Wat zijn de beste boeken over gender, geslacht, genderitentiteit en genderstudies? Als we nog een tijdje doorgaan, komen er steeds meer genders bij. Het kan dus zinvol zijn om de gedachtegang hierachter te begrijpen, voordat je voorbarige conclusies maakt. Lees verder voor de top 10 boeken over gender…

De top 10 met beste boeken over gender

Gender is al een tijdje een hot topic en dat zal het voorlopig zeker blijven. Het is namelijk niet zomaar een extreemlinkse hobby, maar het krijgt al een serieuze aanpak. Van aankondigingen in de trein die niet alleen maar meer voor mannen of vrouwen zijn, tot het kruisje in het paspoort bij het geslacht dat anders is dan oorspronkelijk bij je geboorte is geconstateerd. Over dit boeiende onderwerp zijn dan ook vele boeken geschreven, tot nu toe meestal in de Engelse taal. De titels hieronder nemen je mee in de wereld van gender.

Snel overzicht: Deze boeken over gender raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Diepgaandste inzichtThe End of Gender; Debunking the Myths about Sex and Identity in Our Society, door Debra Soh: De identiteit verbonden aan geslacht wordt door deze auteur opgesplitst in verschillende facetten. Het boek duikt in onderwerpen zoals ouderschap, de effecten van transgender-zijn op het brein, en meer, op basis van wetenschappelijk onderzoek. We vinden dit boek uitblinken in het geven van een compleet en diepgaand inzicht. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor jongerenBeyond the Gender Binary, door Alok Vaid-Menon: Met slechts 64 bladzijden is dit boek specifiek geschreven voor tieners en benadrukt het belang van het zien van alle kleuren van de regenboog als het gaat om gender. We waarderen vooral de toegankelijkheid van het boek voor jongeren en zijn positieve boodschap. >> Check laagste prijs
Meest humoristische en wetenschappelijke benaderingDelusions of Gender; How Our Minds, Society, and Neurosexism Create Difference, door Cordelia Fine: Dit boek daagt de notie van verschillende “mannelijke” en “vrouwelijke” breinen uit. Met behulp van neurowetenschappelijk onderzoek laat het zien dat gedrag niet bepaald wordt door biologische verschillen in het brein. We waarderen vooral de humoristische en wetenschappelijk gefundeerde benadering van het boek. >> Check laagste prijs

1. The End of Gender; Debunking the Myths about Sex and Identity in Our Society, door Debra Soh

De identiteit die verbonden is aan je geslacht wordt door deze auteur in verschillende facetten opgesplitst. Heeft de gemeenschap waar je in opgroeit bijvoorbeeld invloed op hoe je je tijdens je leven ontwikkelt en kan dit je geslacht beïnvloeden? Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek stelt ‘The End of Gender’ een aantal misopvattingen aan de kaak. Dit boek gaat over ouderschap, maar bijvoorbeeld ook over wat het zijn van transgender voor gevolgen heeft op het brein. Dit boek zet je daadwerkelijk aan het denken over alles dat met het geslacht en je identiteit te maken heeft.

2. Beyond the Gender Binary, door Alok Vaid-Menon

Dit boekje (met maar 64 bladzijden) is geschreven voor tieners en benadrukt vooral dat je niks in zwart-wit moet zien, maar juist alle kleuren van de regenboog op je vizier moet hebben om de positieve aspecten van gender in deze wereld te ontdekken. Door je blik te verruimen en je verbeelding de vrije loop te laten, is er ineens veel meer mogelijk.

3. Delusions of Gender; How Our Minds, Society, and Neurosexism Create Difference, door Cordelia Fine

In ‘Delusions of Gender’ ontkracht de auteur de gedachte dat er twee verschillende breinen zijn, die van de man en die van de vrouw. Door neurowetenschappelijk onderzoek laat ze zien dat die verschillen in het brein niet aantoonbaar zijn en dat juist de maatschappij waarin we opgroeien van veel grotere invloed is op het gedrag dat een man of vrouw vertoont. Cordelia Fine is in staat om alle informatie helder over te brengen en doet dit ook nog eens op een humoristische wijze.

4. The Madness of Crowds; Gender, Race and Identity, door Douglas Murray

Dit boek gaat in op de vier zaken die in onze maatschappij in de 21e eeuw voor de grootste verdeeldheid zorgen: seksualiteit, geslacht, ras en technologie. De schrijver legt uit dat er sprake is van ware culturele oorlogen en ze vinden plaats op je werkplek, bij je thuis en op school. Met ‘The Madness of Crowds’ weet Douglas Murray perfect uiteen te zetten wat er mis is met de hedendaagse maatschappij en dit boek leidt dan ook geheid tot flinke discussies. Lukt het ons nog om de massahysterie een halt toeroepen?

5. Cynical Theories; How Activist Scholarship Made Everything about Race, Gender, and Identity – And Why this Harms the Body, door Helen Pluckrose en James Lindsay

De maatschappij wordt bedreigd door allerlei foute ideeën die zomaar als waarheid worden aangenomen. Dit schept verwarring en kan ertoe leiden dat je op zoek wilt gaan naar wat dan wel de waarheid is. De rol van ‘activist scholarship’ wordt hierbij kritisch onder de loep genomen, want het blijkt vaak een averechts effect te hebben.

6. Feminist fataal; alles wat je lekker zelf mag weten over gender, seks en je lichaam, door Dorien van Linge

De auteur van ‘Feminist fataal’ heeft genderstudies en sociologie gestudeerd en dat zorgde voor veel herkenning over hoe ze zich in haar tienerjaren gevoeld heeft. De onzekerheid van toen – die vooral door generieke gedachten vanuit de maatschappij opgelegd werden – maakte ruimte voor begrip. Dit boek heeft Dorien van Linge dan ook geschreven vanuit de gedachte dat ze het zelf als tiener had willen lezen. Het had een aantal zaken een stuk makkelijker en begrijpelijk gemaakt. Dit boek gaat niet alleen over feminisme, maar ook over je eigen lichaam, racisme, seksualiteit en gender.

7. Onzichtbare vrouwen; waarom we leven in een wereld voor en door mannen ontworpen, door Caroline Criado Perez

Dat er sprake is van een ‘genderdatakloof’ wordt met dit boek wel duidelijk. Caroline Criado Perez laat aan de hand van voorbeelden zien hoe onze maatschappij ingericht is voor en door mannen. Wie nog steeds denkt dat gender geen rol speelt, is dit boek zeker een aanrader. Met de onderzoeken die de auteur gedaan heeft, is er geen ontkomen meer aan dat vrouwen inderdaad vaak bewust onzichtbaar gemaakt zijn in het verleden en vandaag de dag nog steeds niet dezelfde plek in mogen nemen als de man.

8. Undoing Gender, door Judith Butler

Judith Butler is een gender theoritica die veel invloed heeft gehad (en nog steeds heeft) op de politiek. Ze heeft geconstateerd dat er vaak verkeerd (of helemaal geen) beleid is over gender en seksualiteit en dat dit mensen beperkt in hoe ze zich voelen. In ‘Undoing Gender’ weet ze haarfijn uit te leggen welke theorieën en relaties van invloed zijn op hoe de mens zich ontwikkelt en welke rol gender daarbij speelt.

9. Testosteron Rex; het einde van de gendermythe, door Cordelia Fine

Dit is het tweede boek van Cordelia Fine op deze lijst en dat is bewust gedaan. Ze weet als geen ander de vinger op de zere plek te leggen wanneer het gaat om de algemene denkwijze over de verschillen tussen man en vrouw. Op gekscherende wijze pleit ze ervoor om de dinosaurus nu eindelijk eens te begraven en open te staan voor wat haar onderzoek heeft aangetoond.

10. Gender Studies, door Bettina Rheims

Bettina Rheims heeft twintig jaar geleden – toen het aantal AIDS-gevallen zijn top bereikte – het boek Modern Lovers gepresenteerd. Dit ging vooral in op androgene en transgender personen. Met ‘Gender Studied’ gaat ze een stap verder. Ze laat diverse personen met hun eigen gender identiteit aan het woord en brengt ze daarnaast prachtig in beeld.