Wat zijn de beste boeken voor aanstaande ouders? Met welke boeken kun je je optimaal voorbereiden op je aankomende baby? Lees verder voor de top 10…

De beste boeken over het ouderschap

Op zoek naar de beste boeken over het (aanstaande) ouderschap? Zoek niet verder, want speciaal voor de gelegenheid hebben we de beste boeken samengesteld over het ouderschap. Boeken die niet alleen de nodige inzichten geven, maar ook humor en relativering bieden.

Snel overzicht: Deze boeken voor aanstaande ouders raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor inzicht in ouderschapPhilippa Perry – Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen: Philippa Perry heeft een uitzonderlijk meesterwerk gecreëerd. Wat we zo geweldig vinden, is hoe Perry de kern van het ouderschap blootlegt. Dit is niet zomaar een praktisch boek; het gaat dieper in op de essentie van wat het betekent om ouder te zijn. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor enthousiasmerende opvoedingNikki Sims, Nukki Sims – Hét zwangerschap – en babyboek: Wij vinden dit boek een ware traktatie voor aanstaande ouders. De combinatie van wetenschappelijke inzichten en praktische tips, verpakt in een vermakelijk jasje, is zeldzaam. Dit boek is als een vriendelijke gids die je door het doolhof van het ouderschap leidt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor het boosten van zelfvertrouwenSella van de Griend – Happy kids: Als je op zoek bent naar manieren om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten, dan is dit boek een absolute aanrader. We waarderen de kleurrijke schrijfstijl van Sella van de Griend en hoe zij het ouderschap benadert vanuit een positief perspectief. >> Check laagste prijs

10. Melanie Visscher – Wat baby’s nodig hebben

Als er één boek is dat ouders door het ouderschap kan helpen, is het Wat baby’s nodig hebben. Melanie Visscher behandelt op wetenschappelijke wijze het ouderschap en alles wat daarbij komt kijken. Zoals het brein van een baby. Dit leert je om je beter te verplaatsen in jouw kind. Visscher combineert wetenschappelijke kennis met humor en lichte aspecten en weet zo met rake taal een kant en klaar meesterwerk af te leveren.

9. Nina Mouton – Mild ouderschap

Nina Mouton baseert zich niet zoals Melanie Visscher op wetenschappelijke literatuur, maar op haar persoonlijke ervaringen als ouder. Hoe kom je in het reine met je vader – of moederschap? Mouton gaat op zoek naar de juiste emotionele basis voor het ouderschap. Niet door voor psychologe te spelen. Nee, juist door haar eigen ervaringen te gebruiken als voorbeelden.

8. Jeaniene Frost – Peuter – SOS

Jeaniene Frost zoomt in op de peutertijd van jouw kind. Hoewel veel mensen beweren dat de pubertijd de moeilijkste tijd is in de opvoeding, kan de peutertijd er ook wat van. Hoe ga je hier op een succesvolle manier mee om? Hoe blijf je rustig in noodsituaties, bijvoorbeeld als je zoontje maar blijft zeuren dat hij wilt spelen op het gokautomaat? Leer hoe je woedeaanvallen van zowel ouder als kind kunt voorkomen met Peuter – SOS.

7. Berthold Gunster – Lastige kinderen? Heb jij even geluk

Neem je kind zoals hij of zij is. Dat is de kern van opvoeden volgens Berthold Gunster. Omdenken, vastdenken en meer van dat soort begrippen komen aan bod in Lastige kinderen? Heb jij even geluk, een titel die een subtiele verwijzing bevat naar omdenken. Een gebrek is een talent met Gunster.

6. Mariel Croon – De grote geboortegids

Als er één standaardwerk is opgenomen in deze top tien, is het De grote geboortegids. Dit boek biedt een overzicht van alle wetenschappelijke informatie die je moet weten over zwangerschap en bevalling. Het is dan ook geschreven door een verloskundige. Voor de nuchtere ouders met behoefte aan feitenkennis is De grote geboortegids een verplichte aanschaf. Het boek is voorzien van kleurrijke, verduidelijkende afbeeldingen.

5. Phaedra Werkhoven, Jan Dijkgraaf – Het enige echte eerlijke kinderopvoedboek

Voor een diepgaand boek over het ouderschap hoef je niet verder te zoeken dan Het enige echte eerlijke kinderopvoedboek. Het boek leert je hoe je moet loslaten. Hoe komt het dat je kinderen van vrienden beter kunt begeleiden door de supermarkt dan je eigen kind? Het komt door loslaten. Leer opvoeden met Phaedra Werkhoven en Jan Dijkgraaf.

4. Sella van de Griend – Happy kids

Leer in Happy kids hoe je je kind meer zelfvertrouwen kunt bijbrengen. Doe dit allereerst door zélf zelfvertrouwen uit te stralen. Laat je kind meer zelfvertrouwen hebben in de klas, op de speelplaats en in de zandbak met Happy kids. Breng zo een lach en meer geluk in het leven van je kind. Sella van de Griend schrijft op zeer kleurrijke wijze over de opvoeding. Je krijgt spontaan zin om een kind op te voeden als je Van de Griend leest.

3. Nikki Sims, Nukki Sims – Hét zwangerschap – en babyboek

Opvoeding hoeft niet alleen maar zwaar te zijn. Het opvoeden van een kind is óók leuk. De opvoeding is een feestje met Nikki en Nukki Sims, die in Hét zwangerschap – en babyboek een verslavend leuk boek hebben geschreven. Op aanstekelijke wijze weten ze je enthousiast te maken voor het ouderschap. Wetenschappelijke kennis is daarbij nooit ver om de hoek, want met vele praktische voorbeelden en zelfs kleine biologische lessen weten ze je wegwijs te maken in het doolhof dat ouderschap heet. Zoek niet verder voor een alomvattend, luchtig babyboek.

2. Tessa Roosenboom – De eerste 1000 dagen

Het belang van de eerste 1000 dagen van een mensenleven is niet te onderschatten. In de pubertijd ontwikkel je je persoonlijkheid los van je ouders, maar in de eerste 1000 dagen is de persoonlijkheid van een baby juist zo afhankelijk van de ouders. Tessa Roosenboom valt op in de top tien omdat ze het ouderschap vanuit alle mogelijke kanten benadert. Door een medische bril bekijkt ze hoe een baby zich ontwikkelt in de eerste 1000 dagen, en door een maatschappelijke bril bekijkt ze wat voor druk de omgeving legt op ouders. Het zal de lezer dan ook niet verbazen dat Roosenboom hoogleraar is aan de Universiteit van Amsterdam.

1. Philippa Perry – Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet)

Phillippa Perry heet met Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet) een regelrecht meesterwerk geschreven in het land van de literatuur over het ouderschap. Fantastisch hoe Perry humor en een grote informatiedichtheid weet te combineren in deze bestseller. Het boek valt op in de top tien omdat het niet zo praktisch is. Perry gaat juist op zoek naar wat de essentie is van het ouderschap. Daarmee zal Perry de juiste snaar aanslaan bij menig (toekomstig) ouder.