negatieve gevoelens en er bij stil durven staan. Paradoxaal genoeg merk je dan pas dat ze ook weer weg kunnen gaan. Het is als het omarmen van de werkelijkheid: je kunt er niets aan doen, dus je kunt haar maar beter accepteren. De hier volgende boeken in deze top 10 gaan over dit (weerbarstige) proces.

De Top 10:

Andrea Mathews – Stop met pleasen

Alleen de titel al is een goede tip op zichzelf: Stop met pleasen. Altijd maar zijn we bezig het andere mensen naar de zin te maken, waarbij we onszelf te vaak vergeten. In dat proces verliezen we onszelf en onze eigen authenticiteit. Als je dit stopt, kun je eindelijk je eigen plekje in de wereld vinden. Je kunt jezelf nu eenmaal niet altijd maar op de laatste plek blijven zetten. Het leuke aan dit boek van Andrea Mathews is dat zij niet alleen met goede inzichten komt, maar het boek ook erg praktisch heeft ingericht met diverse tips om je leven blijvend te verbeteren.

Bol.com: Andrea Mathews – Stop met pleasen

Mirabai Starr – Ongetemde wijsheid

In dit fascinerende boek laat de schrijfster zien wat we kunnen leren van mystici op het gebied van loslaten. We moeten volgens deze wijsheid afstand doen van ons ego en onze vastgeroeste structuren waarmee we zo verweven zijn geraakt. Dit zorgt ervoor dat je als het ware wordt herboren, stelt Mirabai Starr. Een inspirerend boek dat vrouwelijke spiritualiteit als basis neemt om ons lessen te leren over de geschiedenis, maar vooral onszelf.

Bol.com: Mirabai Starr – Ongetemde wijsheid

Louise Hay – Je kunt je leven helen

De auteur van Je kunt je leven helen, Louise Hay, stelt heel duidelijk wat volgens haar het kernpunt is van loslaten: het ultieme geloof dat je de zaken die in je verleden hebben gespeeld, niet meer nodig hebt. Sterker: ze staan je maar in de weg. Laat dit verleden dus los, vergeef jezelf en anderen, pas dan kun je weer verder met je leven. Dit is volgens Hay niets minder dan het basisprincipe van een gelukkig leven, en niet voor niets heeft de schrijfster al het nodige werk geschreven op het gebied van positieve psychologie. Je kunt wel degelijk je leven in eigen hand nemen, het beter maken ook, zolang je maar loslaat.

Bol.com: Louise Hay – Je kunt je leven helen

Marianne Power – Help me!

Help me! is een ronduit geweldig boek. Niet alleen weet Power met hilarische voorbeelden de zin en onzin van self help boeken aan te tonen, maar het is tegelijkertijd ook een eigen zoektocht naar hoe we nu beter en gelukkiger kunnen leven. Power doet dat door elke maand volgens de principes van steeds een ander zelfhulpboek te leven. Dit grappige experiment blijkt echter meer te doen met de schrijfster dan gedacht… Acceptatie, loslaten en jezelf vergeven gaan al snel een hoofdrol in het boek spelen, waardoor dit niet alleen een grappig experiment van Power is, maar ook zeer leerzaam.

Bol.com: Marianne Power – Help me!

Heike Mayer – Lichter leven. Leren loslaten

Mayer heeft in dit boek tips opgeschreven om ‘gepieker tegen te gaan en innerlijke rust te vinden’, zoals zij zelf stelt. Zij heeft daartoe op inventieve wijze recent wetenschappelijk onderzoek verbonden met oude, oosterse wijsheden. Deze combinatie heeft geleid tot een werkbaar plan om het leven wat beter en gestructureerder aan te pakken. Boordevol oefeningen en tips, makkelijk op te pakken en met een juiste mix van theorie en praktijk. Een uitstekende instapper dus op het gebied van loslaten en je leven verlichten.

Bol.com: Heike Mayer – Lichter leven. Leren loslaten

Klaas-Jan Pos – Leed heeft niet het laatste woord

Zonder lijden geen geluk, stelt psychiater Klaas-Jan Pos in dit boek. Dat is een andere manier om naar leed te kijken. Toch is dit herkenbaar. Doen ziekte en lijden ons niet inzien wat er echt belangrijk is in de wereld, en in ons leven? Lijden en geluk zijn dan ook aan elkaar verbonden, en is het volgens Pos juist de strijd tegen het leed wat pijn met zich meebrengt. Deze strijd loslaten kan daarentegen volgens hem voor bevrijding zorgen. Let wel: dit is geen berusting, maar wel acceptatie. Een fascinerende kijk op dit lastige thema.

Bol.com: Klaas-Jan Pos – Leed heeft niet het laatste woord

Alan Watts – Gelukkiger dan je denkt

De 20e-eeuwse filosoof Alan Watts is nog altijd een grootheid in de wereld van de zelfhulp. In Gelukkiger dan je denkt probeert hij de lezer te laten zien dat ‘gelukkig zijn’ al in ons zit: we zijn daarvoor niet afhankelijk van anderen of van omstandigheden. Je moet alleen wel de complete menselijke ervaring, waaronder vreugde als verdriet, accepteren. De één kan immers niet zonder de ander bestaan. Pas als we als mensen dat doen, accepteren we, laten we los, leven we écht. Watts mengt filosofie en psychologie in de heerlijke, humoristische stijl die we zo goed van hem kennen.

Bol.com: Alan Watts – Gelukkiger dan je denkt

Alberto Villoldo – De hoeders van de aarde. De vier inzichten

Dit is een zeer bijzonder werk van psycholoog en antropoloog Alberto Villoldo. Hij legt duidelijk uit hoe er verschil zit tussen wat echt is en wat we van de wereld geloven. Hij doet dit door te vertellen over een viertal inzichten die ons zijn overgeleverd van de sjamanen uit de Andes en de Amazone. Ons leven is een illusie, wil Villoldo maar zeggen. Onze geconstrueerde wereld is een verzinsel, een verhaal dat we onszelf steeds maar weer vertellen, en waar we vervolgens naar gaan leven. We moeten uit dat opgelegde verhaal breken, en ons eigen gaan schrijven. We moeten loslaten wat ons altijd is verteld. Pas dan kun je je ongelimiteerde potentieel vinden.

Bol.com: Alberto Villoldo – De hoeders van de aarde. De vier inzichten

Brené Brown – Verlangen naar verbinding

‘Er echt bijhoren en de moed om alleen te staan’, zo luidt de ondertitel van dit geweldige boek van professor Brené Brown. Op zeer interessante wijze laat ze zien waarom we zo graag bij een bepaalde groep willen horen, maar hoe belangrijk het tegelijkertijd is onszelf daarin niet te verliezen. We moeten het lef hebben om los te laten en dicht bij onszelf te blijven, hoezeer we ook naar verbinding verlangen. Dit zijn we aan onszelf verschuldigd. Een eye-opener, vol wetenschappelijk onderzoek dat zeer toegankelijk is gemaakt door Brown. Als elk boek van haar een absolute must-read.

Bol.com: Brené Brown – Verlangen naar verbinding

Thomas Moore – De ziel kent geen leeftijd

Ouder worden, we doen het elke dag, of we willen of niet. En we willen vaak niet. We willen jong blijven. Hip, hot en happening. Met de nieuwste modes meedoen, ons jonger kleden en gedragen dan we werkelijk zijn. Hoe laten we dat los? Thomas Moore helpt ons met dit heerlijke boek, vol humor en rake observeringen. Dit loslaten levert volgens hem namelijk ook veel op: je hoeft niet meer in de mallemolen mee te draaien en kunt echt op zoek naar jezelf. Als er geen grenzen meer zijn die de maatschappij je heeft opgelegd, ben je pas waarlijk vrij, is zijn motte. Loslaten is dus niet alleen goed, maar ook zeer waardevol en gezond. Bol.com: Thomas Moore – De ziel kent geen leeftijd