De meest interessante boeken over zelfontwikkeling

Iedereen doet aan zelfontwikkeling, of je de term nu leuk vindt of niet. Op de lagere school leer je lezen en schrijven, in het voortgezet onderwijs leer je samenwerken met anderen en bij je eerste sollicitatie wordt er aan je gevraagd wat je plannen voor de toekomst zijn. Of het nu om zelfontwikkeling op persoonlijk vlak of werkgebied gaat: iedereen ontwikkelt zichzelf in het leven. Met behulp van onderstaande top 10 kun je wat hulp krijgen op dit pad van ontwikkeling.

De top 10 met meest boeiende boeken over zelfontwikkeling

1.     Het NLP Praktijk Doe-Boek – in 52 weken naar meesterschap in NLP

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

Bij Neuro Linguïstisch Programmeren gaat het om het leren zien van je ingesleten gewoonten of patronen en hier een andere draai aan willen geven. Het NLP Praktijk Doe-Boek geeft je de middelen in handen om elke week aan een missie te werken waarin je NLP toepast in jouw eigen praktijk. Je leert anders communiceren en je omgeving zal merken dat je in positieve zin aan het veranderen bent. Het is onze nummer 1 keuze vanwege de praktische toepasbaarheid op elk niveau.
Bestel dit leuke boek hier >>

2.     DIY Goeroe – hoe je meer uit je ontwikkeling haalt? Zoek het lekker zelf uit!

Zelfontwikkeling gaat hand in hand met zelfreflectie. Dat is ook wat auteur Raymond de Looze stelt in stap 3 van de 6 stappen in zijn boek ‘DIY Goeroe’. Je kunt wachten totdat jouw werkgever vraagt wat je de komende periode wilt ontwikkelen, maar je kunt ook proactief te werk gaan en je ook op andere vlakken in je leven afvragen wat je graag anders zou willen zien. Met dit boek heb je geen dure coachsessies nodig, je doet het helemaal zelf.

3.     Hoe ziet jouw werk er straks uit? – neem zelf het initiatief om nieuwe talenten te ontwikkelen

Dit boek vinden wij echt een eye opener, want wat blijkt: heel veel mensen vermoeden wel dat hun werk op termijn zal veranderen (of geheel zal verdwijnen vanwege technologische ontwikkelingen), maar bijna niemand doet actief iets met deze informatie. We blijven allemaal studeren en solliciteren, zonder verder vooruit te kijken hoeveel toekomst er nog binnen dit vakgebied is. Met dit boek leer je kritisch naar jouw baan te kijken en je kwaliteiten verder te ontwikkelen.

4.     Op weg naar vitaliteit – een verhaal over zelfontwikkeling en vinden van betekenis in het leven

In dit boek vind je theorie in combinatie met een zeer persoonlijk verhaal. Het gaat om de nog jonge auteur Silke van de Leur en hoe zij een lange periode thuis heeft gezeten, omdat ze er helemaal doorheen zat. Er kwam niks uit haar vingers en haar hoofd zat vol watten die helder nadenken onmogelijk maakten. Door haar interesse in psychologie is ze zichzelf vragen gaan stellen en het resultaat is dit boek waarin je – naast het persoonlijke verhaal – ook theorie, oefeningen en tips vindt.

5.     Het Tau – Een gids voor zelfontwikkeling in het dagelijks leven

Zelfontwikkeling is zoveel meer dan alleen een studie op jonge leeftijd doen en daarna tijdens je werkzaam leven trainingen blijven volgen om up-to-date te blijven. Echte zelfontwikkeling begint diep van binnen en is iets vanuit jezelf. Het is een natuurlijke nieuwsgierigheid naar hoe je een betere versie van jezelf kunt zijn. Tau helpt je om die rode draad in je leven te vinden en spiritualiteit als een wijze van zelfontwikkeling te gebruiken. Een andere benadering die volgens ons aandacht verdient.

6.     Mooi mens – over zelfliefde, zelfontwikkeling en zoveel meer

Alleen de titel vinden wij al prachtig. Het zet je aan tot het openslaan van het boek en als je toevallig weekend of vakantie hebt, zul je het niet snel meer naast je neerleggen. Dit boek vraagt erom in een ruk uitgelezen te worden. De toepassing van wat je leest, zal wel iets langer duren natuurlijk. Lees over je leven simpel maken en wat dat je oplevert, over jezelf waarderen zoals je bent en positief blijven als het o zo makkelijk is om drama te creëren of intens te klagen over je leven.

7.     Waarin schuilt mijn kracht? – zelfontwikkeling door positief denken

Er is niks mis met positief denken, maar je moet wel ook realistisch blijven. Auteur Rosa Wouters heeft daarom dit boek geschreven, waarin ze je met beide benen op de grond zet, maar je ook de sleutels tot succes en acceptatie geeft. Wie ben je, waar sta je voor en waar liggen je kwaliteiten? Dat zijn allemaal vragen die aan bod komen bij de ontwikkeling van het zelf. Wij denken dat dit boek vooral geschikt is voor mensen die zich net bewust worden van zaken.  

8.     Ben jij ook anders gewoon? – een zelfontwikkeling handboek

Wij houden wel van het woord ‘omwegmensen’. Het geeft een soort algemene en niet te negatieve verklaring voor mensen die anders op hun doelen afgaan. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, want anders zou het leven ontzettend saai worden. Auteur Nadia de Ley geeft met ‘Ben jij ook anders gewoon?’ op persoonlijke wijze invulling aan hoe mensen met dyspraxie en HSP de wereld beleven. Het kant een verhelderend boek zijn voor mensen die hier ook mee worstelen.

9.     Het ware Enneagram – zelfontdekking en zelfontwikkeling met de bewezen enneagramtest

Het Enneagram is een begrip in de managementwereld en ook coaches gebruiken de test bij het duidelijk maken van een persoonlijkheid. De theorie van het enneagram is niet uit het niets ontstaan, want er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wat heb je aan het enneagram? Als je de test doet, leer je jezelf beter kennen en weet je waar je kwaliteiten liggen. Het kan helpen bij studiekeuze, beroepskeuze, in relaties of andere vormen van persoonlijke ontwikkeling.

10.  Een nieuwe richting – een tekstbundel voor zelfontwikkeling, groei, bewustzijn en heling

Deze keer geen pakkende tekening of mooie foto’s die de tekst aanvullen, maar vooral toepasselijke teksten en gedichten die je ziel raken en je aan het denken zetten. Het is een wat spiritueler boek dan de meeste praktische boeken over zelfontwikkeling. Het kan een lichtje laten schijnen op je persoonlijke pad in het leven en alles wat je tot nu toe hebt meegemaakt. Het is volgens ons een aanrader voor mensen die steun halen uit zinnen met emotionele betekenis.

Tot slot

Zelfontwikkeling is een breed begrip en het mooie ervan is, dat je er op elk moment bewust voor kunt kiezen. Je hoeft niet af te wachten tot een werkgever, je partner of ouders ernaar vragen. Jij beslist zelf hoe je je leven vormgeeft en welke rol jij in jouw leven en dat van anderen wilt spelen. De top 10 biedt op verschillende vlakken hulp bij jouw zelfontwikkeling.