Wat zijn de beste boeken over bekende of interessante complottheorieën? Wij geven je hier onze aanraders. Lees verder voor de top 10 meest fascinerende complot-boeken…

De top 10 met beste boeken over complotten of complottheorieën

Een boek met een goed complot kan je uren bezighouden. Je raakt geboeid door de feiten en connecties die gelegd worden en kunt je boek nog maar moeilijk aan de kant leggen. Bij onderstaande boekenlijst is het niet anders. Duik er nog maar eens stevig in en bepaal voor jezelf wat je gelooft.


Snel overzicht: Deze boeken over complotten & complottheorieën raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste historische analyseHet nazisme en complottheorieën: Dit boek van Richard Evans biedt een diepgaande analyse van vijf complottheorieën gerelateerd aan het Hitler-tijdperk. De auteur onderzoekt nieuw bewijsmateriaal en belicht opvallende gelijkenissen tussen bepaalde theorieën. Het zorgt ervoor dat je opnieuw gaat nadenken over de invloed van complotten in historische contexten. >> Check laagste prijs
Meest controversiële uitlegThe Trigger: Geschreven door David Icke, duikt dit boek in de gebeurtenissen van 11 september en de aanval op de Twin Towers. Icke presenteert bewijs dat de officiële verklaring tegenspreekt, wat de lezer laat afvragen welke versie van de gebeurtenissen de echte waarheid is. >> Check laagste prijs
Beste spannende fictieUltiem bewijs: In dit spannende verhaal van Peter James gaat een onderzoeksjournalist op een wereldwijde zoektocht naar bewijs van het bestaan van God. Tijdens deze zoektocht wordt hij gevolgd door mysterieuze groepen die het bewijs niet willen onthullen, wat resulteert in een meeslepende leeservaring. >> Check laagste prijs

1. Het nazisme en complottheorieën; de paranoïde verbeelding en het Hitler-tijdperk, door Richard Evans

In dit boek gaat de auteur in op vijf complottheorieën waar men eigenlijk al niet meer in geloofde vanwege de feiten die niet overeen kwamen. Nu is er nieuw bewijsmateriaal en heeft men soms een andere blik op zaken, waardoor het de moeite waard is om elke theorie nog eens diepgaand te onderzoeken. Het zal je verbazen welke gelijkenissen er zijn tussen bepaalde theorieën. Het zet je in ieder geval weer eens aan het denken over hoeveel invloed we zelf in deze wereld denken te hebben.

2. The Trigger: The Lie That Changed the World – Who Really Did it and Why, door David Icke

Auteur David Icke heeft meerdere boeken geschreven over belangrijke momenten in de geschiedenis, maar dit boek gaat over 11 september en de aanval op de Twin Towers in New York. Hij geeft in dit boek bewijzen, waardoor de officiële verklaring die toentertijd afgegeven is makkelijk van tafel geveegd kan worden. Kan het echt kloppen wat deze schrijver beweert in dit controversiële boek?  

3. Ultiem bewijs, door Peter James

Wanneer een onderzoeksjournalist in contact komt met een oude man die beweert bewijs te hebben dat God echt bestaan heeft, gaat hij hem helpen bij het leggen van de laatste stukjes van de puzzel. Er komen coördinaten boven water en hierdoor reist hij over de hele wereld. Blijkbaar wordt hij tijdens zijn zoektocht gevolgd door partijen die niet willen dat het bewijs van het bestaan van God openbaar wordt gemaakt en dat levert een spannend boek op.

4. Samenzweringen; een chronologisch overzicht over complotten en geheime genootschappen, door John Michael Greer

John Michael Greer verkent vele complotten en samenzweringen in dit boek en daarnaast gaat hij in op het bestaan van geheime genootschappen. Van de Opus Dei tot de Tempeliers en alles daartussen, dit boek met prachtige illustraties geeft je een nieuwe kijk op zaken die lang geleden al een mysterieuze rol hebben gespeeld. Het lijkt te lang geleden om nu nog invloed te hebben, maar toch is de wereld zoals we die kennen er door gevormd.

5. Complotdenkers; hoe gevaarlijk is het geloof in samenzweringstheorieën? Door Maarten Reijnders

In ‘Complotdenkers’ lees je wat bepaalde mensen beweegt om in complottheorieën te geloven. Maarten Reijnders heeft hiervoor diverse complotdenkers geïnterviewd over hun eigen complottheorie. Hij sprak onder andere met iemand die de verhalen over de Holocaust niet 100% gelooft en iemand die zegt dat hij weet wie president Kennedy heeft vermoord. Hij legt daarnaast uit hoe je een dergelijke theorie herkent en dat het soms voor velen gewoon te makkelijk en te verleidelijk is om erin te geloven.

6. Titanic or Olympic; the Truth Behind the Conspiracy, door Steve Hall

Dit Engelstalige boek gaat in op geruchten die al sinds 1912 de ronde doen. Is de Titanic werkelijk het schip dat gezonken is? Of gaat het om het schip de Olympic, die als twee druppels water op de Titanic lijkt? Steve Hall neemt je mee terug in de tijd en vertelt je over de samenzwering die mogelijk ontstaan is door een verzekeringskwestie nadat de Olympic tijdens een eerdere tocht was beschadigd.

7. De geheime boodschappen van Rennes-le-Château; het land van Maria Magdalena, katharen en tempeliers. Een tocht door het pelgrimsoord van een nieuwe wereld. Door J. Rameijer

Iedereen kent Santiago de Compostela als pelgrimsoord, maar wist je dat er aan de voet van de Pyreneeën aan de Franse kant ook zo’n plek ligt? Rennes-le-Château heet de plaats en je oren gaan klapperen van wat zich daar allemaal af schijnt te hebben gespeeld. J. Rameijer laat door middel van kaarten, foto’s en verhalen zien hoe de geschiedenis van toen er uit heeft gezien. Er zijn duidelijk raakvlakken met andere boeken, zoals die van Dan Brown, maar dat neemt niet weg dat de getoonde bewijzen overtuigend en intrigerend zijn.

8. Het Columbus Mysterie, door Steve Berry

In ‘Het Columbus Mysterie’ beschrijft de auteur het leven van Tom Sagan. Hij is journalist, maar alles waar hij zo hard voor heeft gewerkt wordt teniet gedaan doordat een van zijn stukken ontkracht wordt. Een onbekend iemand reikt hem de hand, waardoor hij een kans krijgt om zijn carrière te redden. Hiervoor reist hij naar Wenen, Jamaica en Praag en dat heeft alles te maken met de grote ontdekkingsreiziger die we allemaal kennen: Christopher Columbus.

9. De verdwenen orde, ook door Steve Berry

Wie “the Curse of Oak Island’ al jaren volgt, zal ook geïnteresseerd zijn in dit boek, waarin de Ridders van de Gouden Cirkel besproken worden. Dit geheime genootschap heeft schatten gestolen en in de hele Verenigde Staten verstopt. Twee van de nabestaanden van de leden van de Ridders van de Gouden Cirkel zijn nu op zoek naar de schatten en hiervoor worden diverse staten bezocht en binnenstebuiten gekeerd. Het vinden van een verborgen schat is al niet makkelijk, maar dan gaat ook de politiek zich er nog mee bemoeien.

10. De Deventer moordzaak; het complot ontrafeld, door Bas Haan

Bas Haan heeft als onderzoeksjournalist zijn stempel gedrukt op het ontstaan van de geruchten omtrent de Deventer moordzaak. Alle betrokken worden onder de loep genomen, van justitie tot politie en van de media tot diegene die uiteindelijk voor de moord van weduwe Jacqueline Wittenberg veroordeeld is. Je ontdekt de leugens, chantage en manipulaties die zich voor hebben gedaan.

En verder…

Tot slot zijn ook klassiekers erg aan te raden, zoals George Orwell en zijn boeken Animal Farm en 1984. Ook Aldous Huxley met Brave New World is een klassieke aanrader.