Hoe en waar kun je het beste een abonnement nemen voor onbeperkt e-boeken? Welke beoordelen wij als beste? Met een abonnement kun je onbeperkt gratis e-boeken en audioboeken lezen? Een e-boeken-abonnement kopen, hoe werkt dat precies en wat is de beste provider? In dit artikel leer je waar en hoe je die e-boeken het beste kunt downloaden en lezen. Lees verder…

E-books los kopen of abonnement op e-books nemen?

Met een e-reader heb je de populairste titels binnen handbereik zonder dat het enige ruimte inneemt. Wil jij ook e-boeken kopen – los of via een abonnement – maar weet je nog niet precies hoe je aan de boeken kunt komen? In dit artikel bespreken we het kopen van e-books of de keuze voor een abonnement waarmee je onbeperkt kunt lezen.

We geven je wel alvast onze aanbeveling: een abonnement heeft sterk de voorkeur boven losse e-boeken. De prijs van losse e-boeken is tegenwoordig namelijk zo hoog, dat je de prijs van een abonnement er al uit hebt als je anderhalf boek per maand tot je neemt via het abonnement. Bovendien merken we dat heel veel lezers van e-boeken ervan houden om lekker door de digitale bibliotheek te kunnen bladeren en even gauw allerlei boekjes te lezen. Dat wordt een dure grap als je dat met losse boeken wilt doen. Laten we hieronder dus kijken welke abonnementen voor e-boeken we aanbevelen.

E-books abonnementen: de beste opties

Naast de aanschaf van losse e-books, kun je ook kiezen voor abonnementen. Deze abonnementen omvatten meestal een aantal e-books voor een vast bedrag per maand. Het aanbod en de prijs verschilt per aanbieder. Wij hebben hieronder de best beoordeelde abonnementsdiensten voor je op een rijtje gezet:

eboeken kopen beste abonnementen

1. Storytel is de beste keuze: e-boeken lekker op je e-reader (voelt net als papier)

De meeste mensen kennen Storytel van de luisterboeken, maar je kunt bij Storytel ook terecht voor e-books. Je zult echter snel merken dat het assortiment voornamelijk uit luisterboeken bestaat, maar hun assortiment e-boeken is ook gigantisch. Met een e-reader en een Storytel-abonnement krijg je een hele bibliotheek met e-books bij de hand! Storytel heeft zelfs een speciale e-reader gemaakt die optimaal met de e-boeken van Storytel werkt.

Met een Reader en een Storytel-abonnement krijg je een hele bibliotheek met e-books!. Voor een abonnement betaal je na een gratis proefperiode €11,99 per maand. Je mag voor deze prijs alle luisterboeken en e-books uit het assortiment lenen. Je hebt de keuze uit circa 100.000 titels. Om de e-books te kunnen lezen, heb je de app van Storytel nodig.

Je kunt een flink aantal dagen gratis alle e-boeken van Storytel lezen. Dat kan via de handige 14-daagse gratis periode van Storytel. Via de button hieronder kom je op een verborgen pagina waar je hiervan gebruik kunt maken.

2. Nextory: beste keuze voor audioboeken, maar ook e-boeken voor op je mobiel

Wil je eenvoudig e-boeken op je telefoon lezen? dan raden we Nextory aan. Nextory hebben we hoog in dit lijstje staan omdat onze redactie er helemaal weg van was. Via deze dienst kun je de mooiste en leukste boeken in audio- en e-boek-formaat tot je nemen. Nextory is erg uitgebreid, kwalitatief en makkelijk in gebruik. Bovendien geven ze iedereen de mogelijkheid om maar liefst 40 dagen helemaal gratis van hun dienst gebruik te maken. Wat ons betreft een absolute aanrader.

Het is echt 40 dagen gratis en 100% vrijblijvend. Er zijn alleen een aantal belangrijke stappen te nemen. Bevestig je gratis account met Ideal, wat niks kost, en geniet direct van 40 dagen onbeperkt gratis audioboeken van Nextory. Beëindig binnen 40 dagen, dan betaal je helemaal niks.

3. Kobo Plus: aanrader (tip: gratis proefmaand)

Kobo Plus is een abonnement op e-books in samenwerking met Bol.com. Met Kobo Plus kun je voor €9,99 per maand zoveel e-books lezen als je wilt. Je kunt hierbij kiezen uit speciaal geselecteerde titels die binnen de categorie Kobo Plus vallen.

>> Tip: Start hier met de gratis proefmaand voor onbeperkt gratis e-boeken.

Op dit moment bestaat het assortiment uit circa 200.000 boeken. Het voordeel is dat je onbeperkt boeken kunt lezen op je Kobo e-reader en andere devices met de Kobo app. Het nadeel is dat de meest recente boeken ontbreken.

Als je een boek wilt lezen dat op dit moment populair is, moet je deze in de meeste gevallen alsnog in de Kobo shop of via Bol.com aanschaffen. Het abonnement is uit te breiden met een selectie luisterboeken. In dat geval betaal je €12,99 per maand.

4. Bookmate

Bookmate is een app waarmee je op verschillende devices e-books kunt lezen. Je hebt daarbij de keuze tussen duizenden boeken in verschillende genres en talen. Bookmate is internationaal de meest gebruikte app voor e-books. Ook e-books van andere verkopers kunnen probleemloos gelezen worden via de app. Na de gratis proefperiode betaal je voor het abonnement €9,99 per maand.

5. Bookchoice

Bij Bookchoice kun je niet onbeperkt boeken lezen, maar ontvang je 8 e-books per maand. Je betaalt voor dit abonnement slechts €3,99 per maand. Het nadeel is dat je de boeken niet zelf kunt kiezen, je bent afhankelijk van de keuze die Bookchoice voor jou maakt. Het voordeel is dat het boek niet alleen als e-book wordt geleverd, maar ook als luisterboek. Bovendien kun je de e-books op verschillende devices lezen.

6. Online Bibliotheek

De online bibliotheek is een uitkomst voor mensen die graag e-books lezen, maar die niet los aan willen schaffen. Voor een klein bedrag kun je gebruikmaken van de grote collectie e-books van de bibliotheek. Als je al lid bent van de bibliotheek, is de online bibliotheek zelfs een gratis extra service.

De online bibliotheek heeft echter ook een aantal nadelen. Zo kun je bij de online bibliotheek niet terecht voor de meest recente boeken. Als je populaire boeken wilt lezen, zal je deze alsnog aan moeten schaffen. Daarnaast wordt er een limiet gehanteerd van maximaal 10 e-books per 3 weken. Bovendien is de online collectie van de bibliotheek vele malen kleiner dan de papieren collectie. Er zijn slechts 20.000 e-books beschikbaar. De e-books zijn echter op ieder device te lezen, wat het uitermate praktisch maakt. En elke maand worden er weer nieuwe titels aan de collectie toegevoegd.

E-readers gekoppeld aan een boekwinkel

Als je e-reader gekoppeld is aan een online boekwinkel, kun je direct vanaf je device een nieuw e-book kopen en lezen. Ook wanneer je de website van de boekwinkel bezoekt en een e-book aanschaft, kun je deze direct op jouw e-reader lezen.

Zo werkt Bol.com samen met Kobo, Amazon met Kindle en Apple met Apple Books. Het voordeel is dat de aanschaf heel eenvoudig is en je direct gebruik kunt maken van je nieuwe e-book. Het nadeel is echter dat elk systeem zijn eigen beveiliging kiest waardoor je geen gebruik kunt maken van e-books van een concurrent. Boeken die je via Apple aanschaft kunnen daardoor bijvoorbeeld moeilijk gelezen worden op Kindle. Let er daarom op bij de aanschaf van je e-reader waar je in de toekomst jouw e-books wilt kopen.

Geen abonnement, maar losse e-books kopen: waar moet je op letten?

Hierboven hebben we atonement besproken, maar losse e-books zijn vaak ook te koop op dezelfde website waar je ook hardcovers en paperbacks aan kunt schaffen. De e-books zijn meestal opgemaakt in epub, waardoor je het met verschillende devices kunt lezen. Zo kun je de e-books niet alleen op een e-reader lezen, maar ook op een smartphone, een tablet of een computer.

Een populaire website voor de aanschaf van e-books is Bol.com, maar je kunt deze boeken ook aanschaffen bij andere websites zoals Kobobooks.nl, Boeken.com en eBook.nl. Verkoopt een webwinkel papieren boeken? Dan is de kans groot dat zij ook e-books in hun assortiment hebben.

Tweedehands e-books kopen

E-books worden beveiligd tegen kopiëren zodat je aangeschafte e-books niet zelf kunt verspreiden. Begin dit jaar is ook het verkopen van tweedehands e-books illegaal verklaard en niet langer mogelijk.

De prijs van e-books

E-books zijn vaak veel goedkoper dan de paperback of hardcover versie van een boek. Het is daarom financieel ook een aantrekkelijke optie. E-books vallen echter niet onder de vaste boekenprijs waardoor je daadwerkelijk geld kunt besparen door de prijs van e-books bij verschillende aanbieders te vergelijken.