In deze boekenlijst vind je de beste boeken over verschillende soorten eetstoornissen. Wat zijn de beste, meest begrijpelijke, herkenbare en behulpzame aanraders over dit onderwerp? Wij maakten een top 10. Lees verder…

Er zijn diverse eetstoornissen in de wereld. De meest voorkomende is anorexia nervosa, dat met name onder pubermeisjes en jonge vrouwen voorkomt. Door onzekerheid over hun uiterlijk hongeren zij zichzelf uit, maar blijven in de spiegel ondanks een gevaarlijk laag gewicht toch een dik uiterlijk zien. Ook bij jongens en mannen komt deze ziekte zo nu en dan voor, maar dit is een kleine minderheid.

Oorzaken en oplossing van eetstoornissen

Laten we als voorbeeld even Anorexia pakken. Anorexia is een geestelijke stoornis. De zieke heeft de patiënt een foutief zelfbeeld over het eigen gewicht. Deze kan dit alleen nog maar oplossen door nog verder af te vallen. Soms verdwijnt de ziekte vanzelf, maar veel patiënten hebben hulp van buitenaf nodig. Dat begint bij een goede en gezonde leefomgeving, maar soms is ook psychiatrische hulp en zelfs ziekenhuisopname met sondevoeding nodig.

Boeken over eetstoornissen

De boeken over eetstoornissen, zoals anorexia, vallen uiteen in twee categorieën. Er zijn romans over het thema, maar ook een heleboel zelfhulpboeken van (met name) jonge vrouwen die een eetstoornis hebben ondergaan, en er gelukkig weer bovenop zijn gekomen. Met name deze laatste boeken zijn uiteraard zeer inspirerend voor de doelgroep.

De Top 10:

Marieke de Winter – De duivel op mijn schouder

Marieke de Winter heeft zelf aan deze zeer ernstige ziekte geleden. Het is daarbij zo ver gekomen dat ze drie keer in het ziekenhuis opgenomen moest worden, waarbij ze op haar dieptepunt nog maar 36 kilo woog. Dit autobiografische verslag bestaat uit dagboekfragmenten en terugblikkende verhalen uit en over deze tijd. Een confronterend verslag dat je goed laat inzien wat deze ziekte met jonge meiden doet. Dit boek laat je hoe dan ook niet onberoerd.

Bol.com: Marieke de Winter – De duivel op mijn schouder

Peggy Claude-Pierre – De geheime taal van eetstoornissen

De eetstoornis wordt in dit boek vanuit de bezorgde moeder beschreven. Peggy had twee dochters die beide aan anorexia leden, en zij moest deze weer begeleiden naar een gezond leven. Het boek is dan ook speciaal aan te raden voor omstanders, zoals ouders, maar kan uiteraard ook door patiënten zelf worden gelezen. Peggy heeft daarbij haar eigen ideeën hoe de anorexia ontstaat, en hoe deze kan worden verslagen. Haar methodiek beschrijft ze in dit boek. Deze werkt zo goed, dat ze inmiddels haar eigen kliniek op dit gebied is gestart. Een zeer indrukwekkend maar ook hoopgevend relaas.

Bol.com: Peggy Claude-Pierre – De geheime taal van eetstoornissen

Caroline Knapp – Hunkering

Ook Caroline Knapp leed zelf aan de verschrikkelijke ziekte anorexia nervosa. In dit boek gaat ze op zoek naar de oorsprong hiervan, waarbij ze haar eigen verhaal aanvult met andere obsessies die vrouwen kunnen hebben, bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol, relaties of shoppen. Knapp probeert er achter te komen waar deze hunkering toch vandaan komt en of deze misschien puur vrouwelijk is. Een zeer interessante nieuwe en bredere kijk op verslavingsproblematiek.

Bol.com: Caroline Knapp – Hunkering

Janet Treasure, Gráinee Smith en Anna Crane – Samen de eetstoornis aanpakken

De ondertitel van dit boek is ‘Bewezen effectieve vaardigheden om je kind of partner te ondersteunen’, en dat is precies wat dit boek doet. Het schrijverstrio bestaat uit een arts, een professor en een oud-leraar, die met hun gezamenlijke kennis en ervaring een boek vol tips hebben geschreven. Basis is daarin de zogenoemde Maudsley methode, een bijzondere vorm van familietherapie. Door de professionele opzet is Samen de eetstoornis aanpakken zowel voor patiënten, (familie-)omgeving als zorgmedewerkers feitelijk een onmisbaar boek.

Bol.com: Janet Treasure, Gráinee Smith en Anna Crane – Samen de eetstoornis aanpakken

Bas Steman – Tinus! Tinus! Van anorexia tot goud

Leontien van Moorsel is misschien wel de bekendste (oud) patiënt van een eetstoornis van Nederland. Als succesvol wielrenster was ze constant bezig nog scherper op gewicht te komen, tot ze hierin veel te ver ging en zelfs een tijdje helemaal uit de sport moest verdwijnen, om zichzelf met pijn en moeite weer op te kunnen richten. Het lukte, en Van Moorsel behaalde hierna zelfs meerdere gouden medailles op de Olympische Spelen. Het boek is niet slechts een heldenverhaal, maar een zeer indringend beeld van het leven, met alle ups en downs, van een fascinerende sportvrouw.

Bol.com: Bas Steman – Tinus! Tinus! Van anorexia tot goud

Nine Pankras – Hoe ik mijzelf halveerde

De titel van dit boek zegt alles: Nine Pankras is handig met taal en beschrijft de ziekte anorexia, zonder deze overigens te bagatelliseren, met een flinke dosis humor en zelfspot. Ze is dan ook niet een doorsnee patiënte: bij haar begon het extreme diëten pas later, toen ze al studeerde. Ze raakte in de ban van eten en afvallen en ging daarin simpelweg te ver, tot ze doorkreeg dat het zo niet langer kon. De hoopvolle ondertitel van het boek is dan ook: ‘en de anorexia weer te boven kwam’. Van de persoonlijke verhalen in deze lijst is het boek van Pankras iets minder zwaar van toon, waardoor het makkelijker te verteren is, ook voor buitenstaanders.

Bol.com: Nine Pankras – Hoe ik mijzelf halveerde

Andrew O’Hagan – Het idool

Het idool is in tegenstelling tot bovenstaande boeken een roman met anorexia als onderwerp. Het verhaal gaat over de dertienjarige Maria, die als groot zangtalent bekend staat. Als ze een talentenjacht wint, ligt het sterrendom op haar te wachten. Ze mag als eenvoudig meisje zelfs op tournee door Amerika! Maar onder de druk van de roem begint Maria steeds minder te eten, waardoor er van die leuke, frisse meid van voorheen uiteindelijk maar weinig meer over is. Een goed geschreven, aangrijpend boek.

Bol.com: Andrew O’Hagan – Het idool

Natascha van Weezel – Magere jaren

Het hartverscheurende relaas van Natascha van Weezel over haar eigen strijd met de ziekte anorexia. Liefst zes jaar leed zij hier op verschrikkelijke wijze aan, waarbij ze soms de hele dag leefde op een appel, en er uiteindelijk niets maar dan ook niets meer van haar overbleef. Het is soms zwaar om te lezen hoe dit meisje heeft geleden, maar oh zo knap dat ze dit toch durfde op te schrijven. Haar overwinning aan het eind laat de lezer dan ook zeker niet onberoerd. Dit dagboek is vanuit het hart geschreven, rauw en écht.

Bol.com: Natascha van Weezel – Magere jaren

Esther Eland – In Opname

Zeer bijzonder autobiografisch boek van Eland, die in het ziekenhuis terecht kwam met een spierziekte en mede daardoor een eetstoornis ontwikkelde. Het is zeker niet een standaard verhaal, en Eland is buitengewoon open en moedig in hoe zij alles beschrijft wat haar is overkomen. Door haar heldere en nuchtere schrijfstijl zal ze niet alleen andere patiënten en direct betrokkenen aanspreken, maar ook zorgprofessionals die op eigen wijze ook worstelen met dit grote probleem.

Bol.com: Esther Eland – In Opname

Isabelle Plasmeijer – Wanneer kap jij ermee?

‘Een denk- en doeboek voor mensen met een eetstoornis’, zo luidt de ondertitel van Wanneer kap jij ermee? Plasmeijer wil dan ook vooral handzame tips geven over hoe deze ziekte eindelijk te verslaan. Zij doet dit bijvoorbeeld door (oud-)patiënten aan het woord te laten, over hoe zij de ziekte hebben overwonnen, of daarmee bezig zijn. Ook laat ze diverse deskundigen op dit gebied aan het woord. Een positief boek dat vooral gericht is op actie: hoogste tijd om de eetstoornis achter je te laten.

Bol.com: Isabelle Plasmeijer – Wanneer kap jij ermee?