Wat zijn de beste boeken over sportpsychologie? Omdat de verschillen in de top erg klein zijn, kan psychologie een behoorlijk verschil maken. Lees verder voor de top 10 beste boeken over sportpsychologie die iedere sporter moet kennen…

De top 10 met beste boeken over sportpsychologie

Of je nu professioneel sporter bent, iemand bij zijn sportieve prestaties coacht, of psychologie gewoon interessant vindt en de sportkant ervan wilt verkennen, boeken over sportpsychologie zijn niet aan te slepen. Hoe je in je hoofd zit, blijkt veel belangrijker te zijn dan je vaak denkt. Daarom lees je hieronder de top 10 met titels die je in de mindset van de sporter meenemen.

Snel overzicht: Deze boeken over sportpsychologie raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algehele inzichtenThe Champion’s Mind; How Great Athletes Think, Train, and Thrive: Door Jim Afremow: Dit boek biedt inzicht in de mentale voorbereiding van topsporters en de kracht van het denken. De auteur deelt technieken die hij gebruikt bij Olympische spelers, waardoor we geloven dat dit boek essentiële mentale strategieën biedt voor elke atleet. >> Check laagste prijs
Beste voor diverse sportenHow Bad Do You Want It? Mastering the Psychology of Mind Over Muscle: Door Matt Fitzgerald: Dit boek koppelt de geest aan het lichaam en belicht prestaties uit verschillende sportdisciplines. Wat we bewonderen, is de diepgaande kennis die het boek biedt, met gebruik van recente onderzoeken. Het toont aan dat de menselijke geest vaak krachtiger is dan de fysieke conditie. >> Check laagste prijs
Beste voor mindset resetReset je mindset; over de belangrijkste en minst gestelde vraag: ‘Wat gaat er goed?’ Door Daan Jensen: In plaats van je te richten op het negatieve, stelt dit boek voor om je aandacht te richten op de positieve of neutrale kanten van het leven. We waarderen de combinatie van ervaringen en wetenschappelijk onderzoek in dit boek. Het biedt praktische inzichten om je mindset te verbeteren. >> Check laagste prijs

1. The Brave Athlete; Calm the F*ck Down and Rise to the Occasion, door Simon Marshal en Lesley Paterson

Volgens de schrijvers van dit boek worstelen atleten met hun drie breinen. Zij stellen namelijk dat je een apenbrein hebt (die je in leven houdt), een professorbrein (waarmee je door het leven navigeert) en een computerbrein (waarin je gewoonten vastgelegd zijn en je geheugen geraadpleegd kan worden). Zodra je geen controle hebt over die drie breinen, ontstaat er ruis of strijd. Op die momenten presteert een atleet minder goed dan hij zou kunnen. Door de drie breinen te leren onderscheiden, kun je ze op bepalende momenten koest houden en betere sportieve prestaties leveren.

2. The Champion’s Mind; How Great Athletes Think, Train, and Thrive, door Jim Afremow

Hoe je als atleet kunt pieken tijdens je belangrijkste prestaties en hoe je hierbij mentaal zo sterk mogelijk voor de dag komt, lees je in ‘The Champion’s Mind’. In het boek wordt ingegaan op je kwaliteiten als atleet en dat die kwaliteiten – hoe goed ze ook zijn – lang niet altijd betekenen dat je tijdens wedstrijden zult winnen. Hoe je wel succes behaalt, vertelt Jim Afremow je door informatie met je te delen die hij ook gebruikt bij de begeleiding van Olympische spelers.

3. How Bad Do You Want It? Mastering the Psychology of Mind Over Muscle, door Matt Fitzgerald

In dit boek wordt een link gelegd tussen je gedachten, je brein en de rest van je lichaam. Je leest over uitzonderlijke prestaties uit de geschiedenis die eigenlijk niet plaats hadden moeten vinden. Bij de uitleg wordt gebruik gemaakt van recente onderzoeken, waarbij aangetoond wordt dat een mens vaak meer kan dan de fysieke fitheid toe zou moeten kunnen staan. Er zijn verhalen vanuit verschillende sportdisciplines: fietsen, hardlopen, zwemmen, roeien en triatlon.

4. Reset je mindset; over de belangrijkste en minst gestelde vraag: ‘Wat gaat er goed?’, door Daan Jensen

Maar al te graag focussen we ons als mens zijnde op het negatieve in ons leven. Wat daarbuiten nog allemaal mogelijk is, willen we vaak niet eens zien. Door je blikveld te verbreden en ruimte te maken voor wat positief (of gewoon neutraal) is, ontstaan er kansen. Dit betekent dat je zelf iets kunt doen om je prestaties te verbeteren, zolang je je gedachten maar kunt verruimen en je niet alleen in het drama over wat er allemaal mis zou kunnen gaan blijft hangen. In dit boek zijn ervaringen gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek en dat maakt het bijzonder interessant en leerzaam.

5. De ultieme overwinning; leer denken als een winnaar, door Ellen Schouppe

Ellen Schouppe is sportpsychologe en vanuit haar ervaring kan ze je begeleiden bij het bereiken van jouw o zo belangrijke sportieve mijlpalen. Denk aan hoe je je energie verdeelt, hoe je je mentaal wapent en hoe je positieve houdingen aanleert. Er worden in dit boek 7 attitudes gepresenteerd die je helpen op sportief gebied te excelleren en hiervoor zijn 40 sporters geïnterviewd. Met ‘De ultieme overwinning’ heb je een concreet stappenplan in handen om je eigen sportontwikkeling vorm te geven.

6. Mindset; Awareness in Sport, door Jackie Reardon

Dit boek is niet alleen voor de sporter zelf geschreven, maar ook voor diegene die de sporter begeleidt. Op elk niveau (of je nu beginnend sporter of topsporter bent) kun je met de gedachtegang uit dit boek aan de slag. Je lichaam zelf en de prestaties die het aankan, veranderen niet en toch helpt het om je mindset aan te pakken. Uit onderzoek is namelijk gebleken hoe je mentale conditie je ertoe kan bewegen om nog betere prestaties te leveren dan fysiek mogelijk was.

7. The Inner Game of Tennis; The Ultimate Guide to the Mental Side of Peak Performance, door W. Timothy Gallwey

Deze bestseller helpt je als tennisser bij je concentratie, zelfvertrouwen en wilskracht. Dit boek gaat juist niet over het verbeteren van je tennistechnieken en dat is bijzonder. Het richt zich namelijk op de twee elementen van het tennisspel: wat er buiten je gebeurt en wat er binnenin je plaatsvindt. W. Timothy Gallwey beschrijft dat je niet alleen in gevecht treedt met je tegenstander op het veld, maar dat je vooral ook de strijd met jezelf aangaat. Hou je gedachten zuiver tijdens een wedstrijd en leer hoe je psychologisch voordeel ten opzichte van je opponent kunt bewerkstelligen.

8. Perfect Mind: Perfect Ride; Sport Psychology for Succesfull Riding, door Inga Wolframm

Bij veel sporten wordt de mindset al gezien als een bepalende factor voor het slagen in de sport. Toch is dat bij paardrijden nog niet altijd het geval. Door je echter wel op dat wat tussen je oren zit te focussen, kun je als rijder – of dat nu op hoog niveau is of voor je plezier – groeien. Een paard is een van de gevoeligste dieren die er zijn en zodra je in het zadel gaat zitten, zou je dus mentaal op je sterkst moeten zijn.

9. Foundations of Sport and Exercise Psychology, door Robert S. Weinberg en Daniel Gould

Dit boek neemt je als student mee naar de basis van de sportpsychologie. Het vertelt niet alleen over sportieve doelen behalen, maar ook over welke beroepen er binnen de sportwereld mogelijk zijn. Door de verhalen wordt er een brug geslagen tussen de theorie en de praktijk, waardoor het een van de meest gelezen sportpsychologieboeken is.

10. Breath; The New Science of a Lost Art, door James Nestor

Ademen lijkt zo vanzelfsprekend. Je wordt geboren, je ademt je hele leven lang en op een gegeven moment stopt het een keer en verlaat je de aardse wereld. James Nestor bewijst in zijn boek ‘Breath’ door onderzoek en ervaringen van topsporters hoe de adem van invloed is op je sportieve prestaties. Beter leren ademen (ja, dat kan!) kan niet alleen op sportief vlak een positieve invloed hebben, maar kan ook klachten als snurken en allergieën verminderen of een halt toeroepen. Dit boek is dan ook interessant voor iedereen en niet alleen de sporter.