Wat zijn de beste boeken voor als je jezelf wilt ontdekken, vinden en/of leren kennen? Dit kan een moeilijk proces zijn, maar gelukkig zijn er vele goede boeken om je hierbij te helpen. Lees verder voor de top 10…

De top 10 met beste boeken over jezelf ontdekken, vinden en leren kennen

Wie je bent wordt vaak bepaald door je omgeving, waar je geboren bent, door wie je opgevoed wordt en de maatschappij die je omringt. Jij bent echter niet je omgeving, dus als je wilt ontdekken wie je wel diep van binnen bent, bekijk dan eens onderstaande boekenlijst om te zien of er voor jou iets bij zit om de ware jij boven water te krijgen. Het helpt bij het maken van keuzes en bij je lekker in je vel voelen.

Snel overzicht: Deze boeken over jezelf ontdekken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor zelfreflectieIn een labyrint jezelf ontdekken door Gernot Candolini: Dit boek benadert zelfontdekking als een doolhof waarin je jezelf navigeert. Het biedt inzichten in hoe het leven onvoorspelbaar kan zijn en hoe elk pad je leert over je eigen ik. We vinden dat het boek op een prachtige manier de metafoor van het doolhof gebruikt om het pad van zelfontdekking te illustreren. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor zelfliefdeHou van jezelf! door David-R Hamilton: Dit boek is gericht op het herontdekken en koesteren van eigenliefde. Het biedt 27 oefeningen om een diepere band met jezelf op te bouwen en je zelfvertrouwen te versterken. We zijn van mening dat het belangrijk is om een sterke band met jezelf te hebben, en dit boek geeft daar praktische handvatten voor. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor persoonlijkheidstypenHet Enneagram en het team in jezelf door Frank Schaper en Azwin Ressang: Het enneagram is een bekende methode voor zelfreflectie en dit boek biedt een uniek perspectief door de verschillende typen te bekijken als ‘het team in jezelf’. We waarderen de evenwichtige benadering van de auteurs, waarbij ze zowel de voordelen van het enneagram belichten als enkele kritische kanttekeningen plaatsen. >> Check laagste prijs

1. In een labyrint jezelf ontdekken, door Gernot Candolini

Het leven is eigenlijk een groot doolhof, waar je onverwacht links of rechtsaf slaat en waar je altijd een keuze hebt. Het letterlijk lopen van een labyrint kan daarom helpen om jezelf te leren kennen. Je weet niet hoe lang je over het labyrint doet of wat je op je pad tegenkomt, maar je leert er altijd iets nuttigs en zinvols van.

2. Hou van jezelf! Ontdek de kracht van eigenliefde en ga met zelfvertrouwen door het leven, door David-R Hamilton

Onderzoek toont aan dat we allemaal geboren worden met eigenliefde, maar dat we het gaandeweg kwijt raken. Dit leidt ertoe dat we vaak niet meer onszelf zijn en dat kan voor struikelblokken zorgen die helemaal niet nodig zijn. De auteur van dit boek heeft daarom 27 oefeningen beschreven waarmee je jezelf leert kennen en een goede band met jezelf kunt opbouwen. Jij bent diegene die dit leven in jouw lichaam zit, dus dan kun je het maar beter naar je zin hebben en blij met jezelf zijn.

3. Het Enneagram en het team in jezelf; Ontdek je veelzijdigheid, door Frank Schaper en Azwin Ressang

Het enneagram wordt gebruikt bij reflectiemethoden op de werkvloer in teamverband, maar het kan je ook alleen inzicht in jezelf geven. De typen uit het enneagram die bij jou passen (want dat kunnen er meer dan een zijn), vormen samen ‘het team in jezelf’. Het enneagram is enorm populair in Nederland, maart och weten de schrijvers van dit boek ook enkele kritische kanttekeningen te plaatsen. Dat maakt de leeropbrengst voor jouzelf alleen maar groter.

4. De Sparkle; Ontdek de details die het verschil maken en word de beste versie van jezelf, door Sietse Bakker

Elke kleine verandering in het leven heeft gevolgen en deze gevolgen kunnen positief of negatief zijn. Om zelf weer grip op je eigen leven te krijgen, is het handig je bewust te worden van de details die in jouw leven het verschil maken. Wat is voor jou geluk, welke rol speelt gezondheid, wanneer ben je ‘geslaagd’ in het leven en hoe functioneren je relaties? Het begint allemaal bij jezelf en ‘De Sparkle’ kan je helpen ontdekken welke aftakkingen van de hoofdroute het voor jou waard zijn om ze bewust te nemen.

5. Hondenspiegel; Ontdek wat je hond vertelt over jezelf, door Inge Pauwels

Als je goed naar de hond en zijn baas kijkt, zie je dat ze op elkaar lijken. Niet zozeer qua uiterlijk (hoewel dat ook kan), maar vooral qua gedrag. Een baas die zenuwachtig is, levert vaak ook een hele drukke en nerveuze hond op. Met de hondenspiegeltechniek kun je je bewust worden van wat er binnenin je speelt. Je hoeft alleen maar goed naar het gedrag van de hond te kijken en ontdekt zo niet alleen je valkuilen, maar ook waar je kwaliteiten liggen.

6. Master Your Mindset; Leef je mooiste leven, door Michael Pilarczyk

Dit boek gaat niet alleen over jezelf vinden, maar kan je ook op spiritueel en zakelijk vlak ondersteunen bij je persoonlijke groei. Zodra je weet hoe je gedachten te werk gaan, kun je de mindere kanten daarvan aanpakken. Dit kan alleen maar positieve effecten op je leven hebben en daarom is ‘Master Your Mindset’ en de vragenlijst die inbegrepen is een mooi startpunt voor elk individu.

7. Patronen doorbreken; Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen, door Hannie van Genderen

Schematherapie is een werkvorm die je helpt om patronen te herkennen en doorbreken. Het gaat dan om patronen die zich telkens maar weer herhalen en waar je maar geen vat op lijkt te krijgen. Je ziet het wel, maar voelt je machteloos. Zodra je weet waar die gedachten vandaan komen, krijg je de kans om ze om te buigen. Dit is het startpunt van jezelf echt leren kennen en er vervolgens alles aan doen om je beter te gaan voelen.

8. Welke kleur heeft jouw parachute? Voor jongeren; Ontdek jezelf, bepaal je toekomst, door R.N. Bolles

Opgroeien, studeren en uitzoeken wat voor werk je later als je groot bent wilt gaan doen, gaat gepaard met ups en downs. Het is namelijk helemaal niet zo makkelijk om op jonge leeftijd al te bepalen wat je later wilt worden en een verkeerde keuze is zo gemaakt. Met ‘Welke kleur heeft jouw parachute?’ heb je precies dat in handen wat je gaat helpen om die keuze beter of makkelijker te kunnen maken.

9. Het grote boek van jezelf; Ontdek wat jij echt leuk vindt en waar je goed in bent – Helpt bij keuze voor studie en beroep, door Gerdy Geersing

Voor de jeugd is keuzes maken lang niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend. Welke afwegingen maak je en luister je naar je hart of naar je hoofd? Om je te helpen is er ‘Het grote boek van jezelf’. Het legt juist niet de nadruk op je toekomst in de vorm van studie of beroep, maar gaat juist in op de manier waarop je keuzes maakt. Als je jezelf namelijk als startpunt neemt, zijn een hele hoop keuzes ineens helemaal niet meer zo lastig. Ga aan de slag met de testen, opdrachten en andere activiteiten en maak het jezelf makkelijk door je eigen ik beter te leren kennen.

10. Ken jezelf – inzichtkaarten; 80 vragen om je diepere zelf te ontdekken, door Centrale Uitgeverij Deltas

Nee, dit is geen boek zoals de vorige 9 titels dat waren, maar ze leiden wel degelijk tot zelfkennis. Door de vragen die op de inzichtkaarten gesteld worden, ga je nadenken over jezelf en wat belangrijk voor je is in dit leven. Je kunt de vragen alleen doornemen, er een dagboek over bijhouden, of ze samen met een vriend of andere relatie beantwoorden.