E-reader-boeken kopen: waar en hoe?
Het uitzoeken en kopen van een e-reader is al leuk, maar wat nog veel meer plezier brengt zodra je de e-reader hebt geïnstalleerd, is het snuffelen tussen alle e-books die beschikbaar zijn. Kon je vroeger maar een kleine selectie van de afgedrukte boeken in digitale vorm vinden – of was er alleen een bepaalde bestandsvorm die gelezen kon worden –, nu is er amper nog onderscheid in titels die je bij de boekhandel kunt vinden of boeken en magazines die je als e-book kunt kopen en downloaden. Heb je een abonnement op een magazine? Dan krijg je er meestal gratis de digitale versie bij cadeau.
Koop hier direct jouw e-boeken en luisterboeken – los of via een abonnement
Bekende online verkooppunten voor e-books zijn:
Daarnaast hebben veel boekhandels die van oorsprong alleen een fysieke winkel hadden nu ook een platform waar je digitale producten kunt kopen, zoals de Bruna, Libris, Ako en De Slegte.
Zoeken naar het beste platform voor e-books
Ik ben altijd wel op zoek naar een goed boek om mezelf te verrijken. Het kan om een boek gaan waar ik zelf beter van wordt, bijvoorbeeld over mind en body of gezond eten. Andere boeken helpen me juist weer om te ontspannen. Bij slecht weer is het heerlijk om met een spannende thriller op de bank te kruipen. Ik kom die bank niet meer af als het verhaal vanaf de eerste bladzijde pakt en gelukkig zijn er dan voldoende mogelijkheden om de boodschappen of iets te eten aan huis te laten leveren. Hoe makkelijk is dat. Mijn boek krijgt dan alle aandacht en na zo’n relaxt weekend ben ik weer helemaal bijgetankt.
Voor een goed boek betaal je al gauw 15 tot 20 euro in de boekhandel. Als je geluk hebt, is er een aanbieding en betaal je de helft. Misschien ben jij meer van de tweedehands boeken en verzamel je er op die manier op los. Zelf ben ik gestopt met de fysieke uitbreiding van mijn boekencollectie en heb ik alleen nog een paar boeken die ik echt niet kwijt wil in een kast staan. De rest gaat allemaal lekker praktisch digitaal. Het ruimt heerlijk op en ik kan mijn gehele verzameling op mijn e-reader meenemen, waar ik ook naartoe ga.
Waarom een e-book platform reviewen?
Het ene platform is het andere niet en vaak heb je zelf niet de tijd (of de zin) om uit te pluizen welke je het prettigst vindt. Ook de prijzen kunnen nogal eens verschillen en dan hebben we het nog niet eens over het assortiment. Grofweg heb je twee mogelijkheden:
- Je betaalt voor elke losse e-book die je koopt en downloadt.
- Je betaalt een maandbedrag en kunt hiervoor een gelimiteerd of onbeperkt aantal e-books downloaden.
Waarom op blijven letten bij aanbieders van e-books?
Natuurlijk kan een platform alleen blijven bestaan als er ook gebruik van gemaakt wordt. Niet voor niks verdwijnen steeds meer fysieke winkels uit het straatbeeld en hebben boekhandels het vaak zwaar vanwege de digitale markt. Daarom zijn ze hier ook op ingesprongen met e-books, want zonder een minimaal bedrag aan verkopen en inkomsten redt een bedrijf het gewoonweg niet. Het eerste wat dan in de kosten scheelt is dan de winkel en het personeel.
Let daarom altijd goed op wat de voorwaarden van een platform zijn. Vaak kun je ook voor een bepaalde periode een proefabonnement nemen, waardoor je eerst zonder extra kosten kunt uitproberen of je het een fijne manier vindt om je e-books te bestellen.
Verder hangt je keuze voor een platform vooral af van hoeveel je leest. Verslind je minimaal een boek per week? Dan is een onbeperkt aantal digitale boeken kunnen lezen voor een vast bedrag per maand geen slecht idee. Zelfs als je dan een keer een boek hebt gedownload dat tegenvalt, dan haal je het gewoon weer van je e-reader af en download je een nieuw boek.
Ben je echter wel iemand die vaak begint aan een nieuw boek, maar blijft het daarna wel eens weken ongeopend liggen? Dan zou de losse verkoop van e-books weer handiger zijn. In het assortiment vind je nauwelijks nog grote verschillen, al kan een specifiek genre waar je naar op zoek bent bij de een meer keuze bieden dan bij de ander.
We blijven altijd een beetje sceptisch
We blijven Nederlanders en kijken toch altijd even de kat uit de boom. Is er echt wel zoveel keuze? Zijn de prijzen wel gunstig? Kan ik direct na betalen bij mijn product of zit er toch stiekem wat wachttijd tussen voordat mijn account bijgewerkt is? Het zijn allemaal ervaringen die bij het overstappen naar een ander platform meetellen.
Wat beloven de bekendste platforms voor e-books?
Hieronder geven we een beknopte typering van elk platform, zodat je hier bij de selectie rekening mee kunt houden:
- Bol hanteert marktconforme prijzen, maar het kiezen van een e-book word je wat makkelijker gemaakt, doordat je een categorie of taal kunt kiezen. Wil je niet te veel geld uitgeven? Dan kun je zelfs het kortingspercentage kiezen om tussen de koopjes te snuffelen.
- Rakuten Kobo (of in het kort Kobo) verkoopt online e-readers, maar ook e-books en audiobooks. Voor de echte liefhebber is er KoboPlus en wanneer je hier een abonnement op neemt, kun je onbeperkt lezen en/of luisteren. Alleen lezen of alleen luisteren kost je dan 10 euro, terwijl je voor lezen én luisteren 13 euro betaalt.
- Nextory biedt een proefperiode van 30 dagen en na die proefperiode kies je voor een goud of familie abonnement. Voor 12 euro per maand kun je met 4 profielen onbeperkt lezen en luisteren, maar dit kan maar met 1 profiel tegelijk via de app. Voor 20 euro per maand kunnen alle vier de profielen tegelijkertijd gebruik maken van de app.
- Bookspot werkt niet met een abonnement, maar verkoopt losse e-books. Je kunt per genre door het assortiment gaan, maar je kunt bijvoorbeeld ook de taal of prijs aangeven. Afgeprijsde e-books zijn duidelijk te herkennen aan het oude bedrag dat doorgestreept is en het nieuwe bedrag dat er in het rood onder staat vermeld.
- Storytel werkt wel weer met een abonnement en voor 13 euro per maand kun je dan ook onbeperkt kiezen uit alle e-books en luisterboeken. Je downloadt de app, maakt een account aan en kunt beginnen met lezen of luisteren.
De criteria die van belang zijn bij e-books kopen
Wat wij vooral belangrijk vinden bij het kopen van e-books is het volgende:
- het gebruiksgemak; een handige app, een eenvoudig proces van bestellen of account aanmaken en daarna snel kunnen downloaden en lezen
- de kwaliteit van het assortiment en de e-books zelf; de keuze in het assortiment in het algemeen en ook binnen het genre van mijn voorkeur
- de prijs; een abonnement met een vast maandbedrag lijkt automatisch slimmer, maar dat is alleen zo als je ook met meerderen binnen je huishouden veel leest
- de klantenservice; wanneer je hulp nodig hebt bij het aanmaken van een account of er gaat iets mis met het downloaden, dan wil snel en prettig antwoord op je vragen
Wat we ontdekt hebben over platforms bij het kopen van e-books
Allereerst zouden we altijd een proefabonnement nemen als dat mogelijk is en wanneer er geen consequenties aan vast zitten. Op die manier kun je pas echt ervaren hoe het is om onbeperkt toegang tot een uitgebreide digitale bibliotheek te hebben. Een boek dat tegenvalt lees je dan niet meer uit, je wisselt het gewoon weer in voor een andere titel.
Tip twee gaat over je eigen voorkeur. Boeken binnen een bepaald genre zijn bij de ene aanbieder beter vertegenwoordigd dan bij de andere. Over het algemeen zijn favoriete boeken bij ieder platform wel beschikbaar, maar snuffel dus gerust in het assortiment rond voordat je een abonnement afsluit en er achter komt dat jouw genre de minste titels van alle genres heeft.
Jij kent je budget en jij weet hoeveel je leest. Die twee factoren samen kunnen je doen besluiten om niet voor een platform met abonnement te kiezen, maar juist losse boeken te betalen en downloaden. Ook dan kan een korte verkenning van het assortiment van elk platform handig zijn. We geven een voorbeeld: de thriller ‘De duisternis tussen ons’ van Molly en Rolf Börjlind kost bij Bol en Kobo 13,99 euro, terwijl je hiervoor bij Bookspot maar 4,99 voor hoeft af te rekenen. Dat scheelt nogal in de portemonnee. Het kan zich dus lonen om jouw favorieten bij de diverse platforms op te zoeken en dan even te gaan rekenen.
Samengevat: veel platforms met e-books, hoe te kiezen?
Eigenlijk valt of staat alles met hoeveel je leest en hoeveel je voor een boek of dienst wilt betalen. Heb je het budget gewoon niet of wil je niet vastzitten aan een abonnement? Dan koop je losse e-books en kijk je waar je die het goedkoopst kunt vinden.
Wil je juist wel een abonnement, omdat het hele gezin meegeniet van e-books of audioboeken? Dan is een vast maandbedrag voor 4 gebruikers die gelijktijdig kunnen lezen of luisteren een betere oplossing. Je hoeft je dan nooit druk te maken over dat je je zult vervelen, want er is altijd wel een boek dat je interesseert.
Het laatste belangrijke punt betreft waar je je e-books op leest. Op sommige e-readers kun je alleen een bepaald bestandsformaat downloaden. Dit betekent dat je keuze hierdoor direct beperkt wordt. Heb je een e-reader cadeau gekregen? Check dan vooral eerst waar je e-books kunt kopen, voordat je ergens een abonnement afsluit. Ga je nog op pad voor een nieuwe e-reader? Dan wil je voor de aanschaf weten of er beperkingen in bestandsformaat zijn waar je rekening mee moet houden.
Veel leesplezier!