Wat zijn nou echt de beste persoonlijke ontwikkeling-boeken die je gelezen moet hebben? Het loont om aan jezelf te werken, bijvoorbeeld op emotioneel, zakelijk, sociaal of mentaal gebied. Lees verder voor onze beste aanraders over persoonlijke ontwikkeling. We vertellen je in deze topkeuzelijst wat de meest inspirerende zelfontwikkeling-boeken zijn…

Snel overzicht: Deze persoonlijke ontwikkelingsboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor actie en praktijkgerichtheidHet NLP Doe-Boek – Rubin Alaie: Het is geen geheim dat we van actie houden en dat is precies waar dit boek over gaat. NLP wordt door velen beschouwd als een van de meest effectieve methoden om tot actie over te gaan in plaats van alleen maar na te denken. We waren onder de indruk van hoe praktijkgericht dit doe-boek is met zijn 129+ doe-missies die je uitdagen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor eenvoudige levensregelsJordan Peterson: De orde voorbij – 12 nieuwe regels voor het leven: We waarderen de eenvoudige en directe benadering van Jordan Peterson. Zijn inzichten, verpakt in gemakkelijk te volgen regels, zijn verhelderend. Dit boek, als vervolg op zijn eerste, is net zo revolutionair en wij geloven dat het een essentiële gids kan zijn voor velen die op zoek zijn naar wat structuur en duidelijkheid in hun leven. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor mindset en inspiratieMichael Pilarczyk – Je bent zoals je denkt: in verbinding met de bron: We kunnen niet ontkennen dat Pilarczyk’s stem en inhoud beide krachtig zijn. Hoewel we enige kritiek hadden op zijn vorige boek, vinden we dit vervolg veel diepgaander en verrijkend. Voor iedereen die op zoek is naar een inspirerend boek dat aanzet tot nadenken, is dit een topkeuze. >> Check laagste prijs

De top 10 beste boeken voor je persoonlijke ontwikkeling

Laten we naar de top 10 gaan kijken met de beste aanbevelingen rondom dit thema.

#1. Absolute aanrader voor persoonlijke ontwikkeling: Het NLP Doe-Boek – Rubin Alaie

Oké, waarom zetten we een NLP-boek bovenaan onze aanraderlijst voor persoonlijke ontwikkeling? Omdat NLP de enige methodiek is die jou aanzet tot actie – in plaats van op je luie reet zitten psychologiseren en nadenken ‘over het leven,’ ‘over je gevoelens’, ‘over je maaindset’ en over ‘je relatie met geld’. Dat slappe gelul doe je maar gezellig op de koffie bij Priscilla. Als je echter daadwerkelijk wilt groeien en iets aan je leven wilt doen, dan moet je met doe-stapjes aan de slag. Dat is exact de reden waarom we dit boek op #1 hebben gezet: we stonden versteld van hoe praktijkgericht dit doe-boek is, doordat het 129+ kleine doe-missies bevat om jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Sterk boek!

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

#2. Jordan Peterson: De orde voorbij – 12 nieuwe regels voor het leven

Zijn eerste boek met 12 regels voor het leven was al revolutionair in zijn eenvoud: maak je bed op en houd je rug recht. Zo simpel kan het zijn en zo simpel is het ook gewoon. Het is een genot om de gedachten van Jorden Peterson te kunnen volgen via zijn boek. Dit vervolg is dan ook onmisbaar.

#3. Michael Pilarczyk – Je bent zoals je denkt: in verbinding met de bron

Hij heeft de mooiste stem van Nederland, maar ook inhoudelijk heeft hij altijd wat te melden. Hoewel we zijn vorige boek – Master Your Mindset – haast van ondraaglijke lichtheid en algemeenheid vonden, is dit vervolg vele malen krachtiger en een echte aanrader.

#4. Eva Jinek: Droom Groot

Laten we eerlijk zijn: wie het tot de tv schopt, wordt multimiljonair. Kijk maar eens naar de salarissen van de verschillende talkshow-hosts in Nederland. Wie is er allemaal succesvol geworden op deze en andere manieren? Eva Jinek heeft het onderzocht en beschrijft het op briljante wijze in dit boek.

#5. Michel Vos: Get Your Shit Together

Michel Vos kennen we van de podcast: Eindbazen. Het is altijd een chaotische podcast geweest waarin Michel Vos en Wiggert Meerman allerlei maaindset-onderwerpen bespraken die ze ’tof’ en ‘interessant’ vonden. Gasten laten uitspreken, dat kenden ze niet. Liever verlichtten ze hun gasten met hun eigen tweedehands wijsheden. Maar goed, toen werd het tijd dat de heren hun eigen boek gingen schrijven. En we moeten eerlijk zeggen: wow, nu pas komen ze echt goed tot hun recht. Michel Vos wil altijd gewoon zelf vertellen – en gelukkig is een eigen boek daar een ideaal medium voor. Hij heeft namelijk echt briljante dingen te melden over succes en hard werken. In zijn eigen boek komt hij dan ook subliem uit de verf.

#6. Tim Ferris: Een Werkweek Van 4 Uur

Iemand die het leven echt heeft begrepen en gehackt, is Timothy Ferris. Hij weet precies hoe je naar een werkweek van vier uur gaat en ondertussen een droomlichaam en droom-lifestyle opbouwt. Je mag dit boek niet missen als je jezelf wilt ontwikkelen.

#7. Els van Steijn: De Fontein

De diepe kennis over familiesystemen wordt steeds meer mainstream. Tot 10 jaar geleden kon je alleen in obscure seminars iets leren over deze wijsheden, maar tegenwoordig kent bijna ieder vakgebied wel ‘die ene methode met die poppetjes’. Ook een boek over familieopstellingen – De Fontein – is een landelijke bestseller geworden. Erg knap – en terecht want het is een fantastisch boek voor als je zelfontwikkeling serieus neemt en dus bereid bent om diep naar je systemen te kijken in je leven.

#8. Hal Elrod: Miracle Morning – 6 gewoontes om je leven succesvoller te maken

Er gebeuren magische dingen in je leven als je vaarwel zegt tegen comfort.

#9. David Goggins: Can’t Hurt Me – Master Your Mind and Defy the Odds

Als je ooit zijn interviews hebt gezien, dan weet je: de woorden van David Goggins komen echt binnen. Hij heeft heel hard moeten werken om succes te bereiken. En dat vertelt hij je onverbloemd. Verplicht leesvoer voor iedereen die wat van zijn leven wil maken.

#10. Cal Newport: Diep Werk – Werken met aandacht in een wereld vol afleiding

All in en all out. Dat is het principe achter een gelukkig leven: volledig diep werken en volledig ontspannen. Geen grijze gebieden meer. Dat maakt van dit boek een aanrader.

Beste boeken per categorie in persoonlijke ontwikkeling

Tot slot raden we je nog sterk aan om een kijkje te nemen in de verschillende categorieën binnen zelfontwikkeling.

De meest interessante boeken over zelfontwikkeling

Iedereen doet aan zelfontwikkeling, of je de term nu leuk vindt of niet. Op de lagere school leer je lezen en schrijven, in het voortgezet onderwijs leer je samenwerken met anderen en bij je eerste sollicitatie wordt er aan je gevraagd wat je plannen voor de toekomst zijn. Of het nu om zelfontwikkeling op persoonlijk vlak of werkgebied gaat: iedereen ontwikkelt zichzelf in het leven. Met behulp van onderstaande top 10 kun je wat hulp krijgen op dit pad van ontwikkeling.


Snel overzicht: Deze boeken over zelfontwikkeling raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor praktische toepasbaarheidHet NLP Praktijk Doe-Boek: Met dit boek ga je elke week aan een nieuwe missie werken waarin je NLP toepast in jouw eigen praktijk. We waarderen dit boek vooral vanwege zijn focus op praktische toepasbaarheid en groei in communicatievaardigheden. >> Check laagste prijs (op bol.com).
Scroll even verder voor een goedkopere variant!
Beste zelfhulpoptieDIY Goeroe: Dit boek legt de nadruk op zelfreflectie en proactieve persoonlijke ontwikkeling. Het toont aan dat je geen dure coachingsessies nodig hebt om jezelf te verbeteren, en dat je heel wat vooruitgang kunt boeken op eigen kracht. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor toekomstige carrièregroeiHoe ziet jouw werk er straks uit?: We vinden dit boek een eye-opener omdat het lezers aanmoedigt om kritisch naar hun toekomstige carrièremogelijkheden te kijken en hun talenten dienovereenkomstig te ontwikkelen. Een waardevol hulpmiddel voor wie zijn carrière toekomstbestendig wil maken. >> Check laagste prijs

De top 10 met meest boeiende boeken over zelfontwikkeling volgens ons lezerspanel

Tot slot vroegen we ook aan onze lezers welke boeken zij in hun top 10 zetten. Dit kwam eruit:

1.     Het NLP Praktijk Doe-Boek – in 52 weken naar meesterschap in NLP

Bij Neuro Linguïstisch Programmeren gaat het om het leren zien van je ingesleten gewoonten of patronen en hier een andere draai aan willen geven. Het NLP Praktijk Doe-Boek geeft je de middelen in handen om elke week aan een missie te werken waarin je NLP toepast in jouw eigen praktijk. Je leert anders communiceren en je omgeving zal merken dat je in positieve zin aan het veranderen bent. Het is onze nummer 1 keuze vanwege de praktische toepasbaarheid op elk niveau.

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

2.     DIY Goeroe – hoe je meer uit je ontwikkeling haalt? Zoek het lekker zelf uit!

Zelfontwikkeling gaat hand in hand met zelfreflectie. Dat is ook wat auteur Raymond de Looze stelt in stap 3 van de 6 stappen in zijn boek ‘DIY Goeroe’. Je kunt wachten totdat jouw werkgever vraagt wat je de komende periode wilt ontwikkelen, maar je kunt ook proactief te werk gaan en je ook op andere vlakken in je leven afvragen wat je graag anders zou willen zien. Met dit boek heb je geen dure coachsessies nodig, je doet het helemaal zelf.

3.     Hoe ziet jouw werk er straks uit? – neem zelf het initiatief om nieuwe talenten te ontwikkelen

Dit boek vinden wij echt een eye opener, want wat blijkt: heel veel mensen vermoeden wel dat hun werk op termijn zal veranderen (of geheel zal verdwijnen vanwege technologische ontwikkelingen), maar bijna niemand doet actief iets met deze informatie. We blijven allemaal studeren en solliciteren, zonder verder vooruit te kijken hoeveel toekomst er nog binnen dit vakgebied is. Met dit boek leer je kritisch naar jouw baan te kijken en je kwaliteiten verder te ontwikkelen.

4.     Op weg naar vitaliteit – een verhaal over zelfontwikkeling en vinden van betekenis in het leven

In dit boek vind je theorie in combinatie met een zeer persoonlijk verhaal. Het gaat om de nog jonge auteur Silke van de Leur en hoe zij een lange periode thuis heeft gezeten, omdat ze er helemaal doorheen zat. Er kwam niks uit haar vingers en haar hoofd zat vol watten die helder nadenken onmogelijk maakten. Door haar interesse in psychologie is ze zichzelf vragen gaan stellen en het resultaat is dit boek waarin je – naast het persoonlijke verhaal – ook theorie, oefeningen en tips vindt.

5.     Het Tau – Een gids voor zelfontwikkeling in het dagelijks leven

Zelfontwikkeling is zoveel meer dan alleen een studie op jonge leeftijd doen en daarna tijdens je werkzaam leven trainingen blijven volgen om up-to-date te blijven. Echte zelfontwikkeling begint diep van binnen en is iets vanuit jezelf. Het is een natuurlijke nieuwsgierigheid naar hoe je een betere versie van jezelf kunt zijn. Tau helpt je om die rode draad in je leven te vinden en spiritualiteit als een wijze van zelfontwikkeling te gebruiken. Een andere benadering die volgens ons aandacht verdient.

6.     Mooi mens – over zelfliefde, zelfontwikkeling en zoveel meer

Alleen de titel vinden wij al prachtig. Het zet je aan tot het openslaan van het boek en als je toevallig weekend of vakantie hebt, zul je het niet snel meer naast je neerleggen. Dit boek vraagt erom in een ruk uitgelezen te worden. De toepassing van wat je leest, zal wel iets langer duren natuurlijk. Lees over je leven simpel maken en wat dat je oplevert, over jezelf waarderen zoals je bent en positief blijven als het o zo makkelijk is om drama te creëren of intens te klagen over je leven.

7.     Waarin schuilt mijn kracht? – zelfontwikkeling door positief denken

Er is niks mis met positief denken, maar je moet wel ook realistisch blijven. Auteur Rosa Wouters heeft daarom dit boek geschreven, waarin ze je met beide benen op de grond zet, maar je ook de sleutels tot succes en acceptatie geeft. Wie ben je, waar sta je voor en waar liggen je kwaliteiten? Dat zijn allemaal vragen die aan bod komen bij de ontwikkeling van het zelf. Wij denken dat dit boek vooral geschikt is voor mensen die zich net bewust worden van zaken.  

8.     Ben jij ook anders gewoon? – een zelfontwikkeling handboek

Wij houden wel van het woord ‘omwegmensen’. Het geeft een soort algemene en niet te negatieve verklaring voor mensen die anders op hun doelen afgaan. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, want anders zou het leven ontzettend saai worden. Auteur Nadia de Ley geeft met ‘Ben jij ook anders gewoon?’ op persoonlijke wijze invulling aan hoe mensen met dyspraxie en HSP de wereld beleven. Het kant een verhelderend boek zijn voor mensen die hier ook mee worstelen.

9.     Het ware Enneagram – zelfontdekking en zelfontwikkeling met de bewezen enneagramtest

Het Enneagram is een begrip in de managementwereld en ook coaches gebruiken de test bij het duidelijk maken van een persoonlijkheid. De theorie van het enneagram is niet uit het niets ontstaan, want er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wat heb je aan het enneagram? Als je de test doet, leer je jezelf beter kennen en weet je waar je kwaliteiten liggen. Het kan helpen bij studiekeuze, beroepskeuze, in relaties of andere vormen van persoonlijke ontwikkeling.

10.  Een nieuwe richting – een tekstbundel voor zelfontwikkeling, groei, bewustzijn en heling

Deze keer geen pakkende tekening of mooie foto’s die de tekst aanvullen, maar vooral toepasselijke teksten en gedichten die je ziel raken en je aan het denken zetten. Het is een wat spiritueler boek dan de meeste praktische boeken over zelfontwikkeling. Het kan een lichtje laten schijnen op je persoonlijke pad in het leven en alles wat je tot nu toe hebt meegemaakt. Het is volgens ons een aanrader voor mensen die steun halen uit zinnen met emotionele betekenis.

Tot slot

Zelfontwikkeling is een breed begrip en het mooie ervan is, dat je er op elk moment bewust voor kunt kiezen. Je hoeft niet af te wachten tot een werkgever, je partner of ouders ernaar vragen. Jij beslist zelf hoe je je leven vormgeeft en welke rol jij in jouw leven en dat van anderen wilt spelen. De top 10 biedt op verschillende vlakken hulp bij jouw zelfontwikkeling.

Op jouw succes!