Zo open je een ePub bestand op al je apparaten (Windows, Android, Mac & Chrome)

E-books worden in verschillende bestandsformaten aangeboden en niet elke e-reader kan elk bestand openen. Zo is een Amazone Kindle e-reader eigenlijk alleen geschikt voor boeken die je op Amazon hebt aangeschaft, de zogeheten Kindle-edities van boeken. Ook Apple Books (voorheen iBook) is een afwijkend bestandsformaat. Het bekendste en meest gebruikte bestandsformaat is ePub. Dit formaat bestaat al vanaf 2007 en kan in principe door alle e-readers, computers, tablets en smartphones verwerkt worden. Je kunt er vanuit gaan dat alle e-books die je aanschaft bij de grote aanbieders als Bol.com, Libris, Ako et cetera aangeboden worden als ePubbestand. Soms heb je een handige app nodig om het ePub boek te kunnen lezen op je computer of laptop, een zogeheten ePub reader.

FBReader

FBReader is een ePub reader die je in staat stelt alle e-books in ePub formaat op je pc en laptop te openen en te lezen. De gratis app is beschikbaar voor Windows, OS X en Linux op je desktop, maar er is ook een versie verkrijgbaar voor Android en Blackberry (smartphone). De FBReader heeft een aantal handige functionaliteiten. Zo houdt het bij op welke pagina je bent gebleven met lezen en kan dit voor meerdere boeken tegelijk onthouden. Je kunt het lettertype en de lettergrootte zelf aanpassen. En het heeft zelfs een mogelijkheid om het boek om te zetten naar gesproken woord, zodat het voorgelezen wordt.

Calibre

Calibre wordt ook wel een e-bookmanager genoemd, omdat je er je e-bookscollectie makkelijk mee kunt beheren. Het is een gratis app die geschikt is voor Windows, Mac OS X en Linux. Calibre stelt je in staat om zelf e-books om te zetten naar verschillende bestandsformaten. Je kunt vervolgens heel eenvoudig de computer en e-reader met elkaar synchroniseren. Het is met Calibre zelfs mogelijk om Amazon kindle bestanden te convecteren.

Adobe Digital Editions

De gratis software van Adobe Digital Editions stelt je in staat e-books te lezen op je iPad, Mac computer of pc. Je kunt er zowel ePub bestanden als Pdf’s mee lezen. Je kunt zelf je lettertype en opmaak kiezen en notities in de teksten maken. Ook is het mogelijk om op woorden te zoeken in het e-book en wordt er bijgehouden hoeveel tijd je besteed aan lezen. Je sorteert je boeken op digitale boekenplanken en het heeft een integratie met online boekwinkels.

Bluefire Reader

Ook Bluefire Reader is gratis te downloaden en beschikbaar voor Windows, iOS en Android. Het ondersteunt zowel ePub als PDF en kan e-books met DRM beveiliging prima weergeven. Alle e-books worden overzichtelijk weergegeven in een bibliotheek en er is een tabblad waar gratis e-books te downloaden zijn. Het is mogelijk om aantekeningen te maken in de boek en lettertypen en lettergroottes zijn aanpasbaar. Ook is er is een speciale nachtmodus om het lezen in een donkere omgeving aangenamer te maken.

Neat Reader

Neat Reader is geschikt voor Windwos, iOs en Android en gratis. Om e-books op verschillende apparaten te kunnen lezen moet je wel een account aanmaken en Neat Reader kan geen andere bestandformaten dan ePub lezen. Net als vele andere apps is het lettertype en de lettergrootte aanpasbaar en wordt er onthouden op welke pagina je voor het laatst hebt gelezen. De nachtmodus maakt het prettiger lezen in een donkere omgeving.

Kobo

Met Kobo kun je ePub e-books ook lezen op je pc, laptop en smartphone. Het is namelijk geschikt voor Windows, Mac, iOS en Android. De app is gratis te downloaden. Alle gebruikte apparaten kunnen onderling gesynchroniseerd worden zodat je bijvoorbeeld op je smartphone verder kunt lezen daar waar je op je pc gebleven was. Er is een dag- en nachtmodus beschikbaar en de lettergrootte en het lettertype zijn naar wens in te stellen. Tevens is de Kobo shop met meer dan 5 miljoen e-books toegankelijk.

FSS ePub Reader

Voor gebruik met Windows is FSS ePub Reader geschikt. Het zorgt dat je ePub bestanden kunt openen en converteren. Het is gratis te downloaden. ePub bestanden kunnen omgezet worden naar PDF, HTML of platte tekst. Het is alleen beschikbaar in een Engelstalige versie.