Wat zijn de beste boeken die je als aanstaande moeder moet lezen? Hoe kun je je het beste voorbereiden op de komst van je baby? Onze redactie las en beoordeelde de boeken die hiervoor geschreven zijn en stelde een brede top tien met aanraders samen voor aanstaande moeders. Lees verder voor de top 10…

Help! Ik ben moeder

Ben je net moeder geworden? Of staat het moederschap om de hoek? Ben je om een andere reden op zoek naar de beste boeken over het (aanstaande) moederschap? Zoek niet verder. Lees hier de top 10 beste boeken over het moederschap.

Snel overzicht: Deze boeken voor aanstaande moeders raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor realismeDiana Koster – Perfecte moeders bestaan niet: Een diepgaand inzicht in de realiteit van het moederschap, gecombineerd met relativerende humor en realistische visie. Koster’s benadering is zowel empathisch als verhelderend. We waarderen vooral hoe ze de nuances van het moederschap belicht. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor humor en relativeringElsbeth Teeling – Relax Mama – Die andere moeders doen ook maar wat: Een luchtige kijk op het moederschap die van humor naar bittere ernst switcht. We genieten vooral van Teeling’s kleurrijke manier van schrijven en de manier waarop ze de alledaagse gevoelens van een moeder belicht. >> Check laagste prijs
Beste literaire keuzeIsa Hoes – Het is je moeder: Een bundeling van verhalen over moederschap uit de Nederlandse literatuur. We bewonderen hoe Hoes het universele thema van moederschap eert en dit boek is een prachtig cadeau voor elke trotse moeder. >> Check laagste prijs

10. Pamela Druckerman – Bringing Up Bébé

Pamela Druckerman geeft hulp bij opvoeden door naar het buitenland te kijken. Hoe doen de mensen in Frankrijk dat eigenlijk? Er zijn verschillen tussen de manier van opvoeden in Nederland en Frankrijk. Hier gaat Druckerman diep op in in Bringing up Bébé. Aan de ene kant kenmerkt de Franse manier van opvoeden zich door strengheid (als je moeder wat zegt, dien je dit ook meteen te doen), maar aan de andere kant behandelen ze kinderen al op veel jongere leeftijd als volwaardige volwassenen. Leer van de Fransen met Druckerman.

9. Simone Davies – Montessori voor Thuis

Iedereen kent natuurlijk de Montessorischolen waar je je kinderen les kunt laten krijgen, maar je kunt eenzelfde strategie als op de scholen gehanteerd wordt, ook thuis gebruiken. Dit maakt Davies mogelijk met Montessori voor Thuis, een prachtig handboek dat de deuren opent voor een vrije opvoeding van jóuw kind. Zie jouw kind als gelijke met Davies.

8. Janet Lansbury – No Bad Kids

Janet Lansbury is bij het grote publiek bekend van zijn scherpe artikelen die op verschillende manieren de wereld hebben gezien. De reputatie van Lansbury is dus fantastisch. Dit is terug te zien in No Bad Kids, want in dit boek staan met name moeilijke kinderen centraal. Kinderen die niet luisteren of zelfs slaan. No Bad Kids geeft ouders het gereedschap om hiermee om te gaan.

7. Nina Pierson – Mama’en

Er is geen boek ter wereld dat dieper in gaat op het aanstaande moederschap als Mama’en. Op een biografische en inspirerende manier weet Nina Pierson de lezer te boeien met boeiende feiten over het moederschap. Op uiterst concrete wijze gaat Pierson in op praktische vraagstukken die óók bij het moederschap komen kijken.

6. Annemarie de Gee & Eva Kelder – Ik, moeder

Dit boek is een samenstelling van zeer diverse meningen over het moederschap van zeer diverse auteurs. Maar liefst dertien schrijfsters hebben meegewerkt aan Ik, moeder. Als je op zoek bent naar een boek waarin een levendige discussie staat over het aanstaande moederschap, hoef je niet verder te zoeken.

5. Hugo Borst – Ma

Het boek van Hugo Borst valt op in de top 10 beste boeken over het aanstaande moederschap. Het is namelijk niet echt een praktisch hulpboek. De moeder van Hugo Borst is dementerend. Hugo Borst schrijft over de aftakeling van zijn moeder. Een prachtig boek dat de lezer niet onberoerd zal laten.

4. Isa Hoes – Het is je moeder

Isa Hoes heeft verhalen gebundeld over het moederschap. Ze eert het moederschap. Als er iets is dat alle mensen ter wereld bindt is het moederschap. Alle verhalen zijn afkomstig uit de Nederlandse literatuur. Voor de trotse moeder.

3. Nina Swaans – Het moederschap met twee vingers in de neus en één middelvinger in de lucht

Nina Swaans heeft met Het moederschap met twee vingers in de neus en één middelvinger in de lucht een meesterwerk geschreven. Geen boek over het aanstaande moederschap is zo vlot en humoristisch geschreven, en tegelijkertijd praktisch en informatief. Op zeer concrete wijze weet Nina Swaans de moeder door haar (aanstaande) moederschap te helpen. Dit doet ze op onovertroffen wijze.

2. Elsbeth Teeling – Relax Mama – Die andere moeders doen ook maar wat

Elsbeth Teeling heeft een luchtige pen die bliksemsnel switch van humor naar bittere ernst. Teeling weet op een kleurrijke manier de diverse gevoelens die bij het moederschap komen kijken te beschrijven. Te denken valt aan faalangst, zorgelijkheid maar ook liefde en vriendschap. Ze laat je zien dat je maar één van de vele moeders bent die op de wereld rondlopen. Zo weet Teeling een troostrijk boek te schrijven.

1. Diana Koster – Perfecte moeders bestaan niet

Niemand is geschikter om over het moederschap te schrijven dan Diano Koster, vrouwencoach en verloskundige. Koster laat de (aanstaande) moeder zien dat het moederschap niet alleen maar leuk is. Het moederschap is ook ingrijpend, meeslepend en bewerkstelligt dat je van de een op de andere dag een heel ander leven leidt. Een leven waarin je verantwoordelijk bent voor een ander leven. Koster valt op daar haar empathisch vermogen, maar combineert dit met relativerende humor. Heel knap hoe ze dat doet. Of wat te denken van haar grote vermogens als stilist? Haar realistische, haast ontnuchterende visie op het moederschap? Perfecte moeders bestaan niet is onovertroffen in het genre en daarom een hele terechte nummer één.