Loslaten en accepteren is iets wat we allemaal wel wat meer zouden willen doen. Hoe vaak voelen we ons niet te veel verbonden met het verleden, met zaken die buiten onze schuld om zijn gebeurd? Waarom zijn we daar toch zo mee bezig, en vooral: hoe kunnen we die cirkel weer doorbreken?

Hoe kunnen we loslaten?

Problemen negeren of wegstoppen helpt niet: je moet juist aandacht geven aan je negatieve gevoelens en er bij stil durven staan. Paradoxaal genoeg merk je dan pas dat ze ook weer weg kunnen gaan. Het is als het omarmen van de werkelijkheid: je kunt er niets aan doen, dus je kunt haar maar beter accepteren. De hier volgende boeken in deze top 10 gaan over dit (weerbarstige) proces.

Snel overzicht: Deze boeken over loslaten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste praktische inzichtLeed heeft niet het laatste woord (Klaas-Jan Pos): In dit boek worden persoonlijke verhalen en verhalen van patiënten gecombineerd met literatuur. Hierdoor wordt duidelijk dat vreugde en lijden samen bijdragen aan een completer mensbeeld. Het lezen van dit boek laat zien dat je pas echt gelukkig kunt worden als je dit inziet. Het is vlot geschreven en boeiend van begin tot eind. >> Check laagste prijs
Beste voor spirituele groeiOngetemde wijsheid (Mirabai Starr): Dit boek duikt in de wereld van mystici en laat zien hoe wij van hen kunnen leren. Het geeft inzicht in het overgeven aan het heilige en het loslaten van ego, overtuigingen en verwachtingen. Het boek is fascinerend en verveelt op geen enkel moment. >> Check laagste prijs
Beste voor totale acceptatieGelukkiger dan je denkt (Alan Watts): Alan Watts spreekt over de gemoedstoestand van “totale acceptatie”, wat neerkomt op het volledig accepteren van alles wat wij kennen, voelen en ervaren. Dit boek is niet alleen een fantastisch werk over geluk, maar biedt ook waardevolle inzichten over loslaten. Een must-read. >> Check laagste prijs

Het beste e-boek over loslaten

Laten we beginnen met de beste aanrader over loslaten in e-boekvorm. Het voordeel van e-boeken is dat je niet op de post hoeft te wachten en dat het wat goedkoper is. Het beste e-boek is in onze beleving de titel: “Loslaten: Hoe Doe Je Dat? Je Kunt Het Leren! Het Ultieme Handboek Voor Loslaten, Acceptatie En Weer Vertrouwen”. Dit boek vinden we namelijk het meest praktisch, terwijl het ook nog eens prachtige quotes over loslaten bevat. Bekijk hem hier >>

Top 10 boeken over loslaten volgens onze redactie

Bij de meeste mensen geldt: hoe ouder je wordt, hoe meer inzicht je krijgt. Was je vroeger nog enorm stressvol en kon je moeilijk loslaten? Dat kan als je ouder wordt heel anders zijn. Je kunt leren loslaten en er zijn dan ook heel veel boeken over geschreven. In dit top 10 lijstje vind je dus de beste boeken over leren loslaten. Een eigenschap die waardevol is voor iedereen.

1. Leed heeft niet het laatste woord (Klaas-Jan Pos)

Door persoonlijke verhalen, verhalen van zijn patiënten en literatuur laat auteur Klaas-Jan Pos zien dat vreugde en lijden hetzelfde zijn. Het wordt tijdens het lezen duidelijk dat beide bijdragen dat we als mens completer worden. En ga je dit inzien, dan kunnen was pas echt gelukkig worden. Pos is psychiater en weet dit boek op zo’n manier te brengen dat het lekker vlot leest en je helemaal in het onderwerp geïnteresseerd raakt.

2. Ongetemde wijsheid (Mirabai Starr)

Auteur Mirabai Starr beschrijft op heldere wijze wat wij kunnen leren van mystici. Veel mystici durven zich over te geven aan het heilige en durven afstand te doen van hun ego, overtuigingen en verwachtingen. Loslaten kan gezien worden als een heilig werk. Het onderwerp is ontzettend fascinerend en Starr weet het op zo’n manier te brengen dat het nergens té saai wordt. Boeiend verhaal en je kunt er ook nog eens veel van leren. Top boek.

3. Gelukkiger dan je denkt (Alan Watts)

Alan Watts was een groot filosoof uit de vorige eeuw en het boek Gelukkiger dan je denkt mag dan ook niet ontbreken in dit lijstje. Watts vertelt hier over de gemoedstoestand wat hij “totale acceptatie” noemt. Dat is namelijk een “ja” zeggen tegen alles wat wij weten, voelen en ervaren. Fantastisch boek over geluk, maar je leert er ook genoeg over loslaten. Alan Watts schreef dit boek op zijn 24e en eindelijk is het tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbaar. Iedereen kopen dit boek.

4. Puur lichter leven (Jolijn Hendriks)

Dit is het perfecte boek over loslaten. Over loslaten om je psychisch en fysiek beter te voelen. Jolijn Hendriks heeft dit boek geschreven voor hooggevoelige mensen en is alles behalve zweverig. Hooggevoelige mensen trekken zwaarte aan. Zwaarte in de zin van zwaarte uit de omgeving, maar ook zwaarte vanuit binnenin door bijvoorbeeld beperkende gedachten. Dit zorgt voor een belemmering van het vrije leven. Zoals gezegd is dit boek alles behalve zweverig en voor iedereen aan te raden die moeite heeft met loslaten. Jolijn Hendriks is een geweldige schrijfster.

5. Je kunt je leven helen (Louise Hay)

Dit is een best-seller boek van Louise Hay en komt in menig lijstje terug. Het uitgangspunt van dit boek en van Hay is dat als je van jezelf houdt dat het goed gaat in je leven. In dit prachtige boek laat ze zien hoe je jezelf op de eerste plaats zet en hoe dat je leven verrijkt. Ga je jezelf meer waarderen en accepteren dan is dit de sleutel naar positieve veranderingen. Louise Hay weet deze stof op een hele luchtige manier te beschrijven en het boek leest lekker vlot weg. Niets voor niets zijn veel mensen erg enthousiast over dit boek.

6. Over liefde en loslaten (Jan Geurtz)

In dit boek laat de Nederlandse auteur Jan Geurtz zien dat elke pijnlijke emotie en opening is naar spirituele groei. Geurtz neemt je mee op een wonderlijke reis naar de essentie van het bestaan. Je kunt dit zien als je persoonlijke gids en tips onderwerpen aan zoals liefde, loslaten en spiritualiteit. Naast dat Jan Geurtz schrijver is heeft hij orthopedagogiek, onderwijskunde en wetenschapsfilosofie gestudeerd. Hij laat zich erg inspireren door het boeddhisme. Over liefde en loslaten is zijn zoveelste succesvolle boek.

7. Loslaten kun je leren (Jolet Plomp)

Het is voor mensen prettig om zaken aan te pakken en voor altijd vast te houden. Maar soms is het ook goed om los te laten. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die zich van je afkeren of mensen die zijn overleden. Iedereen krijgt er mee te maken en is het maar net hoe je er mee omgaat. Ben je goed in leren loslaten dan wordt het leven een stuk simpeler. In dit boek van Jolet Plomp wordt er op een toegankelijke manier beschreven hoe te leren loslaten. Je krijgt vele voorbeelden over hoe loslaten werkt gepaard met de psychologische processen.

8. Ik kan het niet loslaten! (Annemarie van Heijningen-Steenbergen)

Dit boek vertelt over de keerzijde van te groot verantwoordelijkheidsgevoel. De auteur beschrijft haar persoonlijke verhaal over haar controledrang en perfectionisme. Daarnaast had ze een jarenlange slaapstoornis en had ze een hele moeizame weg naar haar genezing. Dit boek is perfect geschikt voor moeilijke slapers, maar juist ook voor mensen die moeilijk kunnen loslaten. Het verhaal van Annemarie is heel duidelijk en je leeft helemaal met haar mee. Je kunt er genoeg lering uithalen en de praktische oplossingen op je eigen leven toepassen.

9. Liefde na liefde (Frauke Heyde)

Dit intieme boekje gaat over loslaten, huilen, houden van en natuurlijk liefde. Frauke Heyde schreef dit boekje speciaal voor mensen die ooit hebben liefgehad, liefdesverdriet lijden of het opnieuw willen proberen in de liefde. Of voor mensen die hun hart zien breken en voor mensen die troost zoeken. Dit is het boekje voor ons allemaal en auteur Frauke Heyde weet haar verhaal om indrukwekkende wijze op papier te zetten. Wie van liefde houdt moet dit boekje lezen.

10. Lichter leven – leren loslaten (Heike Mayer)

Tot slot het meest ideale boekje hoe loslaten werkt. Je leest hoe je uit een vicieuze cirkel stapt en hoe je veel ontspannender kunt leven. Je leert met dit boek loslaten op een unieke manier. Er worden namelijk boeddhistische leringen en mindfulness gekoppeld aan actuele stress onderzoeken. Dit alles zorgt ervoor dat je een krachtige basis legt voor je gemoedsrust. Uit ervaring spreek ik dat dit boekje van Heike Mayer je leert om je rust terug te vinden. Een geweldig boek om dit lijstje over loslaten mee af te sluiten.

De Top 10 volgens het publiek:

Andrea Mathews – Stop met pleasen

Alleen de titel al is een goede tip op zichzelf: Stop met pleasen. Altijd maar zijn we bezig het andere mensen naar de zin te maken, waarbij we onszelf te vaak vergeten. In dat proces verliezen we onszelf en onze eigen authenticiteit. Als je dit stopt, kun je eindelijk je eigen plekje in de wereld vinden. Je kunt jezelf nu eenmaal niet altijd maar op de laatste plek blijven zetten. Het leuke aan dit boek van Andrea Mathews is dat zij niet alleen met goede inzichten komt, maar het boek ook erg praktisch heeft ingericht met diverse tips om je leven blijvend te verbeteren.

Bol.com: Andrea Mathews – Stop met pleasen

Mirabai Starr – Ongetemde wijsheid

In dit fascinerende boek laat de schrijfster zien wat we kunnen leren van mystici op het gebied van loslaten. We moeten volgens deze wijsheid afstand doen van ons ego en onze vastgeroeste structuren waarmee we zo verweven zijn geraakt. Dit zorgt ervoor dat je als het ware wordt herboren, stelt Mirabai Starr. Een inspirerend boek dat vrouwelijke spiritualiteit als basis neemt om ons lessen te leren over de geschiedenis, maar vooral onszelf.

Bol.com: Mirabai Starr – Ongetemde wijsheid

Louise Hay – Je kunt je leven helen

De auteur van Je kunt je leven helen, Louise Hay, stelt heel duidelijk wat volgens haar het kernpunt is van loslaten: het ultieme geloof dat je de zaken die in je verleden hebben gespeeld, niet meer nodig hebt. Sterker: ze staan je maar in de weg. Laat dit verleden dus los, vergeef jezelf en anderen, pas dan kun je weer verder met je leven. Dit is volgens Hay niets minder dan het basisprincipe van een gelukkig leven, en niet voor niets heeft de schrijfster al het nodige werk geschreven op het gebied van positieve psychologie. Je kunt wel degelijk je leven in eigen hand nemen, het beter maken ook, zolang je maar loslaat.

Bol.com: Louise Hay – Je kunt je leven helen

Marianne Power – Help me!

Help me! is een ronduit geweldig boek. Niet alleen weet Power met hilarische voorbeelden de zin en onzin van self help boeken aan te tonen, maar het is tegelijkertijd ook een eigen zoektocht naar hoe we nu beter en gelukkiger kunnen leven. Power doet dat door elke maand volgens de principes van steeds een ander zelfhulpboek te leven. Dit grappige experiment blijkt echter meer te doen met de schrijfster dan gedacht… Acceptatie, loslaten en jezelf vergeven gaan al snel een hoofdrol in het boek spelen, waardoor dit niet alleen een grappig experiment van Power is, maar ook zeer leerzaam.

Bol.com: Marianne Power – Help me!

Heike Mayer – Lichter leven. Leren loslaten

Mayer heeft in dit boek tips opgeschreven om ‘gepieker tegen te gaan en innerlijke rust te vinden’, zoals zij zelf stelt. Zij heeft daartoe op inventieve wijze recent wetenschappelijk onderzoek verbonden met oude, oosterse wijsheden. Deze combinatie heeft geleid tot een werkbaar plan om het leven wat beter en gestructureerder aan te pakken. Boordevol oefeningen en tips, makkelijk op te pakken en met een juiste mix van theorie en praktijk. Een uitstekende instapper dus op het gebied van loslaten en je leven verlichten.

Bol.com: Heike Mayer – Lichter leven. Leren loslaten

Klaas-Jan Pos – Leed heeft niet het laatste woord

Zonder lijden geen geluk, stelt psychiater Klaas-Jan Pos in dit boek. Dat is een andere manier om naar leed te kijken. Toch is dit herkenbaar. Doen ziekte en lijden ons niet inzien wat er echt belangrijk is in de wereld, en in ons leven? Lijden en geluk zijn dan ook aan elkaar verbonden, en is het volgens Pos juist de strijd tegen het leed wat pijn met zich meebrengt. Deze strijd loslaten kan daarentegen volgens hem voor bevrijding zorgen. Let wel: dit is geen berusting, maar wel acceptatie. Een fascinerende kijk op dit lastige thema.

Bol.com: Klaas-Jan Pos – Leed heeft niet het laatste woord

Alan Watts – Gelukkiger dan je denkt

De 20e-eeuwse filosoof Alan Watts is nog altijd een grootheid in de wereld van de zelfhulp. In Gelukkiger dan je denkt probeert hij de lezer te laten zien dat ‘gelukkig zijn’ al in ons zit: we zijn daarvoor niet afhankelijk van anderen of van omstandigheden. Je moet alleen wel de complete menselijke ervaring, waaronder vreugde als verdriet, accepteren. De één kan immers niet zonder de ander bestaan. Pas als we als mensen dat doen, accepteren we, laten we los, leven we écht. Watts mengt filosofie en psychologie in de heerlijke, humoristische stijl die we zo goed van hem kennen.

Bol.com: Alan Watts – Gelukkiger dan je denkt

Alberto Villoldo – De hoeders van de aarde. De vier inzichten

Dit is een zeer bijzonder werk van psycholoog en antropoloog Alberto Villoldo. Hij legt duidelijk uit hoe er verschil zit tussen wat echt is en wat we van de wereld geloven. Hij doet dit door te vertellen over een viertal inzichten die ons zijn overgeleverd van de sjamanen uit de Andes en de Amazone. Ons leven is een illusie, wil Villoldo maar zeggen. Onze geconstrueerde wereld is een verzinsel, een verhaal dat we onszelf steeds maar weer vertellen, en waar we vervolgens naar gaan leven. We moeten uit dat opgelegde verhaal breken, en ons eigen gaan schrijven. We moeten loslaten wat ons altijd is verteld. Pas dan kun je je ongelimiteerde potentieel vinden.

Bol.com: Alberto Villoldo – De hoeders van de aarde. De vier inzichten

Brené Brown – Verlangen naar verbinding

‘Er echt bijhoren en de moed om alleen te staan’, zo luidt de ondertitel van dit geweldige boek van professor Brené Brown. Op zeer interessante wijze laat ze zien waarom we zo graag bij een bepaalde groep willen horen, maar hoe belangrijk het tegelijkertijd is onszelf daarin niet te verliezen. We moeten het lef hebben om los te laten en dicht bij onszelf te blijven, hoezeer we ook naar verbinding verlangen. Dit zijn we aan onszelf verschuldigd. Een eye-opener, vol wetenschappelijk onderzoek dat zeer toegankelijk is gemaakt door Brown. Als elk boek van haar een absolute must-read.

Bol.com: Brené Brown – Verlangen naar verbinding

Thomas Moore – De ziel kent geen leeftijd

Ouder worden, we doen het elke dag, of we willen of niet. En we willen vaak niet. We willen jong blijven. Hip, hot en happening. Met de nieuwste modes meedoen, ons jonger kleden en gedragen dan we werkelijk zijn. Hoe laten we dat los? Thomas Moore helpt ons met dit heerlijke boek, vol humor en rake observeringen. Dit loslaten levert volgens hem namelijk ook veel op: je hoeft niet meer in de mallemolen mee te draaien en kunt echt op zoek naar jezelf. Als er geen grenzen meer zijn die de maatschappij je heeft opgelegd, ben je pas waarlijk vrij, is zijn motte. Loslaten is dus niet alleen goed, maar ook zeer waardevol en gezond. Bol.com: Thomas Moore – De ziel kent geen leeftijd