Top 10 zelfreflectie (dag) boeken
In de tijden van de pandemie kregen de meeste mensen genoeg tijd omhanden. Mensen ontdekten nieuwe hobby’s en probeerden nieuwe dingen uit. Met tijd zat beschikbaar is dat goed mogelijk. Het waren, en zijn nog steeds, tijden van bezinning en zelfreflectie. En gelukkig is er over dat laatste onderwerp genoeg boeken te vinden. Vandaar een top 10 van zelfreflectie (dag) boeken.
Snel overzicht: Deze zelfreflectie (dag)boeken raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste keuze voor dagelijkse oefeningen | Het NLP Praktijk Doe-Boek: Dit boek geeft je dagelijks kleine, leuke opdrachten om te doen. Het is een zeer praktische benadering van zelfreflectie, met de focus op het verbeteren van communicatie en relaties. Het is bewezen dat door de in dit boek voorgestelde leerstof in praktijk te brengen, je geweldige resultaten zal zien. >> Check laagste prijs |
Beste keuze voor persoonlijke ontwikkeling | Zelfreflectie en persoonsontwikkeling (L. Verhofstadt-Deneve): Dit boek, geschreven door auteur Leni Verhofstadt-Deneve, biedt een unieke invalshoek. Ondanks dat het een wetenschappelijk onderbouwd boek is, is het erg leesbaar en goed te volgen. Het wordt sterk aangeraden voor iedereen die geïnteresseerd is in zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling. >> Check laagste prijs |
Beste keuze voor professionals | Beter worden in je vak (Anton Hafkenscheid): Dit boek, geschreven door Anton Hafkenscheid, is een essentiële gids voor GGZ-specialisten. Het biedt instrumenten op basis van drie pijlers die essentieel zijn voor elke behandeling: behandeltaken, behandeldoelen en therapeutische relaties. Het legt een sterke focus op de bewuste en weloverwogen uitoefening van het vakgebied, wat het tot een niet te missen boek maakt voor elke professional in de GGZ. >> Check laagste prijs |
1. Het NLP Praktijk Doe-Boek
Doe iedere dag iets kleins. Dat is de intentie van dit dagboek. Je krijgt iedere dag iets leuks en kleins. Let op: dit is geen schrift. Die moet je er los bij kopen. Juist om de inhoud is dit boek een absolute aanrader. Om beter te communiceren gaan mensen veel naar seminars, trainings en lezen vele blogs door. Maar dat is niet de juiste manier om effectief te kunnen communiceren. Met het boek NLP Praktijk Doe-Boek is bewezen dat als je deze leerstof in de praktijk brengt je geweldige resultaten gaat zien. Resultaten in de vorm van betere relaties en betere communicatie. Er zijn al vele mensen je voorgegaan en ik begrijp volkomen waarom Het NLP Praktijk Doe-Boek zo populair is. Weg saaie en slappe communicatie en welkom praktisch en heldere communicatie. Je bereikt het met Het NLP Praktijk Doe-Boek.
Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>
2. Zelfreflectie en persoonsontwikkeling (L. Verhofstadt-Deneve)
Auteur Leni Verhofstadt-Deneve ontwerpt met dit boek een persoonsmodel en toont hoe dit model gebruikt kan worden in de klinisch therapeutische praktijk. Dit wordt gedaan via diverse vormen van speltheorieën, psychodrama en tal van andere zelfreflectieve technieken. Klinkt een beetje saai, maar dat is het helemaal niet. Verhofstadt-Deneve weet het op zo’n manier te brengen dat het erg leesbaar is en goed te volgen. Voor mensen met interesse in zelfreflectie en persoonsontwikkeling is dat een absolute aanrader en niet te missen leesvoer.
3. Beter worden in je vak (Anton Hafkenscheid)
Zoek je een mantra voor het boek Beter worden in je vak dan is het zelfreflectie. Dit boek geschreven door Anton Hafkenscheid laat op een hele heldere wijze zien ook de GGZ professional zijn eigen doen kritisch ter discussie kan stellen. Het boek geeft instrumenten van drie pijlers. Deze pijlers vormen het hart van elke behandeling. Dit gaat dan om behandeltaken, behandeldoelen en therapeutische relatie. De focus van Beter worden in je vak ligt dan ook op de bewuste en weloverwogen uitoefening van het vakgebied. Voor iedere GGZ specialist een niet te missen boek.
4. Zelfreflectie (Sandra Christian)
Dit boek is een geweldige zelfreflectie reis. Auteur Sandra Christian neemt je mee door het leven die ze leidde en naar de persoon wie ze nu is. Door middel van allerlei vraagstellingen moedigt ze de lezer aan om even stil te staan en met je innerlijke zelf contact te maken. Dit zorgt ervoor dat Sandra Christian je kan laten zien waarom je dingen doet zoals je doet. Daarnaast kan ze je gidsen naar een leven waar je echt naar verlangt. Dit is het perfecte boek om eens goed te gaan zelfreflecteren. Aanrader van jewelste.
5. Zelfreflectie binnen de kinderopvang (E. van Poppelen)
Vanwege de druk van de Nederlandse regering is er binnen kinderopvanglocaties de aanwezigheid nodig van actuele pedagogische werkplannen. En dat is waar je nu net goed terecht bent bij Zelfreflectie binnen de kinderopvang van E. van Poppelen. Er worden handvatten aangereikt om zulke plannen op te stellen en is een uitstekende instrument voor zelfreflectie. Zelfreflectie op de pedagogische kwaliteit wel te verstaan. Ondanks dat dit boek al een tijdje uit is, is het nog steeds erg actueel.
6. Mentaliserend coachen (Peter Bleumer)
Als het over mentaliseren gaat dan gaat het over zelfreflectie en inleving. Dit zijn zaken die je helpen om goed te functioneren. Zowel privé als zakelijk. Peter Bleumer weet op zeer toegankelijke wijze dit onderwerp zo boeiend en kleurrijk mogelijk te houden. Mentaliserend coachen is een praktisch boek en een boek dat mensen leert beter te mentaliseren. Ideaal geschikt dus voor coaches, leidinggevenden en trainers. Persoonlijk heb ik heel veel aan dit boek gehad en heeft het mij duidelijk geholpen om beter te kunnen zelfreflecteren. Iedereen zou zich er naar mijn mening mee bezig moeten houden.
7. Leef! (Joep Wijsbek)
Volgens auteur Joep Wijsbek moeten wij als mens bewust stilstaan bij onze persoonlijke zingeving. Hoe gaat het met je in de steeds veranderende samenleving? Het boek Leef! helpt je door deze verandering en focust zich op zelfreflectie. Wijsbek geeft je een methodiek die hij de afgelopen decennium heeft ontwikkeld. Deze methodiek houdt in hoe je op een praktische manier de zelfreflectie een bepaalde diepgang kunt meegeven. Lekker vlot boek, leest snel weg en is ontzettend waardevol. Vind je de thematiek van zelfreflectie interessant dan is Leef! het aanschaffen meer dan waard en zul je er genoeg uit kunnen halen.
8. Permanent leren (Anke van Keulen & Ana del Barrio Saiz)
Dit is een boek dat zich focust op beroepskrachten in kindercentra. En dan voor personeel dat zich op een kritische en zelfreflecterende manier een houding kan leren aannemen. Door zo’n houding aan te leren leer je veel transparanter te communiceren en verhoog je het plezier in samenwerken. Daarnaast zorgt het reflecteren als team ervoor dat je meer open gaat staan voor dialoog. Auteur Anke van Keulen weet Permanent leren op een heel interessant manier te brengen en legt de problematiek en methodiek op heldere wijze uit. Van Keulen is zelf sociaal pedagoog en heeft specialisme in pedagogische kwaliteiten in kindercentra. Mede auteur is Ana del Barrio Saiz. Zij is ontwikkelingspsycholoog en heeft haar specialisme in het samenwerken van teams in kindercentra.
9. De spiegel (Chris van Dam)
Auteur Chris van Dam heeft ontzettend veel ervaring op het gebied van team coachen. Hij is praktijklector verbonden aan de Universiteit van Gent. Opleiding Bachelor Orthopedagogie. Daar is hij actief als coach, trainer en supervisor. De spiegel is een boek dat leert om op een krachtige manier te coachen. Dit wordt gedaan vanuit een oplossing- en gestalt gericht denken met de focus op zelfreflectie. Slim boek van een erg slimme professional in zijn vakgebied.
10. Hoe-boek voor de trainer (Marcolien Huybers)
Het vak trainen is iets heel moois. Het heeft veel dynamiek, is altijd anders en blijft boeiend. Hoe-boek voor de trainer van Marcolien Huybers is een boek voor de trainer. Er staan veel theorie en uitleg in over het vak van trainer zijn. Je kunt dit Hoe-boek vooral gebruiken bij het ontwikkelen en uitvoeren van nieuwe trainingen. Uiteindelijk is het belangrijkste instrument van een training jezelf. Daarom gaat dit boek ook over jou. Wat verbindt je aan het trainingsvak en wat zijn je kwaliteiten? En hoe ontwikkel je jezelf als trainer? Hoe-boek voor de trainer is lekker vlot geschreven en voor alle trainers niet te missen.
11. Zelfreflectie in het hoger onderwijs (Frans Meijers & Kariene Mittendorff)
In deze huidige eeuw is het nodig voor beroepsbeoefenaars om constant na te denken over het leven en te reflecteren. Je moet kritisch op jezelf zijn en zelfsturend. Uit onderzoek is gebleken dat studenten in het hoger onderwijs een hekel hebben aan reflecteren. In het boek Zelfreflectie in het hoger onderwijs behandelen de auteurs de problematiek van reflecteren in het hoger onderwijs. Wil je alles weten over dit onderwerp dan is dit boek absoluut het aanraden waard. De auteurs Meijers en Mittendorff weten het op zo’n manier te brengen dat het nooit saai wordt en ze houden je uitstekend bij de les.