Wat zijn de beste boeken over ADD? Als je deze diagnose hebt – of denkt het te hebben, kan het verlichtend werken om hier meer over te lezen. Lees verder voor de top 10 beste aanraders over ADD…

De top 10 met de beste boeken over ADD

Wie met ADD worstelt, of iemand in zijn naaste omgeving heeft die dit heeft, kan baat hebben bij het lezen van een van de boeken uit onderstaande top 10 lijst. Er zijn boeken speciaal geschreven voor kinderen of jongeren, maar ook titels die toegespitst zijn op volwassen en hoe dan om te gaan met ADD.

categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor inzicht en begripHet verstrooide brein door Gabor Mate: Dit boek kan je ondersteunen bij het kweken van begrip voor ADD. Interessant is de unieke benadering: ziet men iemand met ADD als iemand met een stoornis of als een uitzonderlijk creatief individu? Dit werk biedt een duidelijke visie en bruikbare tips. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor jongeren en omgevingWonderlijke wazigheid door Tirtsa Ehrlich: Veel mensen verwarren ADD met ADHD. Dit boek maakt de verschillen duidelijk en is specifiek gericht op jongeren en hun omgeving. Het geeft niet alleen advies voor degenen met ADD, maar ook voor hun familie en schoolomgeving. >> Check laagste prijs
Beste opvoedgidsOpvoedwijzer ADD en ADHD door Edward Hallowell en Peter Jensen: Deze gids benadert ADD en ADHD vanuit een positief perspectief. Door de krachtige eigenschappen van iemand met ADD te belichten, kan men een andere benadering in de opvoeding kiezen. Dit werk biedt ouders waardevol inzicht en praktische strategieën. >> Check laagste prijs

1. Het verstrooide brein; ADD begrijpen en helen, door Gabor Mate

Dit boek kan je ondersteunen bij het kweken van begrip voor ADD en wat vooral interessant is, is de benadering die je kunt kiezen en die in de tekst helder uitgelegd wordt. Heeft iemand met ADD volgens jou namelijk een stoornis, of is het brein van iemand met ADD juist veel creatiever dan van de rest van ons? ‘Het verstrooide brein’ geeft hierop een duidelijke visie en handige tips.

2. Wonderlijke wazigheid; uitleg, adviezen, tips en trucs over ADD voor jongeren en hun omgeving, door Tirtsa Ehrlich

Veel mensen denken dat ADD en ADHD hetzelfde is, maar met dit boek van Tirtsa Ehrlich kom je er achter wat de verschillen zijn en hoe je dan ook op een andere manier met beiden kunt omgaan. ‘Wonderlijke wazigheid’ is specifiek gericht op jongeren en young adults, waarbij je tips ontdekt over school en thuis. Deze tips zijn echter niet alleen voor iemand met ADD, maar ook het thuisfront en de school kan er zijn voordeel mee doen.

3. Opvoedwijzer ADD en ADHD; tips en strategieën voor ouders van kinderen met aandachtsproblemen, door Edward Hallowell en Peter Jensen

De ‘Opvoedwijzer ADD en ADHD’ bekijkt stoornissen vanuit een iets ander oogpunt, namelijk de positieve insteek in plaats van alleen maar de negatieve aspecten. Als je het karakter van iemand met ADD in een ander daglicht kunt stellen, ontstaat er (bijna) vanzelf een hele andere situatie. Hoe mooi zou het zijn als alle mensen die bij de opvoeding van een kind betrokken zijn de zaken eens vanuit hun kracht kunnen zien en handelen, in plaats van alleen maar te blijven hameren op hun zwakten? Dit boek helpt je dit inzicht te krijgen en geeft je een basis om je aanpak te veranderen.

4. Ankertjes 328 – ADD; verdwalen in een hoofd vol prikkels, door Ans Ettema-Essler

Ans Ettema-Essler vertelt je over de verschillen tussen ADD en ADHD en zij doet dit vooral omdat deze verschillen begrijpen leidt tot het anders behandelen van iemand die het heeft. Ook dit boek heeft aandacht voor de bijzondere talenten van iemand met ADD en heeft dus een positieve insteek. Je inlezen in deze stoornis geeft de handvatten om anders om te gaan met de problemen die met ADD gepaard gaan, of je het nu zelf hebt of iemand in je omgeving wil steunen.

5. Het ADD-syndroom; een nieuwe kijk op ADHD/ADD, door Thomas E. Brown

‘Het ADD-syndroom’ bekijkt de stoornis weer vanuit een heel ander perspectief, namelijk het wetenschappelijke. De schrijver weet je goed te informeren over de karakteristieken van ADD en hij heeft daarnaast een flink aantal tips voor je. Voor wie het lastig vindt om zich een beeld te schetsen van de verschillen tussen ADD en ADHD, zijn de vele voorbeelden die uit het alledaagse leven gegrepen zijn een echte eye opener.

6. AD(H)D, wat doe je daarmee?! Zelfversterkingsgids voor jongeren, door Corine Lancel

Deze gids geeft praktische oplossingen – klein en groot – voor jongeren met ADD of ADHD die je direct kunt uitproberen. Wat werkt, bouw je bewust in je ritme in. Ook vrienden, familie of docenten kunnen dit boek lezen om de jeugd te ondersteunen bij hun specifieke AD(H)D-uitdagingen. Als ervaringsdeskundige heeft deze auteur bijzondere (vaak simpele) oplossingen die een wereld van verschil kunnen maken.

7. Leven met ADD, door Sterre Hunvie

Wanneer je weet wat ADD is, betekent dat nog niet automatisch dat je weet welke impact dit op iemands leven heeft. In je eigen leven met ADD kan het daarom handig zijn om de ervaringen van een ander eens te lezen. Herkenning zorgt voor geruststelling en Sterre Hunvie weet als geen ander wat het effect van ADD op een gezin kan zijn. Haar man en zoon hebben er flink mee geworsteld. Nu leeft het gezin volgens een bepaalde strategie die voor iedereen werkt en dat biedt perspectieven voor alle partijen.

8. ADDaisy, door Tirtsa Ehrlich

Een kind dat op de basisschool zit, zegt de term ADD misschien helemaal niets, terwijl het er wel mee kan worstelen. ‘ADDaisy’ vertelt het verhaal van Daisy in groep 4 en het legt haarfijn aan ouders en behandelaars uit hoe een kind ADD op school beleeft. De belangrijkste doelgroep is echter het kind zelf. Heeft het ADD of zit er in de rest van de klas iemand met ADD? Dan kan Daisy haar punt prima overbrengen en inzicht op een leuke manier tot stand laten komen.

9. Healing ADD; The Breakthrough Program That Allows You to See and Heal the 7 Types of ADD, door Daniel Amen

Daniel Amen was een van de eerste onderzoekers die ontdekte wat de typische verschillen tussen ADD en ADHD waren. De verschillen betekenden automatisch dat er ook andere behandelmethoden nodig waren. Door het brein te bestuderen kwam hij tot de conclusie dat er 7 verschillende vormen van ADD zijn. In dit boek geeft hij onder andere aanbevelingen over medicatie, voeding, beweging, leefstijl, opvoeding en scholing. Met deze tips zou het leven van iemand met ADD een stuk aangenamer moet worden, waardoor ze een beter leven kunnen leiden.

10. Het is alsmaar zo druk in mijn hoofd; over ADHD en ADD bij volwassenen, door Bas van Heycop ten Ham

Bas van Heycop ten Ham gaat in dit boek in op volwassenen met ADD of ADHD. Met name de diagnose en het behandelplan worden toegelicht. Ook is er aandacht voor sociale en maatschappelijke problemen waar mensen met AD(H)D tegen aanlopen. Heldere voorbeelden en bewezen behandelmethoden geven mensen met – of in de omgeving van iemand met – AD(H)D weer een positiever uitzicht op het leven.